Paniek bij Macron en de EU

Recent deed de Franse president Emmanuel Macron een bijna pathetische publieke oproep aan zijn Europese partners om te overwegen toch eigen troepen naar Oekraïne te sturen. Wat zorgde voor hevige ruzie binnen niet alleen Franrijk maar ook binnen de NAVO/EU. Wat was er gebeurd?

In Parijs organiseerde Emmanuel Macron achter gesloten deuren een topconferentie met een aantal Europese topleiders over de toestand in Oekraïne en Rusland. Franrijk wil nu eenmaal groots doen en de leiding hebben. Of toch zoiets. Hij toonde zelfs koppig te zijn en herhaalde zijn boodschap voor hij naar een zoveelste topbijeenkomst in Berlijn ging met ditmaal ook Polen.

Macron doet een voorstel

De heren en dames zaten nog amper in hun vliegtuig of Macron hield al een persconferentie en stelde dat alhoewel er in de NATO/EU geen consensus is hij het zenden van het Franse leger naar Oekraïne niet meer uitsloot. Wat bij de Duitser kanselier Olaf Schultz een ferm njet uitlokte.

Hetzelfde elders waaronder bij het normaal altijd oorlogszuchtig Verenigd Koninkrijk. De onderlinge ruzie moet dus wel zeer hevig geweest zijn. Gooide men met het servies?

In Polen stelde de de minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zich min of meer achter deze stelling van Macron terwijl zijn premier Donald Tusk duidelijk neen zegde. Ook binnen de Franse top klonken er trouwens negatieve geluiden. Om van de publieke opinie maar te zwijgen. Het plan van Macron ging dan ook een snelle dood tegemoet.

Geen verrassing dus dat Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, snel een einde maakte aan het geruzie en stelde dat er geen sprake kon zijn van troepen naar Oekraïne te sturen en dat men over dergelijke zaken niet moet beginnen praten zonder voorafgaand intern overleg. Macron moest over die zaak dus zwijgen.

Emmanuel Macron en Olaf Scholz

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz hier leuk met elkaar in gesprek. De realiteit is anders. Scholtz floot Macron terug over Oekraïne waarop Macron terugkrabbelde. De oorlog is toch verloren. Waarom hierover nog ruzie maken? Eigen schuld, dikke bult.

Ook over eventuele maatregelen tegen de invoer in de EU van Chinese auto’s staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Duitsland overheerst de Chinese markt voor auto’s rijdend op diesel en benzine. Voor VW is dat veruit zelfs haar grootste markt. Invoerrechten op Chinese auto’s in Europa zou tot tegenmaatregelen kunnen leiden voor de Duitse autobouwers.

Tesla en Apple ondervinden in China nu al gevolgen van de pesterijen en agressie van de VS tegen China. Bovendien is het verhaal van de ons overspoelende goedkope Chinese elektrische wagens een leugen en zijn ze maar goed voor enkele procenten van de Europese automarkt.

Hetzelfde met de halve waarheden over subsidies. Ze zijn niet goedkoper en bovendien worden Chinese auto’s nu al gebouwd in Europa, namelijk in het Gentse met Volvo eigendom van het Chinese conglomeraat Geely. En binnenkort komt daar voor BYD ook Hongarije bij.

En als deze week Oekraïne in het Frans parlement ter sprake kwam dan bleef men intern verder wel veel ruzie maken maar dat ging dan het over een vaag bijstandsverdrag met Oekraïne en van troepen sturen was in het debat helemaal geen sprake meer.

Met andere woorden: De NAVO/EU is militair KO. Want zelfs al zou het Rusland terugdringen dan nog zal Rusland in geval van zeer grote nood zijn ultiem wapen gebruiken, de atoombom. Wat Poetin nog maar eens herhaalde. Wat betekent dat Rusland feitelijk niet echt kan verliezen. Het alternatief is dan mee ten ondergaan. Zijn er ergens kandidaten?

Dat lijkt men bij de NAVO wel te beseffen. De noodkreet van Macron toont in feite dan ook hun zwakte. Ze zijn op die vergadering in Parijs in wezen tot het besluit gekomen dat Oekraïne geen schijn van kans heeft en dat ook militaire steun vanuit de NAVO hen niet zal helpen. De VS haakte zelfs al af.

Ten einde raad

Vandaar dit noodplan van Macron. Het Franse tijdschrift Marianne liet trouwens om Macron nog verder het zwijgen op te leggen geheime Franse documenten lekken die stelde dat Oekraïne het nooit kan halen. Er is gewoon een tekort aan wapens en manschappen.

Volgens de Frans geheime dienst heeft men maandelijks 30 tot 35.000 manschappen extra nodig om het aantal troepen op peil te houden. Waar gaat men die halen? in Oekraïne heeft men gisteren eindelijk al toegegeven dat de geplande mobilisatie van 500.000 extra soldaten niet zal lukken.

