Syrië en de EU–Schaamteloze idioten

Geconfronteerd met een snel evoluerende situatie in Syrië heeft de EU volgens de Londense krant The Times (1) nu ook zijn positie tegenover de regering van president Bashar al Assad aangepast. Rijkelijk laat en het zoveelste bewijs voor zowel de totale incompetentie als de onvoorstelbare arrogantie van de leiders van de EU. Niet dat dit allemaal natuurlijk verrassend komt.

Mensen die de zaak op een professionele wijze van nabij volgden konden dit al in 2011 voorspellen. Het was toch de Franse ambassadeur in Damascus die dit in een verhit bijna fysiek geworden discussie in Parijs op het ministerie van Buitenlandse Zaken voorspelde. Maar de Franse president Nicolas Sarkozy wou die waarheid niet horen. Assad moest van Sarkozy dood en dat zou gebeuren. (2)

Decentralisatie

Volgens The Times zou de EU nu een ganse smak geld willen geven aan het Syrië van Assad indien hij een paar voorwaarden zou aanvaarden. En dat zijn een decentralisatie van de macht naar de provincies toe en democratische verkiezingen. Meer niet. Het doet denken aan de niet nagekomen beloften tegenover Oekraïne.

Deze week publiceerde de European Council of Foreign Relations een analyse (3) waarin men dit min of meer voorstelde. Het argument was dat Assad dan wel zal winnen maar doordat zijn land vernield is – dankzij de EU, maar dat schreef men natuurlijk niet – hij heel veel geld nodig zal hebben om dat te heropbouwen. En dus, klonk het, kan de EU de baas blijven en zijn voorwaarden stellen aan Assad.

Bashar al Assad

Nu men hem niet kon vermoorden gaat men bij de EU pogen zoete broodjes te bakken met president Bashar al Assad. Men denkt daarbij zelfs nog druk te kunnen uitoefenen om hem tot toegevingen te kunnen dwingen. De EU, het rijk der illusies. 

Idiotie die bewijst dat de auteur niet beseft dat de periode van de westerse alleenheerschappij definitief voorbij is. China bezit nu een oorlogskas die tegen de 3.500 miljard dollar bedraagt. Het zijn landen als China, niet de schuldenaars van de EU en de VS, die de toekomst van Syrië gaan bepalen. Een China dat evenzeer als Rusland last heeft van die door het westen gesteunde salafistische terreur.

Typerend waren de bussen die men nu overal in Syrië gebruikt om vluchtelingen en rebellen te vervoeren. Het zijn allen modern ogende Chinese bussen. Vergeet Van Hool, VDL, Fiat of wie uit Europa ook. Zoals er in Syrië nu ook overal Chinese auto’s rondtoeren.

Didier Reynders, Mark Rutte, Angela Merkel en Theresa May zullen allen in Damascus als schaamteloze wezens door het stof moeten kruipen in de hoop toch een druppel van de contracten rond de wederopbouw te bemachtigen.

Troeven

De reden voor die koerswijziging is, volgens de Times, dat in de ogen van onze Europese leiders de VS elke controle over de zaak verloren heeft en dat het Rusland is dat alle troeven in handen heeft. Dat werd volgens de krant twee weken geleden ook aan die rebellen meegedeeld. Waarbij men hun – als zwijggeld en afscheidspremie? – ook een pak geld beloofde. De krant citeerde hierbij meerdere anonieme bronnen.

Nicolas Sarkozy - 3

Volgens o.m. Franse bronnen, wou Sarkozy na Moeammar Kadhaffi ook Bashar al Assad doen vermoorden. Een beleid dat zijn opvolger François Hollande voortzette. Assad zal echter nog steeds president spelen als zij reeds geschiedenis zullen zijn. In Damascus zitten velen hen daarom al openlijk uit te lachen.

Een andere reden voor die koerswijziging is volgens het dagblad de enorm zware politieke problemen die ontstaan zijn door de vluchtelingencrisis als gevolg van de door het westen, en dus ook de EU, in gang gestoken oorlogen in Syrië en Irak.

De komst van François Fillon als toekomstig Frans president past hierin perfect. Hij wil dat Frankrijk goede maatjes wordt met zowel Rusland als Syrië. Hetzelfde met Donald Trump natuurlijk die ook zegt te streven naar goede relaties met Rusland. Alhoewel we hier gezien de chaotische onvoorspelbare natuur van de man nog erg voorzichtig moeten zijn.

