Roger Housen en Sven Biscop voorstander van een oorlog tot de laatste Oekraïner

Roger Housen en Sven Biscop tonen in hun gesprek over Oekraïne (Humo 30/01.2024) dat ze haviken zijn van de zwaarste soort en blind voor de realiteit. Hun stelling is: ‘Met Poetin kan je niet praten’. En dus moet de oorlog maar voortduren tot Poetin sterft. Zelfs onder meer in de VS, de Italiaanse regering en bij Ursula van der Leyen is men er nu van overtuigd dat men moet onderhandelen.

En dat Poetin niet te vertrouwen is beweren zij. In 1990 kwam de NAVO en de Sovjetunie overeen dat er geen uitbreiding van de NAVO zou komen buiten de DDR (Oost-Duitsland) en kijk ze zitten vlakbij de Wolga. Met een raket zijn ze nu op enkele minuten in Moskou. Wie brak dan zijn beloften en bleek onbetrouwbaar?

En waarom steunde de NAVO en EU in 2014 een zeer gewelddadige staatsgreep in Oekraïne geleid door groepen voor wie de Hitlergroet en de swastika dagelijkse kost waren? En waarna men niet alleen de grootste politieke partij verbood maar het gebruik van alle vormen van Russische cultuur in de media, onderwijs, boeken, enzovoort strafbaar maakte. En dat durft men een democratie noemen. Met dan overal standbeelden van zware oorlogsmisdadigers als Stepan Bandera en Roman Shukhevich.

Andriy Biletsky tijdens tweede partijcongres van de Patriotten van Oekraïne, Kharkov, 12 April, 2008

Andriy Biletsky, een fascistenleider en nu als legercommandant verantwoordelijk voor het Azov bataljon. Neen, beweren onze media, in Oekraïne zijn er geen fascisten aan de macht.

Voor mensen als Housen en Biscop is er blijkbaar geen (bruin of zwart) vuiltje aan de lucht in Oekraïne. Hier op de foto genomen  voor de staatsgreep van 2014. Hij speelde een sleutelrol bij die staatsgreep en de daarop volgende bloedbaden.

Verder was er begin april ’22 een bijna akkoord tussen de regering van Zelenski en Rusland dat door de regering in Kiev aanvaard leek. Tot op 9 april ’22 de Britse premier Boris Johnson in Kiev langskwam en samen met de VS eisten dat de gesprekken stopten. Toen ging behoudens de Krim alles bij Oekraïne blijven, nu niet meer.

Ook gingen de Russisch sprekenden hun rechten terug krijgen. Dat kon niet voor het Westen. Beiden willen blijkbaar Oekraïne geheel kapotmaken desnoods tot de laatste Oekraïner. En na de dood van Poetin zal het in beider visie wel gaan om een oplossing te vinden want het is alleen Poetin die tegen is beweren zij. Het toont dat ze geen sikkepit begrijpen van de realiteit.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Humo over het gesprek met Tom Sauer, Roger Housen en Sven Biscop betreffende Oekraïne.

P.S.: De Washington Post, als krant een trouwe volger van al wat de regering Biden rond Oekraïne wil, stelde recent dat de VS bij een regeling geen teruggave van door Rusland veroverd gebied vraagt.

Reactie van Georges Kanakaris uit Maasmechelen die vandaag 3 februari in Humo verscheen

Lezer Willy Van Damme noemt in Humo 4353 oud-kolonel Roger Housen en professor internationale politiek Sven Biscop ‘haviken van de zwaarste soort’ omdat ze de Russische president niet vertrouwen. Maar is het de schuld van de NAVO dat Rusland een buurland is binnengevallen? ‘Door de uitbreiding kunnen NAVO-raketten in enkele minuten Moskou bereiken’ schrijft hij. Maar Russische raketten konden eerder al West-Europa treffen.

We zouden ons evengoed kunnen afvragen waarom almaar meer landen zich willen aansluiten bij de NAVO. Moeten die misschien eerst toelating vragen aan de dictator uit het Kremlin? U weet wel, het staatshoofd van een land waar opposanten uit het venster vallen, in een werkkamp terechtkomen of vergiftigd worden.

Antwoord:

Wat ik schreef was niet ‘niet te vertrouwen’ maar dat ze zegden ‘Met Poetin kun je niet praten’. Een essentieel verschil. Met mensen waarmee je een hoogoplopende ruzie hebt en denkt dat die ‘niet te vertrouwen zijn’ praat je juist wel. Dat is wel als je het probleem tussen beide partijen wilt oplossen.

