De Tijd over Assad

Jullie portret gelezen over de Syrische president Bashar al Assad (De Tijd, 3 december 2016). Daarin verwijten jullie hem verantwoordelijk te zijn voor de ‘meer dan 400.000 doden’ van de oorlog in Syrië. Vooreerst weet niemand hoeveel doden er gevallen zijn. Het kunnen er meer en ook minder zijn.

Dat cijfer van 400.000 doden is dan ook onzin en zou door een serieus dagblad nooit op die wijze mogen gebruikt worden. Maar erger is echter dat jullie dat allemaal op het conto van de Syrische president zetten.

Volgens het vanuit het Britse Gloucester opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten – een organisatie die zoals haar website toont verbonden is aan de opstandelingen en vooral de Syrische Moslimbroeders – zijn de meeste oorlogsslachtoffers Syrische militairen met daarna burgers en als laatste categorie die jihadisten. Is Assad dan ook die man die zijn eigen soldaten liet dood schieten misschien? Volgens De Tijd dus wel.

Maar dat soort journalistiek van laag niveau wekt in jullie geval geen enkele verbazing. Het was toch De Tijd die in het verleden jarenlang de promotor was van de oplichterij in aandelen met Superclub NV en Lernhout & Hauspie NV. En zelfs toen die heren ontmaskerd waren bleven jullie hen nog steunen. Met andere woorden, jullie hebben de beleggers, jullie doelpubliek, bedrogen.

En voor zover ik weet heeft de krant zich daar nooit voor verontschuldigd. Ik vermoed dan ook dat jullie voor de tonnen leugens die jullie over Syria al publiceerden eveneens nooit zullen verontschuldigen. Maar zo kennen we het journaille.

Willy Van Damme

Reactie op een portret van Bashar al Assad van de hand van Ben Serrure in De Tijd van dit weekend. Daarin verwijt hij het Syrische leger ook dat het bij de strijd om Aleppo schoot op vluchtelingen. Op zeker ogenblik verschijnt er op het internet een filmpje van een 2 minuten waarin vluchtelingen te zien zijn die onder begeleiding van soldaten in veiligheid worden gebracht.

Plots zijn daarbij schoten te horen met als commentaar dat die jihadisten op die vluchtelingen schoten. Gelukkig zonder resultaat. Een verhaal welke geloofwaardig is want er zijn langs beide zijden verhalen te horen over dergelijke praktijken van die jihadisten om burgers als menselijk schild te gebruiken.

Een klein stukje van dat filmpje is vele uren nadien te zien bij de BBC die het plots heeft over Sjiitische milities – het moet bij de BBC nu eenmaal sektarisch klinken – die op die, volgens de BBC soennitische, vluchtelingen schieten omdat ze niet snel genoeg doorstappen. Dat is de BBC en De Tijd. En dan verschieten dan men geen enkel vertrouwen heeft in die media.

Advertenties

10 thoughts on “De Tijd over Assad

 1. HET IS ZOALS EEN JOURNALISTE VAN CNN HET VERKLAARDE” WIJ WORDEN BETAALD OM TE LIEGEN ” IN BELGIE NOEMT DE PERS DAT ” REDAKTIONELE PUBLICITEIT” een artikel schrijven waarin een bedrijf of instelling opgehemeld word met daden die onjuist zijn en uit de duim gezogen, de kunst van het schoonweer vertellen tegen geld op een eerste pagina of op een betere pagina dat de indruk moet geven aan de lezer dat het van de redaktie komt maar gewoon een leugenachtige indruk geeft dat het van de REDAKTIE komt !
  Rudy Verbuyst
  Antwoord:
  Dat die krant door haar jarenlang continu kritiekloos ophemelen van aandelen van door criminelen gerunde bedrijven haar eigen publiek bedroog is blijkbaar voor die krant nooit een probleem geweest. Er zijn er in het bedrijfsleven en de politiek al voor minder moeten opstappen. Maar bij de media is alles mogelijk…. behalve kritisch berichten want dan krijg je zo je C4. Voorbeelden zat.

  Ik heb zelf enkele ervaringen met die krant die typerend zijn voor de mentaliteit. Zo bleef De Tijd een crimineel als Maurits De Prins, de tot 4 jaar en drie maanden effectief veroordeelde sterke man achter de nu verdwenen videoverhuurketen Superclub, steunen zelfs toen al duidelijk was dat hij misdaden pleegde.

  Men ging zelfs zover door zijn verhalen zonder wederwoord te publiceren op voor zijn tegenstander (Philips) zeer delicate ogenblikken. Dit met het oogmerk dat bedrijf zware, toen een grote werkverschaffer in België, schade te berokkenen.

  Toen naderhand Jan Maes, de vroegere rechterhand van Maurits De Prins, tegen mij strafklacht indiende speelde die een vol fouten staande brief van het Gentse hof van beroep door aan hun journalist René De Witte waarna die en zijn krant breed uitgesmeerd stelden dat ik voor de correctionele rechtbank moest verschijnen. Mijn naam stond zelfs in de titel. Daarbij insinuerend dat ik wel eens echt schuldig zou zijn.