Men citeert in dit tijdschrift zelfs een Franse militair die stelt: “Wie is die grappenmaker om ons naar Oekraïne te sturen. Wij zijn een leger van cheerleaders…. Tegenwoordig is het Russisch leger voor iedereen het tactische en technische voorbeeld om na te denken over hoe het implementeren van hoe een defensieve strategie moet gebeuren.”

Het doet denken aan Tony Radakan, stafchef van het Britse leger, die het op 29 februari 2024 tijdens een voordracht voor Chatham House had over: “De militaire zwakte (van Rusland) wat haar problemen in Oekraïne heeft aangetoond en hoe verrast we zijn door zijn militaire zwakte.” Het lijkt wel Monty Python of Black Adder. Deze week stond het vliegdekschip Queen Elisabeth in brand. Haal de schoppen al maar boven.

Ja, er zijn wel nog wat voorstellen zoals dat van de Tsjechische president en generaal Peter Pavel – de man zat voorheen bij de NAVO – om gezamenlijk in andere landen munitie aan te kopen. Met de VS die na goed intern onderzoek nog 300 miljoen dollars aan wapens kon vinden. Peanuts.

Leopard Tank 2A6A en Bradley BMP M2 - Zaporizhzhia

In de herfst van 2023 ging het Oekraïense leger voorzien van het westerse zware oorlogsmateriaal doorstoten tot de Zee van Azov en Mariupol. Het werd een zware nederlaag en het einde van de grootste plannen van het Westen en hun Oekraïense vazallenregering.

Hier Duitse Leopardtanks en Amerikaanse Bradleygevechtsvoertuigen op een hoop geschoten. En hoe langer men wacht om met Rusland te gaan onderhandelen hoe meer terrein Oekraïne verliest. Naast dan kapotte infrastructuur en gewonde en dode soldaten.

Onlangs verloor Oekraïne op een dag 5 luchtverdedigingssystemen waaronder twee Patriot. Ze hadden er 4. De NAVO was uiteraard zeer boos over het geklungel van de ‘vrienden’. Dit verlies komt dan naast de 7 van de veertien verloren Britse Challengertanks, aldus sensatieblad The Sun, en 4 Abrahamstanks die al kapot geschoten werden. Het gaat snel.

Maar dat nieuw voorstel van Tsjechië kan nooit voldoende zijn en bovendien is er de vraag of er wel zomaar elders miljoenen aan kogels en obussen kunnen worden gekocht. En verder zal dat wat men kan vinden peperduur zijn. Het is dromen.

Met verder de belangrijke kwestie van de conformiteit want niet elke 155 mm is gelijk aan een andere 155 mm. Kortom: Het zijn dus plannen. Alleen om reden dat Rusland niet echt wil doorduwen zit Rusland nog niet in Kharkiv, Odessa of Kiev. Bij een algemene mobilisatie zou Rusland een miljoenenleger op de been kunnen krijgen.

Het wil dat zo te zien niet doen zoals het tot heden ook niet de weg- en treinverbindingen met Polen, Bulgarije en Roemenië kapot schoot. Het is voor Rusland nochtans maar een koud kunstje. Rusland is blijkbaar best tevreden zoals het er nu voorstaat. De druk op de regering in Kiev is groot genoeg en meer mobiliseren is niet goed voor de nu goed draaiende Russische economie.

Verder oprukken 

De militaire situatie ziet er voor de Oekraïense regering van Zelenski zeker niet goed uit. Na de nederlaag bij de versterkte vestiging van de stad Avdeyevka is Rusland nu er ook in geslaagd om de eerste verdedigingslinie ten westen van die stad praktisch geheel te veroveren. Tegenaanvallen van het Oekraïense eenheden haalden in het beste geval slechts een of twee dagen stand.

Plaatsen als Stepove, Toninka, Pervomaisky, Severne en Lastochkyne zijn nu in Russische handen en er wordt gevochten voor onder meer de plaatsen Berdychi en Krasnohorivka. Eens die veroverd is het de beurt voor de volgende verdedigingslinie om omver te worden geblazen.

En zoals nog al gebeurde lijkt de militaire strategie van het Oekraïense leger er vooral op gericht voor spektakel te zorgen. Men doet iets opvallend dat bij de westerse media voor vette titels kan zorgen maar vanuit militair standpunt gewoon negatief te noemen is. Wat dan onze massamedia de gelegenheid geeft om stoer te doen …en zich belachelijk te maken.

Zo was er natuurlijk het zenden van een team naar een strand op de Krim om er een eigen vlag te planten. Ze bleven er amper een paar uur en zorgde alleen voor Oekraïense doden. Ook de twee aanvallen van zogenaamde Russen die dan pogen een of meerdere dorpen aan te vallen en nergens geraken behalve dan een verlies aan manschappen en materiaal. Ho ja, in een dorp kon men een Russische pantserwagen vernielen. Wow.

loopgraaf Oekraïens leger - December 2022

De militaire strategie van het Oekraïense leger grenst aan de waanzin. Het zijn presidentsverkiezingen in Rusland en dus poogt men Poetin door het land nu aan te vallen hem zo te vernederen. De enigen die echter deze vernedering voelen zijn de Oekraïense soldaten die in Rusland veel manschappen verloren alsmede materiaal voor aanvallen die nergens geraken. Buiten het met drones toebrengen van schade aan petroleumraffinaderijen is het niets. 

