Na Parijs: Syrië en België–Wat te doen

De zoveelste terreuraanval van salafisten nu in Parijs drukt gans Europa nog maar eens op het gevaar dat van die bendes uit gaat. Hiertegen moet kordaat en hard opgetreden worden. Uiteraard binnen het kader van de rechtstaat.

Doen zoals de VS met zijn Guantanamo, geheime foltergevangenissen en drones kan niet. Bovendien is nu volop gebleken dat de VS alleen een nepoorlog voert tegen de terreur. Het is de enige serieuze verklaring waarom sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York de terreur alleen maar veel grotere proporties heeft aangenomen.

Imams

Op Washington rekenen voor de strijd tegen de terreur is nutteloos en wie weet zelfs gevaarlijk. Het is, om religieuze termen te gebruiken, alsof men de duivel een duiveluitdrijving zou laten doen.

Maar wat moet of kan België dan specifiek doen? Vooreerst voldoende investeren in de strijd tegen die groepen hier in België. Nu zitten veel veiligheidsdiensten waaronder de Staatsveiligheid, onderbemand. Met het personeel dat ze nu hebben kunnen ze amper de dossiers klasseren en pogen op te volgen. Zeker is dat ze deze blijkbaar deels in Brussel voorbereidde aanslag in Parijs niet hebben kunnen voorkomen.

Salman bin Aboelaziz al Saoed - 3

De Saoedische koning Salman de Hakbijl was volgens een serie Amerikaanse gerechtsdocumenten als voorzitter van enkele zogenaamde Saoedische liefdadigheidsinstellingen de grote financier van Al Qaeda, ook op het ogenblik dat ze in New York het World Trade Center aanvielen.

Maar er zijn nog veel meer maatregelen die zich opdringen. Zo dient men te zorgen dat alle imams perfect Nederlands en/of Frans kennen en dat ook steeds in de contacten met hun gelovigen gebruiken. Ze moeten zich ook conformeren met een aantal basiskenmerken van onze samenleving zoals scheiding kerk en staat.

Ook moeten buitenlandse imams zoveel mogelijk vermeden worden en bovendien mogen ze niet afkomstig zijn uit de Golfstaten als Saoedi Arabië die extremistische versies van de islam belijden zoals het salafisme (wahhabisme). Dat is allemaal misschien een probleem qua vrije meningsuiting maar de strijd tegen de salafistische terreur heeft een dringend en uitzonderlijk karakter en vergt dus ook bijzondere maatregelen.

Saoedi Arabië

Verder dient men strenge acties te ondernemen tegen de bekeringsijver van vooral Saoedi Arabië. Het salafisme is niets anders dan de hedendaagse islamistische versie van het vroegere fascisme. Het is mogelijks zelfs nog stukken gruwelijker. Maar dat salafisme is ook de staatsideologie van de Saoedische prinsen. En zij spenderen jaarlijks wereldwijd miljarden dollars aan die bekeringsdrang voor steeds meer salafisten.

DIA - Rapport 12 augustus 2012 - Syrië, Irak, al Qaeda - pag 3

Een officieel document van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA daterend van augustus 2012, dus na de grote opmars in het land van al Qaeda, waarin men het vooruitzicht van een islamistische staat in Syrië en Irak als erg nuttig ziet en welke, stelt men, de steun heeft van het westen, dus incluis België. Zie punt C en ook D. Het document is echt maar wordt uit de massamedia gehouden. De lezers zouden immers de waarheid over de ‘oorlog tegen de terreur’ leren kennen. De bewering dat de VS ISIS steunt wordt in kranten als The New York Times veelal omschreven als pure fantasie en een der zoveelste zotte Arabische complottheorieën.

Er moet dan ook een einde gemaakt worden aan die bekeringspraktijken op Belgisch grondgebied. Die ondermijnen immers onze samenleving. De Saoedische religieuze ijver werkt als een kankergezwel in onze samenleving. Bij niet optreden kan het zelfs dodelijk zijn. Wil men dit kankergezwel vernietigen dan moet men Saoedi Arabië aanpakken. Desnoods keihard.

