De val van de Iraanse Sjah

Het gesprek met Farah Diba (Humo18 april) is vrij boeiend en toont nogmaals hoe bepaalde machthebbers in een hoge ivoren toren leven zonder altijd goed te beseffen wat er rond hen aan het gebeuren is.

Het klopt inderdaad dat het de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Fransen waren die Khomeini aan de macht brachten. Dit kaderde echter duidelijk in een groter duivels plan van die regeringen.

Zo vluchten beiden op 16 januari 1979 uit hun land, en exact zes maanden later, op 16 juli 1979, pleegt Saddam Hoessein, een agent van de CIA, in Irak een staatsgreep. En 13 maanden later, als de legers klaar staan, trekken Irak en Iran op 22 september 1980 ten oorlog. Wat in beide landen zorgt voor een massale vernietiging van mens en materiaal. Waarbij het Westen aan beide kanten wapens leverde.

Ayatollah Ruhollah Khomeini in Frankrijk

Khomeini en de Iraanse clerus wilden vooral hun financiën veilig stellen om zo hun macht te bewaren versus de andere krachten in het land, waaronder de sjah. In het geniep sloot hij trouwens een akkoord met de Amerikaanse republikeinse partij om de gevangen Amerikaanse diplomaten die in Teheran werden vastgehouden pas vrij te laten na de verkiezingen. Waardoor Ronald Reagan het in de presidentsverkiezingen makkelijk van Jimmy Carter kon halen.

Khomeini was trouwens ook betrokken bij de in 1953 door de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten georganiseerde staatsgreep tegen de Iraanse premier Mohammed Mossadeq. Het probleem van Khomeini en de Iraanse geestelijken was dat de landhervormingen van haar man de Sjah financieel erg nadelig was voor de grootgrondbezitters die de Iraanse clerus traditioneel was.

Bovendien kaderde dit ook in een breder plan. Door in Iran geestelijken aan de macht te brengen kon men makkelijker het schisma in de islam verder doen uitgroeien. Waar tot dan amper iemand wist wat soennieten en sjiieten waren kon dit zo uitgroeien tot wat we nu zien. In datzelfde jaar 1979 creëerde men dan in Afghanistan een salafistisch terreurleger. Alles stond klaar voor de grote apotheose.

Het kadert in het door de Israëlische diplomaat Oded Yinon in februari 1982 uiteengezette plan voor gebiedsuitbreiding van de zionistische staat. Mede via het verzwakken van het militair apparaat van de Arabische landen en het er bevorderen van het sektarisme en zo vernielen van de regio.

Het is geen toeval dat al Qaeda of andere salafistische terreurgroepen tot heden nooit in Israël zelf een aanslag pleegden en dat Israëlische militaire hospitalen al meer dan 3000 gewonde Syrische terroristen verzorgden en nadien terugstuurde naar het slagveld. Het toont waar het in Syrië echt om te doen is. En Jimmy Carter gaf in 1979 het startschot.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar aanleiding van het interview van Peter Verlinden met Farah Diba, de weduwe van de laatste sjah van Iran. Dit in Humo van  18 april 2017.

Advertenties

5 thoughts on “De val van de Iraanse Sjah

 1. De islamitische revolutie is nog minder toevallig dan het lijkt en dat blijkt ook uit de volgende aanvullende info:: http://spitfirelist.com/?s=The+Deep+October+Surprise%2C
  Edje
  Antwoord:
  Er is op YouTube een filmpje te zien waarin Zbigniew Brzezinski, Nationaal veiligheidsadviseur onder president Jimmy Carter, in 1979 een nest salafisten in Afghanistan toespreekt hopend dat met hulp van god hun land kunnen ‘bevrijden’. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=kYvO3qAlyTg. Van een oorlogsmisdadiger gesproken.

  Dit was om zo de Sovjetunie te straffen wegens de Amerikaanse nederlaag in Vietnam. De strijd voor de mensenrechten en tegen de terreur in een gegoten. De vernielzucht van de Amerikaanse elite is gewoon grenzeloos. Verder is die Arabische Lente gewoon een vervolg op eerdere stappen van de VS om het Midden-Oosten ten onder te laten gaan in een orgie van geweld.
  Willy Van Damme

 2. Klopt niet helemaal. Mossadegh werd niet door de Amerikaanse en Britse diensten onttroond. Dat is een leugen zoals we er zo veel kennen van die diensten en wordt​ gretig gebruikt om daarna aan te tonen hoe slecht onze bondgenoot wel niet was. Deze leugen is wel standvastig – dat is het minste wat je kan zeggen.

