Journalistiek en het Fonds Pascal Decroos

Voorwoord:

Normaal plaats ik de reacties bij het betreffende artikel. Deze reactie en mijn antwoord hierop zijn echter zeer uitvoerig en gaan over de media en de doodzieke natuur ervan. Het is een van de hoofdthema’s van deze blog en wordt daarom bij uitzondering hier als apart artikel geplaatst. Met eerst de reactie en dan mijn antwoord hierop.

De mail zelf was een antwoord op mijn stuk betreffende het interview met Charles Lewis in De Morgen. Men dient dat artikel dus ook te lezen en best ook de hierop eerder binnengekomen reacties samen met mijn antwoord. Het lijken mij alles bij elkaar basisteksten over journalistiek.

Willy Van Damme

Geachte heer Van Damme,

wat goed dat u het artikel in de Morgen hebt gelezen. Het interview vertrok van het boek http://935lies.com dat vorig jaar werd gepubliceerd. Het is een opsomming van feiten waarbij de Amerikaanse overheid (en meestal nog de president in hoogsteigen persoon) telkens opnieuw mensen voorliegt om dan onder voorwendsels ten strijde te trekken met massaal veel slachtoffers.

Het boek is gebaseerd op heel veel documenten en 10 jaar onderzoek. Hij wil vooral die “information gap” (de vertraging waarmee journalisten uiteindelijk het onderzoek voeren) aantonen. U bent het daarmee blijkbaar eens, maar snapt niet waarom deze – voor u reeds bewezen – cases werden aangekaart in dit interview.

Misschien moet u het boek eens lezen. Het zal u zeker boeien. Gedurfd is het zeker dat De Morgen dit interview wou publiceren (en dat schrijf ik zonder sarcasme), want inderdaad, je leest heel wat mediakritiek op en tussen de regels.

En nee, zijn passage heeft veel meer effect dan u denkt. Geïnspireerd door Lewis hebben we 16 jaar terug een fonds voor onderzoeksjournalistiek opgezet. We zetten vooral in op dit soort verhalen waar u naar verwijst. We financieren journalisten in Vlaanderen, in Europa en in de wereld als het moet. Zo geef ik u een dossier over Ukraïne, vandaag gepubliceerd: http://www.theblacksea.eu/donbass/

Veel leesplezier,

Ides Debruyne
Journalismfund.eu
Antwoord:
Bedankt voor Uw reactie en ook die link naar dat artikel over de situatie in de regio van Donbass in Oekraïne.

Secundair

Vooreerst wil ik duidelijk stellen dat ik helemaal niets heb tegen het interview als dusdanig. Alleen had het veel interessanter geweest om de huidige leugens komende van Washington DC te bespreken. Nu, zoals ik schreef, serveerde men de lezers oude vol schimmel zittende koek. Ik las niets nieuws hoor.

En wie een echte onderzoeksjournalist is hoeft geen tien jaar te wachten om de waarheid in bepaalde dossiers te achterhalen. Die is soms zoals nu in het geval van bijvoorbeeld Syrië met enkele kliks op het internet heel makkelijk te vinden. Kritische zin, werklust en gedrevenheid zijn alles wat nodig is. Geen geld.

Het is hier erg druk wegens het dossier van het Midden-Oosten en vooral Syrië dat ik volg. Ik poog dat op een professionele en dus correcte wijze te doen en dat vergt op dit ogenblik enorm veel werk. Veel tijd voor iets anders is er niet bij.

Omwille van U en de organisatie die U vertegenwoordigd ik heb ik echter de tijd genomen om dat groot artikel over Donbass grondig te lezen en te bestuderen. Mede omdat ik dit dossier van Oekraïne secundair – Syrië heeft wegens zijn enorm maatschappelijk belang hier absolute voorrang – ook volg.

