Gifgas slaat toe bij De Morgen

Goed gelachen met de berichtgeving in De Morgen van vandaag van Jeroen Van Horenbeek over de nieuwe vergiftigingszaak in het Verenigd Koninkrijk met ‘Londen boos op Moskou over nieuwe vergiftigingen.’ Het toont nogmaals de totale onbekwaamheid aan van wat De Morgen als informatie presenteert aan de lezers. Het is immers prietpraat en desinformatie van topniveau.

Zo schrijft hij op zeker ogenblik: ‘De gebruikte novitsjok is volgens experts zo zuiver dat die na lange tijd nauwelijks afbreekt’ en dan wat verder waar hij professor Jan Tytgat citeert met: ‘De aanslag op de Skripals vond in maart plaats. Het is onwaarschijnlijk dat novitsjok zo lang aanwezig blijft, want de stof breekt af na verloop van tijd’.

Nu is wat men in het Verenigd Koninkrijk novichok noemt een serie van zenuwgassen die in de jaren ‘80 van de vorige eeuw (in de toenmalige Sovjetunie) op experimentele basis werden gemaakt. Wat men nadien stopte vermoedelijk omdat ze op militair vlak nutteloos waren want sarin en VX zijn al dodelijk genoeg.

Nu is een van de basiseigenschappen van die serie zenuwgassen, en ook andere zoals sarin, dat ze niet alleen ultrasnel werken en erg dodelijk zijn maar ook uiterst vluchtig. Dit gaat hem hier zoals het woord zegt over gassen en die verdampen met alle gevolgen voor hun chemische samenstelling. Het is essentiële kennis voor wie daarover wil schrijven zonder zich belachelijk te maken.

Sergey en Julia Skripal

Vader Sergeï en dochter Julia Skripal genietend van een lekker drankje. Zij wil volgens haar enige zelf afgelegde verklaring terug naar Rusland keren maar blijft nog steeds vastzitten in het Verenigd Koninkrijk. Tegen haar wil? Het feit dat ze naar Rusland terug wil – volgens de Britse overheid wilde die regering haar vermoorden – toont trouwens aan dat dit Brits verhaal over novichok volgens haar leugens zijn.

Toen de VN in augustus 2013 op onderzoek trok in de Syrische regio van Oost-Ghouta trof die nergens nog sarin aan maar alleen haar afbraakproducten. Wat voldoende was om te bewijzen dat er sarin was gebruikt. En die missie was er enkele dagen na de aanval. Zijn bewering over ‘nauwelijks afbreekt’ is dan ook lachwekkend en te zot voor woorden.

Het is bovendien merkwaardig dat dit zogenaamd erg dodelijk gif novichok – volgens de Britse beweringen tot 10 maal sterker dan het al uiterst dodelijke sarin – hier gebruikt werd. Immers, Sergeï en Julia Skripal zouden volgens de officiële Britse versie met dit novichok in aanraking gekomen zijn toen ze hun huis verlieten en de deurklink aanraakten waar dat zenuwgas was aangebracht.

Daarna gaan ze nog eens leuk winkelen en op restaurant eten en drinken. Pas uren nadat ze hun huis verlieten vallen ze dan op een bank in de coma. En grotendeels hetzelfde verhaal nu met dit koppel. Kan iemand verklaren hoe een snelwerkend, uitermate dodelijk gif pas uren later gevolgen heeft voor die beide koppels en dat bovendien dan nog overleven? Ik wacht.

Vlakbij ligt Porton Down, het onderzoekscentrum van het Britse leger voor biologische en chemische wapens. Misschien kan men daar eens een kijkje gaan nemen. Maar dat doet men in het Verenigd Koninkrijk natuurlijk niet. Uw medewerker maakt van die nabijheid er zelfs geen melding van. Uiteraard. En misschien kan hij eens die ‘experts’ bij naam noemen die zijn eerste bewering zouden gedaan hebben.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Morgen van 6 juli 2018.

PS: Wie het officiële verhaal over deze twee Britse affaires serieus neemt toont een groot gebrek aan kritische zin of liegt bewust. De Britse versie van de feiten is al even geloofwaardig als die met de Boeing 757 die op 11 september 2001 in het Pentagon zou gevlogen hebben waarna de motoren, vleugels en wielen van dit zeer grote vliegtuig als bij toverslag verdwenen.

