VRT brengt salafistische Britse propaganda

VOORWOORD

Het is de eerste maal dat een eerder geplaatst artikel hier terug geplaatst wordt. De reden hiervoor is dat nu dinsdagavond de VRT op Canvas de alleen als platte propaganda te bestempelen film ‘For Hama’ vertoont. Een mooi staaltje hoe De Britse geheime dienst MI6 de waarheid weet te presenteren.

Officieel mede gemaakt door leden van terreurgroep Nour al Din al Zinki wordt deze in de westerse wereld getoond als een mooi voorbeeld van wat men in onze kranten het lijden van Aleppo noemt. In de westerse media kreeg deze film alleen maar lof.

Onzin natuurlijk want Aleppo was in twee elkaar bevechtende delen gesplitst. Zoals blijkt uit het door hen op YouTube gezette filmpje van de ontvoering en onthoofding door leden van Nour Din al Zinki van de twaalfjarige Abdullah Tayseer afkomstig uit een Palestijns vluchtelingenkamp ten noorden van de stad. En uiteraard moest Rudy Vranckx in Humo volmondig instemmen met deze Britse propaganda en hun makers.

Abdullah Tayseer

Hij steunde met andere woorden de daden van dit stel psychopaten die van deze gruweldaad zelfs een feestje maakten en het op het internet zetten. Het was toen voor wie Syrië volgde zoals Rudy Vranckx groot nieuws en voor de supporters van die terreurgroepen een wel zeer gênant ogenblik. Het werd dan ook zoveel als maar kan doodgezwegen. De VS stopte toen officieel met de hulp aan Nour al Din al Zinki.

Het onder het tapijt wegmoffelen van dit ‘feestje’ geeft dan ook de mogelijkheid voor de Britse veiligheidsdienst MI6 en de bevriende media om enkele jaren later opnieuw die bende als een stel helden voor te stellen die heldhaftig poogden stand te houden tegen de folteraars en massamoordenaars van de presidenten Bashar al Assad en Vladimir Poetin.

Een idee voor de VRT zou natuurlijk zijn om een documentaire te maken over bijvoorbeeld het feestje dat de inwoners van Aleppo maakten na de bevrijding van het oostelijk deel van het door dit tuig bezette deel van Aleppo. En bij dit feestje waren er geen onthoofdingen en ging het in wezen alleen over de plannen voor de heropbouw.

En alternatief zou ook kunnen zijn een reportage te maken over hoe de ouders en familie het leed ervaarden dat hun overkwam en hoe zij reageerden op de steun die de moordenaars van hun kind Abdullah Tayseer in onze media krijgen en hoe ze worden bejubeld. Wees zeker, het komt er niet. Ach, het Westen en de mensenrechten.

Toen vorig jaar ook de westelijke voorsteden van Aleppo werden bevrijd van deze geseling was er opnieuw een feest in Aleppo en reageerde hier Kinda Rajab, een naar Dendermonde met haar man en toen twee kleine kinderen gevluchte dame uit Aleppo. Maar die stemmen komen bij de VRT en onze massamedia praktisch niet aan bod. Het past niet in de propaganda die de VRT en anderen over Syrië brengen.

Willy Van Damme

Misselijk makend

Toch merkwaardig, als Syriëstrijders naar hier terugkeren zijn het voor Knack en de rest van de media aartsgevaarlijke terroristen die liefst zo lang mogelijk opgesloten dienen te worden. Vechten ze nog in Syrië dan zijn het helden en vrijheidsstrijders. Dat blijkt weer uit het stuk ‘We zouden samen leven en samen sterven’ en het gesprek met Waad al Kateab over haar film ‘for Sama’ in Knack van 2 december 2020.

Wat van 2011 tot 2016 gebeurde in Aleppo was een strijd tussen twee partijen, het geregelde leger en een aantal door het Westen zwaar bewapende groepen waarbij Nour al Din al Zinki, Ahrar al Sham en al Qaeda (toen als Jabhat al Nusra) de grootste waren en allen internationaal ook gekend zijn als terreurgroepen.

