Propaganda van De Standaard

Waarde redactie,

Het gesprek met Tichon Dzjadko van internettelevisiezender Dosh (DS 26/08/2023) toont nog maar eens de zwakheid van de redactie van De Standaard die over bepaalde onderwerpen niets meer kan dan het overschrijven van Brits/Amerikaanse propaganda. Een zielig zootje.

Vooreerst noemt U dat een onafhankelijke Russische nieuwszender. Niets is echter minder waar. Deze en de serie in Rusland voor maart 2022 opererende organisaties door de westerse pers omschreven als onafhankelijk media. Wat een leugen is want ze zijn allen afhankelijk van geld dat komt uit landen aangesloten bij de NAVO.

En die, zoals dat ook hoort, dienen voor hun programma’s te voldoen aan de westerse eisen. Doen ze dat niet dan is dat zoals bij andere hier door de overheid gefinancierde verenigingen gedaan met de subsidies. Maar door hen te bestempelen als ‘onafhankelijk’ bedriegen Jullie natuurlijk de lezers. Deze mogen duidelijk niet weten van de bemoeienissen van de VS en anderen in de Russische binnenlandse politiek.

Belgen of Amerikanen zouden trouwens in België of de VS met Russisch geld eens een televisiezender moeten opzetten. De Standaard zou letters te kort komen om er tegen te ageren. En in de VS zou men zo moet de boeien boven komen.

DSCN5222

Een van de vele door de Russische architect Mikhail Eisenstein ontworpen gebouwen in art nouveaux in de stad Riga. Het was altijd een van de meest rijke steden in het toenmalige Rusland. Mikhail Eisenstein is de vader van filmmaker Sergeï Eisenstein.

Tweedes zegt de man op zeker ogenblik: “De Russischtalige bevolking is een overblijfsel van de jarenlange Sovjet-bezetting”. Wat complete onzin is.

De Russen in Letland zijn er minstens al van in 1710 (dus lang voor de Amerikaanse onafhankelijkheid en het grotendeels in de VS uitroeien van de inheemse bevolking) toen de Zweedse koning Karel XII de oorlog tegen een alliantie met de Russische Tsaar Peter De Grote verloor. Rusland verkreeg toen Letland. Wat voordien Duits was.

Toen was er zelfs nog geen Lets wel al Russisch. De origine van de Letse taal dateren uit het midden van de negentiende eeuw. Het werd na de eerste wereldoorlog onafhankelijk vooral dankzij de aanwezigheid van Franse en Britse troepen die ageerden tegen het Rode Leger. Over het gedrag van Letse nationalisten in W.O. II zwijgt hij natuurlijk ook.

Opvallend, maar zeker niet verrassend, is dat hij ook zwijgt over de zware discriminatie van de grote Russischtalige bevolking die in het zogenaamd democratisch Europa zelfs geen stemrecht heeft. De man kent dus amper iets van de Russische geschiedenis en door er over te zwijgen steunt hij het racisme tegen Russen in Letland. Maar zijn zender is wel (sic) onafhankelijk. En dan is men verbaasd dat die zender in Rusland uitgespuwd wordt.

Maar ik zal nooit vergeten dat in Syrië jullie al Qaeda steunden en nu fascistische groepen in Oekraïne als Azov.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Standaard over het gesprek met Tichon Dzjado, hoofredacteur van de door het Westen gefinancierde internettelevisiezender Dosh.

7 gedachten over “Propaganda van De Standaard

  1. “De Russen in Letland zijn er minstens al van in 1710… Toen was er zelfs nog geen Lets wel al Russisch. De origine van de Letse taal dateren uit het midden van de negentiende eeuw.”

    Dit is wel heel kort door de bocht.

    Encyclopædia Britannica zegt:

    “The earliest texts in Latvian, a Roman Catholic catechism and a Lutheran catechism, both written in Gothic script, date from the 16th century. The first grammar of the language appeared in the 18th century, and by the end of the 19th century the literary language was well developed.”
    https://www.britannica.com/topic/Latvian-language

    Het gaat hier over geschreven taal. Plaatst eerste geschreven teksten in 1500. Gesproken taal is steeds ouder dan geschreven taal.

