Paniek bij Macron en de EU

Recent deed de Franse president Emmanuel Macron een bijna pathetische publieke oproep aan zijn Europese partners om te overwegen toch eigen troepen naar Oekraïne te sturen. Wat zorgde voor hevige ruzie binnen niet alleen Franrijk maar ook binnen de NAVO/EU. Wat was er gebeurd?

In Parijs organiseerde Emmanuel Macron achter gesloten deuren een topconferentie met een aantal Europese topleiders over de toestand in Oekraïne en Rusland. Franrijk wil nu eenmaal groots doen en de leiding hebben. Of toch zoiets. Hij toonde zelfs koppig te zijn en herhaalde zijn boodschap voor hij naar een zoveelste topbijeenkomst in Berlijn ging met ditmaal ook Polen.

Macron doet een voorstel

De heren en dames zaten nog amper in hun vliegtuig of Macron hield al een persconferentie en stelde dat alhoewel er in de NATO/EU geen consensus is hij het zenden van het Franse leger naar Oekraïne niet meer uitsloot. Wat bij de Duitser kanselier Olaf Schultz een ferm njet uitlokte.

Hetzelfde elders waaronder bij het normaal altijd oorlogszuchtig Verenigd Koninkrijk. De onderlinge ruzie moet dus wel zeer hevig geweest zijn. Gooide men met het servies?

In Polen stelde de de minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zich min of meer achter deze stelling van Macron terwijl zijn premier Donald Tusk duidelijk neen zegde. Ook binnen de Franse top klonken er trouwens negatieve geluiden. Om van de publieke opinie maar te zwijgen. Het plan van Macron ging dan ook een snelle dood tegemoet.

Geen verrassing dus dat Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, snel een einde maakte aan het geruzie en stelde dat er geen sprake kon zijn van troepen naar Oekraïne te sturen en dat men over dergelijke zaken niet moet beginnen praten zonder voorafgaand intern overleg. Macron moest over die zaak dus zwijgen.

Emmanuel Macron en Olaf Scholz

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz hier leuk met elkaar in gesprek. De realiteit is anders. Scholtz floot Macron terug over Oekraïne waarop Macron terugkrabbelde. De oorlog is toch verloren. Waarom hierover nog ruzie maken? Eigen schuld, dikke bult.

Ook over eventuele maatregelen tegen de invoer in de EU van Chinese auto’s staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Duitsland overheerst de Chinese markt voor auto’s rijdend op diesel en benzine. Voor VW is dat veruit zelfs haar grootste markt. Invoerrechten op Chinese auto’s in Europa zou tot tegenmaatregelen kunnen leiden voor de Duitse autobouwers.

Tesla en Apple ondervinden in China nu al gevolgen van de pesterijen en agressie van de VS tegen China. Bovendien is het verhaal van de ons overspoelende goedkope Chinese elektrische wagens een leugen en zijn ze maar goed voor enkele procenten van de Europese automarkt.

Hetzelfde met de halve waarheden over subsidies. Ze zijn niet goedkoper en bovendien worden Chinese auto’s nu al gebouwd in Europa, namelijk in het Gentse met Volvo eigendom van het Chinese conglomeraat Geely. En binnenkort komt daar voor BYD ook Hongarije bij.

En als deze week Oekraïne in het Frans parlement ter sprake kwam dan bleef men intern verder wel veel ruzie maken maar dat ging dan het over een vaag bijstandsverdrag met Oekraïne en van troepen sturen was in het debat helemaal geen sprake meer.

Met andere woorden: De NAVO/EU is militair KO. Want zelfs al zou het Rusland terugdringen dan nog zal Rusland in geval van zeer grote nood zijn ultiem wapen gebruiken, de atoombom. Wat Poetin nog maar eens herhaalde. Wat betekent dat Rusland feitelijk niet echt kan verliezen. Het alternatief is dan mee ten ondergaan. Zijn er ergens kandidaten?

Dat lijkt men bij de NAVO wel te beseffen. De noodkreet van Macron toont in feite dan ook hun zwakte. Ze zijn op die vergadering in Parijs in wezen tot het besluit gekomen dat Oekraïne geen schijn van kans heeft en dat ook militaire steun vanuit de NAVO hen niet zal helpen. De VS haakte zelfs al af.

Ten einde raad

Vandaar dit noodplan van Macron. Het Franse tijdschrift Marianne liet trouwens om Macron nog verder het zwijgen op te leggen geheime Franse documenten lekken die stelde dat Oekraïne het nooit kan halen. Er is gewoon een tekort aan wapens en manschappen.

Volgens de Frans geheime dienst heeft men maandelijks 30 tot 35.000 manschappen extra nodig om het aantal troepen op peil te houden. Waar gaat men die halen? in Oekraïne heeft men gisteren eindelijk al toegegeven dat de geplande mobilisatie van 500.000 extra soldaten niet zal lukken.

Men citeert in dit tijdschrift zelfs een Franse militair die stelt: “Wie is die grappenmaker om ons naar Oekraïne te sturen. Wij zijn een leger van cheerleaders…. Tegenwoordig is het Russisch leger voor iedereen het tactische en technische voorbeeld om na te denken over hoe het implementeren van hoe een defensieve strategie moet gebeuren.”

Het doet denken aan Tony Radakan, stafchef van het Britse leger, die het op 29 februari 2024 tijdens een voordracht voor Chatham House had over: “De militaire zwakte (van Rusland) wat haar problemen in Oekraïne heeft aangetoond en hoe verrast we zijn door zijn militaire zwakte.” Het lijkt wel Monty Python of Black Adder. Deze week stond het vliegdekschip Queen Elisabeth in brand. Haal de schoppen al maar boven.

Ja, er zijn wel nog wat voorstellen zoals dat van de Tsjechische president en generaal Peter Pavel – de man zat voorheen bij de NAVO – om gezamenlijk in andere landen munitie aan te kopen. Met de VS die na goed intern onderzoek nog 300 miljoen dollars aan wapens kon vinden. Peanuts.

Leopard Tank 2A6A en Bradley BMP M2 - Zaporizhzhia

In de herfst van 2023 ging het Oekraïense leger voorzien van het westerse zware oorlogsmateriaal doorstoten tot de Zee van Azov en Mariupol. Het werd een zware nederlaag en het einde van de grootste plannen van het Westen en hun Oekraïense vazallenregering.

Hier Duitse Leopardtanks en Amerikaanse Bradleygevechtsvoertuigen op een hoop geschoten. En hoe langer men wacht om met Rusland te gaan onderhandelen hoe meer terrein Oekraïne verliest. Naast dan kapotte infrastructuur en gewonde en dode soldaten.

Onlangs verloor Oekraïne op een dag 5 luchtverdedigingssystemen waaronder twee Patriot. Ze hadden er 4. De NAVO was uiteraard zeer boos over het geklungel van de ‘vrienden’. Dit verlies komt dan naast de 7 van de veertien verloren Britse Challengertanks, aldus sensatieblad The Sun, en 4 Abrahamstanks die al kapot geschoten werden. Het gaat snel.

Maar dat nieuw voorstel van Tsjechië kan nooit voldoende zijn en bovendien is er de vraag of er wel zomaar elders miljoenen aan kogels en obussen kunnen worden gekocht. En verder zal dat wat men kan vinden peperduur zijn. Het is dromen.

Met verder de belangrijke kwestie van de conformiteit want niet elke 155 mm is gelijk aan een andere 155 mm. Kortom: Het zijn dus plannen. Alleen om reden dat Rusland niet echt wil doorduwen zit Rusland nog niet in Kharkiv, Odessa of Kiev. Bij een algemene mobilisatie zou Rusland een miljoenenleger op de been kunnen krijgen.