Daarom ook moet men, zoals Duitsland en Zweden dit jaar al deden, een wapenuitvoerverbod tegen die landen van het Arabische schiereiland uitvaardigen. Daar zijn immers meerdere goede reden voor. Ze voeren namelijk oorlog in Syrië, in Irak en Jemen en dus verkopen we wapens aan oorlogsgebieden. Hoeveel van onze wapens geraakten zo al bij ISIS en al Qaeda? Heel veel.

Bovendien schenden die landen op een ongehoord grove wijze de mensenrechten en zijn die landen, zeker Saoedi Arabië, betrokken bij grootschalige drugshandel. Recent nog werd Abdel Mohsen bin Walid Abdoelaziz al Saoed, een Saoedische prins en dus lid van de familie al Saoed, op de luchthaven van Beiroet betrapt met 1,9 ton amfetamines. En het is verre van het enige geval van drugshandel waar die prinsen al mee betrapt zijn.

 

Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) steunde de voorbije bijna vijf jaar in Syrië allerlei salafistische terreurgroepen waaronder al Qaeda en ook ISIS. Verder waren zijn verklaringen niet meer dan gewauwel, netjes passend bij de Amerikaanse en Saoedische oorlogsstrategie tegen Syrië. Tijd voor wat meer karakter in het beleid.

Uiteraard zal dit verbod op wapenuitvoer grote gevolgen hebben voor wapenfabrikant FN in Herstal die zo haar grootste afzetmarkt verliest. Het zal een pijnlijke zware aderlating betekenen voor dat bedrijf, maar dat moet men dan maar sociaal en economisch op de gepaste wijze opvangen. Dat moet niet onmogelijk zijn.

Madrassa’s

Een andere maatregel tegen Saoedi Arabië is het opdoeken van de madrassa’s die ze in ons land runt. Dit zijn religieuze scholen waar men in wezen niets anders doet dan bepaalde teksten uit de koran repetitief herhalen. Waarbij men natuurlijk juist die teksten kiest die passen bij dit islamitisch fascisme. Maar gebleken is dat die madrassa’s wereldwijd kweekvijvers zijn voor salafistische terreur. Men kweekt hier dus kankercellen.

Hetzelfde met de internationaal actieve salafistische terreurgroep Hizb ut Tahrir die in een ganse serie landen waaronder Duitsland verboden is maar hier gewoon haar bekeringswerk mag verder zetten. Met informatieavonden in het Brusselse. Ze moet samen met andere salafistische groepen verboden worden.

Ook andere maatregelen dringen zich op. Natuurlijk zou Didier Reynders indien hij een ethisch persoon zou zijn alleen al wegens zijn houding in het dossier Syrië al ontslag hebben genomen en zich in het publiek zitten verontschuldigen. Maar zoveel lef heeft hij niet, hij mist er de ballen voor.

Maar hij kan, zij het beperkt en als absoluut minimum, toch wel iets ondernemen. Zo kan hij doen wat men vanuit Oostenrijk, Spanje en ook Tsjechië al deed en dat is beperkte toenadering zoeken tot Syrië.

Kleine stappen

Zo kan hij bijvoorbeeld verklaren dat men ook moet spreken met Assad en dat hij een belangrijke rol kan spelen in het vinden van een oplossing van de zaak. Het is vaag en braaf maar toch een heel kleine stap verder dan wat andere collega’s stelden. Maar hij durft het niet en blijft over de kwestie gewoon gewauwel produceren. Inhoudsloos gebral die netjes binnen de door de VS uitgestippelde lijnen blijft.

Een  andere politieke stap die men zou kunnen zetten is het doen van een oproep tot steun aan de ongeveer 8 miljoen vluchtelingen die in regeringsgebied verblijven. Via pater Daniel Maes is er nu een klein via enkele parochies lopende hulpproject. Dit kan men vanuit de regering subsidiëren en wat publiciteit geven. Ook dit is een kleine eerder symbolische stap. Maar voor die mensen zeer belangrijk.