Maar ook dit blijven kranten als De Morgen voor waar nemen. En is het een toeval dat die dag toen de Skripals aangevallen werden de beveiligingscamera’s in Salisbury niet functioneerden? Want als je een zenuwgas op een deurklink aanbrengt dan moet men een zwaar beschermend pak aantrekken en dat valt zo op.

EXTRA: Men mag ook niet vergeten dat het die dag in maart toen de Skripals het slachtoffer werden van een mogelijke aanval met dat zenuwgas hevig regende. En het dus nog eigenaardiger is dat zo’n gifgas werd aangetroffen en zeker dan nog in die zuivere vorm zoals de Britse regering en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OVCW) beweerde te hebben gevonden.

5 gedachten over “Gifgas slaat toe bij De Morgen

  1. En dan is het geval van de politieagent die van de restjes van de net niet dodelijke hoeveelheid Novichok bij de Skripals ook ziek van werd, maar hij moest er eerst aan herinnerd worden blijkbaar. En dat de media hem totaal negeert ook. Waar is het interview? Bovendien beweerde men dat de hoeveelheid die op de deurklink ergens tussen de 50 en 100 gram betrof, genoeg om een dorp uit te roeien ook. Dat in de open lucht? En dan, een zegt vloeibaar, ander zegt poeder en anderen weer gas.

    phpstolle

    Antwoord:

    Het ganse verhaal zoals de Britten ons dat vertellen is de zot voor woorden en voor mij is die Julia Skripal doodgewoon het slachtoffer van een gijzeling door de Britse overheid.

    Dat hilarisch verhaal over die 50 tot 100 gram kwam van de grote baas van dat OVCW wat men bij de jingoïstische Britse pers onmiddellijk breed uitsmeerde. Tot hij dat de dag nadien moest herroepen.

    Het verhaal van die 100 gram diende om de Britse bewering over militair gebruik te staven. Wat de zaak diplomatiek plots veel erger maakte want dan had Rusland in het geheim chemische oorlogsmunitie aangemaakt. Je had zo al de heel vette krantenkoppen kunnen lezen en de nieuwe roep om sancties van de vrienden van onder meer Human Rights Watch.

    Ik heb trouwens grote twijfels bij dat onderzoek van de OVCW over deze zaak. De Britten, via de VS, controleren deze instelling en er is de vraag hoe de onderzoekers van de OVCW die stalen namen.

    Dat weten we niet en als men daar mee sjoemelde dan is de rest van dat rapport al even groot gesjoemel. Maar de rapporten van de OVCW over vooral Syrië missen elke transparantie. Ik blijf dus met torenhoge vragen zitten.

    Ik heb in die zaak nogal wat Britse media zitten lezen en je kon gewoon je ogen niet geloven over hoeveel onzin een vod als The Guardian hierover schreef. Wie gelooft die krant nog? Een idioot?

    Je opmerking over die politieman is interessant. ik had er niet aan gedacht maar misschien heeft hij spreekverbod gekregen en dan is de vraag: Waarom? Het is hoe dan ook opvallend en mogelijks verdacht.

    Het grote mysterie voor mij is nog steeds dat telefoontje van Julia Skripal met haar nicht in Moskou dat dan op TV kwam. Plots beschikte ze over een gsm en was ze niet alleen in leven maar heel goed bij bewustzijn en kritisch voor het beleid van het Verenigd Koninkrijk.

    Waarna de Britse politie haar snel hierna plots officieel genezen verklaarde. Daarover hebben bladen als The Guardian & co nog geen enkele opmerking gemaakt. Wat zeker geen toeval is.

    Wat er juist gebeurd is weet ik niet maar het onderzoek van de Britse politie in deze zaak is best te vergelijken met de kolder van Hallo Hallo.

    Willy Van Damme

    • En Higgins van Bellingcat die zich ook mee bemoeide.Dat zegt genoeg.
      PHPStolle

      Antwoord:

      Het was mij onbekend dat hij zich hier ook al mee bezig hield. Voor mij zegt dat genoeg. De man werkt voor the Atlantic Council en die organisatie krijgt geld van een aantal regeringen waaronder de VS en enkele van de salafistische dictaturen op het Arabisch schiereiland.