Dat ze beiden dat weigeren betekent inderdaad dat men tot de laatste Oekraïner zal moeten vechten en geen oplossing te willen. Anderen zoals Ursula von der Leyen gave de indruk wel te willen praten. Vandaar.

Eerder werd er in 1990 met Rusland overeengekomen om behoudens de DDR (Oost-Duitsland) geen nieuwe leden bij de NAVO toe te laten. Als ik een overeenkomst maak met wie dan ook zal ik die pogen na te komen. Lukt dat om een of andere reden niet dan zal ik hem dat melden en een voor beiden aanvaardbare oplossing pogen te zoeken.

Zo hoort dat zeker ook in de diplomatie. Dat de VS/NAVO hier dat zonder enig overleg niet deed is een bewijs van de arrogantie van de VS/NAVO. Men wist bovendien al in 2008 toen men akkoord ging met de toetreding van Oekraïne tot de NAVO dat dit om veiligheidsreden totaal onaanvaardbaar was voor Moskou.

Men sprake in de VS toen bij het bespreken van de Russische visie over een ‘rode lijn’. En dan kwam er de door de VS/EU/NAVO georganiseerde staatsgreep van 2014 bij en de dan ontstane burgeroorlog van vooral Russisch sprekenden die stonden op hun rechten en die de gewelddadige regeringswissel betwisten.

Willy Van Damme

8 gedachten over “Roger Housen en Sven Biscop voorstander van een oorlog tot de laatste Oekraïner

  1. Goed dat jij het blijft volgen Willy en blijft reageren in het belang van de waarheid. Ik heb mijn Humo-abonnement opgezegd na vele jaren, omdat ze ook geen alternatieve stemmen brengen tot nuance en sereen debat.
    Als ik dingen lees die Lavrov en Poetin brengen, dan meen ik daar veel waarheid in te zien. Ik kan dat niet absoluut weten maar het resoneert toch meer dan de retoriek van onze Westerse leiders. Leiders naar waar ?
    Poetin heeft vele troeven in handen. De BRICS+++++ is onder zijn impulsen een feit en groeiend. De Hegemoon zijn rijk is over, die beseft dat ook, en ook de rest van de wereld. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en ik hoop dat de escalaties (Oekraïne, Israël) niet leiden tot grote paddenstoelen.
    Luc Vercammen

    Antwoord:

    Feitelijk is dat kort stukje commentaar zeer interessant. Het toont hoe die heren en dames, reken daar ook maar Rusland haatster Ria Laenen van de KUL bij, zitten vast in een fantasiewereld waar de behoefte aan serieus debat en woord en tegenwoord onbestaande is. Zelfs niet mag.

    Typerend voorbeeld is Ria Laenen gisteren in het Nieuwsblad die blijkbaar woest was over het feit dat een westers journalist een interview had met Poetin. Zoiets als een doodzonde dus.

    Zo stelde zij: “Het zou me ook niet verbazen dat de interviewer zijn vragen op voorhand heeft doorgespeeld en dat tijdens voorgesprekken duidelijk werd gemaakt binnen welke lijntjes hij al dan niet mocht kleuren. Tucker Carlson is daar blijkbaar gewillig in meegegaan. Dit is geen onafhankelijke journalistiek.”

    Eerst zegt ze ‘Het zou mijn niet verbazen’, ze gokt dus. Dan stelt zij ‘blijkbaar’ wat van haar kant een vermoeden doet ontstaan. Waarna zij fors uithaalt: “Dit is geen onafhankelijke journalistiek”. Geen gok meer of vermoedens maar “Dit is”, zekerheid die echter louter gebaseerd is op een gok en een vermoeden.

    Dat is het niveau van onze ‘wetenschappelijke’ instellingen. Er zijn aan de vele westerse universiteiten en instellingen pakken specialisten die een ander verhaal brengen dan het niveauloos gelul van die heren en dames die in onze media komen vertellen hoe het zit en moet.

    Het gevolg is natuurlijk dat het Westen, blind rijdend, van de ene politieke blunder naar de andere stapt en militair de nederlagen opstapelt. Met zo’n beleid en kritiekloze zever kan dat ook niet anders. Je moet eens hun reacties lezen op het gesprek met Poetin. Gestoken door een bij heet dat.

