De instorting nabij

Toen de oorlog voor de controle over Oekraïne uitbrak had je figuren als het liberaal Europarlementslid Guy Verhofstadt het over de noodzaak om de invoer van gas en olie uit Rusland te verbieden. Hij wou hen droogleggen. En het is verre van de enige toppoliticus en pseudo intellectueel die toen en ook nu nog grossieren in onvoorstelbare dwaasheden die tonen geen sikkepit van economie lijken te kennen.

Raaskallen

Rusland is een der grootste producenten van olie en gas ter wereld en zonder haar draait de wereldeconomie vierkant en blokkeert die zelfs. Die hoeveelheden gas en olie van Rusland haal je niet zonder enorme gevolgen uit de markt. Energieproducenten maken nu eenmaal maar die hoeveelheden die de markt nodig heeft. Extra productie op de markt gooien vergt trouwens ook veelal jaren.

Meer hoeveelheden op de markt gooien zoals Rusland die nu produceert is praktisch gewoon onmogelijk. Wie zou die trouwens maken? En Opec + had hen gewaarschuwd. Geen land of zelfs groep landen is daartoe in staat. Maar voor imperialisten zoals Guy Verhofstadt die dromen van een ijzersterk Europa dat Rusland onder de knoet heeft denken geen seconde na.

Bashar al Assad met Vladimir Putin en Sergeï Lavrov - 20-10-2015

De Syrische president Bashar al Assad hier met Vladimir Poetin en op de achtergrond links Sergeï Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken, zoals in Syrië hebben de Russen het pleit ook gewonnen in Oekraïne. De NAVO staat in wezen schaakmat.

Raaskallen is hun stijl. Een wat verstandig man wist vooraf dat het pogen Rusland uit de energiemarkt te halen alleen maar tot een catastrofe zou leiden. Torenhoge inflatie en onbetaalbare energieprijzen zij nu een gevolg van wat zo voorspelbaar was.

Geen realiteitsbesef

Zelfs mensen met twee inkomens en normaal goed florerende ondernemingen zitten nu in de miserie op weg naar het OCMW en het faillissement. Men had dat zo kunnen voorspellen. Maar de hebzucht en het idee om Rusland te kunnen vernielen was zo groot dat men elk realiteitsbesef kwijt was. Zelfs energiebedrijven zitten al in nesten.

Typerend is dat iemand als Zelensky en ook anderen in de EU die ooit eisten dat men de invoer van gas en olie zou verbieden nu plots uit een totaal ander vaatje tappen. Nu klaagt men over het feit dat Rusland nepargumenten gebruikt om de gastoevoer te stoppen en spreekt men over chantage om de EU te vernielen. Wat zal het zijn?

Ze weten het duidelijk zelf niet meer en lullen er maar op los. Neem Tinne Van der Straeten, namens Groen federaal minister van Energie. Die stelde tot voor een paar weken als een soort mantra dat we ons geen zorgen moesten maken want we zijn maar voor vier percent afhankelijk van Russisch gas. Heeft die op school ooit gehoord van communicerende vaten?

En dan is er de G7, de groep rijke landen van de NAVO met erbij Japan, die hun onmacht ten volle toonden door de voorbije dagen voor te stellen dat men een prijsblokkering ‘wou gaan’ invoeren voor Russische olie.

Wou gaan! Maar dan moesten landen als Indië en China wel meedoen. Alsof die ooit dit spel van de NAVO zouden willen meespelen. Iedereen met een beetje verstand weet dat dit idee belachelijk is. En dat soort lieden moet men dan serieus gaan nemen.

Tinne Van der Straeten

“We moeten ons geen zorgen maken want maar 4% van ons aardgas komt van Rusland”, was maandenlang de geloofsbelijdenis van federaal minister voor Energie van Groen Tinne Van der Straeten. Nu stelt zij dat de bevoorrading verzekerd is. Maar klopt dat wel en tegen welke prijs?

