Kwaliteitsjournalistiek bij het Nieuwsblad

Gisteren eens goed gelachen met Uw krant. Eerst brengt men het verhaal dat Vlamingen hun Vlaamse meesters niet meer kennen en toont men erboven het werk ‘De nachtwacht’ van de in Leiden geboren en in Amsterdam gestorven Rembrandt van Rijn. Een man die nooit een voet heeft gezet in Vlaanderen of België met dagelijks honderden mensen die naar dit meesterwerk in het Amsterdamse Rijksmuseum komen kijken. Uw krant kent ze dus ook niet. Proficiat.

Rembrandt als Vlaamse meester - Het Nieuwsblad - 27-09-2018

Nederland is dus Rembrandt en zijn Nachtwacht kwijt, toch als we het Nieuwsblad moeten geloven. Nu nog Vermeer, en waarom niet ook Van Gogh.

En dan was er wat verder in de krant een zoveelste verhaal over Novichok en vader en dochter Sergeï en Julia Skripal. Men toont een foto van een groep soldaten en stelt zomaar op basis van beweringen van de onderzoekers van Bellingcat dat de man rechts die fameuze Aleksander Petrov is die dan dat gif zou hebben aangebracht.

Nou ja, een look-a-like, dat is zeker maar ik zou dan eerder tippen op de twee figuren links onderaan en boven de foto als die gifmenger. En alsof deze foto enig bewijs voor wat dan ook zou zijn. Gedenk ook dat Bellingcat een onderdeel is van de Atlantic Council die vanuit de VS wordt gefinancierd.

En in de zaak van die Skripals is een ding absoluut zeker en dat is dat er nooit het uiterst dodelijke novichok is gebruikt. Anders immers hadden de vier personen waarvan sprake reeds lang dood geweest.

Skripal Rus Bellingcat - Het Nieuwsblad - 27-09-2018

Integendeel de dame, de enige zogenaamd overledene van dit verhaal, bleef nog veel uren leven nadat ze kwistig dat spul op haar had gespoten. Dit terwijl een druppel ervan onmiddellijk zou moeten doden. Mij lijkt dit allemaal eerder een verhaal uit Hallo Hallo en René ’s café.

Willy Van Damme

Brief naar de krant Het Nieuwsblad.

5 gedachten over “Kwaliteitsjournalistiek bij het Nieuwsblad

 1. De geschiedenis van Porton Down.

  https://www.kpnvandaag.nl/#/googlesearch?q=25000%20people%20used%20as%20guinea%20pigs%20om%20porton%20down
  They Knew

  Antwoord:
  Bedankt voor deze info. De zaak was mij wel al bekend. Er is natuurlijk ook nog de affaire van de gedeporteerden van de Britse Chagoseilanden. een saga die blijft duren. Ook is er wat jaren geleden in Australië veel herrie geweest rond de vroegere Britse atoomproeven in open lucht daar.

  Ook hier met ‘vrijwilligers’ die mochten meekijken. Er is zelfs een boek over geschreven. Ik begin trouwens te vermoeden dat vooral de Britten achter die gifverhalen en die chemische aanvallen zitten.
  Willy Van Damme

  • Tja, 25.000+ Britse onderdanen of 1 Russische ex dubbelspion, die in Rusland al veroordeeld is geweest. Was het voor Poetin niet handiger geweest als hij deze in Rusland al had geëlimineerd?
   They Knew

   Antwoord:

   Het is niet omdat de Britse regering iets zegt dat het ook per definitie nog de waarheid is. Het allemaal nog eens nakijken en de andere klok bekijken is voor de media blijkbaar helemaal niet nodig.

   En men lacht nogal in NRC/De Standaard en The Guardian met die bewering over dat kerkbezoek van die twee Russen maar ik herinner mij een merkwaardig voorval op zondag 3 september 2017 tijdens de bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde.

   De lokale Heemkring Marcel Bovyn organiseert dan altijd in de Sint-Egidiuskerk een tentoonstelling rond het verleden van de gemeente. En dat is trouwens altijd boeiend. Ik was er met de vrienden van de heemkring wat aan het praten tot wij plots een raar taaltje hoorden bij twee bezoekers.

   En dat waren twee Russen die alleen intertesse hadden voor de amper een goeie 100 jaar oude kerk. We begonnen in het Engels een korte babbel en zij bleken toeristen te zijn. Wie weet waren het wel die twee die ook Salisbury bezochten.

   De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde is immers qua kunstbezit na Sint-Baafs in Gent of misschien (behoudens het Lam Goods) de belangrijkste in de provincie. En dan is een ommetje naar de Sint-Egidiuskerk snel gedaan.

   Dus wie weet kwamen die twee hier ook wel novichok rondstrooien. Ik erger mij dan ook dood aan de berichtgeving over de zaak. Interessant en belangrijk is wel de vaststelling dat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag bij haar onderzoeksresultaten elke transparantie mist en daardoor geheel onbetrouwbaar is. Een gevolg van dit indianenverhaal. Van hun beweringen wat dan ook zal ik daarom nooit meer iets zomaar geloven.