Het wil dat zo te zien niet doen zoals het tot heden ook niet de weg- en treinverbindingen met Polen, Bulgarije en Roemenië kapot schoot. Het is voor Rusland nochtans maar een koud kunstje. Rusland is blijkbaar best tevreden zoals het er nu voorstaat. De druk op de regering in Kiev is groot genoeg en meer mobiliseren is niet goed voor de nu goed draaiende Russische economie.

Verder oprukken 

De militaire situatie ziet er voor de Oekraïense regering van Zelenski zeker niet goed uit. Na de nederlaag bij de versterkte vestiging van de stad Avdeyevka is Rusland nu er ook in geslaagd om de eerste verdedigingslinie ten westen van die stad praktisch geheel te veroveren. Tegenaanvallen van het Oekraïense eenheden haalden in het beste geval slechts een of twee dagen stand.

Plaatsen als Stepove, Toninka, Pervomaisky, Severne en Lastochkyne zijn nu in Russische handen en er wordt gevochten voor onder meer de plaatsen Berdychi en Krasnohorivka. Eens die veroverd is het de beurt voor de volgende verdedigingslinie om omver te worden geblazen.

En zoals nog al gebeurde lijkt de militaire strategie van het Oekraïense leger er vooral op gericht voor spektakel te zorgen. Men doet iets opvallend dat bij de westerse media voor vette titels kan zorgen maar vanuit militair standpunt gewoon negatief te noemen is. Wat dan onze massamedia de gelegenheid geeft om stoer te doen …en zich belachelijk te maken.

Zo was er natuurlijk het zenden van een team naar een strand op de Krim om er een eigen vlag te planten. Ze bleven er amper een paar uur en zorgde alleen voor Oekraïense doden. Ook de twee aanvallen van zogenaamde Russen die dan pogen een of meerdere dorpen aan te vallen en nergens geraken behalve dan een verlies aan manschappen en materiaal. Ho ja, in een dorp kon men een Russische pantserwagen vernielen. Wow.

loopgraaf Oekraïens leger - December 2022

De militaire strategie van het Oekraïense leger grenst aan de waanzin. Het zijn presidentsverkiezingen in Rusland en dus poogt men Poetin door het land nu aan te vallen hem zo te vernederen. De enigen die echter deze vernedering voelen zijn de Oekraïense soldaten die in Rusland veel manschappen verloren alsmede materiaal voor aanvallen die nergens geraken. Buiten het met drones toebrengen van schade aan petroleumraffinaderijen is het niets. 

Ze poseerden wel met hun regimevlag op een foto die in Rusland zou genomen zijn. Ze stonden echter fier voor een gebouw dat wegens zijn karakteristieken zo herkenbaar in Oekraïne lag. Clowns met een tank dus. 

Dat men dit bij de NAVO laat gebeuren getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de Oekraïners. Ze sneuvelen bij bosjes voor iets wat niet kan gewonnen worden en waarvoor zij door het organiseren van die staatsgreep in februari 2014 ultiem verantwoordelijk zijn.

Beloven en maar beloven

Maar natuurlijk is dit geen oorlog van de NAVO voor Oekraïne maar een tegen Rusland. Oekraïne kan hun gestolen worden. De slogans bij de NAVO klinken wie nauw toekijkt zo hol als maar kan. In 1990 beloofde men in Brussel na de Duitse eenmaking dat de NAVO nooit ging uitbreiden naar het Oosten. Behoudens dan Oost-Duitsland, de DDR. Men veegde er echter zijn voeten aan.

En dan kwam Oekraïne in het vizier. En stuk dat al eeuwen tot Rusland behoorde. Wat we nu weten is dat de VS al van kort na de tweede wereldoorlog begonnen was met het heropbouwen van fascistische Oekraïense organisaties als de OUN-B en de UPA van Stefan Bandera, Dmytro Dontsov (1) en Roman Shukhevich. Ze behoren tot de meest walgelijke bendes ooit.

Groepen die verantwoordelijk waren voor de dood van honderdduizenden Polen, Russen, Oekraïners, Joden enzovoort. De OUN-B (met de B van Bandera) had trouwens in 1941 tijdens de Duitse bezetting de meer gematigde rivalen van de OUN-M van Andriy Melnyk grotendeels uitgeroeid. Beiden werkten nochtans voor de Duitse Abwehr, de spionagedienst van Hitler. (2)

UItbreiding NAVO

Deze kaart dateert van 2022 sindsdien zijn Zweden en Finland ook al lid. Sinds de nooit opgehelderde moord op de voormalige Zweedse premier Olaf Palme is Zweden op het gebied van het buitenlands beleid en dat van defensie een trouwe bondgenoot van de NAVO die in Zweden zelfs gezamenlijke militaire oefeningen hielden.

Zo was er het lang aanslepende verhaal van Russische duikboten die in de Zweedse territoriale wateren waren doorgedrongen. Het bleek achteraf een nepverhaal. Ra ra, wie was de oorsprong van dit ‘fake news’?

En zodra Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd begon de VS en haar propaganda-activiteiten er volop te draaien. Honderden miljoenen dollar ging zo naar het land en de opvolgers van de UPA en OUN-B kregen de wind in de zeilen. Zij moesten de macht in Oekraïne overnemen en het tot een anti-Russisch bolwerk omvormen.

De Russen als ultieme vijand

En dan kwamen die na W.O. II naar het Westen gevluchte fascistische groepen zeer goed van pas. Waren zij in het begin vooral gekend om hun haat voor Polen en joden dan was dit nu de beurt aan de Russen.

NAVO - Geen uitbreiding - Nota VS - 1990 De VS stelt op 9 februari 1990 dat er met de Sovjetunie afgesproken is dat er geen uitbreiding van de NAVO naar het oosten zou komen. Toen in 2008 het lidmaatschap van Oekraïne ter sprake kwam verwittigde de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou dat dit voor Rusland een rode lijn was. Die ambassadeur is William Burns die nu hoofd van de CIA is.

Dat zij in de Tweede Wereldoorlog zich op enorme schaal aan de kant van de Nazi’s hadden vergrepen aan de Russen en andere groepen in Oekraïne dan was voor de NAVO geen probleem. Integendeel elk verzet tegen die zwarthemden werd na februari 2014 via bruut geweld onderdrukt. De door de VS gefinancierde steun hielp natuurlijk ook.

In wezen kan men zelfs stellen dat dit een oorlog onder Russen is. Zo is Oleksandr Syrsky de nieuwe opperbevelhebber van het leger van herkomst een Rus wiens ouders trouwens in Rusland wonen. Hij studeerde er bij het leger. Ook Zelenski is trouwens een Rus en moest toen hij kandideerde voor president veel moeite doen om Oekraïens te spreken.

En achter de schermen is de VS al decennia bezig met het verder ondermijnen van de Sovjetunie/Rusland. Zo werd de salafistische opstand in Tsjetsjenië vanuit het Westen geleid door Washington en London met toenmalig Russisch krantenmagnaat Boris Berezovsky die zorgde voor de wapenleveranties.

En toen men hem hiervoor wou vervolgen begon hij in zijn kranten met een lastercampagne over de zaak. Er kwam geen proces. Toen in 2000 Poetin aan de macht kwam snapte hij echter snel dat zijn einde nabij was en vloog hij bijna onmiddellijk naar Londen. Daar werd hij in maart 2013 dood opgehangen in zijn appartement gevonden. Zelfmoord stelde de Britse politie na een forensisch onderzoek.

