Jemen – Met steun van het Westen

Terwijl men in Thailand terecht kost noch moeite spaart om de 12 voetballertjes en hun coach uit de kilometerslange onderwater gelopen grot te halen is er gelijktijdig de onvoorstelbaar dramatische toestand van de kinderen in Jemen.

Al drie jaar voeren Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten daar een niets ontziende oorlog en organiseerden ze zelfs een cordon rondom het land met als gevolg dat veel te weinig voedsel en andere dagelijkse benodigdheden het land binnen raakt. Uithongering dus.

Waardoor miljoenen mensen honger lijden – waarbij dan honderdduizenden kinderen – of sterven aan cholera. In wezen echter is dit een oorlog van de NAVO waarbij Westerse generaals, met Franse, Britse en Amerikaanse special forces en duizenden huurlingen en jihadisten van ISIS en al Qaeda, de leiding erover hebben en zorgen voor de moord op mogelijks honderdduizenden Jemenieten.

Dit terwijl datzelfde Westen het maar steeds blijft hebben over de Syrische president Bashar al Assad die volgens Parijs, Brussel, Londen en Washington, zijn eigen bevolking blijft uitmoorden. Met miljarden euro’s aan wapens die vanuit het Westen aan het Huis van Saoed worden geleverd om die slachtpartij toch maar te kunnen verder zetten.

Stervend kind

Een stervend Jemenitisch kind. Dankzij de uitgebreide hulp van het Westen met onder meer België en zijn wapens uit Herstal. Dank U premier Charles Michel, Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, en Willy Borsu, Waals minister-president (allen MR). Dit kind en haar ouders zullen uw ‘generositeit’ levenslang blijven herinneren. Als ze het tenminste overleven.

Met ook België en de Waalse overheid die via het overheidsbedrijf en wapenproducent FN flink poen scheppen door de Saoedische salafisten wapens te verkopen. En onze vele parlementen en regeringen zwijgen en zijn dus medeplichtig.

Een zinloze oorlog trouwens want nooit is er iemand in geslaagd om het land te veroveren, noch de Abessiniërs, de Romeinen, de Turken, de Saoedi’s, de Egyptenaren of de Britten. Het land is taai, te taai voor imperialisten.

Maar ondertussen steunt men bloeddorstige monsters als prins Mohammed bin Salman al Saoed met zijn zinloze oorlog want de Saoedi’s hebben heel veel geld waar ze graag mee zwaaien. Walgelijk is een veel te braaf woord voor wat zich in Jemen al sinds 2015 afspeelt.

Willy Van Damme

4 gedachten over “Jemen – Met steun van het Westen

 1. Willy, maak er “kost NOCH moeite” van.

  Gust Verwerft
  Antwoord:

  Bedankt natuurlijk. En dat krijg je als je totaal uitgeput na middernacht nog na het zien van die foto je woede loslaat op je computer.
  Willy Van Damme

 2. Met de belegering van Hodeidah is er echt een nieuwe fase ingetreden en kunnen we spreken van genocide. Hodeidah was voor zover ik weet de enige manier om nog voedsel naar het binnenland te krijgen. Dat gaat om 18 miljoen mensen. De VN weet dat. Toevallig stemden ze pas dit goed https://news.un.org/en/story/2018/05/1010731 . Hier werd dat geinterpreteerd als een wapen tegen Assad maar het is direct toepasbaar op Hodeidah.
  Tuyzenfloot

  Antwoord:

  Bij die belegering van de havenstad Hodeida waren naast Amerikaanse militairen ook Fransen betrokken. Het toont het humanitaire karakter van de Franse president Emmanuel Macron. De Saoedi’s zullen hem eeuwig dankbaar zijn.

  Voor een oorlogsmisdaad min of meer draait Macron zijn handen niet om. Voor zover nu geweten is hebben zij alleen de luchthaven veroverd en stokte de aanval van het deels door een Australische en Amerikaanse officier geleide leger van de Verenigde Arabische Emiraten.

  Die zijn ondertussen slaags geraakt met de Saoedi’s en dan zijn er nog de onafhankelijkheidsstrijders in Aden, ISIS en al Qaeda. Leuke soep made by NAVO. De grote strijders voor de mensenrechten en de democratie daar kunnen er dezer dagen in Brussel eens over praten.

  Willy Van Damme

 3. community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2012/06/11/massamoorden-in-jemen-met-de-steun-van-de-vsa
  community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2011/08/29/de-bevriende-dictators-van-sarkozy-en-Obama
  Janu

  Antwoord:
  Onder het mom van de mensenrechten of andere mooi klinkende woorden zoals kerstening, vooruitgang en democratie worden ganse volkeren afgeslacht.

  Dat is trouwens helemaal niet nieuw, kijk maar wat er gebeurde met de bevolking van Algerije toen Frankrijk in 1830 dat gebied veroverde. Het Frankrijk van de mooie slogans van de revolutie en de verlichting. Leugens en prietpraat, dat was het.

