Belgische wapens in Syrië

Volgens een bericht van de Syrische televisie van gisteren werden recent in het land bij rebellengroepen nog maar eens pakken wapens in beslag genomen. En nog steeds volgens dat bericht waren daar ook wapens van Belgische makelij bij, van het Luikse FN dus, een Waals overheidsbedrijf.

Fabrique Nationale FN Special Police Rifle (SPR)

Het in Syrië bij de rebellen in beslag genomen wapen.

Het zou hierbij gaan om een zogenaamd politiewapen dat vooral door sluipschutters wordt gebruikt. Het is veelal de Amerikaanse FBI die met dit wapen werkt. Vraag is natuurlijk hoe het wapen ginds bij de rebellen raakte.

Zeker is dat het niet uit de voorraden van het Syrische leger komt want die bezitten dit soort geweer naar verluid niet. Geweten is verder dat die rebellen vanuit het westen bevoorraad worden met steeds zwaardere wapens.

Ook is er de toch wel belangrijke vraag wie hen dan met dit wapen leert omgaan. Krijgen ze een opleiding van westerse instructeurs? Vermoedelijk wel. Elk wapen heeft immers zijn specifieke technische kenmerken en worden technisch ook steeds ingewikkelder.

Een opleiding is dus cruciaal want zonder is dit een bijna nutteloos wapen. En dan is er de vraag naar de ammunitie. Wie levert hen die en zorgt voor de toevoer van de hiervoor gepaste kogels? Een toevoer die continu moet blijven doorgaan?

Wapens worden echter gekocht en doorverkocht. Er bestaan wel zogenaamde officiële eindverbruikerscertificaten die zekerheid moeten bieden. Wie in België bijvoorbeeld wapens verkoopt kan dat alleen maar doen met een eindverbruikerscertificaat geleverd door de koper. Wat betekent dat men zonder toestemming van de verkoper die wapens nooit mag doorverkopen.

Maar dat is mooie theorie, de realiteit is anders want zelfs die certificaten worden continu vervalst zonder dat er ooit een haan naar kraait. En zolang die wapens bij de ‘goeie’ jongens terechtkomen zal men in het westen met zekerheid alle ogen dichtknijpen. Ook bij de Waalse regering, eigenaar van FN.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Belgische wapens in Syrië

 1. De bekende klokkenluidster Sibel Edmonds heeft goede bronnen ( in het US leger en Turkse leger, mensen die ontevreden zijn over wat hun land doet) die melden dat Amerikaanse en Turkse deskundigen de rebellen trainen. Het gebeurt in Amerikaanse bases die in Turkije liggen.

  De Westerse Media willen dit niet publiceren. Maar Turkse kranten hebben het wel gepubliceerd ( soms met foto) vanaf novemeber 2011. Maar de trainingen vinden plaats sinds mei 2011.

  Hier vertelt ze alles in een RT interview: http://tiny.cc/bzeqp
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie. Het is overduidelijk dat de bewering dat de VS geen militaire strategie heeft, dat ze opteert voor het vredesplan van Kofi Annan of schrik heeft om tussenbeide te komen, klinklare onzin is.
  De bewijzen van het tegendeel stapelen zich al maandenlang torenhoog op.
  Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dit en dat wordt zoals steeds klakkeloos overgenomen door de BBC, De Standaard, etc..
  Straks komt er hier nog een kort verhaal over deze materie online.
  Ben benieuwd of dit verhaal over deze Belgische wapens bij ons in de klassieke media zal raken.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Belgische wapens in Syrië « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s