Daniel Maes

Via een aantal katholieke parochies in België en Nederland wordt er hulpmateriaal ingezameld voor de projecten van pater Daniel Maes (foto) om in Syrië de heel grote nood te delgen. Reynders zou die vanuit de regering steun kunnen geven of zorgen dat men tenminste indirecte overheidshulp krijgt. Tot heden deed hij echter niets.

Een andere mogelijkheid is dat onze ngo’s als Broederlijk Delen, Oxfam en Socialistische Solidariteit in Syrië met projecten beginnen rond die vluchtelingen, de wederopbouw en de oorlogsslachtoffers. Het leed is er enorm maar geen enkele Belgische organisatie is er actief.

Het land telt massa’s mensen met geamputeerde ledematen maar Handicap International blijft er gewoon weg. Een vraag om inlichtingen weigerde men in Brussel zelfs te beantwoorden. Schandelijk gewoon.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren die hier genoemde ngo’s in het door Vietnam bevrijde Cambodja actief. Tegen de wens van de regering in want die steunde China, de VS, Thailand en de Rode Khmer. De ngo’s zijn sindsdien gewoon slaven van de regering geworden. Hun beleid wordt in wezen tegenwoordig uitgestippeld door de overheid. Het was ooit anders. Triest. Maar zij kunnen hun leven beteren en naar Syrië trekken.

Een andere optie voor de regering en Didier Reynders is het sturen naar ginds van een niet-officiële politieke delegatie met enkele parlementairen en wat gekend gewezen politiek volk. Het is een klassieke veel gebruikte techniek om de relaties tussen landen te verbeteren. Ook dit is louter symbolisch maar toch belangrijk.

Gevangen Belgische Syriëstrijders

Wat zeker ook moet gebeuren is het samenwerken, uiteraard in stilte, van onze veiligheidsdiensten met die van Syrië, Hezbollah, Irak, Iran en Rusland. Willen we de strijd tegen de terreur effectief voeren dan zijn dit soort contacten essentieel. Zij beschikken immers over pakken voor ons cruciale informatie. Willen we effectief de terreur bestrijden dan zijn die gesprekken belangrijk.

Hilal al Hilal

Volgens Hilal al Hilal van de Baath partij zitten er een aantal Belgische Syriëstrijders in een Syrische gevangenis.

Naar Hilal al Hilal, officieel Assistent Regionaal Secretaris van de Baath partij en naar ingewijden zeggen de nummer twee in het land achter Bashar al Assad, tijdens een gesprek in Damascus vertelde zitten er een aantal Belgische Syriëstrijders in Syrische gevangenissen.

Een verhaal dat ook elders te horen is. Onderzoeker Montasser Alde’emeh, gekend wegens zijn goede contacten in het milieu van de Syriëstrijders, heeft het over twee Belgen die ginds gevangen zitten.

Uit informatie blijkt dat geen van onze veiligheidsdiensten tot heden hierover contact hadden met hun Syrische collega’s. Dit terwijl de Duitse en zelfs de Franse collega’s tegenwoordig bijna kind aan huis zijn in Damascus. En nochtans zouden die twee Belgen interessante informatie moeten hebben over hun vrienden en hun structuren.

Het zijn allemaal heel beperkte voorstellen die van België nochtans een kleine voortrekker zou kunnen maken in dit drama. Het zijn allen symbolische acties die echter zorgvuldig uitgekozen zijn om toch enig positief effect te hebben.

Dit soort stappen zal alleszins minder schandelijk zijn als dat bezoek van Reynders een paar jaar terug aan die Saoedische prinsen en financiers van de Syrische terreur die ook nog groothandelaars in cocaïne bleken te zijn. Didier Reynders kan via deze nieuwe kleine stappen dan tonen dat hij toch een man met ballen is en geen vod.