    Verder hebben het Lets en ondermeer het Litouws een gemeenschappelijke voorouder: het proto-Baltisch. Dat ouder is dan Russisch, en besloeg een groter gebied dan de huidige Baltische staten (https://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Baltic_language)

    “Baltic hydronyms cover a vast area of 860,000 km2 from Vystula River in the west to Moscow in the east and from the Baltic Sea in the north all the way to Kyiv in the south. The current Lithuanian and Latvian lands combined constitute approximately one-sixth of the former Baltic territory”

    “Inhabitants of the Proto-Baltic area were surrounded by Germanic people in the west, Slavs in the south and Finno-Ugric people in the north and northeast. Russian philologist Vladimir Toporov believes that during 1000–800 BC Proto-Germanic people began expanding into the western Baltic territory starting from the Pasłęka River. Later on, the Baltic area began shrinking even more due to the migration of the Goths. During the migration period Slavic people began expanding into the northern and eastern territories of the Balts. From 11th to 12th century, Russian scriptures mention ongoing battles near Moscow with Eastern Galindians.[14] Since 1225, the conquests of the Teutonic Order in the current Baltic region intensified and later on resulted in the extinction of the Old Prussians in the 18th century.”

    Mvg
    PDanssaert

    Antwoord:

    Ik spreek van het Lets als eengemaakte taal. Voordien waren er in Letland verschillende dialecten die pas in de 19de eeuw via vooral de protestantse kerk (die onder Zweedse invloed stond) eengemaakt werden. Maar je kan natuurlijk veel verder teruggaan tot bijvoorbeeld de Galindians. Maar die is weg.

    Feit is dat de Russische aanwezigheid van 1710 dateert en niet zoals De Standaard schreef van 1945. Dat het Lets als een taal wel degelijk in de negentiende eeuw volwassen werd en een eigen grammatica had kan niet ontkend worden. Er bestonden daarnaast daar ook het Jiddisch en het Duits (Pruisisch).

    Het Nederlands zoals we dat nu kennen is ook van vrij recente datum. Het was koning Napoleon van Nederland die de eerste stappen zette voor de éénmaking van de taal. Voordien waren er dialecten die in sommige grensgebieden met Duitsland ook sterk geleken op het Duits.

    Ik heb verder eens zitten zoeken en vond alleen info over de bevolking in de hoofdstad Riga dat ook een van de belangrijkste economische centra in de regio was. Maar de bewering van onze man dat de Russen er pas kwamen in 1945 of 1941 is onzin. Het was Russisch vanaf 1710.

    Ik heb ook gegevens gevonden op een website van de Letse regering. Volgens die website was in 1867 in Riga 43% Duits, 25% Russisch en 24% Lets. Dat evolueerde sterk maar nog steeds volgens deze website vluchtte 1/3 van de bevolking na WO I naar Rusland. https://www.onlatvia.com/history-of-riga-206.

    Willy Van Damme

    • ” Maar de bewering van onze man dat de Russen er pas kwamen in 1945 of 1941 is onzin. Het was Russisch vanaf 1710.”

      Dat is onweerlegbaar. Dan heb ik je oorspronkelijke artikel verkeerd gelezen.

      mvg
      PDanssaert

      Antwoord:

      Kijk mijn ergernis was vooral dat die man die in wezen een door het Westen betaalde agent is om Rusland te ondermijnen zelfs niet eens de basiskennis heeft van zijn land. De Grote Noordse Oorlog met Zweden, in wezen een serie oorlogen daar, is voor intellectuele Russen basiskennis.

      Het verklaart waarom die figuren door de doorsnee Rus niet serieus worden genomen. Ze kletsen wat bij elkaar, uiteraard tegen de Russische duivel, en strijken elke maand hun pree op komende van landen die Rusland kapot willen. Daarom dat ik voor hen geen enkel respect heb.

