Toogpraat bij De Morgen

Ik las dat jullie Kenneth Roth de grote baas van Human Rights Watch interviewden (Rusland is niet meer dan een groot pompstation met een leger: Waarom de echte dreiging voor de democratie elders zit – DM 30-07-2021) waarin die zegt dat Rusland niet meer is dan een pompstation met een leger.

Dat U dergelijke achterlijke toogpraat publiceren typeert De Morgen natuurlijk. Hij heeft het ook over de strijd tegen dictaturen en daarbij valt ook de naam van Saoedi Arabië. Interessant is het daarbij te weten dat hij de verantwoordelijke van HRW voor het Midden-Oosten naar Saoedi Arabië stuurde om geld voor HRW op te halen.

Kenneth Roth - 1

Kenneth Roth of mensenrechten als instrument van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Opgepast want hierachter schuilt de ‘almachtige’ Uncle Sam.

Eind 2013 vroeg HRW in een persbericht aan de Amerikaanse regering op om Damascus, een miljoenenstad, te bombarderen. Dit gebaseerd zoals bleek op mede door hen vervalste gegevens. Iets waarvoor HRW weigerde zich te verontschuldigen. Een mail met een vraag om een reactie bleef onbeantwoord.

En dat hij China ziet als de grootste bedreiging is geen toeval. Ook Washington ziet het zo. Ach ‘mensenrechten’, het is een business als een ander. Wat verdien je ermee?

Willy Van Damme

8 gedachten over “Toogpraat bij De Morgen

 1. Alhoewel ik uw artikels soms ietwat combattief vind, toch bedankt om deze info te delen.
  In zijn interview zegt Kenneth Roth ook een aantal zinnige dingen, (hij bekritiseert o.a. de westerse landen omwille van hun hypocrisie op vlak van mensenrechten, door het feit dat de EU en VS met heel wat bedenkelijke regimes actief samenwerken).
  Anderzijds mogen de mindere dingen ook benoemd worden, zoals u doet in uw artikel.
  Kwestie van een volledig en correct beeld te krijgen van de persoon die Kenneth Roth is.
  Dirk De Mulder

  Antwoord:

  Dat klopt. Maar het maakt het naar mijn mening nog erger. Doordat ze onze politici van hypocrisie beschuldigen, ik vermoed vooral betreffende Saoedi-Arabië dat zijn kar keerde, stookt hij nog meer het vuur aan.

  De rol van dergelijke ngo’s in de huidige politieke toestand is erg belangrijk. Het zijn vooral zij die zorgen voor het misleiden van het publiek door de vijanden van het Westen voor te stellen al oorlogszuchtige, misdadige en gevaarlijke regeringen die men moet opruimen.

  Vandaar dat Kenneth Roth van HRW toen Saoedi Arabië nog met de VS meespeelde er geld ging inzamelen. Nu de familie al Saoed zich afzetten tegen het Westen zijn het voor Kenneth Roth plots mensenrechtenschenders à la volonté. Wat wel klopt maar dat was altijd al zo.

  Groepen als HRW en Amnesty International hebben als doel de mensen te doen geloven dat wat het Westen doet een goede zaak is en de strijd voor de mensenrechten steunt. Om geloofwaardig te blijven zullen ze af en toe ook wel eens wat kritiek geven op het Westen. Maar dat is beperkt.

  Willy Van Damme

 2. Bedankt Willy blijkbaar is het ook bij de De Morgen de gewoonte om de Nato propaganda te verspreiden.
  Werner De Kerf.

  Antwoord:

  Ze doen niets liever en degelijke journalistiek op die ene uitzondering na zullen je er nooit vinden. Op 26 juli hadden ze op de voorpagina een grote foto van twee Oekraïense kinderen van volgens de foto 11 jaar, kinderen dus, de ene met een kogelvrije vest en beiden met stevig schietgerief in de hand.