    De VS en het Westen voeren op dit ogenblik de ene oorlog na de andere om zijn almacht te behouden of ze toch zo groot mogelijk te houden. Maar dat lukt niet. In de EU beginnen nu stemmen op te gaan om het zonder de VS te doen. Geen probleem maar dan moet men praten met o.a. China en Rusland.

    En dat zie ik met de huidige Europese Commissie en vele westerse regeringen nooit lukken. Het fanatisme is op dit gebied veel te groot. Maar de wereld kan alleen maar verbeteren als men afstapt van het wij versus zij.

    Willy Van Damme

  2. In de EU gaan er ook al kritische stemmen op!
    https://www.golfbrekers.be/oekraiens-straatje-zonder-eind/
    Emile De Roy

    Antwoord:

    Inderdaad er gaan, ook in Polen, stemmen op om te stoppen met die oorlog. Wat hier ook feitelijk verzwegen wordt is dat de Poolse boeren al maanden blijven protesteren tegen de invoer van volgens hen te goedkope Oekraïense landbouwproducten. Die voldoen bovendien niet aan onze sanitaire regels.

    De relatie Polen en Oekraïne is vanuit historisch standpunt uit gezien zeer slecht. Dat de Oekraïense fascisten aan de voornaamste grensovergang tussen beide landen een standbeeld plaatsten van de leider van de UPA/SS-Divisie Galicia verantwoordelijk voor vermoedelijk 100.000 Poolse doden is typerend.

    Die Oekraïense ultra’s haten Polen en Polen hebben de neiging om die Oekraïners als minderwaardig te zien. Recent is er, belangrijk, een neiging tot irredentisme in de streek ontstaan met de Poolse president Duda en Hongarije die de indruk geven gebiedsuitbreiding na te streven van wat ze in ’45 verloren.

    De kans dat het Oekraïense leger de ondergang tegemoet gaat maakt dit irredentisme mogelijk. Het dreigt de toestand nog onoverzichtelijker te maken en zou de EU & NATO tot nog meer voorzichtigheid moeten aanmanen. Vraag is of die wel zo intelligent zijn. Ik betwijfel het sterk.

    Willy Van Damme

  3. Dag Willy

    De heren Biscop en Housen, kunnen misschien beter een komisch programma beginnen, want alles wat ze de laatste twee jaar over het militaire conflict in Oekraïne in het rond hebben gespoten, was er kilometers naast! Monty Python-achtig lachwekkend eigenlijk – maar ondubbelzinnig gênant, voor mensen die ‘specialisten’ worden genoemd.
    (Om het in militaire termen te zeggen: hun geschutbatterij staat duidelijk niet goed afgesteld. Waar zouden ze het ook geleerd hebben? Geen een van de twee heeft relevante militaire gevechtservaring, spreekt Russisch of Oekraïens. Maar misschien kan ex-kolonel Housen wel – zoals oud-journalist Johan Depoortere vorig jaar al cynisch schreef – door een soort van magische truck in het hoofd van Poetin kijken!)

    En zoals echte ideologische idioten betaamd, blijven ze schaamteloos in hun kortzichtige, blindheid volharden: nu heet het dat de Russen van het Oekraïense (NATO) leger in 2025 een pak slaag gaat krijgen, dat de Krim zeker bevrijd gaat worden, het ‘autocratische regime’ van dictator Poetin na de verkiezingen in elkaar gaat storten .. enz.

    Grotesker kan het haast niet, het is alsof ze om beurten uit een heel slecht geschreven draaiboek zitten voor te lezen. Maar ze zijn daar uiteraard niet alleen in. Ook o.a. Ben ‘mush for brains’ Hodges, of James ‘not so’ Cleverly, en Jenske Gestoldenberg, maken deel uit van deze cynische kliek der oorlogsstokers.
    (Zelfs onze rosten Gentse ‘academicus’ en ‘Europaspecialist’ Mark De Vos – ja, die bleekneus met zijn hippieachtige voorkomen – liet zich deze zomer in De Morgen ontvallen, dat we Oekraïne moeten blijven steunen, omdat anders – en hier komt het, cliché cliché: Poetin aan onze achterdeur staat.)

    Bewijzen voor al deze beweringen worden nooit gegeven.
    De politieke en historische context bij het militaire conflict blijft men verzwijgen. Als je als geïnformeerde burger wijst op de kolossale schendingen van het NATO-verdrag, de Maidan staatsgreep in 2014, de dagelijkse beschietingen van de burgers in de Donbass, het niet naleven van de Minsk akkoorden, het voortdurende witwassen van het manifeste, virulente neonazisme, … wordt je ervan beschuldigd ‘Russische desinformatie’ te verspreiden, of een ‘Poetinvriendje’ te zijn.
    (De misselijkmakende Russenhaat valt op zo’n momenten haast te proeven.)