Toen Didier Reynders enkele jaren geleden op handelsmissie was in Saoedi Arabië wou hij zich ook wat beter informeren over Syrië en kwam zo terecht bij de tweelingbroers de prinsen Nayef en Saud al Shalaan, financiers van die Syrische terreurbendes. Achteraf bleek dat Nayef een in Frankrijk bij verstek tot 10 jaar cel veroordeelde groothandelaar in cocaïne is. Zoals neef Mohsen in Beiroet heeft Nayef ook een privévliegtuig en dat is altijd interessant voor wat extra vracht. Zeker als je familienaam al Saoed is. Maar zouden die drugs dan ook halal zijn? Op het verkopen van drugs staat in Saoedi Arabië de doodstraf en die wordt ook regelmatig toegepast met onthoofding en nadien kruisiging, à la façon de ISIS.

Willy Van Damme

13 gedachten over “Na Parijs: Syrië en België–Wat te doen

 1. Het is te laat Willy. De grote vooropgezette invasie van 90 tot 95% jonge mannen is al te ver gevorderd en het eind hiervan is nog steeds niet in zicht. Er staat ons nog een hoop terreur te wachten. Ik verschil op dit punt (voor een klein maar o zo belangrijk deel) van mening met je. Ik wil hierover echter niet via internet over discussieren, dus laat ik het bij deze opmerking..

  Vrijdag moest ik in Londen centrum zijn. Massa politie op de been en rijen ME busjes. Bij thuiskomst hoorde ik van de aanslag. Blijkbaar kwam deze toch niet geheel onverwacht.
  Gerrit
  Antwoord:
  Ik deel je pessimisme helemaal niet. De toekomst zal hier natuurlijk meer duidelijkheid geven en ik ga het nieuws vandaag pogen bij te benen.

  En er is zoveel nieuws te rapen dat het voor elke doorwinterde journalist een lastige karwei is bij te blijven. Het is als een renner die in de Ronde van Frankrijk de Tourmalet moet beklimmen. Maar we raken er wel, mits stevig trappen.
  Willy Van Damme

 2. Willy,

  Ik deel jouw mening dat IS een echte zelfmoordactie heeft gepleegd, ze hebben de Russen en Assad uit de wind gezet.
  Meteen hebben ze ook hun sponsors een pad in de korf gezet.
  Niettegenstaande de idiote uitlatingen van Kerry komt er dus een toenadering Rusland-VS.
  Het wordt dus interessant.
  Mercury Traveller
  Antwerpen:
  Ik poog het nu allemaal te lezen en ook te verteren. Maar mijn conclusie blijft tot nu dezelfde. Vrijdagochtend was ik echt pessimistisch en dacht ik dat men in Wenen alleen maar ruzie ging maken. Iran dreigde zelfs niet eens te komen.

  Alhoewel de militaire successen van het Syrisch leger van dinsdag tot donderdag toch een straaltje hoop brachten. Het toonde dat al Qaeda & Co. militair op hun tandvlees zaten.

  Je moet in verband met die aanslagen beseffen dat een van die zelfmoordterroristen een ticket had voor die voetbalmatch waar ook president François Hollande en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Walter Steinmeier aanwezig waren.

  Met andere woorden hun eigen leven was die avond in gevaar en zij dreigden voor het oog van alle Fransen en Duitsers die de wedstrijd volgden te worden vermoord.
  Wat een scene had dat geweest zeg. Juni 1914 en Sarajevo had er niets tegen geweest.

  Blijkbaar hebben Hollande & Co in de uren daarop eindelijk het licht gezien. Tot heden hoorde ik ook geen verhalen over ruzie en over Assad zwijgt men geheel. En Lavrov zei toch, naast Kerry zittend, dat Assad kan deelnemen aan de verkiezingen.

  Ook sprak men niet meer over het in twijfel trekken van het seculiere karakter van het land. Hammond zweeg hierover blijkbaar als de dood. De 250.000 Syrische doden deerden de Steinmeiers van deze wereld niet, wel dat die avond hun eigen leven in gevaar was.

  Maar er komt zeker een analyse over die conferentie. Er is vandaag ook nog een G20 topbijeenkomst in Antalya in Turkije. Dit moet ook nog bekeken worden.

