Niemand begrijpt …. De Standaard

Toch merkwaardig die gedachtenkronkels bij bepaalde leden van de redactie. Zo schrijft Corry Hancké – ongetwijfeld aan fan van Zelenski & co – dat: ‘Niemand begrijpt waarom Olaf Scholz geen Taurusraketten aan Oekraïne wil leveren’. Wat verder onder de foto van zo’n raket lezen we dan dat 59 procent van de ondervraagde Duitsers tegen een levering zou zijn. Niemand dus.

Zouden Jullie niet beter een set journalisten de naam waardig aanwerven in plaats van deze kladschrijvers, lasteraars en bladvullers. Wie in ’s hemelsnaam gelooft nog deze krant.

Willy Van Damme

De CIA, The New York Times, De Morgen en Oekraïne

Het verhaal van The New York Times over de CIA en Oekraïne gelezen (De Morgen 29/02/2024 – Het geheime pact van Oekraïne en de CIA tegen Poetin) en dat roept heel veel vragen op over het waarheidsgehalte ervan. Vooreerst is het duidelijk dat dit artikel voor 99% gebaseerd is op wat de CIA aan die journalisten vertelde. En dan stelt elk verstandig en kritisch journalist zich af wat hiervan waar is en wat leugen of fantasie is.

Oude intense samenwerking

Historisch onderzoek toonde bijvoorbeeld al aan dat de VS reeds vrij snel na het einde van de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de achtergebleven fascistische restanten van de SS Divisie Galicia, de UON-B en de UPA die tot in het begin van de jaren vijftig nog vochten tegen de Sovjetunie.

Stepan Bandera, leider van de fascistische groepen in Oekraïne, werd trouwens door de Sovjetunie in 1956 in opdracht van toenmalig president Nikita Chroesjtsjov, een Oekraïner, in München, toen de Amerikaanse bezettingszone, vermoord.

En die samenwerking tussen de CIA en die groepen is nadien verder gezet. Dat ze in die periode 1941-1945 massaal joden en Polen hadden vermoord was hierbij geen probleem.

Russischtalige boeken vernielen- Januari 2023

In Duitsland onder het bewind van Adolf Hitler werden ongewenste literatuur en kunst verbrand. In Oekraïne is dat nu het geval met Russische literatuur. Dit papier zal men recycleren. Blijkbaar geen probleem voor politici als Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy die deze groepen steunden bij hun staatsgreep in 2014.

Zodra Oekraïne onafhankelijk werd begon de CIA met het ondersteunen van de anti-Russische krachten in het land. De Canadese Cynthia Freeland, toen nog studente en kleindochter van Michael Chomiak, een sleutelfiguur in de Oekraïense collaboratie, ging reeds in 1988 op reis naar het toen door de Sovjetunie geregeerde Oekraïne.

Ze is nu in Canada vicepremier en in haar land de drijvende kracht achter de steun voor de huidige regering in Kiev en haar racistisch beleid tegenover de minderheden zoals Tataren, Russen, Hongaren en Roemenen.

Radarbeelden MH17

Zoals Victoria Nuland, mevrouw Robert Kagan, zelf vertelde zijn er door de VS voor de staatsgreep van 2014 vele honderden miljoenen Amerikaanse dollars uitgegeven aan allerlei anti-Russische groepen zoals Svoboda en Pravy Sektor waarvan men onmogelijk kan betwisten dat ze fascistisch zijn.

Verder was de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko, de man van de zogenaamde Oranje Revolutie, gehuwd met een Amerikaanse die voordien op het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken werkte. Hij was de eerste om de fascistenleider Stepan Bandera tot nationale held uit te roepen. Wat nadien onder zijn opvolger ongedaan werd gemaakt.

CIA - Mykola Lebed - 1952

Brief van Allen Dulles, toen nummer twee bij de CIA, over de Oekraïner Mykola Lebed om hem aan de grenzen van de VS als ex-nazi gerust te laten moest hij vanuit de VS naar Europa vertrekken nadien terugkeren. Mykola Lebed was een van de voornaamste figuren in het Oekraïense fascisme en werkte tijdens de Duitse bezetting voor de Duitse spionagedienst.

Een Poolse rechtbank veroordeelde hem ter dood wegens zijn betrokkenheid bij de moord in 1934 op de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Bronislaw Pieracki. Als een van de topverantwoordelijken van de UPA was hij verantwoordelijk voor de moord op een geschatte 100.000 Polen in de regio Volhynia in de periode 1943-1944.

Naast dan joden en andere ongewensten. Met diens leden die mee hielpen met het bewaken van de vernietigingskampen te bewaken. Dankzij de VS bleef hij na 1945 buiten schot en kon hij verder ageren tegen de Sovjetunie. Mykola Lebed overleed vreedzaam in de VS in 1998.  (1)

Ook hebben de auteurs van dat artikel het over het neerhalen in 2014 van dat Maleisisch burgervliegtuig en de bandopnamen hierover van de Oekraïense veiligheidsdiensten die zij al de dag zelf publiceerden die bewezen dat het Rusland en de opstandelingen in Donetsk waren die hier achter zaten.