Toen de oorlog uitbrak stelde onze premier Alexander De Croo dat men wat betreft sancties vooral Rusland – en dus de bevolking – moet pijn doen, niet ons. Waarmee onze diamantairs gered zouden zijn. Het typeert het niveau. Wat als er amper of geen brood meer is of betaalbaar gas voor verwarming, wie gaat die diamantjes dan slijpen en verhandelen? De Croo?

Radeloos

Men is nu radeloos aan het zoeken naar oplossingen maar weigert die te zien. Stoppen met het voeren van oorlog tegen Rusland en zorgen voor een vredesakkoord en het probleem is zo opgelost. Maar dan zal men wel de voorwaarden van Moskou deels moeten aanvaarden en de nederlaag.

Men gaat toch niet denken dat Rusland na wat er gebeurde zomaar Kherson of Mariupol zal opgeven. Kherson leverde trouwens het drinkwater voor de Krim tot de fascistische regering in Kiev in 2014 de Krim drooglegde. Ze moesten dan maar omkomen van de dorst. Of wil men echt de Krim terug overnemen met erbij die Russische vloot? Laten we serieus blijven.

Frankrijk met Napoleon Bonaparte en Duitsland met Adolf Hitler dachten Rusland te kunnen veroveren en vernielen. Het draaide faliekant uit. En met Ursula von der Leyen, voorzitster van de Europese Commissie, is het niet beter. Feitelijk zelfs nog erger. Onder haar leiding pleegt de EU gewoon zelfmoord.

In Moskou en elders moet men gewoon lachen met die tandeloze tijger genaamd Europa. Ooit beheersten die landen de wereldzeeën en stuurde men desnoods kanonneerboten met wat infanteristen naar Namibië, Indonesië, Congo of China. Nu vechten ze bij de EU het uit in een badkuip. Tip: In Dendermonde gaat er kortelings een nieuwe gevangenis open.

Willy Van Damme.

11 gedachten over “De instorting nabij

 1. ‘In Moskou en elders moet men gewoon lachen met [] Europa.’
  Aanvulling: Rusland wil niet de kleine partner (1/10) zijn van China, het heeft bondgenoten nodig. Het heeft de hand gereikt naar Europa maar dat liep stuk. Ons continent wordt beheerst door de oorloghitsers in het VK (City of London, MI6, Crown) en door eeuwenoude anti-rus gevoelens (opgeplust door een halve eeuw NAVO-propaganda).
  Amerika en Rusland waren ooit bondgenoten tegen het Britse imperium https://www.realclearhistory.com/historiat/2018/10/15/the_crimean_war_when_america_and_russia_were_friends_368.html
  Het vermoeden bestaat dat de Fed en Rusland heimelijk en zonder veel woorden samen de City of London (en het bankenkartel) in de tang nemen. https://tomluongo.me/2022/07/20/podcast-episode-113-alex-krainer-new-war-oil/ (Alle afleveringen zijn uiterst leerzaam)
  Stefan Langeveld

  Antwoord:

  Sorry voor de late plaatsing.

  In West-Europa denken figuren zoals Ursula van der Leyen en een Liz Truss dat ze via Oekraïne Rusland kunnen vernielen. Het is een illusie en ze zetten om die illusie sterk te maken alle propagandamiddelen op dit ogenblik in.

  Na de afkondiging van die mobilisatie van reservisten schreeuwde men in onze pers dat Rusland als het ware leegliep en er aan de Finse grens zelfs een file van 35 km was ontstaan.

  De Finse douane echter wist te zeggen dat er die dag een goeie 4.800 mensen naar Finland waren getrokken, een 1200 meer dan de dag voordien. En dat kunnen dus ook toeristen, familiebezoekers en zakenreizen betreffen.

  En die 35 km lange file die men op sociale media zag was er een van het klassieke knip- en plakwerk. Allemaal nep dus. Met als vraag wie zo snel was om die leugens de wereld in te sturen? Dit gebeurt toch niet zo snel en spontaan.