Het ‘vrije’ Russische volk

Maar de VS zit natuurlijk niet stil en wil met alle middelen haar ter beschikking wereldheerser zijn en al wie hen in de weg staat uitschakelen. En daarbij zijn tientallen miljoenen doden geen probleem. Blijkt nu dat er met ongetwijfeld Amerikaanse financiering een organisatie is opgericht die daarbij  moet helpen. Zelfs al lijkt het eerder een zootje ongeregeld. Maar ze hebben duidelijk al stevige steun.

Baby Yar - Prospekt Stepan Bandera

Om in Kiev naar Babi Yar te gaan is de Prospekt Stepan Bandera de aangewezen weg. De man die mee een sleutelrol speelde bij die slachting van ongeveer 33.000 Kievse joden. Het is alsof men Dachau zou moeten bezoeken via de Adolf Hitlerstrasse. Fascisten in Oekraïne is volgens onze media, westerse regeringen en veel zich links noemde politieke partijen een leugen.

De reden is dat Zelenski een jood is. Vladimir (Ze’ev) Jabotinski is de stichter van de zionistische knokploeg Irgoen en die droegen zoals de SA in de jaren dertig allen bruine hemden. Benjamin Netanyahu is de zoon van de secretaresse van Jabotinski die tot 1941 zijn mannen liet trainen in het Duitsland van Hitler.

Geen fascisme? Kijk naar Gaza en het Israëlisch beleid sinds 1948. Waar in ‘s hemelsnaam zijn linkse partijen, individuen en organisaties in Europa mee bezig? Oorlog stoken dat is het. Desnoods zelfs een atoomoorlog.

Officieel noemt dit Het Forum van de Vrije Russische Staten. (2) En de bedoeling is zoals in de statuten duidelijk staat namelijk de vernieling van Rusland en de creatie van een grote verzameling republieken en republiekjes gaande van de grens met Oekraïne tot in de buurt van Japan. De zogenaamde dekolonisering.

Dimitri Dontsov - Gedenkplaat

Ooit organiseerde men in Oekraïne herdenkingen aan de overwinning op Nazi-Duitsland in 1945. Dat is voorbij. Nu eert men haar ’helden’ met hier een gedenkplaat voor Dimitri Dontsov, rechterhand van opperbeul Reinhard Heydrich. Waarom was Charles Michel of Guy Verhofstadt hier niet?

En uiteraard beloven ze dat dit opbreken geweldloos zal gebeuren en hieruit dan ‘vrije en democratische’ staten zullen voorkomen. Het einde van wat in ogen het Russische kolonialisme is. Maar wat ze juist met ‘vrij’ bedoelen laat zij in het midden. Vrij om oorlog te voeren en voor knecht van de VS te spelen?

Men hoeft niet veel kennis van de geschiedenis te hebben om te beseffen dat dit goed is voor minstens 100 jaar oorlog. Het lijkt wel sciencefiction maar op 31 januari van dit jaar vergaderde deze groep zelfs in Brussel in het Europees parlement.

Dit gebeurde met steun van de Poolse Europarlementariërs Anna Fotygo en Kosman Zlotowski, beiden lid van de Poolse partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waarbij Anna Fotygo ooit zelfs minister van Buitenlandse Zaken is geweest. Voorheen vergaderde groep ook al onder meer in Zweden.

Novichoc 

Alhoewel het officieel nergens vermeld staat hoeft men niet te betwijfelen dat achter de schermen de stuwende kracht hier de VS is. Een van de betrokken figuren is Vil Mirzayanov en dat is de man welke het bestaan van het vermeende gifgas novichok bekend maakte en al jaren in de VS verblijft.

Dit is een vroegere wetenschapper betrokken bij het chemisch wapenprogramma van de Sovjetunie en nu vanuit de VS voor president van de Republiek Basjkirostan speelt. Novichok is volgens de man het meest giftige chemische wapen ooit gemaakt welke volgens het westen gebruikt werd bij vader en dochter Sergei en Julie Skripal in de Britse stad Salisbury en ook tegen Alexei Navalny in Rusland.

Het probleem hier is dat dit ‘onvoorstelbaar dodelijke’ gifgas tot heden wel al tweemaal gebruikt zou zijn maar nooit één dodelijk slachtoffer maakte. Het verhaal werd bovendien nooit door een onafhankelijk labo bevestigd. Integendeel in de Russische stad Omsk had een hospitaal bij Navalny een ander probleem ontdekt waarom deze plots zo zwaar ziek werd. Maar ja, dat zijn Russen niet en dus leugens?

Rusland in stukken gehakt

Het Rusland zoals de VS dat wil zien. En ze hebben er al vlaggen voor en namen. Goed voor 100 jaar en veel langer aan oorlogen en massa’s doden. En Raytheon, Rheinmetal en Lockeed kunnen met ongetwijfeld veel plezier al de nodige wapens leveren. De VS heeft met China trouwens hetzelfde voor en poogde herrie te zaaien in Sinkiang, Tibet, Hongkong en Binnen-Mongolië. Tevergeefs.

Maar ja dat zijn Russen en daarom trok men met de man naar een militair hospitaal in Berlijn. Dat was dan wel ‘betrouwbaar’. En Sergei en Jullia Skripal? Leven die nu nog? In de rand van deze zaak was er in Salisbury enkele maanden terug een gerechtelijke hoorzitting waarbij zij normaal moesten aanwezig zijn. Zij waren er echter niet.

Paul Massaro

Toen in 2022 Rusland Oekraïne binnenviel verspreidde men in het westen het verhaal dat er onder de soldaten verhoudingsgewijs veel minderheden stierven, vooral dan uit Basjkirostan. Waarop de westerse pers de westerse tip van hun regeringen begrepen en allen massa’s graven met Basjkieren gingen opzoeken. Het werd niets.

Voor de VS is Rusland gewoon een kolonisator en dienen de volkeren daar ‘bevrijd’ te worden. Wat toch raar is want de VS is het resultaat van mogelijks de grootste kolonisatie uit de geschiedenis. De inheemse bevolking werd grotendeels uitgeroeid met de resterende leden die mochten wegkwijnen in reservaten. En met verder slaven om het land te helpen ontwikkelen.

Hoeft het dan te verbazen dat Rusland furieus reageert en militair optrad. Het is niet omdat onze pers dit verzwijgt dat men het in Moskou niet weet. Dat zijn geen zotten. Voor de Russen is Oekraïne verwijzend naar de vroegmiddeleeuwse staat Kiev Rus immers historisch grotendeels Russisch.

Bovendien weet bijna elke Rus dat het hebben van een buffer met massa’s land in het verleden essentieel was bij het verslaan van de invasies van Napoleon en Hitler. De buffer weg en het gevaar in hun ogen vergroot enorm.

Kozakken

Bovendien beweren Oekraïense nationalisten dat de Kozakken feitelijk Oekraïners waren en zeker niet Russisch. Hun held is dan ook Ivan Mazepa die in de Grote Noordse Oorlog tussen Rusland en Zweden in tegenstelling tot andere Kozakken de kant koos van Zweden dat echter in 1709 de oorlog tegen de Russen verloor. De Russische provincies Belgorod en Rostov zijn voor hen dan ook Oekraïens.

Paul Massaro - National Endownment for Democracy - Met Stepan Bandera

Paul Massaro, de Amerikaanse activist en lid van het National Endownment for Democracy hier in Oekraïne met een kenteken van Stepan Bandera. Paul Massaro noemt zich een strijder voor de vrijheid en democratie. Toch wat Rusland betreft. Hij is erg actief op YouTube.

Een van de aanwezigen bij die bijeenkomsten van dat Forum van Vrije Russische Staten was een zekere Paul Massaro. En dat hoeft niet te verbazen. De man is immers medewerker bij de Amerikaanse National Endownment for Democracy met als specialiteit corruptiebestrijding en sanctiepolitiek.