Nour al Din al Zinki - Handarat-Aleppo - Juli 2016 - onthoofding Palestijns kind

Topfiguren binnen de Syrische terreurgroep Nour al Din al Zinki bouwen voor de ogen van hun camera een feest waarbij ze de aan een bloedziekte lijdende 12-jarig Abdullah Tayseer onthoofden. En het blijkt een leuk feest te zijn. Het was de zomer van 2016 toen het Syrische leger er in geslaagd was om het gebied in handen van die salafistische terreurgroepen te omsingelen. Dit was hun weerwraak, een zwaar ziek gehospitaliseerd kind ombrengen.  Maayouf Abu Bahr staat hier uiterst rechts fier te glimlachen

Nour al Din al Zinki is nu een onderdeel van het zogenaamde Syrisch Nationaal Leger, het stel huurlingen dat in opdracht van Turkije onder meer in Libië en Azerbeidzjan heeft gevochten. De vrienden van mevrouw Kateab.

Hamza Kataeb & Nour Din al Zinki - 3

De geneesheer Hamza al Kateab (echte naam Zahed Katurji) met een van de psychopaten die zich voor de camera amuseerde met het onthoofden van een zwaar ziek kind. De “geneesheer” was in goed gezelschap.

Het was oorlog en dus beschieten beide partijen elkaar. Hier in dit stuk van Han Renard is het alsof maar een partij schiet, het leger. En dan wordt de naam al Qaeda natuurlijk bewust vergeten. Zo gaat dat met propaganda.

Verder heeft zij het over het beschieten van haar hospitaal. Voor de oorlog had Aleppo met al Kindi een ultramodern en het grootste hospitaal van het land. Toen haar ‘vrienden’ Aleppo in de zomer van 2012 bestormden werd ook het hospitaal door hen vernield. Foto’s staan op het internet.

Hamza Kataeb en Nour Din al Zinki - Bafta - 4

Zonder baard en net in het pak met en strikje is deze terrorist klaar voor de grote show. Een fijn staaltje van Britse propaganda. Walgelijk. Indien het Verenigd Koninkrijk echt een rechtstaat is dan zat die man voor heel veel jaren in de cel. Niet zo.

Verder stelt zij dat ISIS een creatie van de Syrische regering is. Een lachwekkende en feitelijk schandelijke bewering. De opstand is in 2011 gestart deels door al Qaeda die vanuit Irak kwam en daar Islamitische Staat noemde.

Na het veroveren in het najaar 2013 van de Syrische olievelden ontstond er ruzie (over de buit?) tussen die terreurgroepen en werd Al Qaeda daardoor in twee gesplist tussen Aboe Bakr al Baghdadi met dan ISIS en een met Aboe Mohammed al Golani als leider van Jabhat al Nusra als een filiaal van al Qaeda.

De aanhangers van Baghdadi verloren begin 2014 het pleit in de stad Aleppo maar wonnen in het oosten en later Irak. Uiteraard moet zij dat weten maar ze verkoopt liever fantasierijke verhalen die haar interviewer dan kritiekloos overneemt.

Aleppo - Gemeenteraad salafisten - 15 november 2016

De zogenaamde gemeenteraad van het jihadistengebied van Aleppo. De ‘Vrije jongens’ van de stad. Het was november en hun enclave stond op instorten. De foto is genomen in het grotendeels vernielde Ummayadenmonument in de stad dat toen nog in hun handen was. Het is erg belangrijk cultureel erfgoed dat nu grotendeels hersteld is.

Misschien kan Knack eens het verhaal schrijven over de twaalfjarige Palestijnse jongen Abdullah Tayseer. Een zwaar ziek kind die Nour Din al Zinki midden 2016 uit een hospitaal sleurden en wiens onthoofding zij zelf filmden en op YouTube plaatsten.

Het veroorzaakte zelfs in de Amerikaanse regering ophef en officieel werd hun steun door Washington toen gestopt. Een van die psychopaten zat in het ‘stadsbestuur’ van hun ‘vrij’ Aleppo. Zie bijgaande foto’s. De man van Nour al Din al Zinki is de vierde van links. Toch mooi zo een ‘vrij’ Syrië niet! Knack mag fier zijn over zo’n verhalen.

Willy Van Damme

Aleppo - Kerstboom - 21-12-2016

De bevrijding  van Oost-Aleppo in 2016 werd gevolgd door een groot Kerst- en Nieuwjaarsfeest. Toen dit jaar ook de noordwestelijke voorsteden werden bevrijd was er opnieuw in de stad een groot feest. Het was immers vanaf dan gedaan met de vele bombardementen door de ‘vrijheidsstrijders’. Wie voor 2017 in hun deel van Aleppo Kerstmis wou vieren werd vermoord.