  Blijkbaar had men in Finland de douane nog niet ingelicht over de komende vervalsingen en gaf die daarom correcte info? De westerse media hebben nadien voor zover geweten nooit meer beelden van de Finse grens getoond en was het vooral de grens met Georgië dat men gebruikte voor dat soort ‘info’.

  Willy Van Damme

 2. Bedankt Willy misschien nog opmerken dat Groen in Duitsland in oorlogsmodus is gegaan met wapenleveringen in Oekraine daar hoor je Tinne natuurlijk niet over ! ________________________________
  Werner De Kerf

  Antwoord:

  Excuses voor de late reactie. Joschka Fischer, gewezen minister voor Buitenlandse Zaken voor de Groenen in Duitsland, was na Hitler de eerste Duitse politicus die Belgrado liet bombarderen. Als dat geen dikke proficiat verdiend.

  Ze zijn zo groen dat de Duitsers dankzij hun buitenlands beleid terug bruinkool gebruiken en kerncentrales open blijven. En zo sociaal dat vele Duitsers in de armoede worden geduwd. En politiek een zich links noemde partij die in 2014 een fascistische staatsgreep steunden en Israël steunen. Moet kunnen?

  Willy Van Damme

 3. Als grote fan van deze blog voor een scherpzinnige kijk op de geopolitiek ben ik hier toch wat ontgoocheld. De ontwikkelingen waren zo voorspelbaar sinds het mislukken van de brede infiltratie voor een politieke omwenteling in de Russische samenleving en de haatuitspraken over Poetin door de Russofobe havik Bidden. Het blokkeren van de operationele Nord Stream2 en het oorlogsgeroffel uit Kiev kondigden een verplaatsing van het slagveld van Afghanistan naar Europa aan. Maar dat onze politiekers zich zo laten de les spellen tijdens het bezoek van Bidden aan onze instellingen is zo vernederend.
  Wanneer komt er eens een eenvoudig begrijpbare index van alle verdragen waardoor wij onderdanig aan de V.S. ondergeschikt zijn? Van een hele reeksem zou de verontwaardiging groot zijn indien de bevolking op de hoogte zou zijn.
  Luc Lepoudre

  Antwoord:

  Het is op dit ogenblik gewoon hallucinant hoe de media en onze politiek als een slaaf aan de leiband van Washington loopt. Het is ook ridicuul. Het heeft geen naam.

  Zonder enig echt bewijs wordt vandaag de aanval op een konvooi burgers op weg van het Oekraïense naar het Russisch deel van de provincie Zaporizja op rekening van Rusland gezet. Rusland wil hen dus wegjagen? Hetzelfde met die bomaanslagen op die gaspijpleiding.

  Al de volgende ochtend na de aanslag wist cartoonist Letrr bij de Standaard de dader te identificeren: Poetin. Of wat dacht je. Zelenski kraamt maar wat uit en het wordt klakkeloos overgenomen door de westerse massamedia. En dan zijn ze verbaasd dat velen hun gazettenpraat niet meer serieus nemen.

  Willy Van Damme

 4. Economisten hadden al gewaarschuwd van in het begin van het opleggen van sancties tegen Rusland dat Europa in zijn eigen voet aan het schieten was. Wat toen werd weggelachen. Ik vind het nog “braaf” van Rusland dat ze tot voor kort nog altijd gas leverden. Het is nogal belachelijk dat Europa staat te roepen “we moeten van het Russisch gas af, leggen sancties op, sluiten Rusland uit van het internationaal betalingssysteem ,weigeren dan te betalen in roebels, en als Rusland daardoor de gastoevoer vermindert, roept men: “Rusland gebruikt het gas als wapen”
  Myriam Deguise

  Antwoord:

  Het Westen heeft een 300 miljard dollar van Rusland aangeslagen en dan komen klagen dat Rusland haar gas als wapen gebruikt. Wat en niveau. Weet je dat Oekraïne nog met Russisch gas werkt en het doorlaat naar Europa! Ze klagen ook dat Rusland de verkiezingen in het Westen wil beïnvloeden.