  De titel van het stuk was: “Oekraïne in de tegenaanval: ‘We boeken vooruitgang’. ” Waar is wel de vraag. Op de wc? Deze kindsoldaten salueerden toen er langs de weg die ze blijkbaar controleerden een legereenheid passeerde. Achter hen twee vlaggen, die van Oekraïne en de zwart-rode van het UPA.

  Dat is het fascistische Oekraïense hulpleger uit WO II verbonden aan de Duitse Einsatzgruppen die ondermeer de uitroeiing van Polen, joden, Zigeuners en Russen voor hun rekening namen. Nog steeds worden Zigeuners er in het hospitaal geslagen. Ongestraft. De vrienden van De Morgen.

  Willy Van Damme

 3. Ben opgelucht dat Mijnheer Willy er nog is met een zeldzame kritische journalistiek in Vlaanderen/België.
  Op dit weer uitstekend artikel kan ik de vraag stellen die mij al lang bezighoudt: Organisaties zoals HRW (en Amnesty Intern.) hebben veel prestige opgebouwd door Internationale prijzen toegekend door comités met herkenbare drijfveren en lofzangen en bewierrooking in pers en media. Toch valt mij een zekere selectiviteit en verhoogde aandacht op tegenover het politieke deel van de wereld dat met “regime” aangeduid wordt en zijn ze stekeblind voor de misdaden en manipulaties van de rechtstaat in en rond eigen haard. Zou daar iets over te zeggen zijn of is het een misvorming van mijn geopolitiek wereldbeeld?
  Luc Lepoudere

  Antwoord:

  Ik heb in het verleden onder meer aandacht besteed aan de sociale wantoestanden bij AI op de hoofdzetel en de dreiging van staking. En wie baas wordt van AI krijgt nadien dan in het Verenigd Koninkrijk een mooie goed verdienende weinig verlangende academische job (for the boys/girls).

  Een goed voorbeeld is de actie rond die Iraanse spoedarts Ahmadreza Djalali die men in België voert. Op geen enkel ogenblik geeft men de details waarvoor de man dan de doodstraf kreeg. Men zegt spionage maar dat klinkt vaag en in zijn geval negatief. Want de Iraanse regering liegt toch ‘altijd’ niet?

  Maar het was omwille van spionage voor de Mossad en zijn betrokkenheid bij de moord door de Mossad op twee Iraanse kerngeleerden. Zijn bevriende arts aan de VUB Gerlant Van Berlaer geeft toe dat hij met Israëli’s contact had. “Maar”, stelt deze, “hij was dan zeer voorzichtig.” Maar was dat (altijd) zo?

  Wat AI hier doet is de mensen bedriegen en de essentie van de zaak verzwijgen. In wezen kan men zich de vraag stellen of die Djalali wel degelijk een gewetensgevangene is. Vermoedelijk niet maar we kunnen het in dit geval moeilijk weten want het gaat hier over zaken van staatsveiligheid.

  Willy Van Damme

 4. Geachte heer Van Damme,

  Ik denk dat de echte dreiging voor de democratieën, en ook voor iedereen op deze wereld, de ontwrichting van ons leefmilieu is. Ik hoop voor de gewone Oekraïense burgers, maar ook voor de daar vechtende soldaten, dat straks hun ergste vijand Koning Winter mild zal zijn. Napoleon en Hitler dachten ook dat ze almachtig waren tot sneeuw en koude hun goedgelovig legers omtoverden tot hoopjes bevroren ellende. Hoelang nog gaan we de dwaasheden van de huidige wereldleiders, opgehemeld door de leugens van de media, en geruggesteund door een rijke intellectuele elite die hun ideologie verdedigd, tolereren? Al die nutteloze krijgsverrichtingen brengen ons in een versneld tempo aan de rand van de totale vernietiging. We balanceren op de rand van een kernoorlog en toch blijven we lachend en zuipend feesten alsof er geen vuiltje aan de lucht is, Waar blijft onze jeugd om een einde te maken aan dat machogedrag van een handjevol seniele oude mannetjes? Waarom laten die jonge mensen zich afslachten op het ‘zogenaamde’ veld van eer terwijl hun toekomst meer dan in gevaar is?