  Rest klopt wel.
  J. De Draeck
  Antwoord:
  Je moet zaken als die opstanden in Egypte, Iran, Servië of Oekraïne niet zien als een waarbij allerlei Britten en Amerikanen open en bloot de straten opgaan en eisen stellen. Neen, dat gebeurt via goed uitgedokterde in het grootste geheim voorbereide manipulaties. Dat gaat zover dat geen van de actievoerders/agitatoren die de straat oplopen goed beseffen hoe ze gebruikt worden.

  Dergelijke infiltraties in veelal bestaande groepjes gebeuren steeds zonder medeweten van de betrokkenen. Ik herinner mij een geval in de Britse milieubeweging waarbij een infiltrant zelfs zover ging door te huwen met een der actievoersters.

  Dit om zo nog beter zicht op de zaak te krijgen en vlotter de acties in een voor de overheid gewenste zin te krijgen. Het is ronduit walgelijk maar het gebeurde nog vrij recent. Herinner U ook hoe de Nederlandse AIVD zelf een salafistische website had opgezet of hoe ze in de jaren zestig de maoïstische CPN-ML had opgericht, de voorloper van de huidige SP.

  De CIA, DGSE, MI5 en Mossad zijn de grote specialisten voor dit soort operaties. Bovendien zijn alle geschiedenisboeken over die periode in Iran het erover eens dat die staatsgreep het werk was van MI6 en de CIA. Ook zij geven dit tegenwoordig toe.

  En het staat ook in detail beschreven in het boek van Tim Weiner ‘Een spoor van vernieling’ (Bezige Bij) dat een officieuze geschiedenis is van de CIA. De beste wijze om die manipulaties door te hebben is via het in detail analyseren van de Westerse massamedia. Daar liggen de sleutels.
  Willy Van Damme

 3. Geen complottheorie zonder Joden die achter de schermen aan de touwtjes trekken.
  Mr Montenegro
  Antwoord:
  Een bizarre reactie. Het woord jood komt in de tekst zelfs niet voor wel de naam Israël en de term zionisme. Zoals alle Vlamingen geen Vlaams-nationalist zijn of voor de N-VA of het Vlaams Belang stemmen, zo ook zijn zeer veel joden geen zionist en/of voorstander van Israël.

  Velen zijn om politieke en/of religieuze reden trouwens een fel tegenstander van Israël. Mensen als Norman Finkelstein en Noam Chomsky, mensen met duidelijk joodse wortels, mogen het land zelfs niet eens binnen. Lees hier anders ook het verhaal over de Antwerpse rabbijn Moshe Friedman.

  Verder zou het mij interesseren welk feit dan volgens U niet klopt. Zo niet heeft uw reactie geen enkele waarde en blijft ze zweven honderd mijl boven de grond.
  Willy Van Damme

 4. Toevallig zat ik daar laatst aan te denken. Heeft het Perzische koningshuis nog enig invloed van betekenis achter de schermen. Er zijn toen veel Iraanse mensen gevlucht naar Amerika, ook een deel naar Europa.

  Wat doen die leden van het koningshuis.
  Of zitten ze net als Keizer Wilhelm II van Duitsland te mokken in een huis Doorn.
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Een mooie vraag. Nadat de Franse regering eerst een sleutelrol speelde in het omverwerpen van haar man zorgt de Franse regering er nu voor dat ze in Parijs permanent bewaking krijgt. Wat kan hypocrisie toch mooi zijn. Er zijn uiteraard binnen de ballingengemeenschap, zeker in de Vs en vooral Californië, wel een hoop royalisten maar hun grote invloed is geschiedenis.

  Wel zijn er zeer intense contacten tussen die ballingen in de VS en Iran zelf. Maar daarover heb ik amper gegevens. Het is ook omvangrijk en zeer complex. En dus spreek ik mij hierover nu niet uit.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s