Specialisten in Maleisië en Duitsland hebben op vraag van journalisten die banden onderzocht en stelden vast dat dit vervalsingen waren. Ze zijn dan ook bij het Nederlands onderzoek van het Joint Investigation Team of de rechtszaak nooit gebruikt.

Wat de auteurs van dit verhaal niet vermelden. Het is ook geen toeval dat de VS haar radarbeelden van die regio van toen aan de Nederlandse autoriteiten weigerde te overhandigen. Ondanks beloften.

Maar dat die geheime dienst al diezelfde dag vervalste bandopnamen klaar liggen had doet vermoeden dat zij achter die aanslag zaten. Deze aanslag haalde de EU er trouwens toe over verdere strafmaatregelen te treffen tegen Rusland. Wie profiteerde dus van die misdaad?

Provocaties als instrument

En dat de VS/CIA er de Oekraïense militairen ervan weerhield om Rusland te provoceren klinkt ho zo mooi maar wie de geschiedenis van de VS en haar buitenlandse interventies wat kent weet dat propvocaties een klassieke modus operandi is.

Pearl Harbour, het incident in de Golf van Tonkin, het in 1898 tot zinken brengen van de US Maine in Havana en de leugens over de Iraakse massavernietigingswapens zijn klassieke voorbeelden hiervan.

Maar dat is wat anders dan een door de CIA aan The New York Times gegeven verhaal. Sensationeel wel maar vooral fantasierijk. De voornaamste vraag die men hier moet stellen is dan ook waarom de CIA hier normaal geheime informatie doorspeelde aan een krant die in het verleden steeds uitblonk in het verdedigen van het Amerikaans imperialisme zoals het geval was met Vietnam, Irak enzoverder.

Willy Van Damme

1) Consortium News, Joe Lauria, ‘On the Influence of Neo-Nazism in Ukraine’, 29 december 2022.

Lezersbrief aan De Morgen van 29 februari 2024

Roger Housen en Sven Biscop voorstander van een oorlog tot de laatste Oekraïner

Roger Housen en Sven Biscop tonen in hun gesprek over Oekraïne (Humo 30/01.2024) dat ze haviken zijn van de zwaarste soort en blind voor de realiteit. Hun stelling is: ‘Met Poetin kan je niet praten’. En dus moet de oorlog maar voortduren tot Poetin sterft. Zelfs onder meer in de VS, de Italiaanse regering en bij Ursula van der Leyen is men er nu van overtuigd dat men moet onderhandelen.

En dat Poetin niet te vertrouwen is beweren zij. In 1990 kwam de NAVO en de Sovjetunie overeen dat er geen uitbreiding van de NAVO zou komen buiten de DDR (Oost-Duitsland) en kijk ze zitten vlakbij de Wolga. Met een raket zijn ze nu op enkele minuten in Moskou. Wie brak dan zijn beloften en bleek onbetrouwbaar?

En waarom steunde de NAVO en EU in 2014 een zeer gewelddadige staatsgreep in Oekraïne geleid door groepen voor wie de Hitlergroet en de swastika dagelijkse kost waren? En waarna men niet alleen de grootste politieke partij verbood maar het gebruik van alle vormen van Russische cultuur in de media, onderwijs, boeken, enzovoort strafbaar maakte. En dat durft men een democratie noemen. Met dan overal standbeelden van zware oorlogsmisdadigers als Stepan Bandera en Roman Shukhevich.

Andriy Biletsky tijdens tweede partijcongres van de Patriotten van Oekraïne, Kharkov, 12 April, 2008

Andriy Biletsky, een fascistenleider en nu als legercommandant verantwoordelijk voor het Azov bataljon. Neen, beweren onze media, in Oekraïne zijn er geen fascisten aan de macht.

Voor mensen als Housen en Biscop is er blijkbaar geen (bruin of zwart) vuiltje aan de lucht in Oekraïne. Hier op de foto genomen  voor de staatsgreep van 2014. Hij speelde een sleutelrol bij die staatsgreep en de daarop volgende bloedbaden.

Verder was er begin april ’22 een bijna akkoord tussen de regering van Zelenski en Rusland dat door de regering in Kiev aanvaard leek. Tot op 9 april ’22 de Britse premier Boris Johnson in Kiev langskwam en samen met de VS eisten dat de gesprekken stopten. Toen ging behoudens de Krim alles bij Oekraïne blijven, nu niet meer.

Ook gingen de Russisch sprekenden hun rechten terug krijgen. Dat kon niet voor het Westen. Beiden willen blijkbaar Oekraïne geheel kapotmaken desnoods tot de laatste Oekraïner. En na de dood van Poetin zal het in beider visie wel gaan om een oplossing te vinden want het is alleen Poetin die tegen is beweren zij. Het toont dat ze geen sikkepit begrijpen van de realiteit.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Humo over het gesprek met Tom Sauer, Roger Housen en Sven Biscop betreffende Oekraïne.

P.S.: De Washington Post, als krant een trouwe volger van al wat de regering Biden rond Oekraïne wil, stelde recent dat de VS bij een regeling geen teruggave van door Rusland veroverd gebied vraagt.