Hugo De Ridder - 1

Hugo De Ridder tekstschrijver voor Leo Tindemans en gelijktijdig bij De Standaard wetstraatjournalist. Moest bij het Fonds Pascal Decroos als lid van een jury oordelen over subsidiedossiers rond projecten voor onderzoeksjournalisten. Beeld U in dat iemand toen met een idee afkwam over een onderzoek naar de relatie tussen wetstraatjournalisten, De Standaard en de politiek.

Ik ben dit Fonds Pascal Decroos voor de eerste maal tegengekomen tijdens de eerste conferentie toen in Utrecht van de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten waar ik als spreker was uitgenodigd. Een teleurstellende ervaring mede daar ik al mijn reiskosten diende te betalen incluis het hotel waarnaar men mij had verwezen en dat vrij duur was. Ik leerde er ook niets bij. Verloren tijd.

Ik had natuurlijk al van dat Fonds gehoord en was nieuwsgierig. Toen bleek dat men om een subsidie te krijgen men een dossier moest indienen waarna een jury dit ging beoordelen. Logisch natuurlijk.

Journalistieke ethiek

Tot mijn opperste verbazing bleek een van die juryleden echter Hugo De Ridder te zijn. De gewezen journalist van de Standaard die het presteerde om zowel tekstschrijver te zijn van gewezen premier Leo Tindemans als de man die als journalist die teksten in zijn krant dan ging bespreken. Voor hem natuurlijk erg handig.

Voor velen is Hugo De Ridder een groot journalist, voor mij is hij zowat alles wat een journalist niet mag zijn. Dit soort praktijken staan immers haaks op wat de basisethiek van de journalist moet zijn.

Maar geen zorg, in onze media staat hij steevast beschreven als een ‘voornaam man’ en voor het Fonds was hij groot genoeg om in die jury te zitten die dan moet oordelen over de kwaliteiten van een ingediend dossier voor onderzoeksjournalistiek.
Dit is lachen met het beroep en het verder de dieperik induwen.

Ik heb toen gezworen met Uw Fonds nooit enig contact te hebben. Er zijn principes waar ik niet van afwijk. Ik zie nu tot mijn verbazing dat het sindsdien nog erger geworden is, veel erger zelfs.

Ik heb hier in het verleden het boek van Lisa De Bode ‘De stille revolutie’ besproken (Lannoo, 2011) dat met jullie financiële steun werd gemaakt. Het is in mijn opinie wat betreft het Midden-Oosten kandidaat voor het domste Nederlandstalig boek over de regio van de voorbije decennia.
Dit boek is bijna platte reclame voor Saoedi Arabië, in mijn visie een der meest gruwelijke, corrupte en oorlogszuchtigste landen ter wereld.

George Soros 

En dan constateer ik nu dat het Fonds Pascal Decroos is opgegaan in Journalismfund.eu. Nou felicitaties, nu krijgen jullie steun van de grote jongens en dames, de mensen met de vele poen. Geen probleem, maar niets komt voor niets.

Nu zie ik dat een van jullie grote sponsors de Open Society Foundation is. En dan sloegen bij mij alle alarmen op rood. De Open Society is immers het voornaamste politieke werkinstrument van George Soros, vermoedelijk ’s werelds grootste speculant. Hij heeft ook een crimineel verleden. De man liep in Frankrijk immers een correctionele straf op wegens handel met voorkennis in aandelen van de Franse bank Société Générale.

Hij is ook de man die via speculatie 1 miljard dollar verdiende aan het neerhalen van het Britse pond – In het Verenigd Koninkrijk voor altijd gekend als Black Friday of 16 september 1992 – waarmee hij wou verhinderen dat het pond sterling naderhand tot de euro zou toetreden.

Dat verhinderen was een wens van de VS. Het Britse pond zat tot Black Friday in de zogenaamde slang van Europese munten (European Exchange Rate Mechanism of ERM), de voorbode voor de Europese Monetaire Unie (EMU) en later de euro.