      Dat Poetin in zijn land populair is is simpel te verklaren door wat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw gebeurde. Het land was na wat jaren Jeltsin en Westerse controle kapot. Bovendien gebeurde het opdoeken door Gorbatsjov van Rusland op zo’n chaotische wijze dat er oorlogen moesten van komen.

      Wat betreft Letland is er voor mij nog veel onduidelijk. Dat er in de zestiende eeuw een tekst in een soort Lets verschenen is doet weinig ter zake. Had Rusland een politiek op zijn Frans gevoerd dat was er van Lets nooit sprake geweest behalve zoals met het Bretoens of het Welsh in het Verenigd Koninkrijk.

      Men kan Rusland terecht veel aanwrijven maar het is onder Rusland dat het Lets is kunnen uitgroeien tot een nationale taal. Letse nationalisten zullen bij het lezen van die woorden dan uiteraard wel woest reageren maar de feiten hebben hun rechten.

      Wat betreft die periode is het voor mij nog steeds de vraag welke rol de Britse en Franse kanonneerboten in de periode 1917-1922 speelden en wat de Duitsers deden. Ik weet dat zij militair betrokken waren maar het pleit verloren.

      Verder is Riga een prachtige stad waar de Zweedse, Duitse en Russische cultuur in de gebouwen nog steeds merkbaar is. Toen ik er was stonk het naar de corruptie maar leefden beide culturen nog (moeilijk) naast elkaar. Ik vrees dat dit nu niet meer het geval is. Biden & Co hebben liever oorlog.

      Willy Van Damme

  2. Aantal Russen vs Letten:

    “In 1935, Latvians constituted 77% of the population of Latvia. The largest minorities were: Russians (8.8%), Jews (4.9%), Germans (3.3%), Poles (2.5%) and Belarusians (1.4%).

    In 2000, 57.6% of the population consisted of Latvians, and the largest minorities were: Russians (29.6%), Belarusians (4.1%), Ukrainians (2.7%), Poles (2.5%) and Lithuanians (1.4%).”

    Östen Dahl & Maria Koptjevskaja-Tamm (eds): The Circum-Baltic Languages, volume 1 (John Benjamins Publishing Company, 2001)

    Mvg
    P Danssaert

    Antwoord:

    Op het einde van de negentiende eeuw en de industrialisatie nam het percentage Letten in Riga toe en daalde het aantal Duitsers zeer sterk. Ze verloren toen ook aan invloed binnen het Russische rijk daar. Zie verder mijn eerdere reactie.

    Nagekomen:

    De hoeveelheid Lets sprekenden nam eind negentiende sterk toe. Ik zie daar als reden het toenemend onderwijs voor de lokale bevolking en de toevoer van werkkrachten uit het platteland – nodig voor de stijgende industrialisatie – waar een vorm van Lets in de spreektaal vrij algemeen was.

    Maar ook nu nog zou er op het platteland en zeker in de grensgebieden nog sprake zijn van dialecten. In andere regio’s zoals de stad Ventpils aan de Russische grens is het Russisch als taal dan weer overheersend. Ook was er na 1945 blijkbaar sprake van een Russificatie door de regering.

    Willy Van Damme

  3. Ik vraag mij af hoe het komt dat de bevolking nog alles slikt Als ik op een terras zit of in een café en een gesprek aanknoop heb ik de indruk dat er weinig mensen zijn die weten hoe of wat het is over het Oekraine konflikt ,Is dit luiheid ??
    Myriam Deguise

    Antwoord:

    U bent daar wegens Uw interesse mee bezig en volgt dat op. Anderen hebben daar weinig of geen interesse voor en zijn meer bezig met hun hobby’s zoals vissen, voetbal of vliegtuigen spotten. Pas als het hun raakt vormen zij zich een mening maar die is in essentie gebaseerd op wat onze media zeggen.