En dat is de instelling die verantwoordelijk is voor de zogenaamde kleurenrevoluties zoals in Hongkong, Libië, Venezuela, Servië en Oekraïne, enzovoort. De man lijkt wel bezeten met het plan voor de dekolonisatie van Rusland.

Hun vorige directeur Carl Gershman schreef ooit in een opiniestuk in de Amerikaanse krant The Washington Post waarin hij stelde Poetin uit de weg te willen ruimen. Merkwaardig is ook het epistel dat Massaro schreef dat niet Duitsland maar Rusland de Tweede Wereldoorlog was begonnen en mede daarom dringend gedekoloniseerd moet worden. Tja….

Hij was ook betrokken bij de Oslo Freedom Conference waar men de mislukte opstand in Hongkong plande. En hij poseerde ooit in Oekraïne met een embleem van Stepan Bandera en dat kun je moeilijk een democraat of een vrijheidsstrijder noemen. Maar bij dat soort figuren moet je van niets verbaasd zijn. Het verklaart waarom men in Moskou zegt hier tot het uiterste te zullen gaan.

Victoria Nuland

Geen toeval dat de Amerikaanse president Joe Biden in het publiek Vladimir Poetin een dictator en een ‘son of a bitch’, een klootzak, noemde. Niet bepaald de taal van een president van wat men noemt een ‘beschaafde natie’ voor wie diplomatiek taalgebruik in regel haaks staat op het voeren van scheldpartijen.

Het idee van het Westen was dan ook in de kwestie Oekraïne Rusland te provoceren vandaar dat de akkoorden van Minsk over vrede op de Donbass nergens raakten en men vanuit het Westen de bewapening er verder opdreef.

En zodra men vanuit Moskou toehapte – ze lagen blijkbaar zelfs klaar – het zodanig met sancties en militaire middelen aan te pakken dat Rusland na verloop van tijd in elkaar zou storten, rijp voor een zoveelste kleurenrevolutie. En de verdere opdeling? Het liep echter niet zoals mensen als Paul Massaro verhoopten. Integendeel. Rusland was ook verwittigd.

Het recent vertrek van Victoria Nuland bij Buitenlandse Zaken als nummer drie en verantwoordelijke voor het dossier Oekraïne is dan ook belangrijk. Het was zij die het beleid vorm gaf en zorgde voor de staatsgreep van 2014 in Kiev. Het was zij die de krijtlijnen van het Oekraïense beleid uitstippelde en Victor Jatsenjoek tot premier aanstelde, een volbloed fascist.

Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne

Arsenyi Jatsenjoek die hier tijdens de zogenaamde Maidanopstand een fascistische betoging groet. De keuze van Victoria Nuland voor het Oekraïense premierschap.

Victoria Nuland is de dame die tijdens een telefoongesprek over de benoemingen in de nieuwe regering Jatsenjoek naar voorschoof over de bezwaren van de EU. Waarbij zij in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur zegde: ‘Fuck the EU’. (Dat ze naar de kloten kunnen lopen). De Duitsers wilden hun mannetje Vitali Klitschko laten benoemen. Die werd dan maar burgemeester van Kiev.

Waarbij na de staatsgreep de grootste partij De Partij van de Regio’s verboden werd alsmede elke vorm van Russische cultuur incluis de taal, het land nog meer dan voorheen in handen van lokale oligarchen en buitenlandse ondernemingen genre Monsanto gegeven werd.

Met als vermoedelijk strafste voorbeeld Ihor Kolomoisky die in 2014 de noodlening van 5 miljard dollar van het IMF bij zijn Privat Bank liet toekomen om er dan mee aan de haal te gaan. Wegens financiële problemen werd ze nadien maar door de overheid overgenomen. Hij vluchtte een tijd naar Israël.

Kolomoisky is de man die via zijn televisiezender One Volodymyr Zelenski als komiek populair en zo president maakte. Hij was ook de zakenpartner van Hunter Biden, zoon van, bij Burisma Holdings. De overname van bedrijven door Kolomoisky in die periode gebeurde in veel gevallen door het doen van een bod en als dat verworpen werd er een knokploeg heen te sturen. Met succes.

Robert Kagan en Dick Cheney

Victoria Nuland is de echtgenote van Robert Kagan die ooit het boek schreef dat Amerikanen van Mars zijn en de Europeanen van Venus. Waarmee hij wilde zeggen dat je militair met Europa niets kunt doen want het is alleen de VS die met wapens weet om te gaan. Zij en haar man zijn stichters van het Project voor een Nieuwe Amerikaanse Eeuw. Waarmee de zogenaamde neoconservatieve beweging werd geboren.

Zij werkte dan ook in die periode bij vice-president Dick Cheney toen die voorbereidingen trof voor de invasie van Irak. Waarbij Robert Kagan grossierde in de ene leugen na de andere. Het is hij die onder meer beweerde dat de Iraakse president Saddam Hoessein betrokken was bij de aanslag met vliegtuigen op onder meer het WTC in New York.

Victoria Nuland met Donald Rumsfeld

Victoria Nuland met de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, de man van de oorlog in Irak. Hij was minister onder George Bush Jr. en werd gezien als de voornaamste architect van deze oorlog. Naast hem de voornaamste architect van de oorlog in Oekraïne. De foto is al wat jaren oud. 

Haar joodse ouders kwamen uit wat vroeger de regio Bessarabië was, een gebied gelegen in wat nu Moldavië en Transdinestrië is. Zij is van vorming een specialiste in Russische literatuur en origineel een carrièrediplomaat die begon op het Amerikaans consulaat in Guangzhou, het industrieel centrum bij Hongkong.

Om onduidelijke reden liep het echtpaar echter over naar de Democratische partij die zich onder Bill Clinton omvormde tot het centrum van het neoconservatieve beleid en mee het land in steeds nieuwe oorlogen en staatsgrepen stuurde zoals in Syrië, Haïti en Libië. 

Het Instituut for the Study of War is het werk van Frederick Kagan, broer van, en zijn echtgenote. Het is voor de westerse media wat betreft Oekraïne de bron bij uitstek. Waarom zij totaal onverwacht ontslag nam is onduidelijk. Voor de meeste Amerikaanse specialisten als Scott Ritter en John Mearsheimer is zij echter ontslagen maar vermomde men dat om politieke reden.

In Rusland denken velen dat het te maken heeft met het falen van haar beleid tegenover Rusland. In plaats van het kapot te maken stelde The Economist nog vorige week dat Rusland het economisch goed doet, beter dan het Westen (3). Ook militair zit het door het Westen gecreëerde Oekraïense leger op zijn tandvlees en lijkt de instorting wel nabij.

Haar opvolger is een zekere Julianne Smith die nu nog Amerikaans ambassadeur is bij de NAVO. Wat een aanwijzing kan zijn voor de krijtlijnen van het Amerikaans buitenlands beleid gedurende het laatste jaar van Joe Biden als president. Opvallend is wel dat haar ontslag amper in de klassieke pers raakte. In België zelfs nergens. Geen woord!

Sommige Amerikaanse specialisten in de geopolitiek zien de VS Oekraïne opgeven om zich meer op China te concentreren. Voor zijn overlijden was dat ook het advies van Henri Kissinger die in China de grootste vijand voor de VS zag. Geostrateeg John Mearsheimer, komende van de Universiteit van Chicago,  noemt het huidig Amerikaans beleid contraproductief daar het Rusland en China in elkaars armen dreef.

Willy Van Damme

1) Dmytro Dontsov was een rechterhand van Reinhard Heydrich, de man die genoemd wordt als de voornaamste architect van de Holocaust en de Kristallnacht. Dontsov was vooral een theoreticus en minder een man van de daad zoals Bandera. Hij kreeg de voorbije jaren een gedenkplaat in Oekraïne.

