Princiepsakkoord overname WZC Hof ter Boonwijk

Het stadsbestuur Dendermondse en het lokale woonzorgcentrum Mariatroon bereikten een princiepsakkoord voor de overname van het rusthuis Hof ter Boonwijk in Sint-Gillis-Dendermonde. Het lot van dit rusthuis is het heikele punt in het zorgstrategisch plan van het OCMW.

ROB en RVT

In dit plan stoot het OCMW het wzc Hof ter Boonwijk af en bouwt men in ruil een nieuw bejaardentehuis in Baasrode waarbij hier ook extra capaciteit komt. Een belangrijk onderdeel hierbij is dat men ook de RVT-bedden mee neemt naar Baasrode en de ROB-bedden afstoot die in in Hof ter Boonwijk blijven.

RVT-bedden zijn die voor bejaarden met grotere zorgnoden en krijgen daarom extra subsidies want ze vergen meer personeel. Wat maakt dat een wzc met veel RVT-bedden voor de uitbaters goedkoper is. Het plan wou oorspronkelijk het OCMW financieel minder armlastig maken en zo andere projecten in die sector mogelijk maken.

Probleem is natuurlijk dat het Hof ter Boonwijk dan achterblijft met alleen nog ROB-bedden en dit financieel daarom geen interessante prooi is voor de private sector. Daar lijkt nu volgens de uitleg van het stadsbestuur en het wzc Mariatroon, een onderdeel van de Broeders van Liefde, een oplossing voor gevonden te zijn door zich te specialiseren in andere vormen van hulp aan zorgbehoevenden zoals mensen met allerlei ziekten zoals ALS en MS.

DSC_0775

Het Dendermondse stadsbestuur en het woonzorgcentrum Mariatroon kondigden vandaag een princiepsakkoord aan rond de overname van het wzc Hof ter Boonwijk door de Broeders van Liefde. Tomas Roggeman, Johan Vermoesen, Piet Buyse en Wouter Van der Vurst (links naar rechts) aan het Hof ter Boonwijk.

Wouter Van der Vurst, algemeen directeur van de stadsadministratie, runde in een vorig leven trouwens het wzc Sint-Antonius in Grembergen en introduceerde er toen de opvang van mensen met MS. Toen een uniek project dat een succes lijkt te zijn geworden. Hij heeft hier dus ervaring.

Ook de mogelijke realisatie van serviceflats en de uitbouw van een centrum voor ambulante zorg zouden hier in dit plan kunnen passen. Hoe dat juist moet gebeuren bleef tijdens de persconferentie allemaal nog onduidelijk. Ook zal men met de realisatie ervan nog moeten wachten tot het nieuwe wzc Sint-Vincentius in Baasrode operationeel is want de  bewoners van Hof ter Boonwijk moeten naar Baasrode kunnen verhuizen. .

En dat kan nog wat jaren duren. Zo is het hier nog wachten op de aanvraag voor de bouwvergunning en dus ook de aanbesteding. Als dit wzc deze legislatuur kan gerealiseerd worden – dus binnen vijf jaar – mag men tevreden zijn. Mariatroon heeft daarom nog wat tijd om haar plannen meer concreet te maken. En gezien de evolutie in deze sector kan er in die periode qua subsidiemogelijkheden nog heel veel veranderen.

Voor het stadsbestuur is het behouden van een verzorgingspoot in Sint-Gillis-Dendermonde erg belangrijk, ook politiek. Het is qua aantal inwoners veruit de grootste deelgemeente van de stad en dreigt zonder een wzc te vallen.

Wat dan voor een zekere onrust zorgt want het veel kleinere Baasrode met iets meer dan de helft van de inwoners van Sint-Gillis krijgt zelfs een gloednieuw en groot wzc. En in Sint-Gillis-Dendermonde wint of verliest men de verkiezingen.

Veel vaagheden

Vermoedelijk om Sint-Gillis-Dendermonde qua ouderenzorg een uitzicht te geven op positief nieuws werd dit plan nu al openbaar gemaakt. In wezen immers is er alleen maar een principieel voorakkoord en kan er in die komende jaren qua overheidsbeleid en de bejaardenzorg nog veel veranderen. Veel was er uiteindelijk niet te vertellen.

DSC_0770

Johan Vermoesen, algemeen directeur van Mariatroon moest vandaag op de persconferentie noodgedwongen heel vaag blijven over de eventuele plannen voor het Hof ter Boonwijk.