  Men had zelfs niet eens de moeite gedaan naar mij, mijn advocaat, het blad waar ik voor werkte of het hof van beroep te bellen. Alleen een document van een toen al veroordeelde crimineel was voor dat journaille voldoende. Nadien probeerde Marc Van Cauteren, de hoofdredacteur, mij zelfs nog wijs te maken dat zij die private brief van het hof zelf hadden gekregen. De idioot dacht mij dat wijs te kunnen maken. En toen dat niet lukte begon hij te klagen over de idioten op de redactie. Dat is De Tijd.

  Nadien publiceerden zij onderaan binnen de krant op een van de minder gelezen even pagina’s een klein recht op antwoord. En de Raad voor Journalistiek, die fouten moest beoordelen, stelde nadien dat alles correct verlopen was want…ze hadden een recht op antwoord geplaatst. Journalistieke deontologie, vergeet het, aldus de persbond.

  Jaren later voerde ik een discussie op hun website en stelde niets meer dan dat Israel een grote invloed heeft op de Amerikaanse politiek. Ik kreeg om die reden het verbod van die krant om er nog reacties te plaatsen. Ze hadden daarbij zelfs nog de lef om te ontkennen dat ze censuur pleegden.

  Wie De Tijd een betrouwbare krant noemt is dan ook zeer naïef of gewoon ter kwader trouw.
  Willy Van Damme

 2. “In a time of deceit, telling the truth is a revolutionary act.” G. Orwell

  Willy nog een interessant artikel over de “media”. We mogen ervan uitgaan dat alles wat ze ons ooit verteld hebben grove leugens zijn. Zelfs de geschiedenis die we in school ingelepeld kregen.

  http://achterdesamenleving.nl/10-grote-leugens-van-de-mainstream-media/#.WEcOXbLhC70

  Maar… het was onlangs rode neuzen dag… en naar het schijnt hebben “ze” veel geld afgetroggeld van de huisslaven, en daarmee kunnen ze de leugen fabriek verder laten draaien.
  Gilbert
  Antwoord:
  Nog deze avond wat gezellige babbels gehad waarbij een van de gesprekspartners stelde dat de geschiedenis steeds wordt geschreven door de overwinnaars en dat zelfs onze hele geschiedschrijving een grote leugen is.

  Dat lijkt mij wat overdreven maar het is in het beste geval slechts een deel van onze geschiedenis. Veel feiten zijn juist maar niet zelden uit hun contact gehaald. Ook worden soms cruciale aspecten gewoon achterwege gelaten. Zo lijkt Thomas More in onze boeken een heilige terwijl die man mensen op de brandstapel gooide om reden dat ze zich van de Katholieke kerk afkeerden.

  Onze kennis van al wat zich buiten Europe en het gebied van de Middellandse zee afspeelde is bij de overgrote meerderheid van de Europeanen feitelijk nul. Wat weet men over Indië, Japan, Iran, China, de Afrikaanse koninkrijken voor de 19de eeuw? Toch niets.

  Vraag waar de naam mokka voor koffie vandaan komt en je zal stomverbaasde gezichten krijgen. Het komt van de naam van de Jemenitische havenstad Mocha die vroeger een wereldmonopolie op de uitvoer van koffie had. Een goede introductie is het gesprek in Knack van deze week met een zekere Peter Frankopan over zijn boek ‘De zijderoutes. Een nieuwe wereldgeschiedenis’. De titel is: ‘Het Westen krijgt een mythische feelgoodversie van de geschiedenis opgelepeld’.
  Willy Van Damme

  • Voor wie er belang in mocht stellen:

   Het gesprek in Knack waar Willy Van Damme het hoger over heeft is ondertussen vrij beschikbaar:
   https://janstevens.wordpress.com/2016/12/14/het-westen-krijgt-een-mythische-feelgoodversie-van-de-geschiedenis-opgelepeld/

   Van de Nederlandse vertaling van het spraakmakende boek van Peter Frankopan, De Zijderoutes. Een nieuwe wereldgeschiedenis, is naast de eerdere gebonden uitvoering ISBN 9789000315703 (hb, €49,99) en het e-boek ISBN 9789000315710 (EPUB, €5,99), vorige maand ook een paperbackuitgave verschenen: ISBN 9789000358885 (pb, €25;00).

   Ook over wat er in het Oosten gebeurt is het bij de kakelende klasse niet enkel een niet weten, maar ook en misschien wel vooral een zelfgenoegzaam en zichzelf fêterend niet willen weten. Misschien zegt sommigen hier de naam Simon Leys ook wel wat.
   Bart Van Stappen

   Antwoord:

   Een interessant man en vermoedelijk dus ook boeiend boek. Ach men denkt hier nog steeds het centrum van de wereld te zijn. Idioten zijn het. Voor de nieuwe technologieën en hun toepassingen moet men in landen als China zijn. In 1996 was ik in Hong Kong en daar zag je op straat massaal het gebruik van GSM’s terwijl dit hier nog amper in gebruik was.

   De Chinese automarkt is even groot als de Europese en Amerikaanse samen en voor elektrische auto’s moet men in China zijn. Onze autoproducenten hebben jaren achterstand op de Chinese ontwikkelingen op dit gebied. Ook Afrika is aan het opkomen. Maar ook dat wordt weggelachen. Het verklaart waarom onze Europese leiders denken zich te moeten moeien met het bestuur van andere landen zoals Syrië, Libië en Irak.