   Willy Van Damme

   • Op Russia Insider las ik een interessante stelling. Het feit dat deze twee mannen gewoon alle regels van de spionnenpraktijk aan hun laars lapten, zoals bv zich nooit met twee verplaatsen, steeds via omwegen naar de bestemming vliegen, nooit hotels nemen, etc… maar toch vrij verdacht overkwamen met hun vreemde verhalen, zou kunnen betekenen dat ze waardepapieren koeriers waren voor één of andere oligarch. Dat blijkt een gangbare praktijk. Een militaire of security achtergrond is dan ook meegenomen. Idem dito vreemd verhaal die zgn GRU spionnen in Nederland die er gewoon alles aan deden om opgemerkt en gepakt te worden. Hun laptops bevatten doodleuk alle gewenste info om Rusland nog verder te kunnen beschuldigen. En dan bleken ze ook nog een taxi ticket in een jaszak gevonden te hebben dat leidt naar het adres van de GRU. Bellincat (weeral) bleek dan ook nog aan de hand van een nummerplaat de lijst opgesnord te hebben van een pak namen van GRU agenten. Dit lijkt mij allemaal dermate absurd en zo onprofessioneel voor getrainde geheim agenten, dat ik hier weer een desinformatie campagne vermoed. Ik vraag mij ook af waarom officiële instanties en de media een Bellingcat als betrouwbare bron aanvaarden. Stel je voor dat Jan en Pier uit Zeveneken wat gaan surfen en zich een onderzoekscollectief noemen. Gaan HLN en De Morgen dan ook plots hun beweringen voor waar aannemen? Het wordt hier steeds gekker.
    Benesha

    Antwoord:

    Ik denk dat de verhalen van Jan en Pier uit Zeveneken probleemloos in de kranten raken mits zij een verhaal produceren dat past in het kader dat men op dit ogenblik in onze pers creëert. Of dat nu waar is of niet, het doet er niet toe.

    Verder had ik recent met dat verhaal over perscensuur er op gewezen dat onze kranten moest het niet over de Britten maar over de Russen gaan men dan wel plaats zou vinden en zelfs pagina’s. Ik heb geenkristallen bol en ben Madame Blanche niet maar mijn voorspelling is dus al snel uitgekomen;

    Verder is dit info die alleen gebaseerd op informatie komende van veiligheidsdiensten en regeringen die in een conflict partij zijn. Men moet dus als journalist heel voorzichtig zijn, het kritisch bekijken, de andere partij aan het woord laten en alles in de voorwaardelijke wijs zetten. als verwacht: Men vertikte het.

    Verder heb ik als antwoord op een vorige reactie het rare voorval gegeven van de Sint-Egidiuskerk in Sint-Gillis Dendermonde van 30 augustus 2017 en ergens rond 17 à 18 uur. Buiten was er de jaarlijkse Bloemencorso en ik was in de kerk wat gezellig aan het babbelen met mensen van de Heemkring Marcel Bovyn die er hun jaarlijkse tentoonstelling hadden.

    Plots hoorden we daar mensen in de kerk rondkijkend in een voor ons onverstaanbaar taaltje spreken. En toen we hen vroegen wat hun interesse was om die kerk te bezoeken en wie ze waren bleken het twee Russen te zijn. Wie weet die van het Britse novichok verhaal.

    Zij hadden interesse in de kerk. een kerk die wel mooi is maar cultuurhistorisch van geen grote waarde. Ze dateert van rond het einde van de 19de eeuw en heeft geen bijzondere kerkschatten. En dus van veel minder waarde dan die in Salisbury of de dekenale Onze-Lieve-Vrouwkerk in Dendermonde centrum.

    Men is in de journalistiek op dit ogenblik niet bezig met het berichten van de dagelijkse realiteit maar gewoon met het moddergooien. Dat elk land een spionagedienst heeft en in binnen- en buitenland gegevens verzamelen is een feit. Maar ik denk dat de VS, de Mossad en het Verenigd Koninkrijk hier recordhouders zijn.

    En wat betreft het recente Nederlandse verhaal kan men zich afvragen waarom men die zogenaamde Russische ‘diplomaten’ niet arresteerde en voor de rechter bracht.

    Diplomaten kunnen wanneer zij bij strafbare feiten op heterdaad betrapt worden wel voor de rechter gebracht worden. Het gebeurde echter niet. Een vraag die de kranten niet stelden: Waarom?

    Wily Van Damme

  • Ja, die rechts bovenaan is het zeker niet, links onderaan maakt meer kans… Maar ik zou de tweede van rechts bovenaan toch ook nog een kans geven. Misschien een ideetje voor een kwis in dat komisch programma op Canvas, ik denk dat ze het “Ter Zake” noemen. Komiek “Jan Balliauw Uit Moskou” komt er soms hilarische dingen vertellen!

   Peter Claes

   Antwoord:
   En dan zijn er zogenaamde kwaliteitskranten als de Guardian, NRC en De Standaard die zoiets nog serieus nemen. Infantiel is een goede term voor dit soort gezwans.
   Willy Van Damme

 2. Willy toch….je weet toch dat kranten een product zijn dat dient verkocht te worden? “Sensatie”, daar komt het op aan, niet op correcte berichtgeving. In onze journalistieke opleiding hebben we toch geleerd over “agenda-setting”? Voeg bij die cocktail nog de “tijdsdruk” en “intellectuele luiheid” wat leidt tot ‘copy-paste’ , de “onwetendheid” en “ideologie” van hedendaagse journalisten en last but not least , het willen zeker stellen van de eigen carrière en wat is daarvoor beter dan meehuilen met de wolven in het bos?

  Luc Devincke

  Antwoord:
  Inderdaad, het maakt de media zo erg onbetrouwbaar. Maar een krant zou ook goed verkopen met op de voorpagina zo’n smeuïg verhaal over MI6 en GCHQ met wat James Bond erbij.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s