Lezersbrief naar Knack.

Saad Kateab was volgens haar biografie 20 jaar in 2011 en studeerde economie in Aleppo. Volgens haar verklaringen leidde ze tot 2016  het enige hospitaal in het door die jihadisten bezet deel van Aleppo. Dus tot ze 25 jaar was. Wat haar echte naam is wil ze niet zeggen. Wat allemaal vragen oproept. Haar man had het op 16 november 2016 in De Morgen over drie toen nog in werking zijnde hospitalen. Wie zal het zeggen, de waarheid is hier in dit milieu toch onvindbaar.

5 gedachten over “VRT brengt salafistische Britse propaganda

 1. De titel van de film is ” For Sama”
  Ook het katholiek Nieuwsblad deed mee aan de misleiding https://www.kn.nl/inspiratie/recensie/film/for-sama/
  Vermeersch René

  Antwoord:

  Dat men dit soort afschuwelijke propaganda durft opvoeren en zelfs op TV uitzenden bewijst dat de oorlog van het Westen tegen Syrië blijft duren. Het land wil niet buigen voor de Israëlische dictaten en dus moet het kapot en in stukjes gehakt.

  Dat het katholiek Nieuwsblad in Nederland die film zit op te hemelen verbaast niet, integendeel. In België gebeurde hetzelfde met Kerk en Leven, in de volksmond het parochieblad, dat in Syrië het verhaal bracht van een Italiaanse jezuïet Paolo Dall’Oglio die tot op zekere hoogte samenwerkte met die jihadisten.

  De man werd in in de tweede helft van 2013 in de stad Raqqa door zijn ‘vrienden’ vermoord. Welke groep het juist deed is onduidelijk want op dat ogenblik waren er een serie terreurgroepen in die regio actief. Het pas begin 2014 dat ISIS na een jihadistische burgeroorlog er de totale controle over nam.

  Zijn beweringen over Syrië kwamen in Kerk en Leven, het verhaal van Frans van der Lugt en de Belg Daniël Maes niet. Pas jaren later kwam pater Maes erin aan het woord. Het Vaticaan laat zelfs zijn missionarissen vermoorden en zwijgt. Met Pax Christi die met al Qaeda mee heult.

  In wezen is er een vergelijk te maken tussen dat Palestijns jongetje en pater van der Lugt. Van der Lugt werd vermoord toen het jihadistenbolwerk in de stad Homs op zijn laatste dagen liep. het Palestijns jongetje toen de omsingeling van het jihadistenbolwerk in Aleppo was gerealiseerd. Wraak was de boodschap.

  De enige journalist die van der Lugt ooit over Syrië interviewde was Arnold Karskens, de anderen negeerden hem straal. Pas toen men hem vermoordde werd hij door het journaille ontdekt. Trouw poogde de moord zelfs nog in de schoenen van de Syrische regering te steken. Niets crapuleus is hen vreemd.

  Willy Van Damme

 2. Tja …Wat baten kaas en bril als de westerse uilen niet zien en willen
  Ook de “kerknet” nestbevuilers huilen mee met de wolven … 😦
  https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/onze-5-tv-tips-voor-de-komende-dagen-vanaf-272

  Pril geluk in Aleppo
  DOCU • Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict.
  • For Sama, dinsdag 2 maart 2021, 21.20u-23.05u, Canvas
  Rene Vermeersch

  Antwoord:

  De westerse veiligheidsdiensten spelen al jaren in op de gevoelens van mensen met heel goede bedoelingen die geen onrecht kunnen zien en er iets willen aan doen. Daarom dat men al die ngo’s heeft opgericht of zodanig geïnfiltreerd dat ze willige werktuigen werden van die veiligheidsdiensten. Zie Pax Christi.

  Al de verhalen van een Bellingcat, Human Rights Watch, Artsen Zonder Grenzen en Amnesty International worden in de media en door veel goed bedoelende maar goedgelovige mensen zo voor de waarheid genomen.