   En dan verschieten dat wij mislukken. China heeft al het geld en wij al de schuld maar toch denkt men in Brussel dat men zonder hen Syrië nooit zal kunnen heropbouwen. Imbecielen. Leuk om weten is dat zijn vader op het einde van W.O.II Kroatië ontvluchtte. Dat zal wel vermoedelijk zijn reden hebben.
   Willy Van Damme

 3. De tijdgeest. De EU gaat al zover kritiek op het beleid niet alleen middels Facebook, Google, etc. te onderdrukken, maar zelfs te vervolgen! https://www.davidicke.com/article/395693/eu-censors-anti-brussels-protests-crime-fears-eurocrat-crackdown-dissent

  Kranten; middels het overleg van hoofdredacteuren – ze liegen in koor. Het zijn propaganda kanalen.
  Hun bovenbazen; ze zien dat het perfect werkt. Zij slagen er daadwerkelijk (moeiteloos) in de denkwereld van de burgers naar de gewenste ‘policor’ formats te manipuleren.

  Vandaag dropte AVAAZ een bedel-mail in mijn mailbox. Dat ‘White Helmets’ zo heroïsch mensenlevens weet te redden, tegen ‘die opzettelijke oorlogsmisdaden tegen hun schattige vrijwilligers door de bommenwerpers van Assad’, of ook ik ff wilde overmaken.

  Mij niet opgevallen dat het media/propaganda kartel dit uit Syrië heeft willen rapporteren:
  “Syrien bestätigt Israels Angriff auf Damaskus wie auch Russia Today 30 Nov. 2016 Israel jets mark go-it-alone policy on Syria” http://www.debka.com/newsupdatepopup/19077/Syrian-military-spokesman-confirms-Israeli-airstrike-on-Damascus
  DEBKAfile Exclusive Analysis November 30, 2016, 9:56 http://www.debka.com/article/25806/Israel-jets-mark-go-it-alone-policy-on-Syria

  We hebben Trump gehoord: helemaal kontenkusser van Netanjahoe; ‘bomb the hell out of IS’, lees bommentapijten – het bekende werk; zoveel mogelijk burgerdoden; alles aan puin schieten. (ref, Vietnam, Cambodia, Dresden, Leipzig, infrastructuur, de industrieen, etc.).
  Ondertussen wordt het nederzettingenbeleid geruisloos opgeschaald, van alle kanten klinken meer schaamteloze oproepen tot totale uitroeing van de Palestijnen, en totale annexatie van de bezette en omsingelde gebieden.

  Interessant was ook deze week te lezen dat er zovelen deserteren uit de rangen van het VSL – die niet meer zij-aan-zij met de YPG (willen) vechten, maar tégen de YPG. Ook doodgezwegen in onze propaganda pers: https://southfront.org/arab-fighters-massively-defect-from-us-backed-sdf-attack-kurdish-ypg-units-in-northern-syria/

  Onze NAVO ‘beschermers’ zijn niet te houden. Wilde honden. Dit is allemaal ter aanloop naar de aanval op Iran. Dat zijn bommenwerpers, jachtvliegtuigen, kerntechnologie, e.d. geleverd kreeg door . . . . de schurkenstaat met IS in haar naam. Alle Bilderberg partijen, in alle EU-lidstaten, gehoorzamen deze touwtjestrekkers. Vrijwel alle bewindslieden en regeringsleiders hebben de eeuwige gehoorzaamheid gezworen. Die leven in hun eigen illusoire wereld. Het volk zit erbij en kijkt er naar. Surrealistisch. Doodeng. Aldus Huxley schreef zijn boek niet als aanbeveling, maar als goedbedoelde waarschuwing. Nu is de ‘Harry Potter – generatie’ aan de macht. Leg ze een kul-verhaal voor, en ze zuígen het op. De slachting door ‘onze’ IS onder Christenen in Syrië gaat zeker worden gekopieerd naar de EU. De messen worden reeds geslepen, de media hebben de scripts al klaarliggen. ‘Copy’, ‘Paste’ – dat is het ‘business model’, anno nu.
  En ‘alt’-media demoniseren, censureren, en weren.
  Milou Voorst
  Beantwoorden:
  David Icke is een totaal onbetrouwbare clown, je kan dan veel beter zelfs De Morgen gaan lezen. Daar staat tenminste af en toe en serieus stuk in. Hij nam het verhaal over van de Britse vod, sorry krant, The Express, die is enkele gradaties beter dan Icke.

  In feite is het een voorstel van de meerderheid in het Europees parlement dat echter nergens gaat geraken. Men wil onder meer kritische stemmen en vooral Russische media monddood maken. Het is inderdaad een ware schande en een brutale poging tot censuur. Dat het in de politiek en de media amper kritiek kreeg is uiteraard verontrustend.

  Wat betreft die ontploffingen op de luchtmachtbasis van Mezzeh vlakbij Damascus is er voor zover ik weet onduidelijkheid. Ik ken drie versies, Israëlischge vliegtuigen die bommen gooiden, lange afstandsraketten of een munitieopslagplaats die ontplofte.

  Op de beelden zie je niets – het was ook donker – behoudens een ontploffing. Wel is er voor zover ik weet geen Syrische protest geweest of een Russische boze nota. Debka, een instrument van zionistische propaganda, is op dat gebied ook niet echt een betrouwbare bron. Deze zit in de categorie van David Icke en The Express.

