De Standaard – Prijs fantastische verhalen

Met veel aandacht de stukken, vier pagina’s!, gelezen over Syrië. Jullie tranen voor de nederlaag van al Qaeda & Co in Syrië zijn ontroerend. Wat in de krant alleen nog ontbrak was een paginagrote advertentie van Qatar of Saoedi-Arabië. Uw medewerker Jorn De Cock moet dat toch kunnen regelen.

Gisteren ook nog Kaaiman gelezen over die kwaliteitskrant De Standaard en dat verhaal over verkrachtingen (1). Waarom dingen jullie in ’s hemelsnaam als schrijvers van fantastische verhalen niet mee naar een of andere literaire prijs?

Geen verbazing dat de media en zeker journalisten steevast laag scoren in geloofwaardigheid. Jullie doen dan ook dag in dag uit hiervoor hard jullie best.

Willy Van Damme.

Lezersbrief naar aanleiding van de serie artikels over Syrië in de krant van dinsdag 29 november 2016.

1) Het betreft hier het vorige week uitgebreid in de media gebrachte verhaal over een studie gehouden door opiniepeilingsbureau TNS over de houding van Belgische mannen tegenover verkrachtingen. Die was gedaan in opdracht van Eurobarometer. Koen Meulenaere beschreef het voorval in zijn typische stijl dinsdag in De Tijd onder de toepasselijke titel Bild.

Zo stelde De Morgen op vrijdag 25 november: ‘Vier op tien Belgen praten seks zonder toestemming goed’. De Standaard schreef diezelfde dag dan: ‘Seks zonder toestemming? Oké voor 1 Belg op 5’. Andere cijfers dan in de titel van De Morgen. Het steekt niet nauw.

Maar geen zorg voor de kwaliteitskrant uit Groot-Bijgaarden. In navolging van The Washington Post heeft ook dit dagblad tegenwoordig om serieus over te komen een zogenaamde factchecker.

En daar stelt men zaterdag in die rubriek dan een onderzoek in naar deze bewering met als titel: ‘Vier op de tien Belgen praten seks zonder wederzijdse toestemming goed’. Dus de cijfers van rivaal De Morgen ditmaal. Ach, wie maalt er om. “Deels waar” is het oordeel van de krant die wel toegeeft dat er twijfel rijst over de methodologie van TNS.

Maar de gestelde vraag aan de amper 1.029 Belgen was: “Sommige mensen vinden dat seks zonder toestemming in bepaalde situaties gerechtvaardigd kan worden. Denkt U dat dit van toepassing is op onderstaande omstandigheden? dronken zijn, drugs gebruiken, enzovoort.”

Een minstens dubbelzinnige vraag die verwarrend werkt. Ook is het polsen van amper 1029 mensen wegens erg klein moeilijk als aanvaardbaar te zien. Specialist Maarten De Schryver maakte dan ook brandhout van dit onderzoek en noemde het gewoon waardeloos.

Iedere krant en weekblad de naam waardig weet dat ze uitermate voorzichtig moeten zijn met allerlei beweringen komende van studies en opiniepeilingen. Veelal zijn ze op maat gemaakt van wie de studie bestelde. Niet zelden hebben ze ook alleen maar een commercieel of politiek doel. De waarheid is dan bijkomstig. Ook zou zelfs de beginnende journalist al moeten weten dat opiniepeilingen weinig of niet betrouwbaar zijn.

Dat TNS en de Europese Commissie via Eurobarometer hun naam verbonden aan deze waardeloze rommel zou voor de toekomst dan ook een verwittiging moeten zijn. Maar sinds het satirisch televisieprogramma Basta met zijn neppersberichten furore maakte is er duidelijk bij de media niets veranderd.

Toen protesteerde de Vlaamse persbond tegen het verspreiden van nepberichten door Basta. Dat de media de onzin van die persberichten klakkeloos en zonder controle overnamen was voor de persbond toen geen probleem.

Wanneer gaat men vanuit de persbond ooit eens de redacties waarschuwen om voor men iets publiceert dat bericht eerst eens na te kijken. Maar vergeet het. Als een hond met een hoed op tegen een pennenlikker beweert in het rebellengebied van Aleppo te leven dan krijgt die zonder limiet desnoods pagina’s ter beschikking. Zelfs al leeft die hond feitelijk in de staat Virginia in de VS. Maar ja, sensatie doet papier verkopen. Simpel!

Advertenties

2 thoughts on “De Standaard – Prijs fantastische verhalen

 1. Ik wil u hierbij, als Nederlandse trouwe lezer, u van harte bedanken voor uw werk en artikelen. Deze zijn altijd zeer informatief en verhelderend. In Nederland vind ik alleen Joost Niemöller nog de moeite van het lezen waard. Verder raadpleeg ik nog wat Russische en Amerikaanse non-MSM die op één hand te tellen zijn.
  Nogmaals mijn complimenten en dank,
  Wolf van Heeswijk
  Antwoord:
  Toch erg voorzichtig zijn met die zogenaamde alternatieve media. Sommige ervan kunnen probleemloos wedijveren met de NRC, Trouw, De Standaard of The New York Times. Steeds kritisch evalueren en niets zomaar geloven.
  Verder bedankt voor de bloemetjes. ik doe gewoon mijn plicht en dat is zo correct mogelijk berichten.
  Willy Van Damme

 2. JA WILLY HET IS TRIESTIG GESTELD MET ONZE VLAAMSE, BELGISCHE,Europese en westerse pers wie de uitleg hiervoor gezien heeft van Udo Ülfkotte die voor de Frankfurter Algemeine Zeitung schreef weet hoe het in zijn werk gaat, zoveel te erger is het als men tor de konklusie moet komen door al die waardeloze elementen belogen te worden en dat maar weinig politici daaromtrent reageren, waarschijnlijk souperen ze mee aan hetzelfde tafeltje dek je Ezeltje strek je ?
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Ach, als de Amerikaanse media A schrijven dan schrijven De Standaard, De Tijd en De Morgen ook A. Op zeker ogenblik omschreven sommigen in de Amerikaanse media na die terreuraanslagen België als een ‘failed state’, zoiets als dus het huidige Somalië en Libië. En zie, onze kranten namen die klinkklare onzin zelfs eventjes over. Idioter kon bijna niet meer.

  De strategie van de traditionele pers met betrekking tot Syrië is simpel. Zegt een of andere totaal onbekend figuur dat Assad kinderen eigenhandig keelde dan namen ze dat over als een feit. Zegt een aanhanger van de regering datzelfde over die jihadisten dan negeert men dat of stelt men dat dit regeringspropaganda is.

  Er zijn over de Syrische regering gigantische hoeveelheden modderverhalen verspreid zonder dat men ooit zelfs de moeite nam om aan enig bronnenonderzoek te doen of dat op zijn echtheid te testen. Neen, men neemt het steevast klakkeloos over. Men belt eventjes via Skype met iemand die men van haar noch pluim kent en plof dat is DE waarheid. Voorbeelden zat.

  En dan heeft men bij De Morgen, De Tijd en De Standaard de lef het te hebben over zogenaamd nepverhalen die de Russen zouden verspreiden. Waarmee men natuurlijk de alternatieve media wil zwart maken. Media die een alternatief zijn voor de leugens van die bladen. Ja, ze zien dat men de onzin die ze verkopen steeds ongeloofwaardiger wordt en dan krijgen wij dus dit.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s