  Willy Van Damme

 4. De reden voor deze oorlog is olie. Yemen is het buurland van Saoudi Arabie. De olievoorraden van SA zijn niet onuitputtelijk en raken na ruim 50 jaar productie langzamerhand op. Het aangrenzende Yemen heeft geen olie productie van betekenis en natuurlijk zit daar ook olie onder de grond. Het grootste olieveld van SA produceert momenteel olie dmv water (brine) te injecteren. Daar komt nu 5% olie naar boven en 95% water. SA is door deze oorlog in Yemen, het steunen van IS en de lage olie prijzen van de laatste jaren en niet te vergeten het onbetaalbare uitgave patroon van de Saoed familie zo goed als failliet. Dus zijn de olie voorraden in Yemen hun laatste kans. Smerige buitenland politiek van het westen helpen een handje mee.
  Cale

  Antwoord:

  Het injecteren van water om olie te winnen is een vrij klassieke methode. Ik betwijfel echter of Saoedi-Arabië een probleem heeft met zijn oliewinning. Het kan natuurlijk zijn maar die zaken wordt liefst zo geheim mogelijk gehouden want het in productie brengen van nieuwe olie- en gasvoorraden is erg strategisch.

  Het zou dus goed kunnen dat Jemen grotere gas- en oliebronnen heeft dan we nu weten. De reden voor de Saoedische interventie heeft – de historiek van die regio ietwat kennende – volgens mij vooral te maken met de wens van het Huis van Saoed om naast hun kerngebied rond de hoofdstad Riyad en het veroveren van de andere nu Saoedische provincies in de jaren dertig van de vorige eeuw daar ook Jemen aan toe te voegen.

  Toen het Huis van Saoed, met steun van de Britten, ook de regio rond Mekka en Medina op de Hoesseini’s veroverden poogden zij ook Jemen aan hun rijk toe te voegen. Zij veroverden toen twee Jemenitische provincies ten zuiden van Medina en Mekka maar botsten als steeds op te groot Jemenitisch verzet.

  Die provincies worden trouwens wederrechtelijk bezet want volgens de toenmalige akkoorden moesten die na verloop van jaren teruggegeven worden aan Jemen. Wat niet gebeurde. Dit is mogelijks de belangrijkste reden voor de haat van veel Jemenieten voor het Huis van Saoed.

  De naar Saoedi-Arabië gevluchte ‘president’ zal hoogst waarschijnlijk wegens die haat – en wat voor vermoedelijk de meeste Jemenieten verraad is – nooit kunnen terugkeren. Ik vrees dat men hem bij een terugkeer gewoon zodra men dat kan zal lynchen.

  Een ander heel belangrijk element om het Saoedische optreden te verklaren heeft wel te maken met olie. De Saoedische olie moet immers of door het Kanaal van Suez (Egypte), de Straat van Bab al Mandab (Jemen) of de straat van Hormuz (Iran) gaan. Dit afsluiten van die zeer smalle doorgangswegen is dan ook vrij gemakkelijk en moet in Riyad als een uiterst gevaarlijke situatie gezien worden.

  En dan is er natuurlijk de persoon van kroonprins en ware leider Mohammed bin Salman die in tegenstelling tot de andere prinsen nooit in het buitenland studeerde. Deze lijkt uiterst agressief, bezit weinig realiteitszin en is feitelijk de geestelijke vader van deze oorlog.

  Ik vermoed trouwens dat de Verenigde Arabische Emiraten meedoen om hem beter in toom te kunnen houden. Beide landen hebben elkaar in Jemen al met de wapens onderling zitten bevechten.

  Deze oorlog is gruwelijk en waanzinnig en nu al kennen we, zoals in Syrië, de verliezer. Alleen vergt dat veel tijd om tot de hersenen van de Saoedische kroonprins door te dringen.

  Typerend voor het niveau van Mohammed bin Salman is trouwens het verhaal van Aramco. Deze bazuinde twee jaar geleden rond dat hij Aramco naar de beurs ging brengen. Een toekomstige goudmijn voor de grote investeringsfondsen, studiebureaus en hierin gespecialiseerde advocatenbureaus.

  De Londense City en Wall Street waren ongetwijfeld al hectoliters champagne aan het bestellen. Ook hier nam begerigheid de overhand van het realisme. Erg klassiek natuurlijk. Kijk maar naar de films over Wall Street.

  Media zoals Bloomberg, Reuters, The Economist, The Financial Times en The Wall Street Journal brachten die ‘idioot’ en zijn groteske plannen dan ook prominent alsof we een nieuw genie kregen die van zijn land een normale moderne natie ging maken.

  En dan kwam vrij snel nadien het verhaal dat die 100% beursgang niet haalbaar was maar dat 5% van het aandelenpakket van Aramco moest volstaan. Waarna de discussie ontstond waar men naar de beurs ging gaan, Londen, New York of eventueel Hong Kong.

  Recent kwam nu het bericht dat die plannen al in de vuilbak liggen. En kijk Bloomberg & Co besteden aan dit fiasco amper of geen aandacht. Typerend voor ook die vermeend kwaliteitsvolle media die evenzeer liegen en bedriegen als Het Laatste Nieuws, De Telegraaf of The Sun. Daarom dat ik kroonprins Mohammed bin Salman een idioot noem.

  Op een ogenblik dat hij stelt buitenlandse investeerders te willen aantrekken sluit hij de partners van die buitenlandse investeerders op om hen zo geld af te troggelen. Men moet als buitenlands investeringsfonds al vrij geschift zijn om in zo’n situatie in dat land nog geld te stoppen. Om nadien dan in de Riyad Ritz te belanden?

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s