  Vriendelijke groet,

  Segher Marc

  Antwoord:

  Je hebt gelijk maar de druk van die bijna seniele oude mannen en vrouwen is enorm en zij controleren de media. Pelosi is 82 en Biden 79 en zij beslissen over oorlog en vrede. Met de media die uit hun mond eten. En de provocaties gaan zelfs in crescendo met rond China nu al drie Amerikaanse vliegdekschepen.

  En intussen gaat de strijd tegen de opwarming van de aarde in de vuilbak. Liever oorlog voeren tegen Rusland en China en intussen zelf de eigen put graven.
  De idiote uitlatingen van Kenneth Roth typeren het lage niveau van veel Amerikaanse intelligentsia. De man is gewoon een bedrieger.

  Samuel Huntingdon en zijn ‘Clash of civilisations’ en Francis Fukuyama met de ‘End of history’, tonen dat belabberde niveau. Ook was er Robert Kagan met het verhaal dat Amerikanen van Mars komen en Europeanen van Venus. Er zijn degelijke Amerikaanse intellectuelen maar ze komen amper aan bod.

  Willy Van Damme

 5. Hallo willy,

  Toch nog een kritisch rapport.
  Amnesty: Oekraïense leger brengt eigen burgers in gevaar – https://nos.nl/l/2439347

  Groet,

  Henk

  Antwoord:

  Ik kende dat niet en zag het ook niet in onze media. Blijkbaar is het in Nederland gepubliceerd. Dat komt er dan nog bij. Als ze eens om zich wit te wassen iets dergelijks publiceren dan raakt het niet door de perscensuur. Daar klinken alleen hoerageluiden over de regering Zelenski en haar ‘tegenoffensieven’.

  De mogelijks beste truc die AI België ooit deed was die met Oussama Atar een Brusselse jihadist die in Irak in de cel zat en na een campagne waarbij AI een sleutelrol speelde kwam die man vrij. Hij was zogezegd heel zwaar ziek en die ‘brave’ onschuldige jongen wou voor te sterven zijn mama nog eens zien.

  Hij wordt algemeen gezien als het brein achter de aanslagen op de Battaclan, Stade de France, Zaventem en Maalbeek. met honderden doden tot gevolg. Hij wordt nog gezocht. Achteraf poogde Wies De Graeve, voorzitter van AI, nog te ontkennen dat ze campagne hadden gevoerd voor zijn vrijlating.

  Zie Humo 5/7/2016 “Hij wilde zijn mama nog één keer in de armen sluiten: Iedereen slikte dat veerhaal als zoete koek”, Humo 23/8/2016 “De leugens van Amnesty International” en Humo 14/2/2017 “Ze maakten zich hoegenaamd geen zorgen om Oussama Atar”. Allen van wijlen Raf Sauviller.

  Een man met verantwoordelijkheidszin had toen ontslag genomen. Vergeet het.

  Willy Van Damme

  Naschrift:

  Toen ik deze reactie plaatste was er hierover nog niets in onze media verschenen. Sindsdien gebeurde dat. Over de misdadige praktijken van de regering die nu Oekraïne bestuurt kan men gemakkelijk boeken volschrijven. Nieuw is dat verhaal dus niet.

  Verder maakt men soms de opmerking dat het rapport van AI verre van perfect is. Ook dat is niet nieuw. De meeste rapporten van AI zijn gewoon het neerpennen zonder echt onderzoek van beweringen van groepen die de NAVO steunt. Waarna die kritiekloos in de media worden overgenomen.

  Opvallend was natuurlijk ook de bitse kriek vanuit de Oekraïense regering die blijkbaar hen toegang tot het land had gegeven. Een nieuwe toelating zal er wel niet meer komen behalve dan om zich te verontschuldigen. Het is de auteur van dit rapport aangeraden het land niet meer te bezoeken.

  Willy Van Damme

 6. Pingback: Dé oplossing voor de crisis in Syrië – Katholiek Forum

 7. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s