    Willy Van Damme

  4. Misschien dat je deze link aan de rakkers kunt doorsturen… https://archive.org/details/TheBadWarTheTruthNEVERTaughtAboutWorldWarII/The%20Bad%20War%20-%20The%20Truth%20NEVER%20Taught%20About%20World%20War%20II/

    Alvast een vertaald stuk uit bovenstaande link…

    JANUARY, 1871 – DUITSE STATEN VERKLAREN EENHEID / GLOBALISTEN STREVEN NAAR NIEUWE DUITSE RIJK
    De Pruisisch/Duitse overwinning op Frankrijk brengt de eenwording van de Duitse staten onder keizer Wilhelm I van Pruisen – (William I Frederick Louise Von Preussia, Elector, Emperor of Germany ) -https://www.geni.com/people/Wilhelm-I-Deutscher-Kaiser/4127866832950049628 tot stand. Verenigd Duitsland zal binnenkort de belangrijkste economische macht van continentaal Europa worden met één van de machtigste en meest professionele legers ter wereld.
    Ondertussen, in Engeland, beramen de globalisten een complot om de nieuwe Duitse natie onder controle te krijgen. Hoewel joodse bankiers gedijen in Duitsland, heeft Duitsland (net als het Rusland van tsaar Alexander) het vermogen om zijn eigen lot te bepalen en de ambities van de “City of London” te dwarsbomen. Niet alleen ligt de Duitse politiek buiten de totale controle van Rothschild, maar het feit dat verschillende Duitse royals getrouwd zijn met Britse adel bemoeilijkt het vermogen van ‘de stad’ om Duitsland te bedreigen met Britse macht.
    Het zal 48 jaar duren (= 1947 = oprichting CIA) voordat de nieuwe Duitse natie onder de duim van The New World Order kan worden gebracht. Maar het meerjarenplan gaat per direct in. Rothschild agent en toekomstig (en ex) “Brits” premier Benjamin Disraeli –https://www.geni.com/people/Benjamin-Disraeli-Prime-Minister-of-the-United-Kingdom/6000000000825419962 smeedt complotten tegen zowel Duitsland als Rusland.

    OCTOBER, 1873 – DUITSLAND, OOSTENRIJK-HONGARIJE en RUSLAND VORMEN (DE LIGA VAN DE DRIE KEIZERS)
    Kanselier Bismarck onderhandelt over een overeenkomst tussen de vorsten van Oostenrijk-Hongarije (keizer Franz Joseph – https://www.geni.com/people/Franz-Joseph-I-Emperor-of-Austria/5319372978170089688), Rusland (tsaar Alexander II -https://nl.wikipedia.org/wiki/Alexander_II_van_Rusland ), en Duitsland (keizer Wilhelm I – https://www.geni.com/people/Wilhelm-I-Deutscher-Kaiser/4127866832950049628 ). De alliantie, bekend als de Liga van de Drie Keizers, heeft drie doelen:
    1. De Liga dient als wederzijdse verdediging tegen de groeiende rode bewegingen, die Europa sinds 1848 met geweld bedreigen.
    2. De Liga zal oorlog onder elkaar vermijden wanneer diplomatie de verschillen kan oplossen.
    3. De Liga verzet zich tegen de uitbreiding van de Franse en Britse macht en tegen complotten die de interne orde van hun landen bedreigen..
    De militaire en financiële macht van deze drie Rijken vormt een Centraal-Zuidoost-Europese machtsbasis die de Rothschilds en hun Britse en Franse “huurmoordenaars” niet kunnen controleren. Er kan geen Nieuwe Wereld Orde komen totdat deze machtige defensieve coalitie van Rijken op de één of andere manier wordt opgebroken en individueel wordt vernietigd.