  Maar ik voelde mij gisteren na middernacht al na de woorden van Lavrov plots heel gelukkig en heb er een stevige cognac op gedronken. De 23 miljoen Syriërs verdienen dat.
  Willy Van Damme

 3. lol…. Reynders iets doen voor pater Daniel Maes? Er zal veel volk komen naar kijken als voor de eerste keer iemand van de Loge iets zou (willen) doen voor een geestelijke of kerkelijke instelling.
  Luc Devincke
  Antwoord:
  ik denk dat je de werking van de Belgische staat niet kent. Vrijzinnige of katholieke bestuurders zoals burgmeesters keuren bijna dagelijks subsidiedossiers goed voor personen en verenigingen van de andere zijde.
  Willy Van Damme

 4. Klinkt allemaal wel logisch.
  Als..
  Als het officiële verhaal inderdaad klopt.
  Maar dan moet je wel een gelover zijn.

  “Within one hour of the Paris attacks and without any evidence, the story was set in stone that the perpetrator was ISIL. This is the way propaganda works.

  When the West does it, it always succeeds, because the world is accustomed to following the lead of the West. I was amazed to see, for example, Russian news services helping to spread the official story of the Paris attacks despite Russia herself having suffered so often from planted false stories.”
  http://www.paulcraigroberts.org/2015/11/14/the-matrix-extends-its-reach-paul-craig-roberts/
  Cynicus
  Antwoord:
  Dat heeft voor eenmaal weinig belang denk ik. Het kan ISIS geweest zijn of al Qaeda. Zeker is dat men in Europese regeringskringen die terroristen blijkbaar kotsbeu is en dat men er komaf wil meemaken.

  We moeten natuurlijk nog op de loer liggen daar die salafisten ook goed bruikbaar zijn tegen Rusland en China, nog twee aartsvijanden van de VS.
  Willy Van Damme

 5. Willy, wie een goeie cognac drinkt op de vrede is een goed mens! Vier sterren hoop ik?
  Ik vrees echter dat je fles niet vlug leeg zal zijn! 🙂
  Luc Devincke
  Antwoord:
  Een mens heeft al eens een goed excuus nodig.
  Willy Van Damme

 6. Wat we moeten doen? Alle Syrië-strijders die terugkeren uit het Midden-Oosten in de gevangenis opsluiten, zou ik zeggen. Wat wordt nu gedaan? Ze worden geobserveerd….lol. Willen we dan 24/24u een schaduweenheid van de staatsveiligheid achter hun aan? Als ze in de moskee zitten? Al ze op de hoek van de straat thee zitten te slurpen? Als ze thuis zitten te surfen op internet? Als ze naar het OCMW gaan? Als ze liggen te dutten? Ohlala…we mogen niet te lastig doen omdat het “koppensnellen” hen te veel heeft “getraumatiseerd”. We sturen wel eens een straathoekwerker met geitenwollen sokken langs om te vragen hoe het gaat. Ze hebben gevochten voor de Islamitische Staat? Dit valt onder de zogenaamde huurlingenwet. Het wettelijk instrumentarium is er dus reeds sinds 1979. We moeten eenvoudig onze eigen wetten toepassen! Is dat teveel gevraagd als burger? Als ik een moord heb gepleegd en ik pleng dikke tranen omdat het me zogezegd zou spijten, gaat men ook niet zeggen: “Ok jongen, ga maar naar huis maar niet meer doen hoor!”
  Niet al die individuen kunnen opvolgen? Nee inderdaad maar pas de wet dus toe en sluit ze op met een Koran en open het deurtje 3 x dag voor een maaltijd. Een voorbeeld voor degenen die hen willen nadoen.
  Mocht ik het geld ervoor hebben, dan zou ik een proces inspannen tegen de Belgische Staat. Ze leeft haar eigen wetten niet na en door die laksheid loop ik als burger elke dag lijfelijk gevaar op straat. Misdadigers, en dat is het juiste woord, los van alle gezwam over politieke correctheid ,aat men vrij rondlopen terwijl ze een gevaar zijn voor de openbare orde en veiligheid. Het is gewoon wachten op de volgende aanslag. Gaan we onze toekomstige generaties ook moeten wijsmaken “Wir haben das nicht gewusst”?
  Luc Devincke
  Antwoord:
  Het is allemaal een kwestie van aanvoelen en niet altijd zo simpel. Maar mensen die in Syrië betrokken waren bij die terreur mogen wat mij betreft zeer hard worden aangepakt. Wat ze deden was natuurlijk niet niks.

