Over nepverhalen in de media

Dat het zeer erg gesteld is met onze media wordt elke dag bewezen. De hoeveelheid nonsens, leugens en nepnieuws die men dagelijks produceert is enorm en maakt die media gewoon ongeloofwaardig. Dat is zeker geen nieuw fenomeen maar Jeroen Zuallaert toont dat vandaag op de website met zijn stuk over RT in het interview met een zekere Anton Sjechovtsov van de Oostenrijkse Center for Democratic Integrity ten volle. Dat men in het artikel schrijft dat Rusland in 2008 Georgië aanviel is een typevoorbeeld van veelgebruikte desinformatie in onze media.

Onmiddellijk na die oorlog werden er twee officiële rapporten gemaakt, een op vraag van de EU na een persoonlijke interventie van de toenmalige Franse president Nicholas Sarkozy. Beide rapporten, net zoals de persverslagen toen in onze kranten, toonden duidelijk aan dat het door de VS gesteunde Georgië was dat Zuid-Ossetië aanviel waar toen Russische soldaten, daar geplaatst onder een internationaal verdrag mede ondertekend door de VS en Georgië, als vredesmacht opereerden en gedood werden. Die rapporten zijn zo te vinden.

Zo zijn er televisiebeelden waar te zien is hoe Georgische soldaten het hospitaal in de hoofdstad Tsinvali aanvielen. Ongetwijfeld een oorlogsmisdaad. Maar voor Jeroen Zuallaert geen probleem. Het is twijfelachtig of hij dat niet weet en als hij dat niet weet dan wijst dat op een verregaand gebrek aan professionaliteit. Maar ik betwijfel dat. Het is dan ook grof om in datzelfde artikel RT te beschuldigen van het verspreiden van leugens. Men doet immers net hetzelfde of nog veel erger.

En bovendien had men de geïnterviewde om hem te duiden moeten situeren als iemand die werkt binnen de door de NAVO gestuurde groep van organisaties. De zoveelste. Dat hij pleit voor perscensuur tegen RT en die man daarover met nepargumenten laat raaskallen toont eveneens het laag bij de grond zijnde niveau.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Knack. Over het fascisme in Oekraïne doet hij daarentegen poeslief. Och er waren wat rare dingen, niet meer. Allemaal overdreven. Hetzelfde voor de situatie in de drie Baltische staten.

8 gedachten over “Over nepverhalen in de media

 1. Dag,
  VRT doet net hetzelfde: hier een interview met Anne Applebaum, lid van de Atlantic Council, die onbeperkt haar ruslandhaat en Nato-propaganda mag spuien. Zij wordt geïntroduceerd als eminent professor en historica. Over haar band met Atlantic Council wordt zedig gezwegen.
  https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/11/28/historica-anne-applebaum-europeanen-onderschatten-de-ambitie-v/
  Francine Rosenwald

  Antwoord:

  Ik heb jaren getwijfeld of die journalisten als een Rudi Vranckx en Marijn Trio weten dat ze liegen maar die twijfel is weg. Ze weten immers goed wat er speelt maar zwijgen. Een fascistische staatgreep in Oekraïne? Nooit geweest? Een verbod op de Russische taal? Nooit van gehoord? Enzovoort.

  Heb je op de VRT al een Russisch expert gehoord die akkoord is met wat zijn regering doet? Vergeet het, Russen genoeg maar ze moeten de goede ‘kwaliteiten’ hebben. Met andere woorden als een papegaai Washington kunnen napraten.

  Willy Van Damme

  • En nu het duidelijk bewezen is dat de USA de Nord Stream 1&2 heeft gesaboteerd, gaan ze nog altijd in aanbidding vallen voor Bidden, Nuland en Johnson?
   arQiRIek

   Antwoord:

   Het zijn aanwijzingen, geen bewijs. Niet te rap want zo struikel je wel eens.