    1874 – DE RODEN PROBEREN KANSELIER BISMARCK TE DODEN
    Een Joodse Rode genaamd Frederick Cohen had eerder Bismarck neergeschoten toen hij premier van Pruisen was in 1866. Nu, in 1874, probeert terrorist Eduard Kullman kanselier Bismarck te vermoorden. Kullman’s schot treft Bismarck’s hand. Kaiser Wilhelm I en kanselier Von Bismarck zijn de vredestichters van Europa, maar de misdaadbende van de Nieuwe Wereldorde wil deze leiders dood hebben, zodat het machtige Duitsland onder hun duim kan worden gehouden

    1877-78 – RUSLAND VERSLAAT HET OTTOMAANSE RIJK (TURKIJE) IN DE RUSSISCH-TURKSE OORLOG
    Er zijn twee belangrijke oorzaken voor de Russisch-Turkse oorlog. Ten eerste wil Rusland vitaal gebied aan de Zwarte Zee terugwinnen, dat het 20 jaar eerder verloor in de door Rothschild gefinancierde Krimoorlog. Het andere doel, althans het andere verklaarde doel, is de bevrijding van de orthodox-christelijke Slavische bevolking van de Balkanstaten. De orthodox-christelijke en Slavische bondgenoten van Rusland, Servië, Montenegro, Roemenië en Bulgarije, komen allemaal in opstand tegen Turkije en vechten met Rusland. Beweringen over Turkse mishandeling van Bulgaarse christenen maken de Russen nog meer van streek.
    Rusland domineert de gevechten en begint op te rukken naar Istanbul (Constantinopel). Ontzet dat Rusland Constantinopel en zelfs Palestina zou kunnen veroveren op het verslagen Turkse Rijk, zet de Britse joodse premier Benjamin Disraeli – https://www.geni.com/people/Benjamin-Disraeli-Prime-Minister-of-the-United-Kingdom/6000000000825419962 Rusland onder druk om een door Turkije aangeboden wapenstilstand

    MAY 11 & JUNE 2 , 1878 DE RODEN DOEN TWEE MOORDPOGINGEN OP KEIZER WILHELM I
    Enkele dagen voordat de belangrijke internationale conferentie in Berlijn plaatsvindt, worden er twee moordaanslagen gepleegd op keizer Wilhelm I. Op 11 mei ’78 vuurt ene Emil Max Hödel (27 May 1857 – 16 August 1878) – https://en.wikipedia.org/wiki/Max_H%C3%B6del schoten af op de keizer en zijn dochter terwijl zij in hun koets reizen. Hödel wordt gevangen genomen en in augustus geëxecuteerd.
    Drie weken later vuurt een andere Rode genaamd Karl Eduard Nobiling – https://www.geni.com/people/Karl-Nobiling/6000000183930305821 (10 April 1848 – 10 September 1878) – https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Nobiling een geweer af op de keizer. De 82-jarige keizer raakt gewond, maar hij overleeft het. Nobiling schiet zichzelf neer, en sterft 3 maanden later. De Nieuwe Wereld Orde’s geheime oorlog tegen de Drie Keizers Liga, en alle Christelijke monarchen van Europa, begint nu echt te ontbranden.

    Groeten
    Louise

    Antwoord:

    Zoals steeds bij dergelijke lijstjes is ook dit niet alleen onvolledig (wat het in wezen nooit kan zijn) maar is het ook tendentieus. Men vergeet hier bijvoorbeeld de oorlog van Duitsland in 1870 tegen Frankrijk waarbij het de miljoenenstad Parijs belegerde en ook uithongerde. En ooit gehoord over de Duitsers in Namibië?

    Willy Van Damme

  5. Hallo Willy, Even over de zender Dosj. TV Rain. Het kan zo zijn dat de zender afhankelijk is van geld dat komt uit landen aangesloten bij de NAVO, maar… op welke bronnen baseer jij je waaruit dat mocht blijken?

    Mocht dat zo zijn, dan wil het nog niet zeggen dat hun programma’s moeten voldoen aan Westerse eisen. Kun jij dat aantonen?

    Voordat de zender uit Rusland werd geweerd werd het door private partijen gefinancierd. Ook na 2014 was dat het geval, aangevuld met advertentie inkomsten uit de EU.

