Le Mesurier–Vader van de Witte Helmen viel dood van zijn balkon

Deze ochtend rond vier uur lokale tijd is James Le Mesurier, de stichter van de Syrische Witte Helmen, in Istanbul dood op straat teruggevonden. Hij ‘viel’ blijkbaar van zijn balkon. Deze Britse topofficier was in 2013 de stichter van de Witte Helmen. Officieel werd de organisatie geleid door de Syriër Raed Saleh, in wezen was dat echter een cover die de ware baas moest afschermen van de buitenwereld. Maar dat lukte niet echt, hoe hard de klassieke media in het Westen ook maar probeerden.

Sandhurst

Volgens het Britse dagblad The Guardian van vandaag was Le Mesurier het slachtoffer van een heuse lastercampagne door Rusland. Deze bestempelde hem volgens de krant immers als een man van MI6. Maar wie zijn curriculum leest kan er moeilijk naast kijken dat hij een hoog geplaatst officier van het Britse leger en de NAVO geweest was.

Zo studeerde hij af aan de militaire academie van Sandhurst en was hij in zijn groep bij het afstuderen de eerste. Verder was hij onmiddellijk na het afstuderen in het vroegere Joegoslavië reeds betrokken bij het verzamelen van inlichtingen tijdens de oorlog in de Balkan. De vuurdoop dus.

Nadien werkte hij voor allerlei bedrijven die naast informatievergaring ook huurlingen leverden. Vanaf 2011 en de start van de Arabische Lente was Le Mesurier continu in het Midden-Oosten actief. Partners waren hier o.a. de Nederlandse prinses Mabel, gewezen echtgenote van wijlen prins Friso en ex-liefje van gangsterkoning Klaas Bruinsma. Dame die ook goede contacten had met de AIVD, de Nederlandse geheime dienst.

Ook was hij betrokken bij de Britse Olive Group van o.m. Christopher Steele, de voormalige Britse geheimagent van MI6 die mede verantwoordelijk was voor de rekrutering van Sergeï Skripal, de overgelopen Russische geheim agent.

Steele is ook de auteur van het befaamde verhaal over de plassex van Donald Trump in Moskou waar de vroegere presidentskandidate Hillary Clinton toen mee zwaaide. Le Mesurier werkte na 2003 en de Amerikaanse invasie bovendien in Irak voor o.m. de Amerikaanse groep Bechtel.

James Le Mesurier - 2

James Le Mesurier, man van MI6 en stichter van de Witte Helmen.

De Witte Helmen kregen van een serie lidstaten van de NAVO, waaronder o.m. Nederland, Denemarken, de VS, Qatar en het Verenigd Koninkrijk, dat zowat de initiatiefnemer was, dan ook veel geld. Recent nog gaf de VS hen enkele miljoentjes cadeau. Wel haakte Nederland onlangs af. Officieel omdat men onvoldoende controle had over de besteding van die gelden door de Witte Helmen.

Chemische wapens

Wie immers wat nader naar de Witte Helmen keek, officieel de Syrian Civil Defense, zag onmiddellijk dat het hier gewoon een afdeling was van die salafistische terreurgroepen. Telkens men in Syrië de woorden ‘chemische wapens’ hoorde roepen waren de Witte Helmen in de buurt om het verhaal wereldkundig te maken. De Witte Helmen waren dan ook in deze oorlog het Britse propaganda-instrument bij uitstek.

Merkwaardig daarbij is dat Mayday Rescue, de in Nederland geregistreerde stichting die de Witte Helmen had opgericht, zelfs geld gaf aan de zogenaamde burgerjournalisten van Bellingcat, een onderdeel van de Atlantic Council, de met de NAVO en de VS verbonden studie- en propagandadienst. Bellingcat is ook de organisatie die zeer snel de ‘daders’ kon vinden van het neerhalen boven Oekraïne van MH17, de vlucht van Malaysia Airlines. Russen natuurlijk.

En telkens als de Witte Helmen schreeuwden over het gebruik van chemische wapens kwam Bellingcat dat snel nadien ‘bewijzen’. Waarna de Britten, de VS en Frankrijk in twee gevallen hun bommenwerpers lieten uitrukken. Goed voor wat spierballengerol en louter symbolische vernielingen. Een typisch voorbeeld is dat wat er vorig jaar in de stad Douma gebeurde bij de val van dit bolwerk van salafistische terreur.

Witte Helmen - Tauqir Sharif (Derde van links)

De Witte Helmen met hulpgoederen van de Britse ngo One Nation, een aan al Qaeda gelieerde in het Verenigd Koninkrijk legaal werkende Britse hulporganisatie. Ze kreeg over haar werking al wel enkele opmerkingen van de officiële Charity Commission. Joan Cox, het vermoorde parlementslid van Labour en vroegere medewerkster van Oxfam UK, was een fan van deze groep.

Er zijn op het internet massa’s foto’s en video’s te vinden die hun linken met al Qaeda en zelfs ISIS bewijzen en hun betrokkenheid bij de Syrische gruwel. Maar dat was geen probleem voor de stad Ieper om hen in 2017 de jaarlijks Vredesprijs te geven.