  AVAAZ is een initiatief van George Soros. Ik kreeg die rommel ook en schreef hen eens een boze brief waarna hun mails stopten. Ze lezen blijkbaar Nederlands. Soros verzuipt dan ook in het geld en kan die mensen allemaal betalen om zo die vunzigheid te versturen.
  Willy Van Damme

 4. Mij is De Tijd onbekend — ik weet wel van het bestaan ervan, maar ken de krant niet — echter maakt dit alles op mij de indruk dat De Tijd een christelijk georiënteerde krant is. Klopt dit vermoeden van mij, zou ik willen weten?

  Egbert Talens, Zutphen
  Antwoord:
  Je kan ze het best vergelijken met het Financieele Dagblad. Het schrijft voor een rijk of welvarend nichepubliek dat wat centjes op de beurs inzet. Ze wordt vooral door het patronaat gebruikt om haar visie door te zetten. De krant zal zich daar ook altijd naar gedragen.
  De krant is doordat ze een politiek instrument van het patronaat welke grossiert in het manipuleren van de samenleving totaal onbetrouwbaar.

  De verhalen rond Lernhout & Hauspie en Superclub bewezen dat eveneens. Vele duizenden mensen verloren mede dankzij de leugens van die krant soms al hun centen. Ik ken het Financieele Dagblad onvoldoende maar ik denk niet dat zij al zo’n smeerlapperij begingen.
  Willy Van Damme

 5. http://theduran.com/eu-will-give-assad-money-if-he-allows-al-qaeda-jihadists-to-rule-over-parts-of-syria/
  Gilbert
  Antwoord:
  Deze interpretatie klopt in de feite. Het idee van de federalisering van Syrië is wat de oorlogspartijen in Washington, Israël, Parijs, Riyadh en Londen nu pogen te lanceren. Het betekent inderdaad dat de provincie Idlib dan verder in handen zal blijven van terreurgroepen als Ahrar al Sham en al Qaeda (Jabhat Fatah al Sham).

  Het is een plan om zo de oorlog nog jaren te laten aanslepen. De feitelijke invasie van de VS in het oosten, gebruik makend van het argument om ISIS uit te schakelen, is hiervan een onderdeel. Sommigen propageren zelfs het uitbouwen van een serie Amerikaanse militaire basissen om dit te bestendigen. Er zijn er nu al twee minibasissen.

  Uit mijn informatie blijkt echter dat Turkije dit spel niet meespeelt en zich tegen de VS keert. Een officiële Turkse delegatie bezocht recent zelfs de Krim en was ‘tevreden’ over de toestand daar. Uiteindelijk poogt de VS, en Israël, al decennia om een soort groot Koerdistan te installeren. De vraag is hier echter wie dat dan moet besturen: PKK/YPG, de clan Barzani of die van Talabani of weer iemand anders?

  Turkije heeft zich de voorbije maanden echter achter Rusland en Syrië geschaard – zij het met erg lange tanden – in het besef dat dit de enige overgebleven valabele strategie is. Assad gaat toch winnen en dan is het voor Ankara de bedoeling zeker geen groot Syrisch Koerdistan met de PKK aan zijn zuidergrens te krijgen. Dat is de ware nachtmerrie voor de ganse Turkse politiek, van islamisten over de ultranationalisten tot de kemalisten.

  Verder is het overduidelijk dat Frankrijk gaat afhaken. Het is geen toeval dat de toekomstige Franse president bijna zeker François Fillon zal zijn. Het verbazend is dat men die binnen de politiek plots naar voor is beginnen te schuiven tussen Nicolas Sarkozy en Allain Juppé, twee die partner van de VS willen blijven in o.m. de kwestie van Rusland en Syrië.

  Delen van de Franse elite zijn die buitenlandse politiek blijkbaar kotsbeu. En dan is Fillon, een al oude ‘vriend’ van Rusland, en dus een echte Gaullist, plots de oplossing. En dus gaat Frankrijk, nu onder Sarkozy en Hollande in het dossier Syrië haantje de voorste, afhaken.

  Neen, het idee van een Syrië met elkaar oorlog voerende stukken zal nergens geraken. Hun pogingen om dat te realiseren zijn in Irak ook aan het mislukken. Het sturen van ISIS om een soort Soennistan trouw aan Saoedi-Arabië te creëren faalde trouwens grandioos. Het nationaal Iraaks gevoel lijkt ook te sterk en men doorziet de val die de VS en Israël hadden opgezet.

  Ook in Syrië ziet men dat trouwens heel goed hoor. Het nu schuchter vooropgestelde plan is de zoveelste in een serie van illusies die men in de EU en de VS rond Syrië al maakte. Het toont alleen hun arrogantie en onkunde. En wezenlijk is de zeggenschap en controle hier van de VS en de EU hier NUL. Kan iemand hen dat eens gaan zeggen.
  Willy Van Damme