   Willy Van Damme

   • Het volk, de kleine man met zijn torenhoge gasrekening, weet één ding, spijts HLN, Rudy Vranckx en C°: dat zijn miserie te maken heeft met de dichtgedraaide gaskranen van N.S. Als straks het volk op straat komt wat in Duitsland al gebeurt, kan je dus maar best uw voorzorgen nemen.
    Luc Lepoudre

    Antwoord:

    Ja die politici moeten natuurlijk hun energierekeningen vermoedelijk niet betalen. En nogmaals bedankt om over die Vancraen te beginnen. We zijn weeral iets slimmer.

    Willy Van Damme

 2. Hallo Willy,

  Een tijd geleden was er een documentaire over het Azov-bataljon waar een Professor uit Istanboel vertelde over de link met extreem rechts en Azov.

  Het bagatelliseren van deze organisatie vind ik zeer gevaarlijk, temeer omdat extreem rechts in EU aan opmars bezig is.
  Volgens deze man vechten er 50 nationaliteiten in de gelederen van Azov.

  Zijn er nog meer organisaties die er over berichten.

  Groet,

  Henk

  Antwoord:

  Zoals men in Syrië al Qaeda steunde en in Kosovo de orgaanhandelaars van het UCK, zo ook steunt men in Oekraïne allerlei ultranationalistische kliekjes voor wie Russofobie een tweede natuur is. Logisch want de NAVO voert geen oorlog omwille van de mensenrechten maar om Rusland kapot te krijgen.

  Willy Van Damme

 3. Willy, helemaal juist. De media liegt.
  Waarom zou ze dan de waarheid vertellen over die covid vaccinaties, of beter genetische injecties die langzaam je DNA veranderen tot je een willoze robot bent.
  ArQiRIek

  Antwoord:

  Net zomin als de media liegen over welke beroepswielrenner het wereldkampioenschap wielrennen won evenmin zal men liegen over de gezondheidsproblemen. Er is nu eenmaal geen enkel strategisch belang mee gemoeid.

  Uiteraard is er veel geldelijk belang voor bepaalde bedrijven dat speelt maar in essentie is dit een min of meer politiek neutrale zaak. Wel zorgen de grote winsten die sommigen kunnen maken voor manipulaties in de media.

  Het verhaal van de private gespreken tussen Ursula von der Leyen en Pfizer stinken uren in de wind maar die zullen in de media en elders, zeker weten, een stille dood sterven. Of men zou haar omwille van de ramp genaamd Oekraïne alsnog willen opruimen. Dan staat de champagne hier klaar.

  De oorlogen die we nu meemaken zijn van uitzonderlijk groot geostrategisch belang. Wie beheerst de wereld: Het Westen of de rest? Daarom dat de westerse media niets anders dan propaganda verkopen omdat ze daar toe gedwongen worden. De eerste journalist die poogt Poetin te verklaren wordt zo opgeruimd.

  Willy Van Damme

 4. Willy,

  Het is vechten tegen de bierkaai. Ook de verslaggeving over het Oekraine-conflict is beneden alle peil

  Ko Ruijter

  Antwoord:

  Ach ze dromen en leven in een wereld vol fantasie. Ik hoorde deze week op de VRT Radio 1 Ria Laenen die aan de Leuvense Unief met Rusland bezig is en het had over de ‘internationale gemeenschap’.

  Maar ze besefte plots een goeie seconde later dat het niet over de ‘internationale gemeenschap’ moest gaan die tegen Rusland was maar verbeterde haar door te zeggen ‘Westerse gemeenschap’. Een wereld van verschil. Ze zullen het ooit wel eens leren. Wel gebuisd als prof.

  Willy Van Damme

 5. Ik krijg het verhaal VRT Radio ‘lees verder niet aangeklikt. Zou het graag willen lezen
  Ko Ruijter

  Antwoord:

  Bezorg mij de link of de naam van het artikel en ik doe het nodige.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s