Schorsing milieuvergunning Empro dreigt

Het Oost-Vlaamse provinciebestuur heeft vandaag tijdens haar wekelijkse vergadering beslist om de procedure voor schorsing van de milieuvergunning voor het bedrijf Empro Europe NV uit Dendermonde op te starten.

Empro is een pluimen verwerkend bedrijf op de industriezone van Hoogveld in Dendermonde welke in de buurt zorgt voor veel stankhinder en pakken protesten van buurtbewoners uit de naburige deelgemeenten Baasrode en Sint-Gillis-Dendermonde.

Veel klachten over stank

Het verwerkt pluimen tot proteïnen gebruikt bij dierenvoeding, vooral dan de aquacultuur, en is al een vier jaar in Dendermonde actief. Waarbij de stank blijft aanhouden en zij het leven in de buurt danig verpesten. Met als gevolg massa’s klachten en ook al een actiecomité Bad Smell.

Het bedrijf belooft al lang maatregelen en nam die ook maar zonder enig resultaat op het vlak van de geurhinder. Door het vorige stadsbestuur werden er allerlei voorstellen gedaan maar dus zonder resultaat. En vanuit de bewoners in de buurt werd het protest almaar luider. Recent nog tijdens een zitting van de gemeenteraad.

Begin deze maand vroeg het stadsbestuur dan aan de provincie om de milieuvergunning te schorsen. Het bedrijf bezit een klasse 1 vergunning, de zwaarste, en die wordt gegeven door het provinciebestuur, niet de stad. Deze is hier alleen adviserend. Vandaag nam de provincie dan de beslissing om de milieuvergunning eventueel te schorsen. een zware beslissing.

DSC_0851

Empro Europe veroorzaakt al wat jaren veel stankhinder voor de buurtbewoners nabij. De opschorting van haar milieuvergunning dreigt nu. 

De Damaco Group

Empro is een onderdeel van de Damaco Group (Kipco-Damaco) uit het West-Vlaamse Oostrozebeke, een familiaal bedrijf eigendom van de familie Iris en Bruno Vandaele, de tweede generatie. Het is een verwerker van allerlei vleeswaren voor weer andere bedrijven in de vleesindustrie en ook een exporteur naar zoals zij stelt 125 landen. Waaronder diepgevroren kippenvlees naar Afrika. Het wordt gezien als een groeibedrijf.

Men begon in 1964 trouwens als een kippenslachterij en zou nu een geconsolideerde omzet halen van 150 miljoen euro en wereldwijd 170 personeelsleden hebben. Buiten de moedervestiging in Oostrozebeke en die in Dendermonde is er ook nog een dochteronderneming in het Franse Poitiers.

Empro zit al sinds 2015 op het Hoogveld en heeft reeds wat jaren problemen met haar geurhinder met klachten die almaar toenemen. “Alleen al een 300 dit jaar. Bovendien zijn er gelijkaardige bedrijven waar er geen stankhinder is”, stelt Niels Tas, gewezen schepen in de vorige legislatuur en nu fractieleider voor SPA in de Dendermondse gemeenteraad. Het bedrijf stelt daar al veel tijd en geld ingestoken te hebben, zonder echter resultaat.

Reacties

Op vraag van het Dendermondse stadsbestuur heeft de provincie nu toch besloten om de procedure tot opschorting van de milieuvergunning op te starten. Het betekent dat de Vlaamse overheid en de stad binnen de 60 dagen een advies over de zaak moeten geven en dat uiteraard ook het bedrijf zal worden gehoord. Binnen 120 dagen neemt de provincie dan een besluit waartegen uiteraard beroep mogelijk is.

Marius Meremans (N-VA), schepen van de stad; wil voorlopig nog niet reageren. “Men weet dat wij vroegen om die procedure op te starten omdat de problemen blijven bestaan. Maar wij moeten intern met onze diensten en binnen het schepencollege nog overleggen over welk standpunt we juist gaan innemen.”

Bij het actiecomité stelt men tevreden te zijn over deze beslissing. Tomas Mannaert: “Het Bad Smell comité is positief over de beslissing van de deputatie die eindelijk inziet dat deze situatie ernstig moet worden genomen. De leefomstandigheden in de buurt van het bedrijf zijn immers onmenselijk geworden, we zitten aan 300 klachten dit jaar. Doch moeten we nog minstens 120 dagen de geurhinder verder ondergaan omdat dit nu eenmaal de procedure is. We gaan er vanuit dat het schepencollege van burgemeester en schepen na alle reeds geformuleerde klachten een correct advies zal geven. Wat betreft de afdeling handhaving tasten we wat in het duister,  maar gezien de vele P.V. ’s die handhaving in dit dossier reeds heeft opgesteld verwachten we ook van hen een correct advies.”