 6. Het komt mij voor als een interessant gedachte-experiment — afgezien van de enorme ellende die Syrische inwoners de laatste jaren hebben ondervonden; daarbij ontbreekt elke insteek die interessant genoemd zou mogen worden — de laatste ontwikkelingen in Syrië en omstreken af te zetten tegen wat met de plannen PNAC en ACB werd beoogd. In een eerdere reactie heb ik hierover iets naar voren gebracht, maar voor wie dat gemist heeft, heel kort het volgende: beiden houden verband met wat politieke zionisten voor ogen stond en stáát ter zake van hun project Der Judenstaat* oftewel Israel. Project for a New American Century en A Clean Brake zijn afkomstig uit een en dezelfde koker: politieke zionisten, voornamelijk joden in óók Amerika, die al vanaf ca. 1860 aan het sleutelen waren m.b.t. bovengenoemd project. WO-I en WO-II, stichting staat Israel (mei 1948) , de Zesdaagse Oorlog (juni 1967), ze hadden er álles mee te maken, evenals de huidige politieke verwikkelingen in de Midden-Oosterse regio en aangrenzende gebieden. Het kan aan mij liggen, maar mij bekruipt het gevoel dat genoemde laatste ontwikkelingen slecht vallen bij die voorstanders (want bedenkers) van genoemde plannen. Een Israelische (lucht)aanval bij Mezzeh (Damascus) verbaast mij dan ook geenszins, en ik verwacht meer van dergelijke politiek-zionistische ingrepen, omdat ze er ook al waren in de jaren hiervoor. Dat deze bij ons geen aandacht hebben gekregen, past geheel en al in de schaapachtige volgzaamheid van het Westen, waar het zaken betreft die Israel niet aan de grote klok gehangen wil hebben. Het feit dat Bashar Al-Assad koste wat het kost provokatie van Israel tracht te vermijden, is nmbm de beste manier om het ingrijpen van Israel in zijn land zo veel mogelijk te voorkomen.
  * Lezen in cursief.
  Egbert Talens
  Antwoord:
  Het is duidelijk dat alles wat in Syrië gebeurt en gebeurde te maken heeft met Israël. De gebeurtenissen rond Gaza en de houding van de EU tegenover de Israëlische agressie bewijzen dat. Toen waren er geen tirades vanuit de EU tegen de dodelijke agressie en grote schending van de mensenrechten door Israël. Neen, onze Europese leiders togen nadien zelfs naar ginds om hun steun voor het zionisme te tonen.

  En als de Saoedische koning sterft dan gaan ze vanuit Europa allen ginds hun medeleven tonen. Sterft Fidel Castro dan is dat een moordenaar en dictator waar men mijlen van weg blijft. Wat betreft die ontploffing op de luchtmachtbasis van Mezzeh blijft het onduidelijk wat er gebeurde. Het blijft natuurlijk meer dan intrigerend. Waarom die onduidelijkheid komende van beide zijden?
  Willy Van Damme

 7. Willy,
  in augustus was ik op vakantie in Engeland en besloot om eens te kijken of ik de winkel van de baas van het SOHR kon vinden. (Het SOHR is in Coventry, niet in Gloucester).
  Ik heb hem niet gevonden.
  Nu was mij wel bekend dat de man zei dat hij bedreigd werd, en dus is hij mogelijk ondergedoken.
  Maar hij moet, wereldwijd gezien, de bekendste inwoner van Coventry zijn.
  In Moskou, Washington en Peking wordt over hem gesproken en geschreven.

  Ik besloot dus rond te vragen. Wie kende hem? Wie had hem gezien of gesproken? Waar had hij ooit zijn winkel?

  Het bleek dat niemand hem kende. Zelfs niet in de moskeeën die ik bezocht. Maar ook niet op de redactie van ‘The Coventry Telegraph’, de lokale krant.
  En ook niet bij Coventry Plus, het lokale radiostation.
  Coventry’s ‘beroemdste zoon’ was in Coventry zo goed als onbekend.

  Hier kun je veel speculaties over bedenken.
  Dat er iets niet helemaal klopt, is volgens mij wel duidelijk.
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Bedankt voor je verduidelijking, het is inderdaad Coventry en niet Leicester. Excuses dus. Volgens de Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia zou hij feitelijk Osama Soeleiman (Suleiman) heten en er daarnaast nog een kledingwinkel uitbaten. Het ganse verhaal rond de man is zo ongeloofwaardig als maar kan zijn.

  Osama Soeleiman zou in 2000 uit schrik voor een vierde veroordeling Syrië ontvlucht zijn. Waarom is mij echter nog onduidelijk. Volgens de Franstalige Wikipedia zou hij een politiek activist geweest zijn komende uit de zogenaamde seculiere linkerzijde en om die reden gerechtelijke problemen hebben gehad.

  Hij behoort volgens de meeste bronnen tot de Moslimbroederschap. Wat dan weer door Franse journalisten van o.m. staatspersbureau AFP en Le Monde, supporters van die jihadistische opstand, wordt betwist. Maar andere bronnen waaronder de vroegere baas van de Franse buitenlandse geheime dienst DGSE Alain Chouet bevestigen die link met de Moslimbroeders. Chouet wordt ook beschreven als een expert van het Midden-Oosten. Wat gezien zijn vroegere positie geloofwaardig is.

  Nog volgens die Franstalige Wikipedia kreeg dit ‘Observatorium’ ook geld van de Amerikaanse National Endownment for Democracy, de oude afsplitsing van de CIA en specialist in de destabilisatie van landen en het plegen van staatsgrepen.

  Volgens diezelfde Chouet is er ook financiering vanuit Qatar en Saoedi Arabië. Verder zou Soeleiman ook samenwerken met Amnesty International. Maar die hun bronnen voor wat betreft Syrië kennen we al sinds het voorval met de Zwitserse salafistische ngo Karama.