  Maar diegenen die hen achter de schermen stuurden en steunden zijn niet veel beter en dienen ook aangepakt te worden. En even streng. Maar ja…
  Dat zal wel dromen zijn.
  Willy Van Damme

 7. Nog maar kort geleden voor het eerst uw blog ontdekt maar zit nu al stukken uit januari (dit jaar) te lezen. Als het ware in één ruk doorgelezen, zo boeiend is het. Ik sluit me volledig aan bij de “intellectuele fijnkost” comment, ze is voor de volle 100% terecht en verdiend. Ook verheugend dat er nog heel wat jaartjes van uw blog voor mij liggen. Bedankt voor zo veel kwaliteitsjournalistiek mijnheer Van Damme.
  Kristof Stevens
  Antwoord:
  Bedankt voor de reactie en succes met de lectuur. Wel tijdig denken aan de nachtrust.
  Willy Van Damme

 8. Willy, ik las reeds > 10 jaar geleden in Journaal (Mark Grammens) dat er een stilzwijgend akkoord zou bestaan tussen de Belgische staat en de Moslims dat ze hier ongestoord hun terreurdaden kunnen voorbereiden maar in ruil daarvoor er geen op Belgisch grondgebied plegen. Dat leek me toen onwaarschijnlijk, maar na de aanslagen die volgden (Madrid, Londen en vooral dit jaar in de TGV waar de Moslims wachtten tot de Franse grens voorbij was) denk ik er anders over. Dit is toch hallucinant ? Wat een komedie ! Vraag me nu toch af: zullen ze zich niet wreken nu Belgie het akkoord eenzijdig gebroken heeft ?
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Acties van salafisten omschrijven als die van moslims kan moeilijk serieus worden genoemd en is in wezen racistisch. Men gaat van de zwartekousenkerk in o.a. het Nederlandse Staphorst toch niet zeggen dat ze synoniem is voor het christelijk denken en ageren.

  Het probleem is ontstaan in 1967, enkele jaren na de komst van de eerste Turkse en Noord-Afrikaanse gastarbeiders.
  Dat jaar was er hier in januari de grote overstroming in Ruisbroek bij Puurs en in mei de catastrofale brand in de Innovation in de Brusselse Nieuwstraat.

  Nadien ging koning Boudewijn op bezoek naar Saoedi Arabië en daar stonden de salafisten klaar met hun toch zo groot medelijden (met die in hun ogen ongelovige honden) en een grote zak geld om dat leed te delgen.

  Uit erkentelijkheid – men kende het probleem van het salafisme in Brussel niet – gaf men de Saudi’s de grote moskee in Brussel in erfpacht. Zo kregen zij ook grote zeggenschap over de toestromende zeer gematigde moslims en kon de verspreiding van hun gif beginnen.

  Wie de evolutie bij die gemeenschap bijvoorbeeld ziet op het vlak van de hoofddoek ziet genoeg. Wat vroeger een minderheid was is nu stilaan een meerderheid aan het worden.

  Saoedi Arabië is ook de grootste afnemer van wapens van FN en dus zwijgt de ganse Belgische politieke elite, N-VA incluis. De Saoedi’s zouden hier eens geen wapens meer aankopen. Met Didier Reynders die uit het Luikse komt. En dus laat men zich vergiftigen.