Reactie van Georges Kanakaris uit Maasmechelen die vandaag 3 februari in Humo verscheen

Lezer Willy Van Damme noemt in Humo 4353 oud-kolonel Roger Housen en professor internationale politiek Sven Biscop ‘haviken van de zwaarste soort’ omdat ze de Russische president niet vertrouwen. Maar is het de schuld van de NAVO dat Rusland een buurland is binnengevallen? ‘Door de uitbreiding kunnen NAVO-raketten in enkele minuten Moskou bereiken’ schrijft hij. Maar Russische raketten konden eerder al West-Europa treffen.

We zouden ons evengoed kunnen afvragen waarom almaar meer landen zich willen aansluiten bij de NAVO. Moeten die misschien eerst toelating vragen aan de dictator uit het Kremlin? U weet wel, het staatshoofd van een land waar opposanten uit het venster vallen, in een werkkamp terechtkomen of vergiftigd worden.

Antwoord:

Wat ik schreef was niet ‘niet te vertrouwen’ maar dat ze zegden ‘Met Poetin kun je niet praten’. Een essentieel verschil. Met mensen waarmee je een hoogoplopende ruzie hebt en denkt dat die ‘niet te vertrouwen zijn’ praat je juist wel. Dat is wel als je het probleem tussen beide partijen wilt oplossen.

Dat ze beiden dat weigeren betekent inderdaad dat men tot de laatste Oekraïner zal moeten vechten en geen oplossing te willen. Anderen zoals Ursula von der Leyen gave de indruk wel te willen praten. Vandaar.

Eerder werd er in 1990 met Rusland overeengekomen om behoudens de DDR (Oost-Duitsland) geen nieuwe leden bij de NAVO toe te laten. Als ik een overeenkomst maak met wie dan ook zal ik die pogen na te komen. Lukt dat om een of andere reden niet dan zal ik hem dat melden en een voor beiden aanvaardbare oplossing pogen te zoeken.

Zo hoort dat zeker ook in de diplomatie. Dat de VS/NAVO hier dat zonder enig overleg niet deed is een bewijs van de arrogantie van de VS/NAVO. Men wist bovendien al in 2008 toen men akkoord ging met de toetreding van Oekraïne tot de NAVO dat dit om veiligheidsreden totaal onaanvaardbaar was voor Moskou.

Men sprake in de VS toen bij het bespreken van de Russische visie over een ‘rode lijn’. En dan kwam er de door de VS/EU/NAVO georganiseerde staatsgreep van 2014 bij en de dan ontstane burgeroorlog van vooral Russisch sprekenden die stonden op hun rechten en die de gewelddadige regeringswissel betwisten.

Willy Van Damme

Mia Doornaert en de jodenhaters

Mevrouw Doornaert (De Standaard, vrije tribune 19 oktober 2023) is behoorlijk boos en stelt dat diegenen die tegen Israël zijn en protesteren tegen het beleid van die staat allen ‘jodenhaters’ zijn. Zij heeft het in haar betoog daarbij ook over wat er in centraal en Oost-Europa gebeurde na W.II en vergelijkt dat met wat gebeurde/gebeurt in Israël.

Een totaal manke vergelijking daar de zionisten die arriveerden in Palestina totaal vreemden waren aan de regio en met grof geweld zich meester maakten van het land. Dat zij echter de verdediging opneemt van een regering die meer dan 2 miljoen mensen incluis massa’s kleine kinderen zonder voedsel, water, geneesmiddelen, brandstof en elektriciteit zet en er dan nog luchtig bommen op laat vallen is schokkend.

Gaza 2023 - kind

Gaza oktober 2023, ongetwijfeld een jodenhater.

Het getuigt van een totaal gebrek aan empathie voor haar medemens. Trouwens, zij heeft het over ‘jodenhaters’, is dat dan ook zo voor de massa’s joden die aan de kant van de Palestijnen staan tegen Israël? Hoe diep kan een mens zakken?

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard naar aanleiding van haar Vrije Tribune van 19 oktober ‘Onuitroeibare jodenhaat’.

Propaganda van De Standaard

Waarde redactie,

Het gesprek met Tichon Dzjadko van internettelevisiezender Dosh (DS 26/08/2023) toont nog maar eens de zwakheid van de redactie van De Standaard die over bepaalde onderwerpen niets meer kan dan het overschrijven van Brits/Amerikaanse propaganda. Een zielig zootje.

Vooreerst noemt U dat een onafhankelijke Russische nieuwszender. Niets is echter minder waar. Deze en de serie in Rusland voor maart 2022 opererende organisaties door de westerse pers omschreven als onafhankelijk media. Wat een leugen is want ze zijn allen afhankelijk van geld dat komt uit landen aangesloten bij de NAVO.

En die, zoals dat ook hoort, dienen voor hun programma’s te voldoen aan de westerse eisen. Doen ze dat niet dan is dat zoals bij andere hier door de overheid gefinancierde verenigingen gedaan met de subsidies. Maar door hen te bestempelen als ‘onafhankelijk’ bedriegen Jullie natuurlijk de lezers. Deze mogen duidelijk niet weten van de bemoeienissen van de VS en anderen in de Russische binnenlandse politiek.

Belgen of Amerikanen zouden trouwens in België of de VS met Russisch geld eens een televisiezender moeten opzetten. De Standaard zou letters te kort komen om er tegen te ageren. En in de VS zou men zo moet de boeien boven komen.