Ze poseerden wel met hun regimevlag op een foto die in Rusland zou genomen zijn. Ze stonden echter fier voor een gebouw dat wegens zijn karakteristieken zo herkenbaar in Oekraïne lag. Clowns met een tank dus. 

Dat men dit bij de NAVO laat gebeuren getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de Oekraïners. Ze sneuvelen bij bosjes voor iets wat niet kan gewonnen worden en waarvoor zij door het organiseren van die staatsgreep in februari 2014 ultiem verantwoordelijk zijn.

Beloven en maar beloven

Maar natuurlijk is dit geen oorlog van de NAVO voor Oekraïne maar een tegen Rusland. Oekraïne kan hun gestolen worden. De slogans bij de NAVO klinken wie nauw toekijkt zo hol als maar kan. In 1990 beloofde men in Brussel na de Duitse eenmaking dat de NAVO nooit ging uitbreiden naar het Oosten. Behoudens dan Oost-Duitsland, de DDR. Men veegde er echter zijn voeten aan.

En dan kwam Oekraïne in het vizier. En stuk dat al eeuwen tot Rusland behoorde. Wat we nu weten is dat de VS al van kort na de tweede wereldoorlog begonnen was met het heropbouwen van fascistische Oekraïense organisaties als de OUN-B en de UPA van Stefan Bandera, Dmytro Dontsov (1) en Roman Shukhevich. Ze behoren tot de meest walgelijke bendes ooit.

Groepen die verantwoordelijk waren voor de dood van honderdduizenden Polen, Russen, Oekraïners, Joden enzovoort. De OUN-B (met de B van Bandera) had trouwens in 1941 tijdens de Duitse bezetting de meer gematigde rivalen van de OUN-M van Andriy Melnyk grotendeels uitgeroeid. Beiden werkten nochtans voor de Duitse Abwehr, de spionagedienst van Hitler. (2)

UItbreiding NAVO

Deze kaart dateert van 2022 sindsdien zijn Zweden en Finland ook al lid. Sinds de nooit opgehelderde moord op de voormalige Zweedse premier Olaf Palme is Zweden op het gebied van het buitenlands beleid en dat van defensie een trouwe bondgenoot van de NAVO die in Zweden zelfs gezamenlijke militaire oefeningen hielden.

Zo was er het lang aanslepende verhaal van Russische duikboten die in de Zweedse territoriale wateren waren doorgedrongen. Het bleek achteraf een nepverhaal. Ra ra, wie was de oorsprong van dit ‘fake news’?

En zodra Oekraïne in 1991 onafhankelijk werd begon de VS en haar propaganda-activiteiten er volop te draaien. Honderden miljoenen dollar ging zo naar het land en de opvolgers van de UPA en OUN-B kregen de wind in de zeilen. Zij moesten de macht in Oekraïne overnemen en het tot een anti-Russisch bolwerk omvormen.

De Russen als ultieme vijand

En dan kwamen die na W.O. II naar het Westen gevluchte fascistische groepen zeer goed van pas. Waren zij in het begin vooral gekend om hun haat voor Polen en joden dan was dit nu de beurt aan de Russen.

NAVO - Geen uitbreiding - Nota VS - 1990 De VS stelt op 9 februari 1990 dat er met de Sovjetunie afgesproken is dat er geen uitbreiding van de NAVO naar het oosten zou komen. Toen in 2008 het lidmaatschap van Oekraïne ter sprake kwam verwittigde de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Moskou dat dit voor Rusland een rode lijn was. Die ambassadeur is William Burns die nu hoofd van de CIA is.

Dat zij in de Tweede Wereldoorlog zich op enorme schaal aan de kant van de Nazi’s hadden vergrepen aan de Russen en andere groepen in Oekraïne dan was voor de NAVO geen probleem. Integendeel elk verzet tegen die zwarthemden werd na februari 2014 via bruut geweld onderdrukt. De door de VS gefinancierde steun hielp natuurlijk ook.

In wezen kan men zelfs stellen dat dit een oorlog onder Russen is. Zo is Oleksandr Syrsky de nieuwe opperbevelhebber van het leger van herkomst een Rus wiens ouders trouwens in Rusland wonen. Hij studeerde er bij het leger. Ook Zelenski is trouwens een Rus en moest toen hij kandideerde voor president veel moeite doen om Oekraïens te spreken.

En achter de schermen is de VS al decennia bezig met het verder ondermijnen van de Sovjetunie/Rusland. Zo werd de salafistische opstand in Tsjetsjenië vanuit het Westen geleid door Washington en London met toenmalig Russisch krantenmagnaat Boris Berezovsky die zorgde voor de wapenleveranties.

En toen men hem hiervoor wou vervolgen begon hij in zijn kranten met een lastercampagne over de zaak. Er kwam geen proces. Toen in 2000 Poetin aan de macht kwam snapte hij echter snel dat zijn einde nabij was en vloog hij bijna onmiddellijk naar Londen. Daar werd hij in maart 2013 dood opgehangen in zijn appartement gevonden. Zelfmoord stelde de Britse politie na een forensisch onderzoek.