  Dit terwijl het Westen tientallen organisaties en individuen financiert en steunt om in Rusland herrie te schoppen. Zo was er die topmedewerker van Alexei Navalny die in een gesprek met een Brits diplomaat extra geld vroeg om de heel grote Russische bank VTB kapot te maken.

  De FSB registreerde echter het gesprek zowel met geluid als met video. De man schuilt sindsdien bij zijn bazen in het Verenigd Koninkrijk. Wat altijd leuk is dat is als je leest over de onafhankelijke krant Novaya Gazeta of het al even onafhankelijke Levada opiniebureau.

  Als men hier in onze media ‘onafhankelijk’ schrijft dat weet je dat het werkingsgeld komt uit een land van de NAVO. Dat een Levada er mag opereren toont echter ook hoe vrij het land is. Een Russisch Levada of Novaya Gazeta zouden hier in het Westen niet kunnen opereren. En dat weten onze media perfect.

  Willy Van Damme

  • Wat ik heb gelezen is dat Oekraïne al een tijd niet meer betaald voor het gas dat van Rusland komt, dus dat dat dan weleens afgesloten kan gaan worden. Waarna men kan roepen dat Rusland de boeman is.

   Verkiezingen in het Westen beïnvloeden, politieke partijen beïnvloeden, politici af laten voeren, daarvoor kan je denk ik beter naar Israël kijken…
   Johannes

   Antwoord:

   Het is een van de eigenaardigheden van deze oorlog is dat het door de regering Zelenski bezette deel van Oekraïne voor zover geweten nog steeds Russisch gas gebruikt maar wel eist dat wij moeten stoppen met het invoeren van Russisch gas. Of ze hier voor betalen is mij echter onduidelijk.

   Een essentieel verschil in houding van de regering in Kiev die toen de Krim zich bij referendum aansloot bij Rusland men o.m. de waterbevoorrading afsloot. Rusland heeft toen in recordtempo een eigen waterbevoorradingsysteem voor de Krim opgezet.

   Willy Van Damme

 5. En de EU elite laat zich weer vangen aan de druk van de VS!!
  https://www.golfbrekers.be/braaf-gas-vs-stout-gas/
  Emile De Roy

  Antwoord:

  Excuses voor de late reactie.

  Europa pleegt al raaskallend zelfmoord. Neem die sancties. Door de financiële sancties heeft Rusland het moeilijk om aan bepaalde landen nog kunstmeststoffen te leveren en is de prijs sterk gestegen. En wie leverde al die kunstmeststof aan Europa? Inderdaad: Rusland.

  Met andere woorden de EU heeft door haar beleid Rusland wel pijn gedaan maar nog veel meer zichzelf. Onze leiders zijn nu bezig de wereld aan het afschuimen op de resterende gasvoorraden tegen onvoorstelbare prijzen.

  Het gevolg is dat mensen op dit ogenblik in de kou zitten en fabrieken en handelszaken deels moeten sluiten. En om te doen alsof men wil helpen geven de regeringen dan wat aalmoezen. Met begrotingen waar men al veel jaren met nieuwe schulden de gaten pogen te vullen.

  Had men gewoon neen tegen de NAVO gezegd dan was er nooit een probleem geweest. Maar die simpele oplossing weigert men te aanvaarden. Liever honger, kou en oorlog dan simpele logica volgen. Ja, want Rusland heeft gedaan wat het Westen al eeuwen doet: Andere landen het zwijgen opleggen.

  Willy Van Damme

  • Imo is de zaak allemaal niet zo imbeciel als men denkt, destructie is een legitimatie voor wederopbouw via een vooropgezet model, het betekent ook uitbreiding van de macht van de overheden en supra-nationale overheid, en de corporate overwinnaars. Het is risicovol, maar als het lukt de schade binnen de perken te houden, in ieder geval zonder revolutie, dan ben je de winnaar.