  Officieel is het een eenmansoperatie die hij bestuurt naast dan zijn kledingwinkel. Hij zou volgens eigen zeggen daarbij, naast de 200 of zo informanten, de medewerking hebben van een viertal lokale medewerkers in Syrië zelf en vermoedelijk een vertaler. Wie die mensen in Syrië zijn is onduidelijk. Maar hoe iemand dat allemaal doet is natuurlijk een goeie vraag. Met als extra vraag: Wie betaalt al die rekeningen? Allah?

  Hij is volgens Wikipedia sinds 2000 niet meer in Syrië geweest en beweert er een tweehonderdtal informanten te hebben. Kan zijn, maar daarmee bestrijk je geen groot land als Syrië om al die informatie te verzamelen, te controleren en dan nog eens neer te schrijven. Ik doe het hier ook alleen en het is gewoon onbegonnen werk om wat hij presteert alleen te doen. Het kan fysiek niet. Hij liegt dus en het kan niet anders.

  Mijn vermoeden, en ik zal er wel boef op zijn, is dat het feitelijk een operatie is van de Britse buitenlandse geheime dienst MI6 – die steunen ook grootschalig Ahrar al Sham – die via haar agenten ter plaatste informatie verzamelt en dan gebruik makend van dit typetje al die info weet te verspreiden. En dat verklaart vermoedelijk zijn populariteit bij de Angelsaksische media.
  Je begint in Coventry niet zomaar met dit soort activiteiten zonder stevige Britse regeringssteun.

  Eigenaardig is ook het barslechte Engels welke hij schrijft en dat bijwijlen zelfs niet eens leesbaar is. Een verhaal van een 15 lijnen bijvoorbeeld zonder maar een punt. Als je dit doet en al zestien jaar in het Verenigd Koninkrijk woont dan ken je toch wat beter Engels dan dat. Mijn vermoeden is dat MI6 het bewust zo slecht maakt om het echt te doen lijken.
  Een Syriër die amper Engels kent dus. Dat klinkt toch goed, niet?

  Volgens de Franstalige Wikipedia krijgt zijn Observatorium financiële steun vanuit de EU en een niet nader genoemd Europees land, vermoedelijk het Verenigd Koninkrijk. Osama Soeleiman is trouwens ooit officieel ontvangen geweest door de vroegere Britser minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

  Bij bladen en persbureaus als Reuters, The Guardian, CNN, The New York Times en de Washington Post is hij de meest geciteerde bron over het land. Weinig persartikels over Syrië verschijnen zonder dat men hem aan het woord laat. Opvallend en deontologisch helemaal door de bocht is daarbij dat men hem zelden of nooit politiek plaatst als informatiebron.

  Wie naar die website kijkt ziet nochtans reeds bij de eerste pagina de vlag van het zogenaamde Vrije Syrische Leger, een uitvinding van de VS en haar vazalstaten. Bij het citeren van een bron, zeker als het gaat over zwaarwichtige informatie, is men als journalist deontologisch verplicht om die te plaatsen.

  Zo immers weet de lezer wie de persoon of organisatie juist is en kan die deze verklaring op haar waarheidsgehalte schatten. Als men bijvoorbeeld een politicus over Geert Wilders aan het woord laat dan is het een verplichting om te zeggen tot welke partij die behoort. Zo kan de lezer die verklaring min of meer correct plaatsen.

  Typerend is natuurlijk het gebruik van het woord ‘mensenrechten’ in de naam. Het klinkt mooi en geeft vertrouwen aan de niets vermoedende buitenstanders. Het is als de tapijtverkoper die aan je deur je komt vertellen dat het door hem aangeboden tapijt in het Iraanse Isfahan is gemaakt en niet, zoals de realiteit is, uit een goor fabriekje in Bangladesh komt.

  De man/zijn organisatie steunt die jihadisten en hij heeft dan ook geen sikkepit met mensenrechten te maken. Integendeel, ze haten dit concept. En dat die man in Coventry ook onder moslims niet gekend is wekt daarom niet de minste verbazing. Bedankt voor je speurwerk.
  Willy Van Damme

  • Ik heb er ooit een artikel over gelezen, de man zou een gewezen kelner zijn die 1 of meerdere keren veroordeeld is voor pooierij !
   Rudy Verbuyst
   Antwoord:
   Zou kunnen, ik baseerde mij gewoon op mijn parate kennis over de man en wat ik las bij de Engelstalige, Nederlandstalige en Franstalige Wikipedia. Wel oppassen, het is oorlog en dan is er heel veel desinformatie. Als je de bron zou vinden dan mag je dat hier zeker melden.
   Willy Van Damme