Het ‘vrije’ Russische volk

Maar de VS zit natuurlijk niet stil en wil met alle middelen haar ter beschikking wereldheerser zijn en al wie hen in de weg staat uitschakelen. En daarbij zijn tientallen miljoenen doden geen probleem. Blijkt nu dat er met ongetwijfeld Amerikaanse financiering een organisatie is opgericht die daarbij  moet helpen. Zelfs al lijkt het eerder een zootje ongeregeld. Maar ze hebben duidelijk al stevige steun.

Baby Yar - Prospekt Stepan Bandera

Om in Kiev naar Babi Yar te gaan is de Prospekt Stepan Bandera de aangewezen weg. De man die mee een sleutelrol speelde bij die slachting van ongeveer 33.000 Kievse joden. Het is alsof men Dachau zou moeten bezoeken via de Adolf Hitlerstrasse. Fascisten in Oekraïne is volgens onze media, westerse regeringen en veel zich links noemde politieke partijen een leugen.

De reden is dat Zelenski een jood is. Vladimir (Ze’ev) Jabotinski is de stichter van de zionistische knokploeg Irgoen en die droegen zoals de SA in de jaren dertig allen bruine hemden. Benjamin Netanyahu is de zoon van de secretaresse van Jabotinski die tot 1941 zijn mannen liet trainen in het Duitsland van Hitler.

Geen fascisme? Kijk naar Gaza en het Israëlisch beleid sinds 1948. Waar in ‘s hemelsnaam zijn linkse partijen, individuen en organisaties in Europa mee bezig? Oorlog stoken dat is het. Desnoods zelfs een atoomoorlog.

Officieel noemt dit Het Forum van de Vrije Russische Staten. (2) En de bedoeling is zoals in de statuten duidelijk staat namelijk de vernieling van Rusland en de creatie van een grote verzameling republieken en republiekjes gaande van de grens met Oekraïne tot in de buurt van Japan. De zogenaamde dekolonisering.

Dimitri Dontsov - Gedenkplaat

Ooit organiseerde men in Oekraïne herdenkingen aan de overwinning op Nazi-Duitsland in 1945. Dat is voorbij. Nu eert men haar ’helden’ met hier een gedenkplaat voor Dimitri Dontsov, rechterhand van opperbeul Reinhard Heydrich. Waarom was Charles Michel of Guy Verhofstadt hier niet?

En uiteraard beloven ze dat dit opbreken geweldloos zal gebeuren en hieruit dan ‘vrije en democratische’ staten zullen voorkomen. Het einde van wat in ogen het Russische kolonialisme is. Maar wat ze juist met ‘vrij’ bedoelen laat zij in het midden. Vrij om oorlog te voeren en voor knecht van de VS te spelen?

Men hoeft niet veel kennis van de geschiedenis te hebben om te beseffen dat dit goed is voor minstens 100 jaar oorlog. Het lijkt wel sciencefiction maar op 31 januari van dit jaar vergaderde deze groep zelfs in Brussel in het Europees parlement.

Dit gebeurde met steun van de Poolse Europarlementariërs Anna Fotygo en Kosman Zlotowski, beiden lid van de Poolse partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) waarbij Anna Fotygo ooit zelfs minister van Buitenlandse Zaken is geweest. Voorheen vergaderde groep ook al onder meer in Zweden.

Novichoc 

Alhoewel het officieel nergens vermeld staat hoeft men niet te betwijfelen dat achter de schermen de stuwende kracht hier de VS is. Een van de betrokken figuren is Vil Mirzayanov en dat is de man welke het bestaan van het vermeende gifgas novichok bekend maakte en al jaren in de VS verblijft.

Dit is een vroegere wetenschapper betrokken bij het chemisch wapenprogramma van de Sovjetunie en nu vanuit de VS voor president van de Republiek Basjkirostan speelt. Novichok is volgens de man het meest giftige chemische wapen ooit gemaakt welke volgens het westen gebruikt werd bij vader en dochter Sergei en Julie Skripal in de Britse stad Salisbury en ook tegen Alexei Navalny in Rusland.

Het probleem hier is dat dit ‘onvoorstelbaar dodelijke’ gifgas tot heden wel al tweemaal gebruikt zou zijn maar nooit één dodelijk slachtoffer maakte. Het verhaal werd bovendien nooit door een onafhankelijk labo bevestigd. Integendeel in de Russische stad Omsk had een hospitaal bij Navalny een ander probleem ontdekt waarom deze plots zo zwaar ziek werd. Maar ja, dat zijn Russen niet en dus leugens?

Rusland in stukken gehakt

Het Rusland zoals de VS dat wil zien. En ze hebben er al vlaggen voor en namen. Goed voor 100 jaar en veel langer aan oorlogen en massa’s doden. En Raytheon, Rheinmetal en Lockeed kunnen met ongetwijfeld veel plezier al de nodige wapens leveren. De VS heeft met China trouwens hetzelfde voor en poogde herrie te zaaien in Sinkiang, Tibet, Hongkong en Binnen-Mongolië. Tevergeefs.