Lisa De Bode - De Stille Revolutie

Het boek van Lisa De Bode ‘De Stille revolutie’ met daarin het befaamde citaat van Rudi Vranckx dat al Qaeda gestorven is op het Tahrirplein in Cairo. Te slecht voor de ramsj.

Bloedgeld

Het is ook die man die opnieuw volgens de media 1 miljard dollar verdiende door te speculeren tegen een aantal Aziatische munten. Wat de Aziatische crisis veroorzaakte en bijna leidde tot het uiteenvallen van Indonesië. Het veroorzaakte enorm veel sociaal leed.

De miserie welke die man er achterliet is dan ook enorm. Maar hij werd er wel schatrijk door. En dat geld geeft hij dan deels weg aan ‘goede’ doelen zoals Human Rights Watch, Global Witness, de International Crisis Group en nu dus ook aan jullie. Bloedgeld noem ik dat.

Hij is ook steevast de centrale figuur, zij het achter de schermen, bij een waslijst van zogenaamde kleurenrevoluties wereldwijd. Dit samen met de Amerikaanse regering via bijvoorbeeld de National Endownment for Democracy, een overheidsinstelling dat vroeger een onderdeel van de CIA was. In Oekraïne was hij zo tweemaal actief, in 2004 en 2014.

Zo steunt hij in Syrië een zogenaamde humanitaire organisatie De Witte Helmen, in wezen een afdeling van die salafistische bendes, specialisten in koppensnellen en plunderen. De Witte Helmen werken zoals foto’s bewezen ook samen met ISIS, o.m. in het vroegere Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmoek bij Damascus waar ISIS een kleine cel heeft.

En hier kom ik dan bij dit artikel dat jullie mee financierden. Daar George Soros een van de duistere krachten was achter de fascistische staatsgreep in Kiev van 21 februari 2014 wekt de teneur van dit stuk mij geen enkele verbazing, integendeel.
Het past in een traditie van propaganda die men als journalistiek verkoopt, hier zelfs als (sic) onderzoeksjournalistiek.

Propaganda

Als men mij zou vragen om dit als journalistiek werk punten te geven dan zou ik weigeren daar O nog teveel is. Het is immers geen journalistiek werk maar een ton onvervalste propaganda. Walgelijk zelfs.

Journalistiek moet er een zijn van woord en wederwoord, toch als er beschuldigingen van een criminele of ethische aard geuit worden. Maar dat is hier blijkbaar niet nodig. Overboord die journalistieke ethiek.

En als personen die beschuldigingen uiten dan is het journalistiek essentieel dat men duiding geeft rond die persoon. Als bijvoorbeeld politicus A iets zegt over politicus B dan moet men die A plaatsen qua partij, strekking of ander eventueel motief dat zijn kritiek kan verklaren.
Ook dat blijkt hier helemaal niet nodig.

 George Soros - 6

De mogelijks grootste speculant ter wereld George Soros verdiende enorme fortuinen aan het vernielen van de economieën van o.a. arme landen uit de derde wereld. Hij is ook altijd aanwezig wanneer de VS ergens een regering wil omverwerpen. In Frankrijk veroordeelde men hem ooit wegens aandelenhandel met voorkennis.

Wat ook opvalt is het veelvuldig gebruik van een klassieke truc bij dit soort propaganda en dat is het gebruik van anonieme bronnen voor het bekladden van het doelwit, hier dan de regeringen in de regio Donetsk en Loehansk.

Maar dat is logisch want achter Journalismfund schuilt dus George Soros, een der financiers van de fascistische staatsgreep in Oekraïne. Het ene volgt automatisch uit het andere. Er zit logica in.

Een paar voorbeelden om mijn betoog te staven. Zo laat men Sergiy Taruta en Pavlo Zhebrivsky aan het woord als zijnde ex-gouverneur en gouverneur van de Donetsk Oblast (provincie/regio).