Belangrijk is ook dat nadat Jordanië het al op een akkoord met Syrië en Rusland gooide nu ook Recep Erdogan overstag is gegaan. Dat het salafistische verzet in Aleppo aan het instorten is komt mede doordat hij enkele duizenden huurlingen uit Aleppo wegtrok om voor Turkse rekening elders te gaan vechten tegen de alliantie van de VS en de Koerdische YPG/PKK.

Vladimir Poetin - 10

Na Assad is de Russische president Vladimir Poetin de grote overwinnaar van de oorlog van het westen tegen Syrië. Toen de Russische luchtmacht op 30 september 2015 in Syrië in actie kwam wuifde Barack Obama alles weg, stellende dat Rusland zoals in Afghanistan in Syrië eveneens zou verzuipen. Ook hier in Washington zat men luidop te dromen en zich illusies te maken. Syrië brak de almacht van de VS. Het brak ook de macht van het salafisme. Men zou in Brussel Poetin en Assad dan ook beter feliciteren en duizendmaal bedanken.

Erdogan spartelt nog wel eens tegen maar zit duidelijk in een Russische machtsgreep waaruit hij niet kan of wil ontsnappen. Het is geen toeval dat sommige van die salafistische terreurgroepen in het geheim in Turkije met Rusland aan het onderhandelen waren.

VS is onbetrouwbaar

Waarbij men via Charles Lister – een Amerikaanse officieuze woordvoerder van die bendes en een man die vroeger in Qatar voor het Brookings Institute werkte – liet uitlekken dat men de VS hierbij niet betrok omdat deze toch onbetrouwbaar is.

Nu reeds is duidelijk dat Syrië en de regering van Assad de overwinnaar zijn van de meest gruwelijke oorlog sinds die van Vietnam. En ook hier leed de VS een zeer smadelijke nederlaag. De veruit tweede belangrijkste winnaar is Rusland die aan het Midden-Oosten en de wereld toonde een betrouwbaar bondgenoot te zijn.

Dit in tegenstelling tot de VS die probleemloos haar vazallen liet vallen en zelfs vermoorden zoals de Iraanse Sjah, de Egyptische Hosni Moebarak en de Iraakse Saddam Hoessein. Rusland liet Assad en Syrië nooit in de steek en integendeel stuurde zelfs zijn luchtmacht die mede verantwoordelijk is voor de overwinning op al Qaeda en het assortiment van koppensnellers die er amok maakten.

Khalifa Haftar - 3

Nadat het westen Libië vernielde en weigert het te helpen om uit die diepe put te kruipen trok generaal Khalifa Haftar, een vroegere generaal van Kadhaffi en gewezen man van de CIA, nu naar Moskou om hulp te vragen.

Het is dan ook geen toeval dat het recente akkoord binnen de olieproducerende landen OPEC er kwam dankzij de centrale rol van Rusland die Irak, Iran en Saoedi-Arabië tot een akkoord dwong waarbij de Saoedi’s de meeste toegevingen deden en Iran niets. En het is eveneens geen toeval dat de Libische krijgsheer generaal Khalifa Haftar recent eveneens op bezoek was in Moskou. En dat zal wel niet geweest zijn om er wat wodka te kopen.

Het ganse voorval toont nogmaals de totale incompetentie van de Europese leiders en hun onvoorstelbare schaamteloosheid. Dat ze na alles wat er gebeurde nog denken aan Damascus eisen te moeten en kunnen stellen is feitelijk hallucinant. Men zou nog gaan denken dat ze in Brussel op hun bijeenkomsten LSD gebruiken.

Willy Van Damme

1) The Times, 3 december 2016, Richard Spencer, ‘EU offers cash to Assad regime for Syria peace deal’. http://www.thetimes.co.uk/edition/world/eu-offers-cash-to-assad-regime-for-syria-peace-deal-w8shn8rjx

2) Christian Chesnot en Georges Malbrunot, ‘Les chemins de Damas, le dossier noir de la relation franco-syrienne’, Robert Laffont, 2014.