  Verder kan men iemand als Mark Grammens niet serieus nemen. Het is gewoon een zielig figuur en een extremist.
  Willy Van Damme

 9. bij de aanslag 9/11 waren geen passagiersvliegtuigen betrokken en dus ook geen beginnende moslim piloten.

  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/07/10/heeft-de-vs-de-aanslag-van-11-september-2001-laten-gebeuren
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/08/20/oproep-voor-internationaal-onafhankelijk-onderzoek-aanslag-11-september-2001-vs
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/10/11/moslims-vals-beschuldigd-van-de-terroristische-aanslagen-911-vs
  http://community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2014/12/19/vs-heeft-de-terroristische-aanslagen-van-911-gepleegd
  Janu
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie. Ik heb mij tot heden niet echt verdiept in die zaak en ken alleen zijdelings maar enkele aspecten ervan. Wel voldoende om te weten dat de officiële versie nergens op slaat.
  Willy Van Damme

 10. Het is alleen te laat als je het opgeeft. Dit is ons Europa, vrijheid, daar moet je voor vechten!
  Te lang hebben we weggekeken, nu is he tijd dat we opkomen voor onze verworvenheden! Weg met de politici die ons monddood en zwak gemaakt hebben. Europa is van de Europeanen, niet van de barbaren die hier op onze kosten zich tegen ons keren.
  Freija
  Antwoord:
  Het klinkt ongelooflijk maar blijkbaar hebben onze Europese politici in deze kwestie blijkbaar het ‘licht’ gezien. De Financial Times schreef deze ochtend dat tijdens de G20 iedereen zowat met Poetin wou praten.

  En in Frankrijk lijkt men nu, volgens die krant, te beseffen dat men door Assad te demoniseren zichzelf in de hoek heeft geduwd. En daar vallen de klappen.

  Zelfs domme kranten als De Morgen en de NRC lijken het nu te beseffen. Zo verwees Bart Eeckhout in zijn editoriaal als schuldigen naar Saoedi Arabië en Turkije. En Carolien de Gruyter in een column in de NRC van zaterdag noemt dat wat Europa in Syrië gedaan heeft ‘gênant’.

  Maar Hollande & Co zijn wel medeschuldig aan massamoord in Syrië en het Midden-Oosten. De vernielingen daar staan op hun rekening. Dat kan ik hen nooit vergeven.
  Willy Van Damme

  • Nu u, Willy van Damme, de naam van Caroline de Gruyter noemt, (NRC-correspondente in Wenen), wil ik i.s.m. haar column van za. 14 november 2015, graag iets opmerken; de naam Carolien past bij Roelants, ook een NRC-medewerkster, maar dit terzijde. In haar column verwijst de Gruyter naar Joshua Landis en zijn website, joshua-landis.com. Nmbm moet je bij Joshua Landis meerdere slagen om de arm houden, wil je niet in de val trappen van wat ons over de achtergronden van de ‘ontwikkelingen’ in het Midden-Oosten wordt voorgehouden. Europa, schrijft CdG, wordt in Landis’ verhaal niet één keer genoemd. Maar er is nog iets anders dat in zijn verhaal niet wordt genoemd, en volgens mij kan dit niet op toeval, om maar te zwijgen van de term onwetendheid, berusten; anders gezegd: Landis verzuimt opzettelijk het noemen van ACB en PNAC, de plannen die voor Israel en de VS werden bekokstoofd door lieden als Paul Wolfowitz, maar aangestuurd door Richard Perle; overige deelnemers waren James Colbert, Charles Fairbanks jr, Douglas Feith, Robert Loewenberg, Jonathan Torop, David and Meyrav Wurmser, as.o. Mogelijk kan de volgende link een en ander nader verduidelijken: http://shankradioworldwide.typepad.com/shankradio_world_wide/2006/09/once_a_company_.html#more
   Als Caroline de Gruyter c.s. zich de moeite van het bestuderen van deze link had(den) getroost, zou de blikvanger in haar column — ‘De les voor Europa uit deze genante historie: proberen iets minder naïef te zijn’ — dan óók zo hebben geluid? Ronduit frustrerend is het dat discussiëren met deze persmuskieten er niet of nauwelijks in zit. Mijn pogingen in deze zijn inmiddels ontelbaar, maar resultaat? Ho maar! Mij rest deze verzuchting: maar wie ben ik? Wie is ET uit Zutphen nou helemaal…
   Egbert Talens
   Antwoord:
   Joshua Landis gaat door voor een der grootste, zo niet grootste, experten die er te vinden zijn. In wezen echter zit hij volledig ingebakken in dat systeem van die Amerikaanse studiebureaus en lobbygroepen.