De man woonde na WO II onverstoord in de VS. Het land dat zich de verdediger van de democratie en de mensenrechten durft te noemen. Hij stierf vredig in zijn bed op 30 maart 1973. Heydrich, die men best een psychopaat kan noemen, werd door leden van het Tsjechisch verzet op 4 juni 1942 vermoord.

Om lid te worden van die fascistische milities moest men volgende eed zweren: “Faithful son of my Fatherland, I voluntarily join the ranks of the Ukrainian Liberation Army, and with joy I swear that I will faithfully fight Bolshevism for the honor of the people. This fight we are waging together with Germany and its allies against a common enemy. With loyalty and unconditional submission I believe in Adolf Hitler as the leader and supreme commander of the Liberation Army. At any time I am prepared to give my life for the truth.

2) http://www.voltairenet.org, Thierry Meyssan, ‘Who are the Ukrainian integral nationalists’.  Meyssan gebruikt de term ‘Integrale Nationalisten’ om hen te beschrijven. Ik gebruik liever de term fascisten daar dit hen duidelijker definieert. Reeds in 1994 voerde men een tekst toe aan de grondwet die stelde: “Preserving the genetic heritage of the Ukrainian people is the responsibility of the state.” Artikel 16, 1994 grondwet.

In Oekraïne zijn er instellingen waar men zich genetisch kan laten onderzoeken of men wel een ‘zuivere’ Oekraïner is. De waanzin ten top.

3) The Economist, 10 maart 2024, ‘Russia’s economy once again defies the doomsayers’.

Nieuwjaar 2024

MTXX_MH20231231_172940910 (002)

                                                                                                                                                  De beste wensen aan de lezers voor 2024.

Een foto en te zien aan de sneeuw van al wat jaren oud. Hebzucht, ziekten en tegenslagen zullen ons ook dit jaar weer vergezellen maar laat ons hopen zo weinig mogelijk ongemakken veroorzaken.

Noam Chomsky & Vijay Prashad: Na Afghanistan

Het gaat niet goed met de VS. De Amerikaanse linguïst en politicoloog Noam Chomsky en de Indische-Amerikaanse politicoloog, schrijver en uitgever Vijay Prashad gaan met elkaar in gesprek over de positie die de VS op dit ogenblik in de wereld inneemt. (1) En die is dus niet goed.

Spijtig is wel dat het debat plaats had voor de oorlog in Oekraïne losbrak. Het toont hoe snel de wereld op dit ogenblik geostrategisch wijzigt. Afghanistan is pas voorbij en daar is Oekraïne reeds. En dat lijkt niet echt een toeval.

Het verhaal van bloedbaden

Noam Chomsky is de voorbije jaren zowat de enige criticus van het Amerikaans buitenlands beleid die in de massamedia, maar dan op een zeldzaam ogenblik, nog eens aan het woord komt. In essentie wordt hij zoals alle andere critici van het Amerikaans buitenlands beleid doodgezwegen. De man is nu al 94 en misschien is dit wel het laatste boek waaraan hij meewerkte.

Vijay Prashad woont in de VS maar stamt uit Kolkata (voorheen Calcutta) een regio met een sterke zich socialistisch noemende politieke traditie. Hij is de auteur van 20 boeken die vooral de strijd behandelen van wat vroeger de Derde Wereld genoemd werd tegen het Amerikaans imperialisme.

Beiden overlopen in hun gesprek de naoorlogse geschiedenis van de Amerikaanse militaire interventies. Het is het verhaal van enorme bloedbaden met miljoenen doden, ontelbare miljarden dollars aan weggegooid geld en een hele serie vernederingen tot gevolg. Met niet zelden voor de geviseerde landen een blijvende instabiliteit tot gevolg.

Het zorgde wel voor superwinsten voor het Amerikaans militair-industrieel complex. Gelukkig voor hen wist men in de media de ware betekenis van die bloederige waanzin zoveel mogelijk verborgen te houden.

Noam Chomsky en Vijay Prashad - Terugtrekken - EPO

Noam Chomsky en Vijay Prashad overzien in dit boek de resultaten van het Amerikaanse imperialisme.

Zonder de VS was er geen al Qaeda geweest, geen vernieling van Vietnam, Laos, Venezuela, Cambodja, Afghanistan, Irak, Iran, Syrië, Libanon, Palestina, Jemen, Libië enzoverder. En geen vele miljoenen doden. Wat een verspilling.

Zonder het geld en de politieke steun vanuit de VS was er gewoon geen jihadistische terreur geweest in Syrië, geen aanslagen in Manchester, Zaventem, de Battaclan, Madrid, enzovoort. De in de media toen opgehemelde president Barack Obama tekende voor deze gruwel.

Saddam Hoessein 

Nochtans lijken beiden in hun discussies bepaalde belangrijke dingen over het hoofd te zien. Typevoorbeeld is de Iraakse dictator Saddam Hoessein die al actief was op het einde van de jaren vijftig. Niet zozeer als politicus maar als huurmoordenaar voor de … CIA. 

Zijn contactman bij de CIA was toen een zekere Miles Copeland (2) die vanuit Egypte staatgrepen organiseerde (3) in 1949 in Syrië en in Iran in 1953 tegen Mohammad Mosaddegh (4). In 1958 organiseerde hij dan met steun van de toen 21-jarige Saddam Hoessein een staatsgreep tegen het toen over Irak regerende Hasjemitisch koninkrijk. Een cadeau nog van de Britten.

Het begin van het presidentschap van Abd al Karim Qasim en de Baath-partij. Niet voor lang echter want reeds in 1959 was men bij de CIA Qasim al beu – hij kocht Russische wapens en gaf de plaatselijke CP naar hun smaak teveel ruimte – en stuurde men hun huurmoordenaar Saddam Hoessein terug op pad.

De aanslag tegen Qasim liep echter verkeerd af en Saddam moest via Syrië naar het Egypte Gamel Abdel Nasser vluchten. Nasser werkte toen nauw samen met de CIA en Copeland. Qasim kwam in 1963 om het leven bij alweer een nieuwe staatsgreep van de Baath-partij.

Tot in 1990 bleef Saddam genieten van de steun van de VS tot men hem naar Koeweit lokte en hij in Irak na de Amerikaanse invasie van 2003 aan een Amerikaanse galg eindigde. Het lot van menig collaborateurs.

Wat is een Koerd?

Ook over hun visie op de Koerdische problematiek is er veel aan te merken. De vraag is immers wie de Koerden juist zijn. Koerden wonen volgens de ‘officiële’ versie in Turkije, Syrië, Irak en Iran. Dat de Iraanse cultuur daarbij een grote invloed heeft is duidelijk.

Zij vieren immers het Iraanse nieuwjaarsfeest Nowruz. Taalkundig echter is er geen eenheid en intussen leven mensen die zich als Koerden zien overal in onder meer Turkije en natuurlijk in de diaspora. Het probleem ontstond op het einde van W.O.1 toen de Britten in hun oorlog tegen het Ottomaanse rijk Anatolië, het kernland van die staat, poogden in stukken te hakken.

Saddam Hoessein als president

De vroegere Iraakse president Saddam Hoessein begon als huurmoordenaar en jonge twintiger voor de VS te werken en eindigde later opgeknoopt door diezelfde VS. Hij voldeed niet meer.

Wat faalde dankzij het optreden van Kemal Atatürk en zijn medeofficieren. Sindsdien is het probleem echter blijven sudderen en dankzij westerse en Israëlische steun kon die beweging ook groeien. De politieke strijd is grotendeels overgenomen door de PKK die in het begin onder maoïstische invloed stond maar nu gewoon een vaag soort ‘democratische ‘ politiek voorstaat.