Empro stelt dan weer bij monde van managing director Vaast Vanoverschelde: “Wij waren op de hoogte van deze, wat ons betreft voorbarige en ongerechtvaardigde, vraag van de stad. De procedure zal nu verder gevolgd worden en de bestendige deputatie zal finaal haar oordeel vellen. Wij hebben vertrouwen in een positieve afloop, temeer daar uit recente doorlichtingen en metingen van de installatie gebleken is dat een hindervrije uitbating mogelijk is. Het blijft uiteraard een spijtige zaak voor onze dertig werknemers dat de stad, zonder ons hierin te contacteren, de situatie via deze weg heeft wensen te kanaliseren.”

Discussie over Olfascan

Er rijzen in dit dossier vooral ook vragen over de positie van het Gentse Olfascan die in dit dossier rond deze stankhinder zowel controleur als adviseur is van Empro. Waarbij men zich de vraag stelt hoe dat kan en waarom ondanks al haar adviezen het probleem maar niet opgelost raakt.

Empro heeft het volgens haar laatste jaarverslag voor 2018 financieel ook vrij lastig waarbij de nodige kosten om dit op te lossen het bedrijf het nog een stuk moeilijker dreigen te maken. Zo heeft het met een balanstotaal van 8,9 miljoen euro, een schuldenlast van 9,77 miljoen, een bedrijfsverlies van 1,237 miljoen vorig jaar een nettoverlies geleden van 1,67 miljoen.

Het eigen vermogen van Empro is dan ook met –871.067 euro negatief. In het jaarverslag is er melding van een tweede productielijn die in juli dit jaar operationeel moet zijn zodat de rendabiliteit dan zou moeten verbeteren. Of dit gebeurde kon niet achterhaald worden. Het probleem van deze stankhinder zou dan ook het gevolg kunnen zijn van een financiële kwestie.

Maar ondertussen zit de buurt wel met bijna dagelijkse stankhinder en zal het nog minstens drie maanden duren voor er eventueel een oplossing komt. Op haar website stelt Kipco-Damaco nv: “Kipco – Damaco kiest ervoor om zaken te doen met aandacht voor mensenrechten, consumentenbelangen en sociale, ethische en milieukwestie. Wij streven naar een duurzame ontwikkeling die gestoeld is op drie pijlers; Economie, Milieu…”

Het klinkt erg mooi. Het mag misschien een troost zijn voor de buurtbewoners van Empro.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Schorsing milieuvergunning Empro dreigt

  1. Mr. Van Damme,
    Dit bedrijf bevindt zich in industrie gebied!
    Blijkbaar staat u aan de zijde van enkele mensen die zich groeperen tegen Empro.
    Mensen die stemmen gaan ronselen in vzw’s , cafees en zo veel meer…
    Dit zegt genoeg waar ze mee bezig zijn.
    Dit bedrijf veroorzaakt niet meer hinder dan andere in de buurt of u studie is niet up to date!
    Wat betreft fininanceel gebied heeft dit niet met geurhinder te maken of wel..
    Hans Matthys

    Antwoord:

    Dat Empro in een industriegebied ligt is zeker maar dat wil niet zeggen dat men zich in dit industriegebied alles mag veroorloven. Dit is natuurlijk fout. Ook in een industriezone als Hoogveld zijn er regels waaraan men zich mag houden.

    Zowel het stadsbestuur, de voltallige gemeenteraad en de Milieu-inspectie zijn hierbij unaniem van oordeel dat het bedrijf stank veroorzaakt die hinderlijk is voor de omwonenden. Zij scharen zich dus achter de grote groep van buurtbewoners. Ook ik kon reeds herhaaldelijk ‘genieten’ van jullie ‘geurtjes’.

    Dat afdoen als wat dubieuze figuren die handtekeningen ronselen in cafe’s doet dan ook niet ter zaken en bewijst de mentaliteit die bij Empro blijkbaar heerst. In plaats van de ernst van de zaak onder ogen te zien zit men de tegenstanders maar zwart te maken. Zo komen Jullie er niet.

    Ik begrijp dat je je bedrijf en de werkgelegenheid daar wil steunen maar zo verder doen werkt niet. In wezen zouden jullie die mensen, de Milieu-inspectie en de Dendermondse gemeenteraad serieus moeten nemen en zien als een bondgenoot die recht wil trekken wat fout loopt. Dat is in jullie belang.

    Verder heeft de financiële toestand van het bedrijf wel degelijk te maken met de stank. Een goed werkend productieproces kan zonder geurhinder van dit niveau. Maar zo’n installatie kost geld en de vraag die ik mij stelde en nog steeds stel is of er hiervoor voldoende geld beschikbaar is.

    Willy Van Damme

Plaats een reactie