      Dat heeft hij trouwens recentelijk zelf toegegeven. Vandaar dat hij overal waar het Syrische leger aanwezig is er volgens zijn beweringen gifgas te vinden is. Hij was jarenlang ook een der voornaamste bronnen van Human Rights Watch wat betreft Syrië.

      De man is gewoon een typevoorbeeld van de fraude dit in deze wereld schering en inslag is. Hij is een bedrieger wiens woorden men nooit zomaar mag geloven.

      Wel blijkt de ene dame die zou getroffen zijn door een aanval met dat ‘novichok’ deze avond zondag 8 juli gestorven te zijn. Merkwaardig toch allemaal.

      Willy Van Damme

  2. Da’s van Bert Lanting, Volkskrant. Die publiceren wel een kaartje met de plaats van Porton Down.
    Zeer mainstream: onze officials worden geloofd tot het tegendeel bewezen is. Journalisten die onze officials geloven zijn dan weer zelf geloofwaardig .Zo krijgt ge een kliek met zijn groepsdenken.
    De interessante denkpistes die ik tegengekomen ben – helaas zonder bewijs:
    – Poging om Skripal uit te schakelen in opkuis van Steele dossier . Er is een censuurregel uitgevaardigd over de MI6 ‘minder’ van Skripal ( http://spinwatch.org/index.php/issues/propaganda/item/5998-two-d-notices-for-skripal-affair )
    – Russische mafia die oude stock van novichok A234 gebruikt hebben zonder rekening te houden met de versheidsdatum ( https://consortiumnews.com/2018/04/17/an-alternative-explantion-to-the-skripal-mystery/ ). Er is wel wat aan’t gebeuren rond russisch geld in Engeland.
    Het tweede scenario vind ik het interessantste. Maar dan is er dus geen sprake van een Britse false flag en is er wel degelijk novichok gebruikt en weten de Engelsen niet noodzakelijk wie er achter zit.
    Alles ligt eigenlijk nog open. Wat wel duidelijk is dat de Engelsen zeggen: whatever, ons komt het best uit dat het Putin is dus Putin it shall be.
    Tuyzenfloot

    Antwoord:
    Het probleem is dat we voor onze informatie geheel afhankelijk zijn van wat de Britse regering ons vertelt en wat het OVCW zegt. Maar dat laatste is in haar verklaring zo bondig en niet transparant dat elke serieuze waarnemer dit niet voor waar kan aannemen. Zeker na die onzin over 100 gram novichok van de baas van het OCVW. Was dat lachen.

    Wat bezielde die man? Dat is een diplomaat en toch geen idioot die zomaar wat uit zijn nek zit te kletsen. We kunnen dus alleen maar werken met hypothesen, niets meer. Het zou inderdaad kunnen verband houden met het dossier Steele (De man van het verhaal van de plasseks van Trump in Moskou) waar er zeker een link is met Sergeï Skripal. Een die de Britse pers angstvalig geheim poogt te houden.

    Het kan zijn om zo de Britse regering en haar onontwarbare knoop met Brexit wat te ontlasten. Het kan ook een derde partij geweest zijn, los van de Britten, om zo Rusland schade te berokkenen. Het kan natuurlijk ook Rusland zijn maar die heeft in mijn ogen geen motief.

    Als Moskou op Sergei Skripal wraak had willen nemen dan had ze dat gedaan toen hij in Rusland nog gevangen zat. En of die nu nog geheimen heeft is totaal ongeloofwaardig. Trouwens Jullia Skripal wees door haar twee verklaringen die thesis over de Russische verantwoordelijkheid feitelijk naar de prullenmand.

    En dan dit nieuwe verhaal? In 2008 met de Olympische Spelen in Beijing viel Georgië/De VS/Israël Rusland aan. In 2014 ten tijde van de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi organiseerde de VS en de EU een uiterst gewelddadige staatsgreep in Kiev, Oekraïne. Moet we dit laatste verhaal hier bij catalogiseren? Profiteren van de Wereldbeker Voetbal? Wie weet.

    In verband met de Russsiche maffia is er een verhaal bekend – of het waar is weet ik niet – van het gebruik van een van die experimentele zenuwgassen door leden van die mafia. het was in de jaren ’90 onder Jeltsin toen Rusland voor een groot deel onder Amerikaans-Britse controle stond. De CIA/MI6 moeten toen al geweten hebben van die experimenten onder de Sovjetunie.