DSCN5222

Een van de vele door de Russische architect Mikhail Eisenstein ontworpen gebouwen in art nouveaux in de stad Riga. Het was altijd een van de meest rijke steden in het toenmalige Rusland. Mikhail Eisenstein is de vader van filmmaker Sergeï Eisenstein.

Tweedes zegt de man op zeker ogenblik: “De Russischtalige bevolking is een overblijfsel van de jarenlange Sovjet-bezetting”. Wat complete onzin is.

De Russen in Letland zijn er minstens al van in 1710 (dus lang voor de Amerikaanse onafhankelijkheid en het grotendeels in de VS uitroeien van de inheemse bevolking) toen de Zweedse koning Karel XII de oorlog tegen een alliantie met de Russische Tsaar Peter De Grote verloor. Rusland verkreeg toen Letland. Wat voordien Duits was.

Toen was er zelfs nog geen Lets wel al Russisch. De origine van de Letse taal dateren uit het midden van de negentiende eeuw. Het werd na de eerste wereldoorlog onafhankelijk vooral dankzij de aanwezigheid van Franse en Britse troepen die ageerden tegen het Rode Leger. Over het gedrag van Letse nationalisten in W.O. II zwijgt hij natuurlijk ook.

Opvallend, maar zeker niet verrassend, is dat hij ook zwijgt over de zware discriminatie van de grote Russischtalige bevolking die in het zogenaamd democratisch Europa zelfs geen stemrecht heeft. De man kent dus amper iets van de Russische geschiedenis en door er over te zwijgen steunt hij het racisme tegen Russen in Letland. Maar zijn zender is wel (sic) onafhankelijk. En dan is men verbaasd dat die zender in Rusland uitgespuwd wordt.

Maar ik zal nooit vergeten dat in Syrië jullie al Qaeda steunden en nu fascistische groepen in Oekraïne als Azov.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard over het gesprek met Tichon Dzjado, hoofredacteur van de door het Westen gefinancierde internettelevisiezender Dosh.

De Standaard en de bekentenis van Dominique Minten

Beste Dominique,

Het opiniestuk van jou in De Standaard van dit weekend is zonder twijfel het beste dat je tot heden over Oekraïne maakte. Het toont wie Dominique Minten is en dat je zeker geen journalist bent maar een lakei van de NAVO die netjes alles overschrijft wat Washington en de NAVO wil. Je schrijft het immers zelf. Vooreerst de titel: ‘Deze oorlog doet je kant kiezen’ en wat verder ‘… dat de krant de oorlog vanuit westers perspectief verslaat. Dat klopt.’

Veel papegaaien

Duidelijker kan het toch niet. Maar verrassen doet je stuk mij niet, wel je openheid en een zekere vorm van eerlijkheid. Ik lees De Standaard en nog wat andere westerse media en doe dat vooral om te weten wat men in Washington en bij de NAVO denkt. Het probleem is wel dat het allemaal een soort van eenheidsworst is. Ze doen niets anders dan elkaar afschrijven en als een papagaai de verhalen van de NAVO overnemen. Kwestie van de persvrijheid zeker?

In feite is het bij De Standaard heel simpel. Washington heeft nog maar eens een land gevonden om aan te vallen, economisch of met wapens, en plots heeft dat land voor de krant geen regering meer maar is het een regime met een tiran aan het hoofd. En dan krijg je bijvoorbeeld verhalen over drie miljoen Oeigoeren die in Chinese concentratiekampen dwangarbeid moeten verrichten (zie The Financial Times).

Typerend is Uw verhaal waar U schrijft: ‘Al sinds 2014 is Rusland de agressor (in Oekraïne)’. Wow. Toch simpel die bewering. Men vergeet dan natuurlijk de door de NAVO georganiseerde staatsgreep van februari 2014 van onder meer de fascistische groep Svoboda die zorgde voor een burgeroorlog met als resultaat een op 14.000 doden geschat aantal slachtoffers.

Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne

Arsenyi Jatsenjoek (midden) die hier een duidelijk fascistische parade overschouwd vlak voor de staatsgreep lukte. Hij was de keuze van Victoria Nuland, Amerikaans onderminister van Buitenlandse Zaken en verantwoordelijk voor het dossier Oekraïne, om na de staatsgreep president te worden. Duidelijk een goede keuze want hij kon al zijn rechterarm strekken.

Victoria Nuland is de echtgenote van Robert Kagan die in 2003 bij de aanval op Irak een der fanatiekste verdedigers was van die oorlog. Aan nepverhalen bij de man toen geen enkel gebrek. En in Oekraïne zijn er zoals je op deze foto kunt zien geen fascisten. Nu blijft Robert Kagan op de achtergrond en zorgen zijn broer en schoonzus bij het Institute for the Study of War voor nepnieuws.

En dit terwijl Svoboda minder dan een jaar eerder door het Europees parlement als een stel fascisten en jodenhaters werd weggezet. De huidige oorlog is dan ook gewoon de voortzetting van die burgeroorlog. En volgens het internationaal recht is het organiseren of steunen van een staatsgreep in een ander land streng verboden. Maar het Westen mag dat van U.

