Veel katten

Normaal was er gisteren woensdag in Dendermonde de maandelijkse gemeenteraad, maar die ging niet door. En zoals drie maanden geleden was de reden dat er ook nu weer onvoldoende raadsleden bij de meerderheid van N-VA, sp.a en CD&V aanwezig waren om geldig te vergaderen. Dat vereist immers minstens 18 aanwezige raadsleden op de 35 gekozenen die normaal zetelen.

Afwezig bij de meerderheid waren voor sp.a René Van Marcke, Carine Verhelst en Bart Van Malderen en Hans Michiels, fractieleider voor CD&V, Kristel Gevaert en Marijke Collier van CD&V.

Hans Michiels

Hans Michiels, fractieleider van CD&V, stuurt voor de tweede maal in drie maanden zijn kat naar de gemeenteraad.

Dat sommige van die raadsleden als een Hans Michiels en René Van Marcke, gezien de belangrijke functies die ze in hun bedrijven hebben, een erg druk bestaan leiden is zeker. Maar wie het ambt van gemeenteraadslid opneemt wordt geacht deze job serieus te nemen. Dit is de democratie, men is de gekozen vertegenwoordiger van het volk.

De drie leden van CD&V waren er drie maanden geleden evenmin toen die gemeenteraad ook niet doorging. Recidivisten dus. Bovendien roept dit vragen op naar de leiding van die meerderheid waar de burgemeester en de partijleidingen er zelfs niet in slagen om voldoende raadsleden op te trommelen. Als zelfs een van de fractieleiders en nu twee schepen verstek laten gaan.

Bart Van Malderen kwam wel later toe maar dan was deze gemeenteraad al een tijd geschiedenis. Zoals een lid van de meerderheid het stelde was dit tijdens de vorige legislatuur, toen men maar één raadslid op overschot had, niet het geval. Er heerste, stelde deze, discipline. Nu niet.

Piet Buyse

Burgemeester Piet Buyse was duidelijk niet gelukkig met de vele afwezigheden binnen zijn meerderheid.

Slechts eenmaal als gevolg van de examens van schepen Leen Dierick gebeurde dit toen ook. Zij was toen immers nog een studente. De agendapunten zijn nu verschoven naar de gemeenteraad van 4 juli, de laatste voor het zomerreces. Uitkijken of men dan in getal zal zijn.

Opmerkelijk was de korte toespraak van burgemeester Piet Buyse (CD&V) die tevergeefs overleg pleegde met de oppositie. Deze verliet uit protest de raad waardoor er onvoldoende raadsleden aanwezig waren om nog geldig te vergaderen. “Ik kan daar (de houding der oppositie, nvdr.) niet kwaad voor zijn”, aldus Piet Buyse, burgemeester en voorzitter van de raad.

Uiteraard is dit een zware blamage voor de meerderheid en vooral voor de leiding ervan. Wel dient gezegd dat ook de oppositie hier qua absenteïsme verre van vrijuit gaat. Zo is het liberale raadslid Ann Van der Donckt tijdens de nu bijna voorbije legislatuur amper te zien geweest. Bij de openingszitting begin 2007 zat ze zelfs op vakantie in Bali.

Ook is er bij het Vlaams Belang het geval van de zwaar zieke Robert Van Overloop die nooit meer naar de raad zal terugkeren. Het zou dan ook logisch zijn dat dit reeds zeker een jaar afwezig raadslid zou vervangen worden. Maar er komt geen opvolger. Ook de stoel van haar OCMW-raadslid Dominique Jouret blijft wegens ziekte zelfs al ongeveer 5 jaar leeg. Ook hier geen nieuw raadslid.

Neen, het was geen mooi verhaal op de gemeenteraad gisteren. Teveel raadsleden stuurden er hun kat.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Veel katten

  1. Waarom Van de Meerderheid.Zet Er Gewoon Hun Naam En De Partij Bij.Het Zijn Toch Verkozenen Des Volks,of mogen we dat ookal niet weten.
    Leopold Raemdonck
    Antwoord:
    Ik begrijp uw reactie niet. De namen en hun partij van de afwezigen staan toch netjes vermeld. Zowel voor de meerderheid als de oppositie.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s