Wat bijvoorbeeld gaat het nieuwe Vlaamse regeringsakkoord op het vlak van de zorg brengen? En feitelijk is er in de Vlaamse regeringskas amper of geen geld en gaat men noodgedwongen nog wat meer lenen. Qua beleid een ommekeer van 180° met het beleid van de voorgaande Vlaamse regering.

Ook hier is het nog wachten op een echt plan van uitvoering. Gaat er meer geld naar zorg en waar juist in die zorg? En wat zijn beloften en wat geeft de realiteit? Pas in 2024 weten we eventueel meer.

Men heeft dus ook nog geen idee wat soort zorg men in de toekomst in het Hof ter Boonwijk gaat aanbieden en of er een verbouwing of nieuwbouw nodig is. Johan Vermoesen, directeur van Mariatroon, had op dit vlak nog geen idee. Hetzelfde voor de stad want dit is een princiepsakkoord dat nog hoeft te eindigen in een definitieve overeenkomst.

Het kan dus nog afspringen. En zoals het stadsbestuur bij monde van burgemeester Piet Buyse (CD&V) en schepen voor Sociale Zaken Tomas Roggenman (N-VA) stelden is er geen plan B. Men is gewoon rechtstreeks naar de Broeders van Liefde en Mariatroon gestapt zonder andere opties zelfs maar te bekijken.

In het Hof ter Boonwijk werken een 70 personeelsleden en verblijven 97 zorgbehoevenden. En personeelsleden die willen kunnen indien gewenst overstappen naar het wzc in Baasrode. Hetzelfde ook voor de bewoners. En die zullen indien mogelijk zeker allen overstappen want bij Mariatroon is het verblijf een pak duurder.

Minstens 24 miljoen euro

Het nu voorgestelde principeakkoord toont nogmaals echter de dwaasheid toen het stadsbestuur het oorspronkelijke plan van de OCMW-administratie en de OCMW-raad verwierp. Daarbij zou het Hof ter Boonwijk een nieuw wzc krijgen en Baasrode sluiten en in ruil dan enkele tientallen serviceflats krijgen.

Het idee was dat het Hof ter Boonwijk te afgelegen is voor serviceflats – er is immers zelfs geen buurtwinkel meer en nog slechts 1 café – en het wzc Sint-Vincentius in Baasrode in het gemeentecentrum ligt waar alle faciliteiten voorhanden zijn zoals winkels, huisartsen, cafés met vlakbij het Plein waar carnaval en de kermissen plaats hebben.

Ook is er vlakbij een dienstencentrum van het OCMW met zijn vele activiteiten. Ideaal dus voor ouderen die nog goed te been zijn. En goed voor de winkeliers die zo ook extra klanten krijgen. Wat het dus interessant maakte voor een gemeente die het economisch wat moeilijk heeft.

IMG_9343

De vroegere OCMW-voorzitter Theo Janssens had samen met zijn administratie een plan uitgewerkt voor de broodnodige reorganisatie van de woonzorgcentra van het OCMW. Hevige interne ruzies deden dit plan kapseizen. Met desastreuze financiële en ook sociale gevolgen die de stad financieel armlastig dreigen te maken. Mogelijks de grootste flater van de voorbije 25 jaar.

Het werd echter na hevige interne ruzies binnen de meerderheid, vooral dan bij CD&V en ook N-VA, verworpen. Had men het plan aanvaard dan stonden er nu in Baasrode die tientallen serviceflats en in de Boonwijk een nieuw wzc. Toenmalig OCMW-voorzitter Theo Janssens (SPA) en zijn team hadden hiervoor zelfs de nodige fondsen, een 12 miljoen euro, op de rekening staan.

Het werd echter verworpen zodat er nieuwe plannen dienden gemaakt te worden. Het resultaat is meer dan 10 jaar vertraging en een fenomenale extra kost. Een gevolg van het feit dat er alleen nog in theorie overheidssubsidies bestaan – Het vergt volgens de huidige subsidieregels 100 jaar om de kosten terug te winnen – en de prijzen voor de bouw ook zo omhoog zijn gegaan.

Nu kost het nieuwe wzc minstens een geschatte 24 miljoen euro terwijl dat onder de vorige plannen op 12 miljoen ging uitkomen. Wie hierover privaat met de betrokkenen van toen spreekt zal vooral schaamte en mea culpa horen over wat men toen gedaan heeft. Recent keurde de gemeenteraad het plan goed om indien nodig 50 miljoen euro te lenen. De tijden dat de stad financieel goede cijfers kon voorleggen lijken voorbij. Spijtig!

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s