Maar ja dat zijn Russen en daarom trok men met de man naar een militair hospitaal in Berlijn. Dat was dan wel ‘betrouwbaar’. En Sergei en Jullia Skripal? Leven die nu nog? In de rand van deze zaak was er in Salisbury enkele maanden terug een gerechtelijke hoorzitting waarbij zij normaal moesten aanwezig zijn. Zij waren er echter niet.

Paul Massaro

Toen in 2022 Rusland Oekraïne binnenviel verspreidde men in het westen het verhaal dat er onder de soldaten verhoudingsgewijs veel minderheden stierven, vooral dan uit Basjkirostan. Waarop de westerse pers de westerse tip van hun regeringen begrepen en allen massa’s graven met Basjkieren gingen opzoeken. Het werd niets.

Voor de VS is Rusland gewoon een kolonisator en dienen de volkeren daar ‘bevrijd’ te worden. Wat toch raar is want de VS is het resultaat van mogelijks de grootste kolonisatie uit de geschiedenis. De inheemse bevolking werd grotendeels uitgeroeid met de resterende leden die mochten wegkwijnen in reservaten. En met verder slaven om het land te helpen ontwikkelen.

Hoeft het dan te verbazen dat Rusland furieus reageert en militair optrad. Het is niet omdat onze pers dit verzwijgt dat men het in Moskou niet weet. Dat zijn geen zotten. Voor de Russen is Oekraïne verwijzend naar de vroegmiddeleeuwse staat Kiev Rus immers historisch grotendeels Russisch.

Bovendien weet bijna elke Rus dat het hebben van een buffer met massa’s land in het verleden essentieel was bij het verslaan van de invasies van Napoleon en Hitler. De buffer weg en het gevaar in hun ogen vergroot enorm.

Kozakken

Bovendien beweren Oekraïense nationalisten dat de Kozakken feitelijk Oekraïners waren en zeker niet Russisch. Hun held is dan ook Ivan Mazepa die in de Grote Noordse Oorlog tussen Rusland en Zweden in tegenstelling tot andere Kozakken de kant koos van Zweden dat echter in 1709 de oorlog tegen de Russen verloor. De Russische provincies Belgorod en Rostov zijn voor hen dan ook Oekraïens.

Paul Massaro - National Endownment for Democracy - Met Stepan Bandera

Paul Massaro, de Amerikaanse activist en lid van het National Endownment for Democracy hier in Oekraïne met een kenteken van Stepan Bandera. Paul Massaro noemt zich een strijder voor de vrijheid en democratie. Toch wat Rusland betreft. Hij is erg actief op YouTube.

Een van de aanwezigen bij die bijeenkomsten van dat Forum van Vrije Russische Staten was een zekere Paul Massaro. En dat hoeft niet te verbazen. De man is immers medewerker bij de Amerikaanse National Endownment for Democracy met als specialiteit corruptiebestrijding en sanctiepolitiek.

En dat is de instelling die verantwoordelijk is voor de zogenaamde kleurenrevoluties zoals in Hongkong, Libië, Venezuela, Servië en Oekraïne, enzovoort. De man lijkt wel bezeten met het plan voor de dekolonisatie van Rusland.

Hun vorige directeur Carl Gershman schreef ooit in een opiniestuk in de Amerikaanse krant The Washington Post waarin hij stelde Poetin uit de weg te willen ruimen. Merkwaardig is ook het epistel dat Massaro schreef dat niet Duitsland maar Rusland de Tweede Wereldoorlog was begonnen en mede daarom dringend gedekoloniseerd moet worden. Tja….

Hij was ook betrokken bij de Oslo Freedom Conference waar men de mislukte opstand in Hongkong plande. En hij poseerde ooit in Oekraïne met een embleem van Stepan Bandera en dat kun je moeilijk een democraat of een vrijheidsstrijder noemen. Maar bij dat soort figuren moet je van niets verbaasd zijn. Het verklaart waarom men in Moskou zegt hier tot het uiterste te zullen gaan.

Victoria Nuland

Geen toeval dat de Amerikaanse president Joe Biden in het publiek Vladimir Poetin een dictator en een ‘son of a bitch’, een klootzak, noemde. Niet bepaald de taal van een president van wat men noemt een ‘beschaafde natie’ voor wie diplomatiek taalgebruik in regel haaks staat op het voeren van scheldpartijen.

Het idee van het Westen was dan ook in de kwestie Oekraïne Rusland te provoceren vandaar dat de akkoorden van Minsk over vrede op de Donbass nergens raakten en men vanuit het Westen de bewapening er verder opdreef.

En zodra men vanuit Moskou toehapte – ze lagen blijkbaar zelfs klaar – het zodanig met sancties en militaire middelen aan te pakken dat Rusland na verloop van tijd in elkaar zou storten, rijp voor een zoveelste kleurenrevolutie. En de verdere opdeling? Het liep echter niet zoals mensen als Paul Massaro verhoopten. Integendeel. Rusland was ook verwittigd.