Het is toch opvallend dat terwijl De Standaard en de rest van onze media rond het Vlaams Belang een cordon sanitaire organiseren Jullie groepen ginder en in de Baltische staten steunen die duizend maal erger zijn en niet terugschrikken voor massamoord. Maar over die groepen schrijft je: ’komen we weinig te weten’. Moet ik je hierover een serie linken bezorgen? Maar ik weet perfect dat je die kent maar die info niet geeft want ze passen niet in het plaatje van de NAVO en dus ook niet in dat van Dominique Minten.

En maar liegen en bedriegen

En wat betreft Irak. Julie voorgaande hoofdredacteur schrijf mij ooit dat het onzin is te beweren dat Saddam Hoessein geen massavernietigingswapens heeft. Of Georgië waar jullie het bewust vertikken te schrijven wat er in 2008 werkelijk gebeurde, namelijk dat het door de VS gesteunde Georgië Zuid-Ossetië aanviel en er Russische vredestroepen neerknalde.

Dat de Amerikanen (en haar vazallen in de EU) geen haar beter zijn dan Rusland klopt niet. Alleen al in Vietnam en Irak vielen er miljoenen slachtoffers. En het was toch Madeleine Albright, ooit Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, die stelde dat het mede door haar doden van 500.000 Iraakse kinderen een goede zaak was. Aan dat soort moordzucht kan men in Moskou nog niet eens rieken.

Het waren vredestroepen die daar met akkoord van de VS en Georgië stonden. Het gaat bij Julie zover dat men schrijft dat het niet Georgië was dat Zuid-Ossetië aanviel maar Rusland dat Georgië aanviel. En dat is er nog Jorn De Cock over Syrië en zijn voorkeur voor al dat salafistisch krapuul daar.

Ach, De Standaard, gekend voor zijn prietpraat en leugens.

Willy Van Damme

De Morgen, Clingendael en de mensenrechten in Syrië

Enige vorm van schaamte is jullie duidelijk vreemd. Wat overduidelijk nog maar eens blijkt uit het artikel: ‘Het oorlogsregime van Assad krijgt opnieuw bondgenoten’ van Ans Boersma in de krant van vandaag 12 mei.

Clingendael en de mensenrechten

Daarin citeren Jullie een Nienke van Heukelingen van het door de Nederlandse regering gefinancierde Clingendael Instituut waarin die zegt: “Assad blijft ongestraft mensenrechten schenden, Syriërs rekruteren voor zijn oorlog tegen zijn eigen volk.”

Dat is zowat het toppunt van durf. Geweten is dat de Nederlandse regering, die zorgt voor het loon van mevrouw van Heukelingen, allerlei Syrische aan al Qaeda en ISIS gelieerde terreurbewegingen met materiaal steunde en er indirect ook geld aan gaf.

Dat is een wel heel grove schending van de mensenrechten en bovendien een al even grote schending van het internationaal recht. En zo te horen geen enkel probleem voor mevrouw en de krant.

DSC_0687

Het Clingendael instituut in Den Haag, de leugenfabriek van de Nederlandse regering. Voorheen beweerde Ko Collijn, hun ‘specialist’ voor Syrië, op 6 april 2017 in die Nederlandse ‘kwaliteitskrant’ NRC dat het Syrische leger in 2016 met vliegtuigen bommen met sarin hadden gegooid op de regio van Oost-Ghouta bij de Syrische hoofdstad Damascus.

De aanslag gebeurde echter zoals uit het officieel dossier en de foto’s bleek met een grondraket en was bijna zeker het werk van die salafistische terreurbewegingen. De specialist van die krant Karel Knip had het diezelfde dag in dat dagblad over een ‘granaat met sarin’. Een verhaal dat eerder past bij Monty Python.

Volgens VN-resoluties is steun aan al Qaeda en ISIS in strijd met het internationaal recht. Zoals ook het bewapenen van welke opstandelingen in een ander land een inmenging is in de interne zaken van dat land en dus een schending is van datzelfde internationaal recht.

Het staat inderdaad vast dat de Syrische regering problemen heeft met de mensenrechten en er zeker sprake is van corruptie. En dan? Jullie vullen bijna dagelijks De Morgen met verhalen over o.m. corruptie in België en dan stel ik mij de vraag wat is het probleem met Syrië?

Op dit ogenblik voert het Westen een blokkade tegen Syrië met grote gevolgen voor de bevolking die op die wijze maar moet lijden en sterven. Schending van de mensenrechten? Wat een cynische grap.

De Morgen durfde het zelfs ooit herhaaldelijk aan om op de ene pagina te vertellen over de gruwel van de terreur in Europa door uit Syrië teruggekeerde terroristen om op de pagina ernaast hen op te hemelen als vrijheidsstrijders. En als ik moet kiezen tussen hen en de Syrische regering met al zijn gebreken dan weet ik wat de beste (minst slechte) optie is voor het land.

Arabische Liga - Mei 2023 - Egypte

De Arabische Liga, hier op haar bijeenkomst deze maand in Egypte waar de beslissing viel, gaf zoals geheel verwacht het groen licht aan Syrië om terug lid te worden. De koning van Saoedi Arabië stuurde een brief aan Bashar al Assad, zijn collega staatshoofd uit Syrië, met een uitnodiging om naar die zitting van 19 mei te komen. Een Saoedische knieval die kan tellen.