    Willy Van Damme

  3. Pingback: Prietpraat en desinformatie van topniveau. Verbaas je over de onzin die de media over de gifgasaanslagen in Groot-Brittannië schrijven

  4. Geachte heer Van Damme, in een vorige reactie had ik een samenvatting gegeven van enkele Engelstalige kritische stukken over de Skripal affaire.

    Een van deze was van Rob Slane, ‘It’s the Wrong Park! How the Ducks Raise Some Serious Questions in the Salisbury Poisonings’ van 10 juli 2018.

    Rob heeft nu een correctie uitgebracht nadat hij de moeder van Aiden Cooper heeft kunnen interviewen.

    • Rob Slane, ‘The Salisbury Poisonings: How the Ducks Led Down a Rabbit Trail, Then to Some Potentially Crucial Information’, 16 July 2018 :

    http://www.theblogmire.com/the-salisbury-poisonings-how-the-ducks-led-down-a-rabbit-trail-then-to-some-potentially-crucial-information/

    De controverse rond de locatie ‘Avon Playground’ t.o.v. de ‘Queen Elizabeth Gardens’ is daarmee uitgeklaard.

    Mag ik u hierbij ook danken voor uw bijdragen over deze zaak op uw blog.

    Met achting voor uw reportages,
    Jozef Sioncke

    Antwoord:

    Het ganse verhaal is een grote soap geworden waarbij de Britse media, regering, geheime diensten, politie en de ‘wetenschappers’ van Porton Down en het Haagse OVCW (de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens) zich hopeloos belachelijk en ook verdacht maakten. Het doet mij denken aan een mix van de Britse comedyseries zoals Allo Allo, Monty Python en The Green Wing.

    Recent gaf de man van dat tweede door dat zogenaamde novichok getroffen koppel een interview op TV met zender ITV over hun wedervaren. Merkwaardig. Zo beweerde de man dat hij een flesje gevonden had dat nog geheel in zijn plastic verpakking zat.

    Hij verbrak die verzegeling en dacht dat dit een parfumflesje was en wou dat aan zijn vrouw ten geschenke geven. Daarom verbrak hij de verzegeling en wou er een soort verstuiver op plaatsen.

    Wat op zich al wel heel raar is en amper geloofwaardig. Want waarom dacht hij dat dit parfum was en waar haalde hij die verstuiver en hoe dacht hij die daar op te plaatsen?

    En aangezien het flesje nog in de verpakking zat kon het dus nooit eerder gebruikt zijn. Kwam het misschien van een lokale Aldi? Merkwaardig is ook dat hij zich niet herinnerde waar het flesje gevonden werd.

    Bij die operatie viel er wat van die vloeistof (novichok volgens Porton Down) op zijn handen wat hij er dan maar met wat water afspoelde. Had hij toen al niet geroken dat dit geen parfum was?

    Geen probleem want nadien gaf hij dit als ‘geschenk’ aan zijn vrouw die het dan o.m. op haar nek verstoof. Waarna zij kort nadien plots hoofdpijn kreeg en een week later stierf. Hij overleefde de zaak zeer snel en was enkele weken later terug thuis, klaar voor dit interview.

    Volgens de verhalen van o.m. de Britse regering en media en hun vele experten is novichok vijf tot tienmaal dodelijker dan o.m. sarin. Een druppel sarin op je kleren is volgens alle wetenschappelijke literatuur al dodelijk. En hier dan morst die man wat van die novichok op zijn handen en wast het gewoon af.

    Het verhaal verscheen niet alleen bij ITV maar ook in zowat alle Britse en Amerikaanse ‘kwaliteitsmedia’ zoals The Guardian, Washington Post en The New York Times. Maar zonder dat iemand er daar ook maar een vraag bij stelde. Kwaliteit dus.

    Merkwaardig is ook dat men wel een interview afnam van deze man maar tot heden niet van dat Russisch koppel of die politieman die in het eerste verhaal met Julia en Sergei Skripal ziek zou geworden zijn.

    Maar wie in ’s hemelsnaam neemt die verhalen nog serieus? Is Porton Down soms de producent achter die serie succesvolle comedyseries zoals Monty Python of Fawlty Towers? En wanneer kan Julia Skripal eindelijk huiswaarts keren zoals ze wou?

    Willy Van Damme

Plaats een reactie