Het recent vertrek van Victoria Nuland bij Buitenlandse Zaken als nummer drie en verantwoordelijke voor het dossier Oekraïne is dan ook belangrijk. Het was zij die het beleid vorm gaf en zorgde voor de staatsgreep van 2014 in Kiev. Het was zij die de krijtlijnen van het Oekraïense beleid uitstippelde en Victor Jatsenjoek tot premier aanstelde, een volbloed fascist.

Arseni Jatsenjoek, premier van Oekraïne

Arsenyi Jatsenjoek die hier tijdens de zogenaamde Maidanopstand een fascistische betoging groet. De keuze van Victoria Nuland voor het Oekraïense premierschap.

Victoria Nuland is de dame die tijdens een telefoongesprek over de benoemingen in de nieuwe regering Jatsenjoek naar voorschoof over de bezwaren van de EU. Waarbij zij in een telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur zegde: ‘Fuck the EU’. (Dat ze naar de kloten kunnen lopen). De Duitsers wilden hun mannetje Vitali Klitschko laten benoemen. Die werd dan maar burgemeester van Kiev.

Waarbij na de staatsgreep de grootste partij De Partij van de Regio’s verboden werd alsmede elke vorm van Russische cultuur incluis de taal, het land nog meer dan voorheen in handen van lokale oligarchen en buitenlandse ondernemingen genre Monsanto gegeven werd.

Met als vermoedelijk strafste voorbeeld Ihor Kolomoisky die in 2014 de noodlening van 5 miljard dollar van het IMF bij zijn Privat Bank liet toekomen om er dan mee aan de haal te gaan. Wegens financiële problemen werd ze nadien maar door de overheid overgenomen. Hij vluchtte een tijd naar Israël.

Kolomoisky is de man die via zijn televisiezender One Volodymyr Zelenski als komiek populair en zo president maakte. Hij was ook de zakenpartner van Hunter Biden, zoon van, bij Burisma Holdings. De overname van bedrijven door Kolomoisky in die periode gebeurde in veel gevallen door het doen van een bod en als dat verworpen werd er een knokploeg heen te sturen. Met succes.

Robert Kagan en Dick Cheney

Victoria Nuland is de echtgenote van Robert Kagan die ooit het boek schreef dat Amerikanen van Mars zijn en de Europeanen van Venus. Waarmee hij wilde zeggen dat je militair met Europa niets kunt doen want het is alleen de VS die met wapens weet om te gaan. Zij en haar man zijn stichters van het Project voor een Nieuwe Amerikaanse Eeuw. Waarmee de zogenaamde neoconservatieve beweging werd geboren.

Zij werkte dan ook in die periode bij vice-president Dick Cheney toen die voorbereidingen trof voor de invasie van Irak. Waarbij Robert Kagan grossierde in de ene leugen na de andere. Het is hij die onder meer beweerde dat de Iraakse president Saddam Hoessein betrokken was bij de aanslag met vliegtuigen op onder meer het WTC in New York.

Victoria Nuland met Donald Rumsfeld

Victoria Nuland met de toenmalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, de man van de oorlog in Irak. Hij was minister onder George Bush Jr. en werd gezien als de voornaamste architect van deze oorlog. Naast hem de voornaamste architect van de oorlog in Oekraïne. De foto is al wat jaren oud. 

Haar joodse ouders kwamen uit wat vroeger de regio Bessarabië was, een gebied gelegen in wat nu Moldavië en Transdinestrië is. Zij is van vorming een specialiste in Russische literatuur en origineel een carrièrediplomaat die begon op het Amerikaans consulaat in Guangzhou, het industrieel centrum bij Hongkong.

Om onduidelijke reden liep het echtpaar echter over naar de Democratische partij die zich onder Bill Clinton omvormde tot het centrum van het neoconservatieve beleid en mee het land in steeds nieuwe oorlogen en staatsgrepen stuurde zoals in Syrië, Haïti en Libië. 

Het Instituut for the Study of War is het werk van Frederick Kagan, broer van, en zijn echtgenote. Het is voor de westerse media wat betreft Oekraïne de bron bij uitstek. Waarom zij totaal onverwacht ontslag nam is onduidelijk. Voor de meeste Amerikaanse specialisten als Scott Ritter en John Mearsheimer is zij echter ontslagen maar vermomde men dat om politieke reden.

In Rusland denken velen dat het te maken heeft met het falen van haar beleid tegenover Rusland. In plaats van het kapot te maken stelde The Economist nog vorige week dat Rusland het economisch goed doet, beter dan het Westen (3). Ook militair zit het door het Westen gecreëerde Oekraïense leger op zijn tandvlees en lijkt de instorting wel nabij.

Haar opvolger is een zekere Julianne Smith die nu nog Amerikaans ambassadeur is bij de NAVO. Wat een aanwijzing kan zijn voor de krijtlijnen van het Amerikaans buitenlands beleid gedurende het laatste jaar van Joe Biden als president. Opvallend is wel dat haar ontslag amper in de klassieke pers raakte. In België zelfs nergens. Geen woord!