Jullie berichtgeving van de voorbije 12 jaar over Syrië behoort tot de zwartste pagina’s uit de geschiedenis van de Belgische journalistiek.

Willy Van Damme

Brief aan De Morgen.

Naschrift:

– Ans Boersma was de vriendin van een zekere Aziz A. voor wie ze de overkomst naar Nederland regelde. Deze Aziz A. was volgens de Nederlandse Justitie een topman van Jabhat al Nusra, een van de gedaanten via welke al Qaeda in Syrië optrad. In de aanvraag schreef zij dat hij een zakenman was. Verkoper van gestolen Syrisch goed? Hij werd in Amsterdam door Syriërs ontmaskerd.

De man kreeg 15 jaar cel en zijn broer Fatah 11 jaar. In Amsterdam had hij naast Ans Boersma meerdere vriendinnen (maagden?) en rookte volgens de kranten ook wel eens een joint. Een echte salafist dus. (Het Parool, Cyril Rosman, 21 september 2021)

Zij werd omwille van de vervalste aanvraag voor het toerismevisum voor Aziz A. veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een maand voorwaardelijk. Ze kwam er goedkoop vanaf. (Het Parool Cyril Rosman, 20 mei 2021).

Aziz beweerde voor de rechtbank dat hij na zijn komst naar Nederland werkte voor de AIVD, de Nederlandse militaire veiligheidsdienst. Een klassiek verhaal in dit dossier. In 2012 was hij volgens het gerechtelijk dossier betrokken bij de moord met machinegeweren op 17 mensen die op een bus zaten in het plaatsje al Shheell.

Dit verhaal doet ietwat denken aan die andere medewerker over Syrië van De Morgen Montasser AlDe’emeh die kort na het geruchtmakende proces tegen Sharia4Belgium deradicaliseringscursussen met getuigschrift organiseerde.

Zo konden salafisten ‘vrij van zonden’ terug vrij rondlopen zonder verdacht te zijn. Nadien bleek het allemaal nep en crimineel te zijn en werd Montasser hiervoor veroordeeld. De man weet trouwens perfect hoe de oorlog in Syrië in elkaar zat.

Ik gaf hem namelijk het ultieme bewijsstuk zijnde een als echt verklaarde analyse van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst waarin stond beschreven hoe de NAVO en anderen zoals Qatar en Saoedi Arabië ISIS naar Irak wilden sturen om het land aan gruizelementen te kunnen slaan.

Alhoewel hij het bewijs in aanwezigheid van een getuige van mij kreeg weigerde hij tot heden hierover te berichten. Ook hij beweerde voor de Belgische Staatsveiligheid te werken. Welke salafist niet? Op het Dendermondse atheneum liep hij als student dan weeral rond met rozenkransen. Moet je om voor De Morgen te werken  een strafblad hebben?

– De dag dat het officieel werd aangekondigd dat Syrië terug lid werd van de Arabische Liga had Jack Sullivan, de Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, een gesprek met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

In het Amerikaans persbericht hierover werd achteraf Syrië niet eens vermeld. Voor Washington is het dus gedaan. Het wachten is nu op de uitslag van de Turkse verkiezingen van dit weekend om ook dat probleem op te lossen waarna de Koerdische PKK zoals men dat zegt gokte en verloor. Er is voor Washington immers steeds plaats voor onder haar fameuze bus.

Stepan Bandera en zijn oorlog tegen Nazi-Duitsland volgens Jeroen Zuallaert

Dat er in onze media op grote schaal gelogen en bedrogen wordt als het over bepaalde onderwerpen gaat is vaststaand. De grove leugens over Syrië waarbij salafistische terroristen, ook door Knack, ons als vrijheidsstrijders werden voorgeschoteld is een goed voorbeeld.

Hetzelfde doet zich nu voor met Oekraïne waar Jeroen Zuallaert in een opiniestuk – Rusland kritisch over mensenrechten in Oekraïne: Het zou grappig kunnen zijn als het niet zo intriest was – het over de Oekraïense fascist Stepan Bandera heeft als zou die oorlog gevoerd hebben tegen Nazi-Duitsland. Het is iets nieuws.

UPA en Duitse legerleiding - Parade

De Oekraïense hulptroepen van het UPA paraderen hier voor de Duitse legerleiding. Hun brutaliteiten waren zelfs voor vele Duitse militairen te gruwelijk. Het bewaken van de Duitse vernietigingskampen, de vele pogroms zoals die in Baby Yar en het neerslaan van de twee Poolse opstanden in Warschau zijn enkele van hun heldendaden.

Geen nazi’s in Oekraïne volgens onze media

Hij werd politiek door Nazi-Duitsland uitgeschakeld toen hij op 30 juni 1941 na de Duitse inval in de Sovjetunie van 22 juni in de Poolse stad Krakau de Oekraïense onafhankelijkheid uitriep maar al op 5 juli daar werd gearresteerd. Een ‘onafhankelijkheid’ die een schertsvertoning was. Maar gevochten tegen Nazi-Duitsland heeft die nooit.

Er waren trouwens nog voor de inval van juni 1941 duidelijke afspraken gemaakt tussen de OUN-B van Bandera en Nazi-Duitsland over hun toekomstige rol in de Sovjetunie. Het was ook Duitsland die hen financierde en Bandera woonde toen in door Duitsland bezet gebied. Tijdens de rest van de tweede wereldoorlog verbleef hij in het kamp Sachsenhausen.