  De techniek is simpel. Men laat in Syrië zogenaamde vrijheidsstrijders (al Qaeda & Co) verklaren dat in Oost-Ghouta vlakbij Damascus honderden doden vielen bij een gifgasaanval van het leger.

  Waarna Artsen Zonder Grenzen enkele dagen later dit herhaalt zeggende dat het klopt. En hop de beweringen van die terroristen wordt dan in de ogen van de media en de bevolking die snakt naar rechtvaardigheid geloofwaardig. En dus wordt het Syrisch leger automatisch een stel massamoordenaars.

  Dat is kort wat er in augustus 2013 daar gebeurde. Daarna kwam Bellingcat, Human RIghts Watch en de New York Times dit met pseudowetenschappelijke verhalen bevestigen. En diegene die dan nog twijfelde werd zot verklaard of was een agent van de Russen of Assad, Aan U de keuze.

  Achteraf in december van dat jaar kwam dan het verhaal van de ditmaal professionele onderzoekscommissie en die zegde iets totaal anders stelde zonder dat met zoveel woorden ook te zeggen – iets waarvoor ze de toelating niet had – wie de daders waren maar niemand luisterde nog. Le Monde die voorheen hier haantje de voorste speelde zweeg nu.

  Dat is ruwweg geschetst de strategie die vooral de Britten en de Amerikanen gebruiken. Achter de schermen weten alle betrokkenen wel hoe dat in elkaar zit maar zij worden betaald om dit uit te voeren, zijn schuldig aan criminele feiten en zwijgen dus. Met For Sama is dit niet anders.

  Wat ik als burger en journalist als eigenaardig en feitelijk verontrustend zie is dat wanneer je op Google de woorden “For Sama” en Film intikt je alleen propaganda krijgt die de film ophemelt als zijnde de beste die ooit gemaakt is over het leed in Aleppo.

  Je kan er over de film geen enkele kritische beschouwing vinden. En ik heb de voorbije maanden driemaal tevergeefs het lijstje van Google afgegaan. De stank van censuur is zo merkbaar. Wie ook enkele andere woorden intikt zoals die van de terreurgroep Nour Din al Zinki komt er dan wel.

  Ho ja, Humo, Mo en Apache, zogenaamd kritische persstemmen, hadden er eveneens alleen lovende woorden voor over. De controle van MI6/CIA over wat de mensen in het Westen te lezen krijgen is sluitend. Eventjes onderzoeken? Vergeet het. Het is bangelijk.

  Willy Van Damme

  • Helemaal eens met jouw interpretatie van de feiten… Nu nog de vraag wat was het doel om al deze NGO’s te infiltreren… Er schuilt een ideologie achter die levensgevaarlijk is. Swoit, de 2de Neurenberg trials zullen nu hopelijk snel alles aan het licht brengen. Zoals je zegt het stinkt uren in de wind naar PROPAGANDA… Analyse voor de feiten is nog de enige optie om het kaf van het koren te scheiden. Zei die de waarheid kennen huiveren bij de gedachte : “stel dat er geen wakkere mensen meer waren”.
   Ik ben ze alvast eeuwig dankbaar.
   Mijn bibliotheek puilt uit van gruwel en ooit als de nieuwe generatie tot jaren van verstand is gekomen zal ze dienen als leidraad voor een mooie toekomst. Boekenverbanding zal ditmaal niet helpen.
   AL IS DE LEUGEN NOG ZO SNEL, DE WAARHEID ACHTERHAALT HAAR WEL.
   Het verlichtend moment heeft wel erg lang op zich laten wachten en verschrikkelijk veel levens geeist. Het opgedrongen kristelijke motto: “toon de andere wang”; is ditmaal niet van toepassing. GENOEG IS GENOEG.
   Louise

   Antwoord:

   Tijdens de oorlog in Vietnam ontdekte men in de VS en de NAVO twee grote problemen. Eerst was er de kwestie van de dienstplicht waardoor massa’s Amerikaanse gezinnen hun kinderen zagen vertrekken naar een verre oorlog vol gevaar en met meer dan 50.000 terugkerende lijkzakken.

   Het maakte het Amerikaanse publiek zeer vatbaar voor de vredesdemonstranten die een einde wilden aan die oorlog. Vandaar dat men de dienstplicht dan maar afschafte.