Maar er is de figuur van de Turkse president Turgut Özal (1989-1993) wiens moeder Koerdisch was. Was hij dan een Koerd of een Turk? Bovendien zijn in Iran en vooral Irak ook andere strekkingen actief die in wezen clans zijn veelal geleid door families als de Barzani en de Talabani die in het recente verleden elkaar zelfs al poogden uit te moorden.

Geen heiligen

Bovendien is het sinds hun mislukte poging om in Noord-Irak de onafhankelijkheid uit te roepen duidelijk geworden dat zij al jaren uitgebreide hulp kregen van Israël. Men zwaaide tijdens de vieringen in de hoofdstad Erbil toen zelfs met Israëlische vlaggen.

En dan is er Syrië waar men in de noordoostelijke regio Hasaka hun dictatuur invoerde en er het Syrische graan en de olie gewoon steelt. En de boer die niet luistert ziet zijn graanoogst in rook opgaan. De lokale Arabische bevolking, moslim of christelijk, moet luisteren. 

De PKK daar in Syrië is er in wezen ontstaan door de komst van Turkse oorlogsvluchtelingen niet zelden leden van de Turkse PKK. Toen in 2015 ISIS de provinciehoofdstad Hasaka aanviel nam die alleen het door de Syrische regering gecontroleerde stadsdeel in het vizier en weigerde de PKK dagenlang de regering ter hulp te komen. Uiteindelijk vocht ze toch mee tegen ISIS en verloor deze de strijd.

Bovendien wordt de PKK hier geleid door een zekere Ferhat Abdi Şahin alias Abdi Mazloum. Deze verbleef een zestal jaren van 1997 tot 2003 in West-Europa waar hij de Europese acties van de PKK leidde. En dat waren, volgens betrokkenen bij de gerechtelijke onderzoeken, onder meer afpersing, foltering en moord.

Politieonderzoeken in België raakten nergens maar dat wekt geen verbazing. Het is de westerse steun o.m. met wapens die er voor zorgt dat Zweden geen lid van de NAVO kan worden. Die steun toont trouwens de realiteit aan van het fameuze artikel 5 van de NAVO over wederzijdse steun als men aangevallen wordt. Het is hier het omgekeerde.

Noam Chomsky

Noam Chomsky toont in dit boek nog maar eens zijn ethische bevlogenheid en zijn kennis van het Amerikaans buitenlands beleid.

Verbazend zijn die opvattingen over de Koerden en Irak niet. Er is hier immers sprake van veel desinformatie waarbij men bijvoorbeeld spreekt over DE Koerden die dan steeds als slachtoffers worden gezien van de boze wereld daarbuiten. De realiteit is immers veel minder wit-zwart als de media dat beschrijven.

Desalniettemin is het gesprek tussen beide intellectuelen zeer boeiend en fileert men het Amerikaans imperialisme in al zijn monsterachtige verschijningen. Het bloed spat als het ware van de pagina’s.

Alleen is het bijzonder spijtig dat de oorlog in Oekraïne niet ter sprake komt en alles min of meer eindigt met de terugtrekking van het Amerikaanse leger en hun westerse vazallen uit Afghanistan.

Maar geen zorg: Het jaar nadien kon het al aan de slag in Oekraïne, nog een land om vernield te worden. Vraag: Is die terugtrekking uit Afghanistan gekoppeld aan de oorlog om de controle over Oekraïne die het jaar nadien begint?

Willy Van Damme

Voetnoten

1) Noam Chomsky en Vijay Prashad, Epo: ‘Terugtrekken! De VS na de afgang in Irak, Afghanistan, Libië‘, 1922, 20 euro.

2) Miles Copeland was ook musicus en is de vader van drummer Steward Copeland stichtend lid van een der legendarische rockgroepen The Police. 

3) Saddam Key in Early CIA Plot (globalpolicy.org) Miles Copeland heeft het verhaal ook zelf verteld.

4) Ayatollah Khomeini was eveneens actief betrokken bij de staatsgreep tegen Mosaddegh. “Een spoor van vernieling – De geschiedenis van de CIA”, Tim Weiner, Bezige Bij, 2007

DSC_0078

Een foto uit een blijkbaar verdwenen tijdperk. Aan de lezers hier de beste wensen voor 2023 met indien mogelijk vooral een goede gezondheid, veel geluk en leute dit jaar. En wie weet vrede waar er nu oorlog is. Maar op veel vrede reken ik niet. De mens is hiervoor nu eenmaal te hebzuchtig.

Willy Van Damme

Gevangenruil

De ruil van de Rus Victor Bout met de Amerikaanse basketbalspeelster Brittney Griner zorgt opnieuw voor veel geschrijf. Zeker daar hier in België een gevangenruil tussen België en Iran ook in nesten zit als gevolg van gerechtelijke stappen ondernomen door de van oorsprong Iraanse terreurbeweging Moedjahedin al Khalq nu de Nationale Verzetsbeweging van Iran. Dat klinkt in westerse oren al netter. (1) (2)

Spionage

En opnieuw krijgt men hier door onze media een menu geserveerd van de goeden versus de slechten. De goeden dat is het Westen en de slechten dat zijn die waarmee het Westen in conflict ligt. Westerse gevangenen daar zijn allen onschuldig en mensen uit die landen die hier in het Westen gevangen zitten zijn monsters.

Zo schrijft Dominique Minten in De Standaard vandaag in ‘Gevangenen ruilen, een flashback naar de Koude Oorlog’: “Maar ook Zweden, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben landgenoten die onschuldig vastzitten.” Maar hoe weet men dat iemand onschuldig is?

En wat verder schrijft deze: “De Britten kregen begin dit jaar twee landgenoten vrij nadat ze ruim 400 miljoen pond (sterling, nvdr.) hadden betaald. Ook dat blijft een beproefd recept.” Een grove leugen verpakt als waarheid. Alsof het Westen geen spionnen en saboteurs heeft in Iran.

Viktor_Bout - 1

Victor Bout, de wapenhandelaar des doods en meer van dat fraais. Hij werd in de val gelokt door de Drug Enforcement Administration (DEA). Dezelfde die ook de Belgische wapenhandelaar Jacques Monsieur via een nepdeal naar Panama lokten en hem daar ontvoerden.

Toen men in De Standaard het recent over Oekraïne had schreef diezelfde Dominique Minten dat tijdens de conferentie van 2008 in Bulgarije waar men besliste over de toetreding tot de NAVO van Georgië en Oekraïne en dat dit erg tegen de zin van Rusland was.

“Waarna de Russische tanks Georgië binnenrolden”, schreef deze onmiddellijk daarna. Vergetend dat de dagen voordien Georgische tanks Zuid-Ossetië waren binnen gerold en meerdere er als vredemacht met akkoord van de VS gestationeerde Russen ombracht.

Men kan zeggen dat dit in beide gevallen strikt gezien geen leugens waren maar door essentiële en gekende zaken te verzwijgen bedriegt men de lezers en is dit geen journalistiek maar oorlogspropaganda. Uit de zinconstructie en het taalgebruik kan men dan ook afleiden dat Dominique Minten perfect weet er aan de hand was.

Ordinaire dieven

De zaak tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran is in wezen niet ingewikkeld. De Britten betaalden inderdaad in ruil voor de vrijlating van Nazanin Zaghari Ratcliffe, de Brits-Iraanse journaliste werkzaam bij het persbureau Reuters, ongeveer 400 miljoen Britse pond (bijna 465 miljoen euro).