De auteur verzwijgt echter dat dit benoemingen zijn van president Petro Poroshenko die dankzij die staatsgreep in Kiev aan de ‘macht’ kwam. Het zijn diens poppetjes. Dat is essentiële informatie die nodig is zodat de lezer hun beider verklaringen echt kan duiden. Het is dan dat hun uitspraken beter te begrijpen zijn. Zij krijgen uiteraard het woord maar men moet zeggen wie ze zijn. En het niet wegmoffelen zoals hier gebeurde. 

Bovendien verzwijgt men dat Taruta een vermogen heeft van 2,7 miljard dollar – volgens Forbes – en dus gewoon een oligarch is die zich zeker niet verrijkte door steenkool te kappen, boeken of bier te verkopen, bureaucraat te spelen of maïs te zaaien. Iets voor een door Journalismfund te subsidiëren onderzoek?

Anders Aslund

En dan komt ook regelmatig een zekere Anders Aslund aan het woord als man van The Atlantic Council. Deze was samen met Jeffrey Sachs een der voornaamste adviseurs van de Russische president Boris Jeltsin.

Een hier besproken en in het Britse medische tijdschrift The Lancet in januari 2009 verschenen studie van drie Britse professoren en de getuigenis van Michael Tracy, een vroegere Europese topambtenaar, (1) toonden dat in die periode en kort ernaar als gevolg van hun adviezen minstens een miljoen Russen omkwamen van ontbering.

Een direct gevolg van het toen door het strot der Russen geduwde economisch beleid van het duo Aslund & Sachs. Men plunderde vanuit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Israël op een ongehoorde wijze het land en liet het wat later failliet achter en de bevolking in complete armoede.

Anders Aslund is ook jarenlang de adviseur geweest van de Oekraïense regering op het vlak van het sociaaleconomisch beleid. Het resultaat is dat het gemiddeld inkomen van het Oekraïense bevolking na de implosie van de Sovjetunie en tot de staatsgreep van 2014 scherp daalde.

 Anders Aslund - 1

De in de VS werkende Zweed Anders Aslund adviseerde de Russische president Boris Jeltsin en ook Oekraïne. Hij liet in beide gevallen een enorme puinhoop achter, een verarmde bevolking en in zijn geval een ongetwijfeld goed gevulde bankrekening. Hij komt zonder duiding de naam waardig herhaaldelijk aan het woord in dit artikel hier. En, wat dacht je, een goed woord voor Rusland kon er niet af. 

En na die staatsgreep van vorig jaar is het er alleen nog maar heel veel erger geworden. Maar deze wijsheid en vooral zijn betrokkenheid bij het Oekraïense beleid wordt de lezer onthouden. Naar mijn smaak heel bewust trouwens.

Geen wonder ook dat het door de VS in Kiev geïnstalleerde bewind als zandkorrels uit elkaar valt. De partij van premier Arseni Jatsenjoek durfde recent zelfs niet eens aan de lokale verkiezingen deelnemen. Volgens westerse media zouden opiniepeilingen uitwijzen dat nog maar ongeveer 1% der bevolking achter hem staat. Het moet een wereldrecord zijn.

Anonieme bronnen

En dan zijn er de ganse serie anonieme bronnen die zware eventueel lasterlijke aantijgingen doen. Zo stelt men in het stuk:
– ‘According to Ukranian officials”. Welke?
– ‘The Kremlin has also allegedly forbidden their takeover’. Allegedly? Hoe? Door wie? Wanneer?
– ‘One business analyst tells us’. Hoe, wie?
– ‘One Donetsk business analyst tells us’. Hoe, wie?
– ‘One research shows’. Welke research?
– ‘Some leaders we spoke to’. Welke? Waar en hoe?

En dan, als uitsmijter, citeert men ook Vitaliy Sisov van de krant (?) Novosti Donbassa. Grappig. Dat was diezelfde krant die op 17 april 2014 het bericht lanceerde dat alle joden in de rebellenregio zich als jood moesten laten registreren.