    Dat de gehele Westerse bevolking op dagdagelijkse basis door de media wordt gehersenspoeld (en niet alleen over het conflict in Oekraïne), en zich daar niet of nauwelijks tegen verzet, verontrust me veel, veel meer, dan de compleet van de pot gerukte beweringen als zouden de Russen binnen afzienbare tijd, Europa onder de voet gaan lopen! Want dat laatste is niet meer dan heel belegen, tot op de draad versleten koudeoorlogsretoriek; terwijl het eerste een schrikwekkende, naakte realiteit geworden is.

    Keep up the good work!

    Sarsaparilla.

    Antwoord:

    Ach het woord waanzin is wat betreft bepaalde persoonlijkheden in het Westen best toepasbaar. Tucker Carlson is zeker mijn vriend niet en het interview bracht niets nieuws maar hoe ze hem nu uitschelden is degoutant.

    Hij wordt als het ware vogelvrij verklaard en sommigen willen hem hiervoor zelfs arresteren of minstens het zwijgen opleggen. Guy Verhofstadt die zich ziet als de ver persoonlijkheid van de ‘vrijheid’. stelt dat zoiets als dit interview niet kan.

    Dat is de man die begin 2013 in het Europees parlement de fascisten van Svoboda van jodenhaat beschuldigde en nog geen jaar later hen ging helpen met het plegen van die staatsgreep. Hij had bij zijn bezoek geen sporen van fascisme gezien beweerde de man achteraf schaamteloos.

    Maar hij is een advocaat van beroep en die mogen liegen. Men heeft het bovendien over het schenden van de grenzen van een soevereine staat wat moet bestraft worden. Alsof men bij NATO niets liever doet. Zie Libië, Joegoslavië, Irak, Afghanistan, Syrië, enzovoort. De lijst is bijna oneindig.

    Willy Van Damme

  4. Prima reactie, Willy. En ik zie dat het nu ook – ingekort- in de lezersrubriek van Humo is geraakt.
    Free Van Doorslaer

    Antwoord:

    Het is erg dat zo’n verkopers van onzin de media halen. Maar ja elke idioot die zegt dat Rusland het centrum van het kwaad is en Poetin een beest raakt zijn verhaal in onze media zeker kwijt. Zie De Morgen dit weekend.

    Willy Van Damme

  5. Bij het lezen van uw brief aan Humo dacht ik :Die zullen ze wel plaatsen; omdat ik ondervonden heb dat ze U daar kennen in Humo en ze niet durven ?? u brief aan de kant te schuiven. Ikzelf stuur al jaren geen brieven meer naar Humo omdat deze van mij nooit gepubliceerd worden, nietegenstaande ze niet radicaler zijn dan de uwe; het helpt dus naam en bekendheid te hebben, dat zegt wel iets over Humo hoe ze hun brieven selecteren ,een beetje kritiek over de overheid of over De Lijn, gezondheidszorg en NMBS geen probleem maar een onrecht blootleggen over geopolitiek dat is not don;
    Ik heb opgemerkt dat niet geheel uw brief afgedrukt is , ook zijn er veranderingen aangebracht ,van Rusland hebben ze Poetin gemaakt , waarom?? Klinkt meer verwijtend ??
    Myriam Deguise

    Antwoord:

    Je opmerking over het wijzigen van het woord Rusland door Poetin klopt. Het gaat over het akkoord dat er was tussen de beide regeringen over een einde aan deze oorlog. Zelenski heeft er zich toen in een gesprek met Russische media zelfs positief over uitgelaten. Feitelijk zou die wijziging niet mogen.

    Maar onze media grossiert wat betreft Rusland alleen maar in modder gooien en pure laster. En dan is het logisch dat ze zich richt op personen. Dat is in dit geval beter.

    Daarom dat men het steeds had over Kadhaffi, Assad en Saddam Hoessein. Het maakt het simpeler bij het bespelen van het publiek. Dood Poetin en daarna zal het wel goed gaan. Zoals het nu perfect gaat sinds de moord op Kadhaffi. Ze villen volgens sommige verhalen er nu zelfs gratis mensen. Leve de NAVO.

    Ik heb vroeger nog voor Humo als freelance gewerkt zoals voor vele andere bladen. En men kent mij in vele journalistieke kringen wel. Zie o.m. mijn verhalen rond Superclub. Rudi Vranckx is ooit zelfs bij mij komen eten.