Sommige Amerikaanse specialisten in de geopolitiek zien de VS Oekraïne opgeven om zich meer op China te concentreren. Voor zijn overlijden was dat ook het advies van Henri Kissinger die in China de grootste vijand voor de VS zag. Geostrateeg John Mearsheimer, komende van de Universiteit van Chicago,  noemt het huidig Amerikaans beleid contraproductief daar het Rusland en China in elkaars armen dreef.

Willy Van Damme

1) Dmytro Dontsov was een rechterhand van Reinhard Heydrich, de man die genoemd wordt als de voornaamste architect van de Holocaust en de Kristallnacht. Dontsov was vooral een theoreticus en minder een man van de daad zoals Bandera. Hij kreeg de voorbije jaren een gedenkplaat in Oekraïne.

De man woonde na WO II onverstoord in de VS. Het land dat zich de verdediger van de democratie en de mensenrechten durft te noemen. Hij stierf vredig in zijn bed op 30 maart 1973. Heydrich, die men best een psychopaat kan noemen, werd door leden van het Tsjechisch verzet op 4 juni 1942 vermoord.

Om lid te worden van die fascistische milities moest men volgende eed zweren: “Faithful son of my Fatherland, I voluntarily join the ranks of the Ukrainian Liberation Army, and with joy I swear that I will faithfully fight Bolshevism for the honor of the people. This fight we are waging together with Germany and its allies against a common enemy. With loyalty and unconditional submission I believe in Adolf Hitler as the leader and supreme commander of the Liberation Army. At any time I am prepared to give my life for the truth.

2) http://www.voltairenet.org, Thierry Meyssan, ‘Who are the Ukrainian integral nationalists’.  Meyssan gebruikt de term ‘Integrale Nationalisten’ om hen te beschrijven. Ik gebruik liever de term fascisten daar dit hen duidelijker definieert. Reeds in 1994 voerde men een tekst toe aan de grondwet die stelde: “Preserving the genetic heritage of the Ukrainian people is the responsibility of the state.” Artikel 16, 1994 grondwet.

In Oekraïne zijn er instellingen waar men zich genetisch kan laten onderzoeken of men wel een ‘zuivere’ Oekraïner is. De waanzin ten top.

3) The Economist, 10 maart 2024, ‘Russia’s economy once again defies the doomsayers’.

6 gedachten over “Paniek bij Macron en de EU

  1. Dag,
    Dank voor uw artikel.
    U vermeldt als opvolger voor Victoria Nuland ene Julianne Smith. Volgens wat ik lees is de officiële opvolger Kurt Campbell geworden (hier: https://www.usnews.com/news/top-news/articles/2024-02-06/us-senate-confirms-asia-hand-kurt-campbell-as-countrys-no-2-diplomat). De keuze van Campbell geeft aan dat Biden de Oekraïense zaak opgeeft en nu de confrontatie met China wil aangaan.
    Groet,
    Albert Verheyden (pseudoniem)

    Antwoord:

    Ik heb dat nog eens nagekeken en volgens de recente berichten was wat ik schreef correct. Maar die stoelendans op Buitenlandse Zaken was ook wat verwarrend. Ik had er ook een probleem mee.

    Campbell komt op post twee onder Blinken en volgens de roddel in Washington wou Nuland die post van nummer twee maar ging dat aan haar voorbij. Voor sommigen was dat de reden dat zij dan ontslag nam. Zij wordt wel degelijk opgevolgd door Julianne Smith. Campbell is vooral bezig met Azië.

    Willy Van Damme

  2. Nogmaals dag,

    ik was nog wat door je oudere artikels aan’t lezen, en kom zo bij het onderwerp (‘de klucht’) MH17. Ik wou graag volgend artikel onder je aandacht brengen: amerikaans onderzoeker Eric Zuesse die beweert dat Obama MH17 heeft laten neerhalen, omdat hij de EU achter zich moest krijgen voor anti-russische sancties in 2014. Na MH17 was dat een fluitje van een cent. Hier te lezen: https://orientalreview.su/2023/03/21/how-why-obama-downed-the-mh17-passenger-plane-on-17-july-2014/

    groet,
    albert verheyden (pseudoniem)

    Antwoord:

    In het verleden zijn er in Nederland een aantal goede onderzoekers aan het werk geweest en daar is goede info uit gekomen. Dat is hier besproken en de boeken van Eric van de Beek (De Onderste Steen) en Kees Van der Pijl (Flight MH17, Ukraine and the New Cold War) zijn hier besproken.

    Ook het werk van Max van der Werf kwam hier aan bod. Geen van hen zegt met zekerheid wie de dader is maar de kans is zeer groot dat het de Oekraïense veiligheidsdienst is en met steun van de VS. Zij hadden enkele uren na het drama al het ‘bewijs’. Maar dat was nep en lag dus zo te zien klaar.