    Dit schrijft Wikipedia:

    Initially, TV Rain was planned as a niche television channel.[64] Natalia Sindeeva invested her own money that she gained from the sale of a country house, to start the channel.[65] Later, her husband, Russian banker Alexander Ivanovich Vinokurov [ru], joined her as a co-investor. According to Forbes, by 2013, Vinokurov spent at least 15% of his 200 million dollars wealth on the channel.[2] Although Dozhd became popular, Vinokurov mentioned that, in fact, it was unprofitable during its first years of broadcasting. As a result, in autumn 2011, Sindeeva and Vinokurov started looking for sponsors. Mikhail Prokhorov and Alisher Usmanov considered investing money in the channel, but eventually neither deal was finalized.[2] As of 2013, advertising constituted about 80% of Dozhd’s revenue. In the same year, the channel introduced a paid subscription: the cost of an annual subscription was 1,000 Russian rubles, access to live broadcast for one day or to one program in the channel’s webarchive was available for 30 rubles.[2][66]

    In 2014, after the siege of Leningrad controversy, Dozhd was disconnected from Russian cable television. Consequently, the channel lost most of its audience and advertising revenue. While Dozhd’s monthly budget was about 26 million rubles at the time, advertising brought only 6 million rubles a month. Trying to compensate the losses, the channel raised the price of an annual subscription from 1,000 to 4,800 rubles. In addition, Dozhd organized a telemarathon and thus raised funds for two months of operations.[67] In the same year, the channel signed an advertising contract with the European Union. According to Dozhd’s financial report, in 2014-2019, the contract generated from three (2014) up to 11 (2016) million rubles a year.[68] In 2015, Boris Zimin’s Sreda Foundation invested 7.5 million rubles to support the channel.[69] In 2020, Dozhd’s revenue was about 342.3 million rubles, and its net profit was 13.6 million rubles. As of 2021, the channel received income from advertising, paid subscriptions, donations, and sales of promotional goods in its online store.[70]

    vriendelijke groet
    Daantje

    Antwoord:

    Excuses voor de late plaatsing van je reactie maar je zat bij de spam en is pas gisteren ontdekt.

    Veel Russische organisaties moeten op hun materiaal zoals website vermelden dat ze gefinancierd worden door het buitenland. Ze werden zoals men soms insinueert niet verboden. In wezen is dit een kwestie van transparantie zodat de lezers van die pers weten wie de financier is. Wat kan daar mis mee zijn?

    Het lijkt mij echter verdacht dat die organisaties weigerden hun sponsors te identificeren. Ik beeld mij al in dat bij ons organisaties die van Rusland direct of indirect geld krijgen zomaar zouden mogen werken. Het kot zou te klein zijn in welk land van de NAVO ook. Hier dus geen transparantie en dan vraag ik mij af waarom.

    Neem opiniebureau Levada dat eveneens geld vanuit de EU kreeg niet direct maar op een sluikse wijze. Haar opdrachten voor opinieonderzoek kwamen bijna exclusief vanuit de EU. Vandaar. Landen als Nederland en België subsidiëren massa’s verenigingen voor velerlei doelen. Dit gebeurt echter niet zomaar lukraak maar word door andere overheidsdiensten nauwlettend in de gaten gehouden.

    Wie niet voldoet aan de eisen zal geen geld krijgen. Dat is ook logisch. Ik voerde enkele jaren geleden met wat vrienden een actie rond de geschiedenis van Baasrode en onze acties werd kritisch bekeken. Zo werkt dat. Je gaat toch niet denken dat een organisatie die het toerisme in het Baikalmeer wil bevorderen of die oorlog van 1939 tegen Japan wil herdenken geld uit de EU of de VS zal krijgen.

    Verder is dat zogenaamd incident tussen TV Dozhd en de belegering van Leningrad typerend voor het zeer laag niveau van de organisatie. Dat men in het Westen hen geld geeft toont hun amateurisme. De Duitsers met hulp van hun bondgenoten, waaronder Finland, hebben de stad bijna drie jaar belegerd met honderdduizenden doden tot gevolg.

    Omdat het Duits leger elders nodig was bleef het jarenlang bij een belegering waarbij Russen massaal stierven. Voor Hitler was het duidelijk dat de stad totaal vernield moest worden en de inwoners vermoord. Dat is in Rusland basiskennis. Dat een ‘journalist’ dan komt met het idee dat het voor de inwoners beter ware geweest om zich over te geven is opperdwaasheid.