Maar dat geld was Iraans geld dat de Britten al decennia vasthielden. Het gaat terug tot 1971 toen de Sjah nog over Iran heerste en dat land 1500 Britse Chieftain tanks had gekocht welke nooit geleverd werden maar wel betaald. Waarop Iran, dan onder de ayatollahs, dat geld wegens de weigering tot leveren terug eiste en de Britten neen zegden. Met de Amerikaanse sancties als argument.

En zoals toenmalig Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson stelde was zij niet naar Iran getrokken om haar familie te bezoeken, de versie van Nazanin Zaghari, maar om er mensen op te leiden voor een zoveelste ‘kleurenrevolutie’, lees staatsgreep. Een Britse specialiteit wat betreft Iran. Dit was ook de officiële Iraanse reden voor haar arrestatie en veroordeling.

De Britten, en de Amerikanen trouwens ook, hebben de gewoonte het geld dat sommige landen in hun kluizen laten bewaren te stelen. Men kan het moeilijk anders noemen. Zo ligt er een fortuin van Venezuela in het Verenigd Koninkrijk opgeslagen maar weigert het dat geld terug te geven.

De reden is vrij simpel. Londen erkent de Venezolaanse regering niet en beschouwt de putschisten van Juan Guaido als de ware regering en die vraagt niets terug. gemakkelijk toch. De Amerikaanse toppoliticus en specialist staatsgrepen John Bolton versprak zich recent toen hij toegaf dat dit een mee door hem georganiseerde poging to staatsgreep was. De truc met Guaido mislukte echter.

Willy Van Damme

1) Op deze blog staan er enkele verhalen over die nu vanuit Albanië in ballingschap werkende Iraanse terreurgroep. Het is deze groep die een centrale rol speelde bij de oprichting van de Spaanse franquistische partij Vox en die goed bevriend was met bepaalde politici uit CD&V en ook wel de N-VA zoals Herman Van Rompuy.

2) Het verhaal over Victor Bout verschijnt mogelijks al morgen. Een man die zoals de traditie het wil beladen wordt met alle zonden van Egypte want het is een (slechte) Rus. De info even checken hoeft dan niet. Het is zelfs niet eens gewenst

De Oekraïense übermenschen en andere Oekraïense verhalen

Toen Rusland stelde dat er nazi’s waren in Oekraïense werd dat unaniem weggelachen door onze media want Zelenski is toch een jood niet. Uiteraard weten onze media perfect dat die ontkenning onzin is maar de NAVO voert oorlog tegen Rusland en dan moeten onze journalisten zich gedragen zoals de VS zegt.

Onderstaande videobeelden en foto tonen perfect aan hoe vulgair racistisch dit bewind is. Het recente hier gebrachte verhaal van de Oekraïense ambassadeur in Kazachstan die opriep om zoveel mogelijk Russen te vermoorden zodat zijn kinderen dat niet moeten doen toonde dat. De man mag van de regering in Kiev gerust verder werken.

En dan was er die Oekraïense orthodoxe kerk die aan de deur toen een affiche had uithangen die waarschuwde dat als men niet bad in het Oekraïens maar in het Russisch men dan hel en verdoemenis over zich zou krijgen.

Ook was er dit medisch labo in Kiev die deze week DNA-testen aanbood om te zien of je wel zuiver Oekraïens bent en geen verderfelijke Russische genen hebt. Het doet denken aan de stad Kherson met die wijd in onze media geciteerde dame die stelde dat het Russisch eten niet te vreten was, zo slecht. De vraag is natuurlijk of men überhaupt in het land mensen zal vinden zonder genen afkomstig van Russen. Het is hoogst twijfelachtig.

Deze Oekraïense ‘vrijheidsstrijder’ heeft er duidelijk plezier in. Nog een Rus klaar om te vermoorden.

Deze video roept herinneringen op aan wat op grote schaal gebeurde in Syrië waar jihadisten feestjes vierden toen ze een ziek kind ombrachten, het werk van Nour din al Zinki, of die waar een (sic) vrijheidsstrijder een van zijn vijanden opat zoals de westerse mediaheld van de stad Homs.

Deze video waarin ze 11 zich overgevende Russische soldaten in koelen bloeden executeerden werd door deze Oekraïense soldaten op het internet gezet. Fier als ze waren over hun heldendaden. Ze konden nadien beschikken. Nour Din al Zinki tekenden nadien voor het maken van de Britse film ‘For Sama’ die zelfs door de zich kritisch noemende website Apache de hemel werd ingeprezen.

UOC is de Engelstalige afkorting voor de Oekraïense Orthodoxe Kerk, een creatie van de vorige president Petro Poroshenko en de VS om zo de invloed van Rusland nog verder te verminderen. Fris clubje. God koos dus de ‘goede’ kant. Oef!

Re-enactments zijn ook in het huidige Oekraïne blijkbaar populair. Hier een begrafenis met zelfs SS-soldaten om een oude makker zijn laatste rust te geven. Misschien kan men ook Leon Degrelle hier herbegraven. Die vocht in Oekraïne samen met de kameraden van de UPA/OUM B tegen die verderfelijke Russen. Dit is een momentopname van een video. Zie: https://twitter.com/RepPress/status/1596294604831481858?utm_source=substack&utm_medium=email

Wie had dat gedacht dat een zich kwaliteitskrant achtende De Standaard dat nog zou toejuichen. Maar ja ze applaudisseerden voor al Qaeda & Co in Syrië. Degrelle en de helden van het VNV en de DeVlag hadden het moeten meemaken. Ze zouden tevreden zijn.

Of men intussen voor al die Russen al concentratiekampen heeft opgericht is niet geweten. De grootvaders van het huidige bewind in Kiev hebben er immers toen onder de Duitse bezetting veel ervaring opgedaan. Die kan nu van pas komen. De Duitsers zijn trouwens terug.

Willy Van Damme

Prostaatkanker

Mijn verontschuldigingen dat ik tijd lang hier inactief was. De oorzaak was een volgens het onderzoek lichte vorm van prostaatkanker. Na de bestralingen rest er nu nog de opvolging van deze ziekte die wel nog een goed jaar kan aanslepen. Maar het ergste lijkt voorbij en er is terug energie.

Willy Van Damme

VRT brengt salafistische Britse propaganda

VOORWOORD

Het is de eerste maal dat een eerder geplaatst artikel hier terug geplaatst wordt. De reden hiervoor is dat nu dinsdagavond de VRT op Canvas de alleen als platte propaganda te bestempelen film ‘For Hama’ vertoont. Een mooi staaltje hoe De Britse geheime dienst MI6 de waarheid weet te presenteren.

Officieel mede gemaakt door leden van terreurgroep Nour al Din al Zinki wordt deze in de westerse wereld getoond als een mooi voorbeeld van wat men in onze kranten het lijden van Aleppo noemt. In de westerse media kreeg deze film alleen maar lof.

Onzin natuurlijk want Aleppo was in twee elkaar bevechtende delen gesplitst. Zoals blijkt uit het door hen op YouTube gezette filmpje van de ontvoering en onthoofding door leden van Nour Din al Zinki van de twaalfjarige Abdullah Tayseer afkomstig uit een Palestijns vluchtelingenkamp ten noorden van de stad. En uiteraard moest Rudy Vranckx in Humo volmondig instemmen met deze Britse propaganda en hun makers.

Abdullah Tayseer

Hij steunde met andere woorden de daden van dit stel psychopaten die van deze gruweldaad zelfs een feestje maakten en het op het internet zetten. Het was toen voor wie Syrië volgde zoals Rudy Vranckx groot nieuws en voor de supporters van die terreurgroepen een wel zeer gênant ogenblik. Het werd dan ook zoveel als maar kan doodgezwegen. De VS stopte toen officieel met de hulp aan Nour al Din al Zinki.