   Hij is dan ook wel interessant, niet omdat hij betrouwbaar of geloofwaardig zou zijn. Integendeel, de man speelt bewust vals en hij weet dat gezien zijn kennis ter zake ook heel goed hoor.

   Hij viel bij mij definitief door de mand in de kwestie van die publiek geraakte geheime nota van de DIA over Syrië en de westerse steun voor ISIS. Die nota is uiteraard cruciaal voor het maken van elke degelijke geostrategische analyse van de toestand.

   Ik heb in zijn archief van de maanden ervoor en ernaar zitten zoeken naar enige verwijzing hiernaar en niets gevonden. Met andere woorden: Joshua Landis is de zoveelste bedrieger die maar wat zit te lullen over de zaak.

   Je kan zijn blog dus wel lezen – wat ik regelmatig doe – maar met dien verstande dat men voorzichtig moet zijn daar hij gewoon een papegaai is die vertelt wat anderen hem influisteren dat hij mag schrijven.

   Wetenschappelijk is de man een fraudeur, een oplichter. En je opmerkingen over hem zijn dan ook raak, heel raak. En gezien zijn kennis van de zaak en aura van groot kenner is hij misschien nog de gevaarlijkste van allemaal.
   Willy Van Damme

 11. Hoop dat ze hier in het Westen stilaan beseffen welke schat ze samen met het Christendom opgegeven hebben ? Veronderstel dat de zwartekousenkerk aanslagen pleegde, zouden de leerlingen in de katholieke scholen dan ook lawaai maken tijdens de minuut stilte ?
  Sarah Toestra
  Antwoord:
  Het is mij onduidelijk wat U hiermee juist wil zeggen.
  Willy Van Damme

  • U weet toch dat de minuut stilte in de Franse scholen verstoord werd door de moslimleerlingen ? Dat was ook reeds het geval na ‘Charlie’. Bij Christenen zou zo iets zelfs niet opkomen. Het typeert hun godsdienst. Volgens peilingen keurt ook 80% van de moslims de aanslagen goed (het woord zwartekousenkerk heb ik aan u ontleent).
   Sarah Toestra
   Antwoord:
   Toen het katholieke Kroatië de orthodoxe Serviërs in de Krajina, een grensstreek bij Servië, aanviel keurde het Vaticaan die aanval vooraf goed. En tijdens de opstand in Noord-Ierland klopten katholieken en protestanten, anglicanen en presbyterianen, elkaar ook wel eens de kop in.

   Maar ik geef toe, oorlogen tussen christelijke sekten is tegenwoordig wel zeldzaam. Het is ooit anders geweest. Vandaag nog las ik dat het woord massacre afkomstig is van slachtpartij tijdens de Sint-Bartholomeusnacht van 1572 toen in Parijs de hugenoten (protestanten) door de katholieken werden afgeslacht.

   En dat bepaalde moslimleerlingen de minuut stilte tijdens Charlie Hebdo verstoorden klopt waarschijnlijk wel. Ik ken geen details dus ben ik voorzichtig. Maar 99% van de slachtoffers van die salafisten zijn wel andere moslims.

   En het overgrote aantal aanslagen op gebedshuizen in Europa is wel gericht tegen moskeeën. En welke peilingen zijn dat dan? IK ken die niet.

   De term zwartekousenkerk is een veel gebruikt woord voor wat men zou kunnen omschrijven als fundamentalistische protestantse groepen zoals die in het Nederlandse stadje Staphorst.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s