Een propagandafilm over de groep kreeg in 2017 in Hollywood zelfs een Oscar maar de poging om hen bovenop ook nog de Nobelprijs voor de Vrede te bezorgen mislukte. Het zou vermoedelijk te gênant geweest zijn voor het Noorse parlement. Ooit gaf Noorwegen zelfs deze prijs aan een Jemenitisch lid van de Moslimbroeders.

Voor altijd een mysterie

Wat er vandaag in Istanbul juist gebeurde zal heel waarschijnlijk altijd een mysterie blijven. Dit soort vermoedelijke moorden hebben altijd veel kandidaat daders en geen enkele regering of geheime dienst kan men hier vertrouwen om de waarheid te zeggen.

Men zal in de media vermoedelijk zoals met de Russische familie Skripal allerlei verhalen opdissen over duistere Russen die dan klakkeloos door bladen als The Guardian worden overgenomen zelfs al raken ze bij nader toezien kant noch wal.

In wezen kan dit door zowat alle betrokken veiligheidsdiensten gedaan zijn, ook MI6, zoals het ook een afrekening onder die (sic) vrijheidsstrijders kan zijn of, waarom ook niet, een gewoon ongeluk. Keuze zat.

Witte Helmen en ISIS in Yarmoek basiskamp

Een magazijn van de Witte Helmen in Yarmoek, het toen nog door ISIS bezette deel van Damascus.

In hoeverre ook is dit gewoon het opkuisen door het Westen van een met gigantische hoeveelheden bloed overgoten vuile oorlog en wist de man veel te veel. En wie weet was het gewoon zelfmoord zoals men al hier en daar suggereert of een ruzie over geld en vrouwen. Altijd goed voor een leuk motief en een zeer sappig verhaal.

Syrië zal hem behoudens dan bij al Qaeda & co niet missen. Daar mag je niet aan twijfelen. Benieuwd ook hoelang het zal duren voor Bellingcat de ongetwijfeld Russische daders van deze misdaad zal vinden. Vraag is zeker ook wat er nu met Mayday Rescue en de Witte Helmen gaat gebeuren.

Willy Van Damme

1) Het verhaal over Le Mesurier en de Witte Helmen kan je lezen op https://willyvandamme.wordpress.com/2019/06/07/syri-witte-helmen-als-britse-oorlogspropaganda/

5 gedachten over “Le Mesurier–Vader van de Witte Helmen viel dood van zijn balkon

 1. Yep, als MI6 je niet meer nodig heeft (for what ever reason), val je (conviently) van een balkon.
  Theyknew

  Antwoord:

  Bij James bond staat er altijd bij ‘Licence to kill. En Bond werkte in de boeken en films toch voor MI6. En die boeken waren ook geschreven door Ian Fleming, een man die ooit aan de top zat van de Britse veiligheidsdiensten. Hij kon het dus weten.

  Willy Van Damme

  • Dr. David Kelly pleegde ‘zelfmoord’ na onthullingen over no weapons of mass destruction in Iraq. Waarna zijn autopsierapport voor 70 jaar achter slot en grendel verdwijnt. Zelfs zij vrouw mag die niet inzien.

   En ik ben de koning der Nederlanden..
   Theyknew

   Antwoord:

   Ja die man waren we bijna vergeten. Het verhaal toont wat voor een soort rechtstaat het Verenigd Koninkrijk is.

   Willy Van Damme

  • Overigens wil ik de NAVO ook niet uitsluiten, want na Gladio kan er altijd een Gladio-B opdoemen, ook al zeggen onze overheden dat Gladio niet meer bestaat.

   De NAVO blijft toch een eigen entiteit.
   Theyknew

   Antwoord:

   Er wordt in de berichtgeving over de oorlog in Syrië amper of niet gesproken over de rol van de NAVO maar wees zeker dat het land er al jaren een belangrijk onderwerp van discussie is geweest. Maar dan achter de schermen.

   Willy Van Damme

 2. De Turkse pers volgt het wel goed op:
  https://www.aa.com.tr/en/turkey/le-mesurier-thought-of-suicide-before-his-death-wife/1643112
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Emma Winberg kan misschien ergens Zweeds bloed hebben maar ze is al jaren gekend als een Brits diplomaat die o.m. in Damascus en Erbil op post was. In welke functie juist is mij nog steeds onduidelijk. Ze was binnen de organisatie directeur strategie en vermoedelijk nummer twee in de groep.

  Als zij de optie zelfmoord vooropstelt dan zal dat dan ook de visie van de Britse regering zijn. Ook Turkije lijkt in die richting te gaan. We zullen het maar geloven zeker.

  De dame is ook gelieerd aan het Digital Forensic Research Lab van The Atlantic Council waar ook Eliot Higgins van Bellingcat mee verbonden is. Ze is niet te onderschatten.

  Het feit dat deze website haar werkelijke positie verzwijgt is wel raar. Wist men niet beter? Haar naam komt voor in mijn groot artikel over de zaak. Zou het stadsbestuur van Ieper condoleances sturen?

  Willy Van Damme

 3. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s