 8. Beste Willy
  Als ex-collega heb ik je werk altijd gerespecteerd, vooral de diepgravendheid, gedetailleerdheid en de duidelijke kennis van (bepaald) bronnenmateriaal die me als leek in deze materie toch wel vreemd is. Wegens gebrek aan kennis van deze materie kan ik geen zinnig woord over je vaststellingen/interpretaties zeggen en kom ik je wellicht naief over.
  Maar sta me toch toe op mijn beurt een aantal diepmenselijke vragen te formuleren die me vanuit de onderbuik opborrelen. Is het nu echt allemaal peis en vree met Assad en Poetin? Hebben zij ecbt zo’n goede bedoelingen in de slachtpartijen in Aleppo en zijn het allemaal salafisten die ze ginder opjagen en doden? Zijn er écht geen onschuldige slachtoffers? Waarom liegen de media ons dat allemaal voor en stellen ze Assad en de Russen voor als massamoordenaars? Wat moeten we nu denken van het toch wel massaal met bewijzen overleden dopingschandaal dat onmiskenbaar en zelfs best begrijpelijk vanuit Poetins koker is ontstaan. Hoe kan een Poetin zijn sympathie uitdrukken voor een sujet als Trump en mogelijks – het zal nog moeten bewezen worden – via hacking proberen wereldwijd uiterst rechtse creaturen in het zadel te krijgen. Ik ken je, beste Willy en nogmaals met veel sympathie, toch niet als een fan van de Trumps, Le Pens en Wilders’ van deze wereld?
  Probeer, beste Willy, ook vragen te stellen die misschien minder tegendraads zijn, maar zouden getuigen voor een globale kritische benadering van het dossier kwestie van een beetje serieux te behouden.
  Met welwillend respect en vriendschappelijke groet
  Patrick De Cock
  Antwoord:
  Bedankt voor je opmerkingen. Wie denkt dat Poetin en Assad heiligen zijn of mensen vrij van zonden is totaal verkeerd. ik heb dat trouwens wel eens gezegd voor diegenen die denken van Assad een heilige te maken. Over Rusland zelf ken ik te weinig om er diepgravend veel over te zeggen.

  Wel is het duidelijk dat er een te grote sociale ongelijkheid is en er, zeker op het platteland, een te grote armoede. Een van de problemen, misschien wel het grootste, is de erfenis van de tirannieke Mongoolse bezetting, het tsarenrijk met zijn vorm van lijfeigenschap die lang bleef duren en de staatskapitalistische economie waar het land bijna 80 jaar mee zat.

  Het gevolg is dat, in tegenstelling tot hier, mensen niet gewoon zijn om zelf wat te doen, ideeën te ontwikkelen, ondernemingen te starten en initiatief te nemen. Het systeem dat Lenin en nadien Stalin introduceerde was een commandostructuur. Je kreeg een bevel en voerde dat uit. Eens dat gedaan, had je gedaan. Punt, en het was wachten op een nieuw bevel.

  Maar dat werkt contraproductief op de samenleving die leeft van de inventiviteit van mensen om vooruitgang te boeken. Dat is trouwens volgens mij de ware reden waarom de Sovjetunie kapot ging. Er was natuurlijk de sabotage van de Sovjeteconomie door de VS via de olieprijs die in de jaren tachtig in elkaar klapte. Maar voor mij was dat maar bijkomstig.

  Wat betreft Assad is het beeld erg complex. Er was een dictatuur maar dat wilde niet zeggen dat elke opposant automatisch in een cel kwam die men daar dan folterde naar hartenlust. Dat gebeurde maar de meeste politieke gevangen waren salafisten van de moslimbroeders en of folteren wijd verspreid was weet ik niet. Ik vrees hier voor overdrijving.
  En salafisten worden niet alleen daar maar ook hier tegenwoordig gemakkelijk in een cel gegooid. Logisch daar ze de samenleving zelf willen aanvallen en hun gruwelijke dictatuur installeren.

  Een verhaal dat een uit Aleppo naar hier gevlucht koppel mij vertelde is dat van een rijk gezin uit Damascus die plots hun groot huis verloren door een vervalsing van het landregister in de hoofdstad. Dat gebeurt dus blijkbaar ook. En verder is het oorlog en in elke oorlog begaan all partijen steeds zware misdaden.

  Weerwraak, sadisme, psychopathie, hebzucht, emoties, enorm leed, domme beslissingen, lafheid en heldendom zijn kenmerken van elke oorlog. Dat was zo onder de Grieken, Chinezen en Romeinen, dat was zo in de beide wereldoorlogen en dat is nu zo in Syrië. Men moet zich geen illusies maken. Mensen zijn mensen en zullen dat altijd blijven, onder welke omstandigheden ook.

  Wat betreft Aleppo is de situatie het volgende. Er zijn daar een serie groepen die langs rebellenzijde tegen de regering en haar bondgenoten vechten. De voornaamste zijn Jabhat Fatah al Sham, het leger van de Islam, Ahrar al Sham, Fastaqem en Nour din al Zinki. Daarna zijn er nog een paar kleinere groepen actief maar qua man- en vuurkracht stellen die niets voor.

  Al die groepen vechten in feite al vijf jaar samen met elkaar en soms ook wel eens tegen elkaar. Veel heeft gewoon te maken met het bezit van wegcontroleposten en grensposten om daar dan ‘belastingen’ te heffen. Al Qaeda vraagt soms zelfs in natura tot 50% van wat er bij haar passeert. Logisch dat er hierover ruzie ontstaat. Mensen zijn nu eenmaal hebberig.

  Allen zijn ook een nest psychopaten, en ik wik nu echt wel mijn woorden, die met elkaar samen strijden tegen de regering. In Aleppo en elders in het noordwesten van Syrië is al Qaeda de sterkste partij, naast dan Ahrar al Sham. In wezen een soort kloon van al Qaeda. Ahrar al Sham is gesticht door leden van al Qaeda. Beiden bewegingen werken nauw samen maar zijn ook rivalen voor de macht en de centen.