    Willy Van Damme

  6. Beste,

    Even een denkoefening, Misschien is het tijd om het ondenkbare toch maar eens te denken. Zou het kunnen dat de wereldmacht Amerika toch maar een reus op lemen voeten blijkt te zijn? Tijdens W.O.2, toen ze in geldnood zaten om de oorlog tegen Nazi-Duitsland te financieren, zijn de Zionisten over de brug gekomen met (veel) geld, maar niet zonder de spijkerharde garantie dat er ditmaal eens werk zou gemaakt worden van de oprichting van de staat Israël. De Britten waren daarmee begonnen na W.O.1 in opvolging van de Balfour Declaration van 1916. Daarin werd de Zionisten beloofd dat er in ruil voor geld een staat Israël zou opgericht worden na de oorlog. Blijkbaar was men daar niet genoeg mee opgeschoten en daarom eisten ze ditmaal spijkerharde garanties. Een ezel stoot zich immers geen twee keer aan dezelfde steen. Hoe ze die garanties hebben afgedwongen dat is de vraag (sleutelposities met heel veel hefboom opgeëist in de financiële en economische wereld?) maar voor mij is het overduidelijk dat sindsdien inzake buitenlandse politiek, Amerika met handen en voeten gebonden is door de Zionisten en dus Israël. Zij, en niemand anders, bepalen de agenda in zaken die hun aanbelangen en wie Amerika de baas kan is ook onrechtstreeks baas over de NAVO. Als men spreekt over Amerikaanse druk op Israël dan moet ik daar eens meewarig om lachen: het is net andersom, er is veel Israëlische druk op Amerika. Ze houden in beider belang de schijn op dat het niet zo is, maar het is, in mijn ogen althans, zo zeker als een paal boven water. Het verklaard ook de onvoorwaardelijke steun van Amerika aan Israël en de zelfverzekerdheid en de grootspraak van Nethanyahu .Ze hoeven niemand te vrezen. De Copernicaanse revolutie. Het zwaartepunt van het Westen ligt in feite in het Midden-Oosten.

    Copernicus

    Antwoord:

    Recent was er op YouTube een filmpje van een Amerikaanse diplomate die tot taak had om het Amerikaans beleid voor de regio te verduidelijken aan de lokale regeringen en de bevolking daar. Ze is het deze week onder luid protest afgestapt.

    Zeggende dat het ganse Midden-Oosten tegen de VS is. Washington staat volgens haar daar alleen? Ik herinner mee een incident in Saoedi Arabië van een paar jaar geleden toen de Houthi vanuit Jemen aan aanval met drones en/of raketten afvuurden op de Saoedische olie-installaties in de Perzische Golf. Die zorgde voor een tijdelijke daling van hun olieproductie met 50%.

    Die installaties waren zogenaamd beschermd met Patriotraketten. De Saudi’s waren woest. Wat later tijdens of kort na de verkiezingen moest Joe Biden zo nodig verklaren dat hij van dat land een pariastaat ging maken. En dan kwam China recent met onderhandelingen tussen Iran en aartsvijand Saudi-Arabië. Ze lukten en tijdens de recente oorlog rond Gaza bleek die relatie zeer goed stand te houden.

    En nu met dat Eurosongfestival blijkt weer hoe zionisten het Europees beleid dikteren. Zionisten kijken dan wel met groot misprijzen neer op Europeanen en Amerikanen maar ze dicteren toch wat we moeten doen. Men lijkt het in het Westen maar niet echt te beseffen maar organisaties als de Groep van 7, de EU en de NAVO zijn een macht maar zeker niet de almacht dat ze nog steeds denken te bezitten.

    En ze zien die macht nu wegglippen en beseffen dat ze machteloos zijn om dat te stoppen. Vandaar de frustratie, de amper verborgen te houden interne ruzies en de elkaar tegensprekende westerse politici genre Emmanuel Macron. De man zou beter clown spelen in een circus. En waarom niet samen met Zelensky?

    In 1945 waren de VS en het Verenig Koninkrijk reeds aan elkaar vastgeklonken maar in diepe geldnood. Zionisten kennende weten ze hoe ze politici van dat kaliber moeten benaderen. Bovendien waren de tegenstanders Arabieren . En die betekenden toen niets, het waren voor het Westen gewoon kolonies met kamelendrijvers.

    Willy Van Damme

Plaats een reactie