    Willy Van Damme

  3. ‘Noemen’ is niet hetzelfde als ‘heten’.
    Philip Vermoortel

    Antwoord:

    Ik heb nog eens zitten zoeken wat je bedoelde en het is mi nog steeds onduidelijk. Kunt U iets meer specifiek zijn?

    Willy Van Damme

  4. Citaat: ‘Ze zijn op die vergadering in Parijs in wezen tot het besluit gekomen dat Oekraïne geen schijn van kans heeft en dat ook militaire steun vanuit de NAVO hen niet zal helpen. De VS haakte zelfs al af. ‘

    De VS lijken nu boel te zoeken met China. Wordt Taiwan het nieuwe Oekraïne ?
    Sarah Toestra

    Antwoord:
    Elke vergelijking met dit soort toestanden is zeer moeilijk. Maar de VS heeft een vaste strategie en dat is provocatie. Er zijn publiek goed gekende diplomatieke verdragen die stellen dat voor de buitenwereld Taiwan een onderdeel is van China. Wat er tussen beiden afspeelt is niet de zaak van het Westen.

    Taiwan is echter een zeer grote producent van chips en een oorlog rond Taiwan zou economisch wereldramp zijn van enorme proporties. Deze toestand tussen Taiwan en China dateert al van 1949 toen de CCP de burgeroorlog won van de KMT van Tsjang-Kai shek.

    Alleen die landen die Taiwan diplomatiek erkennen hebben er ambassades. De landen van de EU hebben er een soort van handelsvertegenwoordiger want de handel van de landen van de EU met Taiwan is erg intens. De officiële naam van Taiwan is immers de Republic of China.

    Dat wijzigen in Taiwan zou voor China een rode lijn zijn. Dat gaat dus niet gebeuren. De VS is al enkele jaren bezig met allerlei provocaties zoals dat van Nancy Pelosi of het verkopen van steeds meer wapens. Ze geven heel bewust de indruk dat China elk ogenblik Taiwan kan binnenvallen. Onzin.

    Dat allemaal in de hoop China woest te maken en agressief te doen overkomen. De Financial Times heeft het dan, eveneens provocatief, over de ‘wolf-warrior” diplomatie van Beijing. Of er ooit sprake zou zijn van een hereniging geloof ik niet. Of er moet iets dramatisch gebeuren in China of Taiwan.

    In China is men veel te pragmatisch om de huidige toestand te veranderen. Wel oefent men druk uit, meer niet. Intussen vloeit er veel handel en investeringen tussen beiden. Maar er zijn altijd extremisten die denken de boel te moeten laten ontploffen. En ik betrouw de VS voor geen cent.

    Willy Van Damme

  5. Zou Macron al een andere baan aan het zoeken zijn? Of probeert ie nog te scoren door de aandacht af te leiden van de enorme(moslim)problemen in Frankrijk??

    Marine Le Pen staat 13% voor op Macron: Staat Frankrijk voor een op een aardverschuiving lijkende verkiezing?


    Emile De Roy

    Antwoord:

    Marine le Pen haalt volgens die ene peiling 31% en dat is totaal onvoldoende om bij de presidentsverkiezingen het te halen. Die website ejbron grossiert ook in wansmakelijke moslimhaat en ziet zich dan ook al Le Pen als hun premier. Het gaat hem hier ook om Europese verkiezingen, geen nationale.

    De bewering van een enkeling hier dat er in Frankrijk een limiet zit op het aantal verkiesbare jaren klopt niet. Charles De Gaulle was president voor een jaar in 1945 en nadien van 1959 tot 1969, Mitterand 13 jaar van 1981 tot 1995, en Jacques Chirac van 1995 tot 2007.

    Het invoeren van een tijdslimiet voor het presidentschap is ook een rem op de uitvoering van de democratie zoals wij die hier kennen. De VS heeft dat ook trouwens pas na Eleanor Roosevelt ingevoerd. Die deed nog drie termijnen tot zijn overlijden in 1945.

    In die zin is de herverkiezing van Poetin vandaag een uiting van de democratie daar uit alle opiniepeilingen, ook die van het door het Westen gefinancierde Levada, de verkiezingsuitslag grotendeels overeenkwam met de opiniepeilingen.

    Maar Ja, Poetin is voor onze media en regeringen erger dan de duivel. Zelfs al overspoelde het Westen Rusland in die periode met massa’s propaganda en agitatie door wat in essentie betaalde agenten van het westen waren, genre Navalny en Kasparov. Hun agitatie hielp niet. Spijtig voor de NAVO.

    Willy Van Damme

    • Als je blogs,kranten,tijdschriften websites leest en volgt hoef je niet met alle standpunten en rapporten en verslagen eens te zijn!Daarom probeer ik het spectrum zo breed mogelijk te houden!Sommige insteken op deze website kan ik,soms,wel smaken!
      Emile De Roy

      Antwoord:

      Wie echt degelijk geïnformeerd wil zijn moet meerdere media consulteren. Doe je dat niet en gelooft zomaar wat die ene bron zegt dan loop je zo de verkeerde kant uit. Ik kan je hier alleen gelijk geven.

      Willy Van Damme

Plaats een reactie