    Dat men in Rusland bij de kabeldistributeurs – niet allen blijkbaar – de zender afsloot van het systeem wekt niet de minste verbazing. Het is alsof een Israëlisch journalist komt met het ontkennen van de Holocaust. Ook die zal alleen maar haat over zich krijgen. Toch begrijpelijk dacht ik. Ik denk dat men in het Kremlin ook kwaad zal geweest maar zo ook de overgrote meerderheid van de Russen.

    Verder had TV Dozhd een akkoord met de Europese Unie voor promotie en aangezien de EU al jaren een de facto oorlog voert tegen Rusland hoeft men niet verrast te zijn dat Moskou de zender met plezier ziet vertrekken. Zoals reeds geschreven zou een door Rusland betaalde zender ook een zeer kort leven beschoren zijn. Ik zie zo al de tirades in onze media tegen die zender.

    En het feit dat zij en de EU woest reageren toen die organisaties hun relatie met de EU en de VS moesten kenbaar maken maakt hen nog meer verdacht. Overal openheid eisen maar hier de geheimhouding bepleiten klopt niet. Recent deed zich trouwens hetzelfde voor in Georgië waar men herrie maakte over een gelijkaardige maatregel.

    Het opzetten door de NAVO van die organisaties in Rusland vormde een onderdeel van de poging om Rusland te destabiliseren. Al die rooskleurige verhalen hierover van de NAVO zijn larie en apekool. Een wegens fraude tegen Yves Rocher veroordeelde crimineel voorstellen als een strijder tegen de corruptie is lachwekkend en ook schandelijk. Je citaat uit Wikipedia is maar een deel van hun verhaal.

    Willy Van Damme

  6. ‘…aangezien de EU al jaren een de facto oorlog voert tegen Rusland..’ Van die oorlog heb ik de bommen en raketten gemist!
    De onmiskenbare waarheid is dat Rusland al anderhalf jaar oorlog voert tegen de onafhankelijke staat en volk Oekraïne. Dat is echte oorlog die opnieuw 100 jaar haat in de harten en geesten van miljoenen onschuldige burgers in Oekraïne én Rusland heeft gepland.
    Je zet hier tevens opnieuw een aantal veronderstellingen en vermoedens op een rijtje die je als feiten verkoopt. Ik kan zo ook beweren dat het vrij duidelijk is dat jij door het Kremlin en de familie Assad wordt betaald voor je propagandablog. Maar dat doe ik niet omdat ik dat niet echt kan bewijzen. Het zou opperdwaas zijn om dat dan te suggereren.
    Jef Laweit

    Antwoord:

    Ooit al gehoord van een economische of ideologische oorlog. Blijkbaar niet. Ooit al gehoord over de slachtpartijen zoals die in Odessa waar 48 vreedzame betogers door de putschisten levend verbrand werden. En zonder dat men zelfs een gerechtelijk onderzoek deed.

    Ooit al gehoord van de al jaren durende en sinds eind 2021 intensiever geworden bombardementen op steden als Donetsk en Loehansk. Onder meer met fragmentatiebommen. Wat volgens het internationaal recht verboden is. Blijkbaar weet je dit ook niet.

    Zoals je ook blijkbaar niets weet van die staatsgreep in 2014 met zijn geschatte 14.000 doden. Blijkbaar ook niets gehoord van het verbod op Russische cultuur in al zijn aspecten. Wat internationaal strafrechtelijk verboden is.

    Ooit gehoord van de door de VS gesteunde invasie door Georgië in 2008. Of van de steun van het Westen voor dat jihadistisch crapuul dan Syrië aan diggelen sloeg.

    Maar ja je ziet alleen goed en kwaad met het Westen als de goede en de rest is dan het kwaad. Verder zeg je dat ik veronderstellingen als feiten verkoop. Welke zijn dat dan?

    Willy Van Damme

Plaats een reactie