   Over de destructie van het MKB in Nederland zegt men dit:

   ““Steun houdt niet-levensvatbare en niet-toekomst­bestendige bedrijven in stand”. Het gaat “vaak om bedrijven die toch al toe zijn aan een strategische her-oriëntatie vanwege hun bijdrage aan de klimaatverandering”. Steun zou “verduurzamingsprocessen kunnen vertragen””

   https://www.deanderekrant.nl/nieuws/overheid-groot-deel-mkb-mag-failliet-gaan-2022-10-01

   Dit is totale bullshit natuurlijk, het is geen marktwerking, het gaat ook niet om niet-levensvatbare bedrijven maar om ‘niet-toekomst­bestendig in ons model’ d.w.z. het van hogerhand opgelegde model. Zero marktwerking, honderd procent ideologie.Ondertussen financieren de overheden zelf heel veel business, waaronder degenen die op de bandwagon van het zogenaamde door de mens veroorzaakte klimaat verandering zijn gesprongen, bedrijven en technologieën die zonder die bubbel niet levensvatbaar zijn, waaronder ook nog vele andere startups die niet levensvastbaar zijn zonder ideologische hulp, en staatshulp.
   Liberalisering van de markt die de laatste jaren op gang is gezet door politieke ideologen is ook nog zo’n spaak in het wiel van de markt, onder het mom van vrije markt vraag en aanbod. Vrije markt industrie wil geen ‘vraag en aanbod’ risico, zij wil stabiliteit en schaalbaarheid. Dat is geen kwestie van consumentje die een andere energieleverancier neemt, er is een hele infrastructuur, en in het geval van olie is zelfs de techonlogie gekalibreert op de specifieke Russische olie, daar kan je volgens experts niet zomaar andere olie voor gebruiken zonder dat het nadelig is, en grote kosten met zich meebrengt.
   De politieke ideologen gebruiken dus regelmatig vrije markt logica, om de vrije markt zoals die echt werkt een spaak in het wiel te steken.

   In het kort, grootschalige destructie van de echte vrije markt (verdergaand dan de lockdowns), ter vervanging voor fake vrije markt, degenen die slaafs het ideologische model volgen en op de instructies van hogerhand inspringen, en de rest wordt steeds meer afhankelijk. De echte ondernemers kunnen een bureaubaantje gaan nemen (wat al heel lang gebeurt door de gigantische belastingdruk van het statisten/socialisten model). De melkkoe die de vrije markt altijd was voor statisten/socialisten/liberalen heeft nu genoeg rijkdom gecreëerd, zodat men nu een poging gaat wagen om de hele zaak over te nemen, zo lijkt het. En dat moet in een rap tempo gebeuren, en daarbij moeten er wat eieren worden gebroken om een omelet te bakken, en risico’s worden genomen. De winnende corporate oligarchie, in samenwerking met de vele statisten, socialisten, en voormalig communisten (nu vaak verhuld als liberalen) etc. in de politiek in de diverse landen in Europa helpen daarbij mee.

   Nou goed, zo schijnt het me toe voorlopig.

 6. Is die tegenstelling zich ook niet meer en meer aan het ontwikkelen in de VS Willy??Als links verliest is blijkbaar de democratie in gevaar!!!
  https://www.golfbrekers.be/links-rechts-gemarchandeer/
  Emile De Roy

  Antwoorden:

  Partijen die Oekraïne met een Zelenski steunen en kiezen voor oorlog en armoede zijn wat mij betreft zo rechts als een Salvini, Le Pen of Dewinter. Het is wat mij betreft heel erg dat ik zoiets moet concluderen.

  Maar als je ziet dat Reinhard Bütikhofer, Europarlementslid voor de Duitse Groenen, lid is van Amerikaanse zionistische clubs dan weiger ik die partij nog als sociaal te bestempelen. Het zijn oorlogsstokers. En dat blijkt nu nogmaals. En onze Groenen/Ecolo doen gewoon mee. Er zijn wat mij betreft grenzen.