In deze was wat hier gebeurde hetzelfde als in België waar het VNV wel actief mocht zijn maar zich dan gedroeg want anders hadden ook Elias & co in een gevangenkamp gevlogen. Ze wisten hoe ver ze konden gaan wilden ze niet weggevoerd worden.

Maar na de arrestatie van Bandera deden zijn vrienden van de UPA en OUM-B rustig verder met het vermoorden van al wie Rus, Pool, jood, Zigeuner of Oekraïens sprekende tegenstander van de Nazi’s was. Een Bandera die vocht tegen nazi-Duitsland? Hoe dan?

Toen hij op 30 juni 1941 in Polen de onafhankelijkheid uitriep schaarde hij zich in zijn verklaring trouwens achter het leiderschap van Adolf Hitler! En een verbod op nazi-insignes in Oekraïne? Het krioelt in dat land van dergelijke tekens.

En het was toch onder meer de Oekraïense ambassadeur in Kazakhstan Petro Vrublevsky die in augustus vorig jaar openlijk opriep om ALLE Russen te vermoorden. Pas twee maanden later werd hij door de regering in Kiev op het matje geroepen.

Ivan Fialka begrafenis in de Uniatenkerk van Stryi - 16 oktover 2021

De herbegrafenis in een kerk van de Uniaten op 16 oktober 2021 van Ivan Fialka in het westen van Oekraïne. Een echte re-enactment met zelfs een als Duitse officier verklede fan. Ivan Fialka diende in het UPA, het zogenaamde Oekraïense onafhankelijkheidsleger en werd o.m. gefotografeerd in het gezelschap van Heinrich Himmler. Zie de rood-zwarte vlaggen.

Volgens Jeroen Zuallaert zijn alle insignes verwijzende naar het fascisme in huidige Oekraïne verboden. En dan verschiet men dat de klassieke media bij velen omschreven worden als ‘de leugenpers’. Een terechte titel.

De Canadese vice-premier Chrystia Freeland poseerde vorig jaar bij een steunbetoging voor de regering van Zelenski voor de camera’s met die vlag van het UPA. Haar grootvader was als propagandachef een verantwoordelijke van de collaboratie met de nazi’s. En zij speelde een grote rol bij de westerse voorbereiding van de sancties tegen Rusland nog voor de inval een feit was.

En over het verbod van de Russische cultuur in Oekraïne zwijgt hij natuurlijk. Zoals hij ook zwijgt over de staatsgreep van februari 2014 en de moord op duizenden tegenstanders en de vele politieke gevangenen. Is hij hiervan dan onwetend?

Elke vorm van kritiek op de regering is in Oekraïne trouwens verboden. Verder heeft hij het over de vluchtelingen. Het land met de meeste vluchtelingen is Rusland en niet Polen of Duitsland.

Ach. Ik ga zeker Rusland niet verdedigen – daar gaat het hier niet over – maar de mantel van liefde die Zuallaert over het Oekraïne van Zelenski gooit is schokkend. Het toont de partijdigheid van onze media.

Willy Van Damme

Lezersbrief aan Knack. Zuallaert schrijft in het bewuste stuk: ‘Stepan Bandera, de leider van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten in de jaren dertig. Bandera is een controversiële figuur, die in zijn strijd voor een onafhankelijk Oekraïne collaboreerde met nazi-Duitsland (en later tégen nazi-Duitsland vocht).’ Hij werd op bevel van de Sovjetpresident Nikita Chroesjtsjov  op 15 oktober 1959 in München vermoord.


Naschrift:

Volgens een lezer is er twijfel of de Oekraïense UPA/SS Divisie Galicia betrokken was bij het neerslaan van de opstanden in Warschau. Ook stelde hij dat leden van die collaboratiebeweging op zeker ogenblik ook vochten tegen het Duitse leger en dus ook de SS Divisie Galicia. Hun betrokkenheid bij het massaal afslachten van Polen tijdens de Duitse bezetting staat echter niet ter discussie.

Roger Housen over het Institute for the Study of War en de media

Merkwaardig toch die vrije tribune van gewezen kolonel Roger Housen (Hoe een slimme denktank ons misleidt over Oekraïne, DM 14/04) waarin hij de rol van het Amerikaanse Institute for the Study of War van de familie Kagan kritisch belicht.

Iedereen die deze instelling en de personen die er leiding aan geven wat kent weten dat dit een uitermate verdachte studiedienst is en eerder een instrument van oorlogspropaganda mag genoemd worden. Men lezen maar de beweringen toen van Robert Kagan over Irak in de aanloop naar die invasie in 2003.

Het is ergerlijk hoe de ganse westerse massamedia als gebiologeerd naar de berichten van het ISW kijken en ze klakkeloos overnemen. De essentie van journalistiek is bronnenkritiek en dat ontbreekt totaal. Men kan dat ISW volgen en hun beweringen noteren maar moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan en zich ook informeren bij de andere zijde van dit conflict.