  Wat nu gebeurt in Aleppo is werkelijk een bevrijding. Vrouwen kunnen eindelijk hun zwarte kleren weggooien en terug een normaal leven leiden. Die toestand hadden we ook hier eind 1944 en nadien was het hier ook geen paradijs.

  Veel verzetslui in Nederland en België – Ik heb hier ooit een boekbespreking gedaan van een Nederlands verzetsman en kleinzoon van de Belgische generaal Erasmus Warnant – waren nadien trouwens kwaad over al de illusies die men had gemaakt. Verbittering was hun lot. Zo is het ook in Aleppo en Syrië.

  Maar er is buiten geweld geen alternatief wat betreft Aleppo. Wat ga je doen, bloemen gooien naar Ahrar al Sham? Het is dezelfde situatie als die in het Iraakse Mosoel alleen zijn er daar veel meer mensen. Maar over dat menselijk lot zal je bij de VN, de ngo's, westerse politiek en de media amper of niets horen. Die tellen dan niet.

  In Syrië heeft men de keus tussen dit salafistisch allegaartje van psychopaten, ISIS – meer van hetzelfde – en de regering. Men kan die terecht van veel beschuldigen maar er is gewoon geen alternatief voor. En het is ook niet aan mij om te zeggen wie het land moet besturen maar als ik Syriër zou zijn dan zou ik duimen voor Assad, zelfs al is dat mijn vriend niet.

  Het is hetzelfde hier, als ik moet kiezen tussen Filip Dewinter en Charles Michel dan is mijn keuze nog diezelfde seconde gemaakt. Meer moet je daar niet achter zoeken. Wat betreft de relatie van Le Pen en Rusland zou ik zeggen, de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Dat is klassieke politiek, zowel lokaal, nationaal als internationaal. Het is plat opportunisme.

  De VS en de EU steunen in Rusland politiek een crimineel als Alexei Navalny – De veroordeling van die man en zijn broer kwam er na een klacht van zakenpartner Yves Rocher, de Franse cosmeticagroep – en dus steunt men in Moskou zachtjes Le Pen. Zeer cynisch. Poets wederom poets.

  Wat betreft het optreden van Rusland in Syrië en ook Irak is het vrij simpel. Vanaf de eerste dag stelde ik dat de VS in de kwestie Syrië Rusland op haar weg zou vinden. En in tegenstelling tot Joegoslavië zou men hier een njet krijgen van Moskou. Waarom? Met Joegoslavië kreunde Rusland onder Boris Yeltsin en nu is men genezen en kan men terug een eigen politiek voeren. Wat niet naar de zin is van Washington.

  De reden voor het verzet van Rusland is velerlei. Eerst heeft Rusland zowel in Afghanistan als in Tsjetsjenië erg veel problemen gehad met het salafisme. Het vormt in de Kaukasus nog steeds voor haar een bedreiging. Gedenk dat er vele miljoenen moslims in het land leven die men vanuit Saoedi-Arabië, Qatar en Turkije poogt te bewerken.

  Elke in Syrië gedode salafist is er een die niet in Rusland (of China en Indië met Xinjiang en Kashmir) kan komen vechten. Rusland voert dus in zekere zin een binnenlandse oorlog in Syrië. Verder is Syrië voor Rusland al vele decennia een goede partner. Zo zijn er veel gezinnen van Russisch-Syrische herkomst.

  Rusland wil dit behouden en zich voor de wereld tonen als een betrouwbare partner. in tegenstelling tot de VS die probleemloos partners als Moebarak, de Iraanse sjah, Saddam Hoessein, enzovoort laat vallen. Wat de VS overal een zeer slechte naam aan het geven is.

  Verder wil Rusland hier zijn nieuwe wapentechnologie testen en showen. Werken die tuigen hier dan zijn ze beter verkoopbaar. Na de oorlog met Georgië constateerde men in Moskou dat de Russische wapensystemen niet goed werkten en het leger veel ontbrak. De aanval van Georgië in 2008 – ongetwijfeld op instigatie van de VS – schudde Rusland wakker en sindsdien investeerde men enorm in nieuwe militaire technologie. Dat wil men nu uittesten en verkopen. Commerce dus.

  Wat betreft dit dopingverhaal wens ik mij te onthouden. Complexe dossiers waarover ik te weinig ken zijn zaken waarover ik geen commentaar wens te geven. Het zou kunnen en het zou ook niet kunnen. Wel stel ik er mij vragen bij. Het dossier is geheel in handen van Britten, een Australiër, Canadezen en Amerikanen en dan gaan er bij alarmen aan en wordt ik achterdochtig. Toch logisch.

  Maar dat bestuderen zou weken en misschien zelfs maanden vergen en daarvoor heb ik geen tijd. Recent kreeg ik de vraag om de Nederlandse crimineel Holleeder aan te pakken, een oude zaak met dubieuze Nederlandse zakenlui, de dood van die Nederlandse fotograaf in Libië en enkele lokale zaken in Dendermonde.

  Boeiende verhalen maar ik heb er gewoon geen tijd voor en wil mij concentreren op die zaak in Syrië. Die schat ik veel belangrijker in, zowel op politiek, historisch als menselijk vlak. En die taak is gigantisch en wens ik niemand toe.
  De rest moet dan maar wachten en zomaar over alles en nog wat schrijven doe ik niet. Ik wil serieus blijven werken. Je zal hier ook amper iets lezen over Afrika of niets over Latijns-Amerika. Ik ken het immers niet.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s