Het onder het tapijt wegmoffelen van dit ‘feestje’ geeft dan ook de mogelijkheid voor de Britse veiligheidsdienst MI6 en de bevriende media om enkele jaren later opnieuw die bende als een stel helden voor te stellen die heldhaftig poogden stand te houden tegen de folteraars en massamoordenaars van de presidenten Bashar al Assad en Vladimir Poetin.

Een idee voor de VRT zou natuurlijk zijn om een documentaire te maken over bijvoorbeeld het feestje dat de inwoners van Aleppo maakten na de bevrijding van het oostelijk deel van het door dit tuig bezette deel van Aleppo. En bij dit feestje waren er geen onthoofdingen en ging het in wezen alleen over de plannen voor de heropbouw.

En alternatief zou ook kunnen zijn een reportage te maken over hoe de ouders en familie het leed ervaarden dat hun overkwam en hoe zij reageerden op de steun die de moordenaars van hun kind Abdullah Tayseer in onze media krijgen en hoe ze worden bejubeld. Wees zeker, het komt er niet. Ach, het Westen en de mensenrechten.

Toen vorig jaar ook de westelijke voorsteden van Aleppo werden bevrijd van deze geseling was er opnieuw een feest in Aleppo en reageerde hier Kinda Rajab, een naar Dendermonde met haar man en toen twee kleine kinderen gevluchte dame uit Aleppo. Maar die stemmen komen bij de VRT en onze massamedia praktisch niet aan bod. Het past niet in de propaganda die de VRT en anderen over Syrië brengen.

Willy Van Damme

Misselijk makend

Toch merkwaardig, als Syriëstrijders naar hier terugkeren zijn het voor Knack en de rest van de media aartsgevaarlijke terroristen die liefst zo lang mogelijk opgesloten dienen te worden. Vechten ze nog in Syrië dan zijn het helden en vrijheidsstrijders. Dat blijkt weer uit het stuk ‘We zouden samen leven en samen sterven’ en het gesprek met Waad al Kateab over haar film ‘for Sama’ in Knack van 2 december 2020.

Wat van 2011 tot 2016 gebeurde in Aleppo was een strijd tussen twee partijen, het geregelde leger en een aantal door het Westen zwaar bewapende groepen waarbij Nour al Din al Zinki, Ahrar al Sham en al Qaeda (toen als Jabhat al Nusra) de grootste waren en allen internationaal ook gekend zijn als terreurgroepen.

Nour al Din al Zinki - Handarat-Aleppo - Juli 2016 - onthoofding Palestijns kind

Topfiguren binnen de Syrische terreurgroep Nour al Din al Zinki bouwen voor de ogen van hun camera een feest waarbij ze de aan een bloedziekte lijdende 12-jarig Abdullah Tayseer onthoofden. En het blijkt een leuk feest te zijn. Het was de zomer van 2016 toen het Syrische leger er in geslaagd was om het gebied in handen van die salafistische terreurgroepen te omsingelen. Dit was hun weerwraak, een zwaar ziek gehospitaliseerd kind ombrengen.  Maayouf Abu Bahr staat hier uiterst rechts fier te glimlachen

Nour al Din al Zinki is nu een onderdeel van het zogenaamde Syrisch Nationaal Leger, het stel huurlingen dat in opdracht van Turkije onder meer in Libië en Azerbeidzjan heeft gevochten. De vrienden van mevrouw Kateab.

Hamza Kataeb & Nour Din al Zinki - 3

De geneesheer Hamza al Kateab (echte naam Zahed Katurji) met een van de psychopaten die zich voor de camera amuseerde met het onthoofden van een zwaar ziek kind. De “geneesheer” was in goed gezelschap.

Het was oorlog en dus beschieten beide partijen elkaar. Hier in dit stuk van Han Renard is het alsof maar een partij schiet, het leger. En dan wordt de naam al Qaeda natuurlijk bewust vergeten. Zo gaat dat met propaganda.

Verder heeft zij het over het beschieten van haar hospitaal. Voor de oorlog had Aleppo met al Kindi een ultramodern en het grootste hospitaal van het land. Toen haar ‘vrienden’ Aleppo in de zomer van 2012 bestormden werd ook het hospitaal door hen vernield. Foto’s staan op het internet.

Hamza Kataeb en Nour Din al Zinki - Bafta - 4

Zonder baard en net in het pak met en strikje is deze terrorist klaar voor de grote show. Een fijn staaltje van Britse propaganda. Walgelijk. Indien het Verenigd Koninkrijk echt een rechtstaat is dan zat die man voor heel veel jaren in de cel. Niet zo.

Verder stelt zij dat ISIS een creatie van de Syrische regering is. Een lachwekkende en feitelijk schandelijke bewering. De opstand is in 2011 gestart deels door al Qaeda die vanuit Irak kwam en daar Islamitische Staat noemde.

Na het veroveren in het najaar 2013 van de Syrische olievelden ontstond er ruzie (over de buit?) tussen die terreurgroepen en werd Al Qaeda daardoor in twee gesplist tussen Aboe Bakr al Baghdadi met dan ISIS en een met Aboe Mohammed al Golani als leider van Jabhat al Nusra als een filiaal van al Qaeda.

De aanhangers van Baghdadi verloren begin 2014 het pleit in de stad Aleppo maar wonnen in het oosten en later Irak. Uiteraard moet zij dat weten maar ze verkoopt liever fantasierijke verhalen die haar interviewer dan kritiekloos overneemt.

Aleppo - Gemeenteraad salafisten - 15 november 2016

De zogenaamde gemeenteraad van het jihadistengebied van Aleppo. De ‘Vrije jongens’ van de stad. Het was november en hun enclave stond op instorten. De foto is genomen in het grotendeels vernielde Ummayadenmonument in de stad dat toen nog in hun handen was. Het is erg belangrijk cultureel erfgoed dat nu grotendeels hersteld is.

Misschien kan Knack eens het verhaal schrijven over de twaalfjarige Palestijnse jongen Abdullah Tayseer. Een zwaar ziek kind die Nour Din al Zinki midden 2016 uit een hospitaal sleurden en wiens onthoofding zij zelf filmden en op YouTube plaatsten.

Het veroorzaakte zelfs in de Amerikaanse regering ophef en officieel werd hun steun door Washington toen gestopt. Een van die psychopaten zat in het ‘stadsbestuur’ van hun ‘vrij’ Aleppo. Zie bijgaande foto’s. De man van Nour al Din al Zinki is de vierde van links. Toch mooi zo een ‘vrij’ Syrië niet! Knack mag fier zijn over zo’n verhalen.

Willy Van Damme

Aleppo - Kerstboom - 21-12-2016

De bevrijding  van Oost-Aleppo in 2016 werd gevolgd door een groot Kerst- en Nieuwjaarsfeest. Toen dit jaar ook de noordwestelijke voorsteden werden bevrijd was er opnieuw in de stad een groot feest. Het was immers vanaf dan gedaan met de vele bombardementen door de ‘vrijheidsstrijders’. Wie voor 2017 in hun deel van Aleppo Kerstmis wou vieren werd vermoord.

Lezersbrief naar Knack.

Saad Kateab was volgens haar biografie 20 jaar in 2011 en studeerde economie in Aleppo. Volgens haar verklaringen leidde ze tot 2016  het enige hospitaal in het door die jihadisten bezet deel van Aleppo. Dus tot ze 25 jaar was. Wat haar echte naam is wil ze niet zeggen. Wat allemaal vragen oproept. Haar man had het op 16 november 2016 in De Morgen over drie toen nog in werking zijnde hospitalen. Wie zal het zeggen, de waarheid is hier in dit milieu toch onvindbaar.