3) European Council of Foreign Relations, 18 november 2016, Julien Barnes-Dacey, ‘The first Trump test: European policy and the Siege of Aleppo’.   http://www.ecfr.eu/article/commentary_the_first_trump_test_european_policy_and_the_siege_of_aleppo7186?platform=hootsuite

Advertenties

5 thoughts on “Syrië en de EU–Schaamteloze idioten

 1. Bedankt Willy,

  Voor deze duidelijke en verhelderende omschrijving van de huidige situatie in Syrië, ik ben het hier helemaal met je eens.

  Met vriendelijke groet,

  Mike Geubel
  Antwoord:
  Wat we nu meemaken is de aanzet tot een nieuwe wereldorde waarbij de VS een van de machten is, niet de enige. De verkiezing van een clown als Donald Trump past hierin. De grootste economische macht ter wereld is nu China en niet meer de VS.

  Dat verklaart waarom men in de VS plots die onderhandelingen rond nieuwe vrijhandelsakkoorden niet meer ziet zitten. Voorheen was dat gesneden koek voor de grote Amerikaanse jongens die op die wijze de wereld konden domineren.

  Nu zijn de Starbucksen en de Coca Cola’s maar een van de vele multinationals naast dan een Huawei en Ali Baba of een Tata en Siemens. in de EU ziet men nu dat de VS de controle over de wereld aan het verliezen zijn en moet men zich goedschiks of kwaadschiks geostrategisch herpositioneren.

  Het geciteerde voorbeeld van Turkije, toch een lid van de NAVO en altijd een belangrijke strategische partner tegen Rusland van de VS geweest, is een goed voorbeeld. Erdogan luistert niet meer en gaat dan maar elders relaties opbouwen.

  Met China kan dat nog niet – de Turkse steun aan salafistische terreurgroepen in Xinjiang wordt Erdogan in China uitermate kwalijk genomen – maar dat komt nog wel. Mits Erdogan zijn aspiraties natuurlijk weet te milderen. Maar hij zal wel leren.

  Hij moet alleen zijn agressieve nationalistische politiek nog definitief opdoeken en wat leren luisteren naar zijn nieuwe vrienden. Je kan nu eenmaal niet vriendjes zijn met Xi Jinping in China en intussen messentrekkers en bommengooiers steunen die in China amok maken.

  De VS is altijd erg beducht geweest voor het ontstaan van een Euraziatisch blok. Eens dit een feit is dan wordt de almacht van de VS definitief gebroken. De NAVO en de verdeling van Europa in Jalta in 1945 waren trouwens daarop gericht.

  Maar met de enorme Chinese groei en die lokroep is dat nog moeilijk te stuiten. Het is bijna zeker de reden waarom Europese topbedrijven in de VS plots zo’n gigantische boetes krijgen. BP, BNP Paribas, Deutsche Bank en VW kwamen of komen in gevaar en brengen zo die respectievelijke regeringen in het nauw.

  Barack Obama is Duitsland via Deutsche Bank en VW gewoon aan het afpersen. Zet een stap teveel richting Moskou en WV/Deutsche Bank zijn failliet. Zo simpel gaat dat. De VS deed het trouwens voorheen met Toyota en Japan rond de kwestie van de gigantische Amerikaanse militaire basis in Okinawa. En daarover is redelijk wat documentatie beschikbaar.
  Willy Van Damme

 2. Bravo Willy voor deze prachtige bijdrage.
  De kanker der mensheid:

  https://wikispooks.com/wiki/9-11/Israel_did_it
  Gilbert
  Antwoord:
  Voor meer commentaar op deze zaak verwijs ik naar mijn eerder antwoord op de reactie van Mike Geubel.
  Wat betreft 9/11 blijf ik zoals ik al eerder stelde op de vlakte. Ik geef geen uitgebreid antwoord op feiten die zo complex zijn als dit en die ik amper ken.

  Wel is het geweten dat de Mossad tot heel veel instaat is. De twee bekendste Belgische geheime agenten, Jacques Monsieur en Abdelkader Belliraj, werkten allebei voor de Mossad. Voor Jacques Monsieur waren er ook nog de Franse DGSE, de Belgische militaire AIVD en de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA.

  Van Belliraj is het geweten dat hij bijna zeker de moord pleegde op de Brusselse dokter Joseph Wybran, toen een voorman van de joodse gemeenschap in Brussel. Ook pleegde de Mossad in de jaren ’50 en ’51 bomaanslagen tegen joodse gelovigen toen die in Bagdad hun synagogue verlieten. Men wou hen immers doen vluchten naar Israël. Wat grotendeels lukte.