  Willy Van Damme

 7. – Wat ik dan nog opmerkelijk vind is dat een Charles Michel moet gaan bedelen in Qatar voor gas. Een land notabene met sancties aan zijn broek wegens het niet respecteren van de mensenrechten.
  – Iran dat zelf voorstelt om gas te leveren aan Europa.
  En zo zullen er nog wel voorbeelden zijn die aangehaald kunnen worden. Het is wel zo, volgens mij, dat dit conflict opportuniteiten schept voor die landen die te lijden hebben onder (terecht of onterecht laat ik in het midden) die sancties.
  En daarom ben ik benieuwd hoe zij zich hieruit weten te maneuvreren, als we het al te weten komen.

  Beterschap en houd rekening met uw gezondheid.

  Victor Theunis

  Antwoord:

  Bedankt voor je bekommernis en excuses voor het late plaatsen van je reactie. De reden ken je nu. Het gaat langzaam beter maar het zal nog maanden herstel vergen. Qua bedelen voor gas was naar mijn smaak onze premier Alexander De Croo de primus.

  Hij trok logisch naar de enorme gasproducent Noorwegen om gas te leveren aan een iet of wat normale prijs en kreeg gewoon een njet vlak in zijn gezicht. Noorwegen is het land waar Jens Stoltenberg, eerste VS-lakei bij de NAVO, ooit premier was, weigerde solidair te zijn met ons land, lid van de NAVO.

  Sociaaldemocraat Jens Stoltenberg was eerste minister in het land toen Obama het startschot gaf voor wat PR-bureaus de (sic) Arabische Lente noemden en Obama, pas president, al de Nobelprijs voor de Vrede gaf en nadien (in ruil?) secretaris-generaal van de NAVO werd.

  Het toont hoe de EU en de NAVO aan elkaar hangen. Veel leugens, hebzucht en torenhoge hypocrisie. En dat is wat we over dat bedelen te weten kwamen. Er zullen, zeker weten, straffer verhalen zijn. Voor journalisten in onze media die dat uiteraard weten moet zwijgen soms vervelend zijn.

  Willy Van Damme

 8. Ik vind het ‘geweldig’ hoe Amerikanen zeggen dat Europa te afhankelijk is van goedkoop Russisch gas.
  In plaats daarvan zijn we afhankelijk van hun dure LNG, waar ze enorm van profiteren natuurlijk… zijn we dan zo dom?
  Faraday

  Antwoord:

  Men poogt het natuurlijk om geostrategische reden te verbergen maar onze economie is aan het instorten. Al jaren leven onze regeringen op de poef. Lenen en lenen maar. En intussen is de inflatie in Nederland boven de 17% gestegen en snel klimmend en dus hoger dan in Rusland.

  De overgrote meerderheid onder ons zouden nu niet de minste energieproblemen hebben maar Oekraïne moest hoe dan ook bij de NAVO komen. Iedereen die de zaak volgt wist dat dit op termijn tot oorlog zou leiden. Zelfs in Amerikaanse regeringskringen wordt dit soms publiek geschreven.

  En door een hardnekkig Russofobe en door en door corrupte regering aan de macht te brengen heeft men de zaak nog zitten verergeren en nu zit men met de gebakken peren. Wie de verklaringen van Zelenski naast elkaar legt ziet dat men hier te maken heeft met een zeer instabiel persoon.

  Ik las deze ochtend in DS over de invoer van Japanse auto’s in Vladivostok. Er is dus op dit vlak in Rusland geen echt probleem. Men organiseerde in Kiev een fascistische staatsgreep en verloor sindsdien 20% van zijn grondgebied met daarbij de meest rijke delen.

  Met verder, wie weet, 100.000 doden en miljoenen mensen die het land ontvluchten hebben oost- en westwaarts. Het had indien men verstandig was geweest zo vermeden kunnen worden.