Talen in Oekraïne

De talen in Oekraïne volgens een Oekraïense studie van 2009. Rood is Russischtaligen, oranje is gemengd Russisch/Oekraïens en geel is Oekraïens met in de grensgebieden minderheden zoals Pools, Hongaars en Roemeens.

Na de door de EU en de VS georganiseerde staatsgreep verhinderde men niet alleen de verkiezingen van 2015, stelde men de grootste partij, die van de Regio’s, buiten de wet en verbood men alle vormen van Russische cultuur.

Met als slogan: mensenrechten, vrijheid en democratie. Je reinste waanzin. Het is alsof je hier onder de slogan democratie de RTBF, RTL, Le Soir, George Simenon, Stromae, Adamo en René Margritte zou verbieden. Met steun van de familie Kagan, Herman Van Rompuy, Guy Verhofstadt en de Groenen.

Bronnenkritiek gebeurt echter niet en de andere partij negeert men met alle gevolgen van dien. Veelal haalt men een verhaal bij het ISW en laat dit dan bevestigen bij een of andere topman van de regering in Kiev, het Pentagon of het Britse MI6. Het resultaat is bijwijlen zelfs erg grappig.

Men kan bijvoorbeeld onmogelijk ontkennen dat de Russische invasie een reactie is op de gewelddadige staatsgreep in Oekraïne van 2014 met fascistische groepen als Pravy Sektor en Svoboda en de daarop volgende vervolging van de Russischtaligen en hun cultuur. Maar dat lees je in onze media nergens. En zeker niet bij het ISW. Victoria Nuland, de echtgenote van Robert Kagan gaf er leiding aan.

Wekenlang lazen wij in onze kranten dat Rusland bijna zonder raketten zit en zelfs dat er geen munitie meer is. ‘Russen moeten vechten met hun schop’ las ik zo. Tot de Russische rakettenregen zo langdurig en heftig was dat men dit verhaal dan maar in alle stilte opborg.

Blijkt nu dat volgens het Pentagon er wel iemand bijna zonder raketten zit: Het Oekraïense leger. Ik dacht dat de berichtgeving over Syrië een absoluut dieptepunt was voor onze journalistiek. Ik was fout want er is Oekraïne.

Stadhuis Kiev 7de verdieping - Cijfer 88 - Le Monde - 28-03-201

Het stadhuis van Kiev kort na de staatsgreep van februari 2014. Merk rechts het cijfer 88 wat staat voor Heil Hitler. Er zijn nog steeds mensen die beweren dat er van fascisme en een staatsgreep in 2014 in Oekraïne geen sprake was. Ook hier te lezen bij enkele reacties. In wezen wordt hier de tweede wereldoorlog verder uitgevochten. Met steun van de NAVO.

Ben benieuwd of men Roger Housen na deze vrije tribune nog veel in onze media zal horen.

Willy Van Damme

Syriërs kunnen de pot op

Jullie berichtgeving over de aardbeving in Syrië toont ten eerste een bijna totale onkunde en een totaal gebrek aan respect voor het leed van de Syriërs. Maar dat is naar gewoonte.

De regio waar Jullie het hier vooral over hebben is de regio Afrin vlakbij Aleppo en gelegen aan de Turkse grens. Het wordt bezet door Turkije die er de Koerden grotendeels verdreven. Een etnische zuivering dus en die zone is nu in handen gegeven van terreurgroepen als Ahrar al Sham, Nour Din al Zinki, enzovoort…

De internationale wetgeving zegt dan dat de bezettende mogendheid moet zorgen voor het wel en wee van de bevolking. Turkije dus. Hoe zou de Syrische regering er iets aan kunnen doen? De toegang wordt hen ontzegd. Maar dat is Jullie blijkbaar (bewust) ontgaan.

image

Als je woont in Turkije heb je kans op redding. Woon je in door die salafistische terreurgroepen gecontroleerd Syrisch gebied dan heb je pech. Woon je echter in het door de Syrische regering geregeerde deel van het land dan laat het Westen je gewoon stikken.

China roept op om ook de Syrische bevolking te helpen maar dat land wordt geleid door wat het Westen ziet als een ‘tiran’. Vergeet het dus.

In dit gebied zijn de beruchte Witte Helmen actief. Door hun vroegere Nederlandse boekhouder in een gesprek met mij omschreven als een criminele organisatie. Deze Witte Helmen zijn opgericht door de Britse militaire veiligheidsdienst MI6 en na het schandaal volledig onder controle gekomen van Turkije.

De plunderende Syrische baas is wel dezelfde gebleven. De Witte Helmen mogen van al Qaeda zelfs het door hen bezette deel van de provincie Idlib niet binnen. Terwijl het Turkse leger er een serie basissen heeft. Ook hier is Turkije dus de ultieme verantwoordelijke voor het wel en wee van de bevolking.

Maar geen verbazing dat Jullie en de rest van de westerse media voor de Syriërs in de miljoenenstad Aleppo en andere steden als Hama die ook getroffen zijn geen greintje aandacht hebben. Die mogen voor Jullie ogen creperen. Een gedrag dat zelfs niet eens walgelijk te noemen is maar veel erger. Ach het Westen en de mensenrechten.

Willy Van Damme

Brief aan De Morgen betreffende hun berichtgeving over de aardbeving in Syrië. Ook de rest van de klassieke Belgische media is van hetzelfde niveau.