  In die zin moet men vermoedelijk het anti-joodse klimaat en de bomaanslagen in Europa tegen o.m. het Brusselse joodse museum van tegenwoordig zien. Belliraj werd trouwens in Marokko opgepakt toen hij als wapenleverancier en initiatiefnemer een salafistische terreurgroep wou opstarten. Hij kreeg levenslang.

  En dan is er het verhaal dat Jacques Monsieur in 1993 op vraag van de Mossad in de VS wapentechnologie voor Iran moest bestellen (Hawk luchtraketten en de Starfighter van weleer). Dus 7 jaar na de Iran-Contra affaire. De Mossad is inderdaad tot alles instaat. De Britse inlichtingendiensten waren er trouwens van overtuigd dat de fameuze kaping van dat vliegtuig van El Al in Entebbe, Oeganda eveneens een manipulatie van de Mossad was.
  Willy Van Damme

 3. De EU zal sowieso moeten betalen want ze zijn van te dichtbij betrokken partij in het opkoteren in Syrie, in het biezonder Frankrijk, GB, Duitsland, maar niet alleen in Syrie ook in andere landen zoals Lybie en Mali !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Nog zo’n dwaasheid dit verhaal over Mali. Eerst pleegt een in de VS opgeleide officier een staatsgreep waarop onmiddellijk daarna plots uit het niets goed bewapende salafistische bendes verschijnen, samen met lokale opstandelingen. Die nemen daarna in luttele dagen het ganse noorden in.

  En geweten is dat die bendes vanuit Qatar werden bewapend. Maar Qatar zijn toch de goede vrienden van een Nicolas Sarkozy. Zie maar hoe ze de wereldbeker voetbal kregen toegeschoven. Wat hier allemaal gebeurde is feitelijk amper te geloven. Schrijf er een roman over en veel mensen zullen zeggen: Wat een onzin, dat kan toch niet. En toch is dat waar. Daarom dat de fictie het nooit kan halen van de realiteit.

  Uiteraard gaat de EU met geld over de brug komen, ze kunnen dan van de Syrische regering wat kruimels krijgen. Het is trouwens geen toeval dat men het in de klassieke media tegenwoordig regelmatig heeft over de kosten voor de wederopbouw. De hebzucht van vele mensen is nu eenmaal grenzeloos.
  Willy Van Damme

 4. De naïef-linkse benadering in Syrië van dit conflict tussen de min of meer ‘seculiere Alewieten’ en de doctrinaire Wahhabi’s heeft zo zijn gevolgen. Blinden gaan op de tast en weten slechts achteraf of ze zich verbrand hebben. Dat is ook zo in Syrië. Buitenstaanders weten het steeds in hun eigen gedachtewereldje te vertolken maar missen vaak de essentie. Ditmaal gaat het over de zogenaamde tolerante ‘rebellen’ (Al Qaeda e.d.m.) . De naïeve Obama-administratie zal die laten schieten zoals bij andere precedenten. Zo gaat dat nu eenmaal.
  Frans Caleeuw
  Antwoord:
  De VS heeft lessen getrokken uit het debacle van Vietnam. Vooreerst stuurt men alleen nog beroepssoldaten en liefst ook zoveel mogelijk buitenlanders. Maar na Irak ontdekte men ook hier reuzengrote problemen. Na Irak maakt men nu op uitzonderingen na alleen nog gebruik van huurlingen zoals die jihadisten of van Oekraïense fascistische knokploegen.

  Verder heeft men sindsdien Amnesty International en Human Rights Watch opgericht en uitgebouwd om via agitprop de indruk te geven dat men daar vecht voor een hoger doel, zoiets als mensenrechten, vrijheid, democratie en nog meer van die holle nietszeggende woorden. Die propaganda is specifiek gericht op een sociaal voelend publiek dat toen tegen de oorlog in Vietnam in opstand kwam. Dit wil men vermijden.

  Het gevolg is dat vele sociaal voelende mensen door middel van leugens, verdraaiingen en halve waarheden in hun naïviteit zo misleid en meegesleurd worden in al die oorlogen ‘voor het goede doel’. Het is heel perfide hoor en zeer weldoordacht. Dit zijn nu eenmaal geen amateurs die dit uitwerkten maar de beste professionals die men met geld kan kopen. Het noemt in het Engels ‘mind controle’.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s