  Maar het idee dat men eventueel Rusland kon vernielen was zo groot en niet te stoppen. Lees er bijvoorbeeld de laatste interviews met de waarschuwende Henry Kissinger op na. Niet bepaald een man van de vrede.

  Het land is kapot maar blijft stoer doen want morgen gaan ze de Krim heroveren. Het is als Hitler die vanuit zijn bunker de wereld toch nog ging veroveren met de wunderwaffens van een Werner von Braun. Het is als Zelenski en de Amerikaanse himarsraketten. Een pure tragedie.

  Het idee dat men die gebieden zal terugwinnen zal men misschien wel opperen in De Standaard, The Guardian en The New York Times maar hoeveel keer waren die al verkeerd? Teveel om op te noemen. Maar misschien zoekt de NYT en de rest er wel naar Russische massavernietigingswapens? Succes.

  Wat me echter de voorbije week in onze pers erg opviel was het continu en veelvuldig gebruik van de term nucleair als men over Rusland schrijft. En dat is voor mij zeer verontrustend. Niet omdat Rusland vandaag in realiteit daar kernwapens zou gebruiken.

  Poetin had in zijn grote voorlaatste toespraak gesproken over nucleaire chantage van het westen. Verder stelde hij alle beschikbare middelen zou gebruiken om het land te verdedigen. Strikt gezien zijn dat ook kernwapens. Wat de legertop snel nadien wel verduidelijkte dat het hier niet ging over kernwapens.

  Alhoewel Poetin hier dus expliciet niet sprak over het gebruik van kernwapens was dit de grote teneur in de westerse media. Wat verdacht is en doet vermoeden dat dit aan de media ingefluisterd werd en die braaf luisterde.

  Vandaag nog kopte de Financial Times vooraan in grote letters ‘Poetin verhoogt de nucleaire spanning door de annexatie van 4 Oekraïense regio’s‘. Men wil Poetin voorstellen als een complete zot die desnoods kernwapens zou gebruiken om delen van Oekraïne te veroveren.

  Uiteraard zijn kernwapens een vast onderdeel van het wapenarsenaal van een kernmogendheid van Noord-Korea over Rusland tot de VS. Het is geen speelgoed of trofee voor in de glazen kast. Het ligt klaar en dat is ook de enige bedoeling. Het is en blijft echter een afschrikkingswapen.

  Wat Poetin hier bedoelde met die westerse nucleaire chantage is mij onduidelijk of het had te maken met het de toestand rond de kerncentrale in de regio Zaporizja waar men met nepargumenten Rusland daar poogt te verjagen. En oerdomme zet die de westerse wanhoop toont. De broek af bij het IAEA.

  Willy Van Damme

 9. “Heeft die op school ooit gehoord van communicerende vaten?”

  Zo en zo leven we in een wereld waar iedereen steeds meer van elkaar afhankelijk is, en waar uitwisseling vooruitgang bevorderd, niet alleen economisch, maar ook doordat men elkaar leert kennen en waarderen, dus ook cultureel. Terwijl men de mond vol heeft over diversiteit sluit men Europa af van een hele cultuur, of culturen, en predikt men vijandigheid. Waarbij toch wel duidelijk moet worden dat de diversiteit die men beoogd en waar men steeds de mond vol van heeft, opgelegde chaos is, en zelf geïnitieerde verkenning en erkenning van diversiteit bestreden moet worden. In plaats van zelf contact te kunnen leggen met Russen en de andere culturen in Rusland, krijgen we nu een vijandsbeeld voorgeschoteld, dat geeft toch wel aan dat de Europese elites, en vele anderen lager in de hiërarchie, met hun mooie praatjes, ‘imposters’ zijn.
  Johannes

  Antwoord:

  Tot over een paar jaar was er qua relaties tussen landen amper een vuiltje aan de lucht. Men had wel enkele landen in het Midden-Oosten maar daar bleef het bij. Nu roept men Rusland en China uit tot DE vijand. Dit kan alleen zeer slecht aflopen of het Westen moet toegeven dat het niet alleen meer de baas is.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s