   Tweedes heeft men de organisaties die de kern van het verzet vormden geïnfiltreerd en zo in een totaal andere richting geduwd. Neem IKV/Pax Christi in Nederland welke de kern vormde van dit verzet en nu zelfs vanuit de VS subsidies krijgt. Zij steunen niet verrassend dan ook nu al Qaeda & Co in Syrië.

   Daarom dat de VS nu als motto voor hun beleid het strijden voor zaken democratie, de mensenrechten en de vrijheid voorop stellen. En omdat zij de media controleren kunnen zij dat ook aan al die ‘gütmenschen’ zo presenteren. Het is zoiets als: Als Amnesty International het zegt dan is het ook zo.

   Willy Van Damme

 3. The shaping of public opinion (in mijn woordenschat “manipulatie”). Bernays en Lipmann worden in eer gehouden.
  Bij het lezen van het laatste artikel van Bellingcat, dacht ik dit is niets meer dan een voorbereiding voor het beperken van de uiting van vrijheidsmening (en niet alleen van extreem rechts). Misschien komt er een tijd dat blogs zoals de jouwe, onder vuur komen te liggen.
  Trouwens voor sommige zoals Craig Murray is het al bezig.
  GV

  Antwoord:

  Het bewerken van de publieke opinie is 100 jaar na het publiceren van die theorieën van Bernays uitgegroeid tot een gigantische industrie waar mogelijks miljoenen mensen in werken. Elke dag weer lees ik over nieuwe ngo’s, zogenaamde think tanks en officiële instellingen die de overheid financiert.

  Buiten het leveren van adviezen voor die overheid hebben ze als voornaamste doelstelling het bewerken en onder controle houden van de publieke opinie. Die organisaties die zij financieren publiceren dan in de media allerlei verhalen en visies om een zaak onder de aandacht te brengen.

  Ook worden zij in artikels dan regelmatig aangehaald als neutrale experten. Wat zij zelden zijn want ze krijgen geld van de overheid of private financiers met een politiek geladen instelling. En die spelen niet zomaar sinterklaas maar willen van die organisaties en hun mensen gewoon boter bij de vis.

  Het heet: Wiens brood men eet diens woord men spreekt. Want er bestaat zoiets als de ontslagbrief, de C4, een demotie of een gebrek aan promotiekansen. Al de betrokkenen weten dat. Ze houden zich dus aan de ongeschreven regels. Erg simpel.

  Neem bijvoorbeeld recent de herrie rond de Oeigoeren. Tot over twee jaar had in België amper iemand gehoord over die problematiek. Nu staan de kranten er vol van met allerlei opiniestukken over ‘genocide’. Die herrie kan plots ook weer verdwijnen. Alsof een onzichtbare hand dat controleert.

  Hetzelfde met de pijpleiding Nord Stream 2 die in het zog van Alexei Navalny plots terug op de voorgrond trad. En wees er zeker van dit zal verdwijnen nu men uit allerlei artikels indirect kan afleiden dat het gevecht voorbij is. En zo kan men duizend-en-een voorbeelden aanhalen van zaken die snel vergeten zijn.

  Verder wordt de dreiging om websites die voor de overheid te kritisch zijn te sluiten steeds reëler. Het gelul over zogenaamd ‘fake news’ wordt in de media almaar luider. Steeds meer berichten worden met allerlei veelal drogreden gewoon van het internet gehaald.

  Uiteraard kan je op het internet zeer veel klinkklare onzin vinden. Soms erger ik mij er aan, soms is het lachen en brullen. Maar de kranten zijn op veel vlakken geen haar beter. Het persverhaal over het een miljard doller/euro (?) kostende paleis van Poetin is hiervan een prachtig voorbeeld. Men kletst maar op.

  De pers weet dat ze niet zelden liegen maar hun roep tegen fake news is gevaarlijk voor de persvrijheid. Zo wordt ‘het verspreiden van haat’ steeds meer als een strafbaar feit gezien. Maar wat is ‘haat’? Daar is geen definitie voor en kan dus misbruikt worden.

  Zelfs al ben ik een groot tegenstander van haat en organisaties als Schild en Vriend die voor mij gewoon voorlopers zijn van een nieuw fascisme. Toch zie ik dat gebruikt worden om regeringen toe te laten ongewenste boodschappers te censureren.

  Willy Van Damme

 4. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s