Odessa- Brand in vakbondsgebouw - 2 mei 2014 - 39 doden

De brand van het vakbondsgebouw van 2 mei 2014 aangestoken door fascistische door de VS en EU gesteunde knokploegen. Wat resulteerde in 39 doden. Een massaslachting waarvoor niemand zich tot heden voor de rechtbank moest verantwoorden. Geen woord hierover ook in dit artikel. Wat dacht je, de financier van deze bendes en hun revolte is ook de geldschieter van Journalismfund.

Wat men snel ontmaskerde als een grove leugen. Een leugen die vermoedelijk voortvloeide uit de toen aanzwellende kritiek in de alternatieve en Russische media over die fascistische staatsgreep van de knokploegen van Svoboda en Pravy Sektor waar jodenhaat sinds die staatsgreep extreme vormen heeft aangenomen.

Mijn vermoeden is dat die fascistische groepen of de VS de aandacht van die in Kiev en westelijk Oekraïne welig tierende jodenhaat wilden afleiden en daarom nog maar eens met wat extra modder gooiden naar die rebellen.

En dat doet ook dit door jullie gefinancierde stuk. Het is drek, niet meer, niet minder. Uiteraard is er daar in de Donbass criminaliteit en dient men dit te beschrijven en eventueel aan te klagen. Daarvoor is er journalistiek. Echte journalistiek dan.

Achtergrond

Maar men mag dan niet de achtergrond vergeten van die rebellie. Zonder die door de VS en de EU gesteunde fascistische staatsgreep had er van een rebellie in Oost-Oekraïne immers nooit sprake geweest.

Hoef ik U te herinneren aan wat er op 2 mei 2014 gebeurde in Odessa toen een fascistische knokploeg vreedzame betogers het lokale vakbondsgebouw injoeg waarna deze bende dat gebouw dan in brand stak met 39 doden tot gevolg.
Niemand werd hiervoor ooit voor de rechtbank gesleept.

Mag ik er U ook op attent maken dat voor die groepen die nu in Kiev aan de macht zijn fascistenleider Stepan Bandera, zijn knokploeg OUN-B en zijn SS Divisie Galicia nu nationale helden zijn. En wie in Oekraïne tegenwoordig op die groepen durft kritiek te geven riskeert zelfs een stevige celstraf.

Dit terwijl die groepen onnoemelijke misdaden begingen tegen de eigen bevolking. Vandaar trouwens die opstand in het oosten van Oekraïne. Sommige van die opstandelingen en hun kinderen hebben de gruwel van deze OUN-B en de SS Divisie Galicia namelijk tijdens de tweede wereldoorlog aan den lijve ondervonden.

Svoboda - Betogers in Kiev - Februari 2014

Svoboda, volgens onze media de strijders voor de vrijheid, mensenrechten, vrede en democratie. Ook de vrienden van George Soros en Anders Aslund. Joden- en Russenhaters in het extreme en auteurs van de staatsgreep van 21 februari 2014. Geen woord hierover in dit door Journalismfund gesubsidieerd artikel.

Mag ik er U ook attent op maken dat deze politici het Russisch als officiële taal verboden zowel in 2004 bij de zogenaamde Oranje Revolutie als vorig jaar. Men trok onder westerse druk dit vorig jaar wel snel terug in. Zelfs films met Gerard Depardieu zijn tegenwoordig al verboden. Geen Asterix dus meer.

Maar dit soort feiten die een perfecte verklaring geven voor die rebellie lezen we hier natuurlijk niet. Woord en wederwoord? Vergeet het! Daarom dat dit voor mij geen journalistiek werk is maar onversneden propaganda. Proficiat dus.

Maar misschien kunnen jullie vanuit Journalismfund eens een degelijk onderzoek subsidiëren naar de handel en wandel van George Soros, de praktijken van Anders Aslund, naar die fascistische groepen in Oekraïne en de onwezenlijke grote corruptie in Kiev? Of, waarom niet, de rol van de VS hier want daar lezen we in dit verhaal niets over. Verboden terrein?

Maar wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Ik zie het dus niet gebeuren.
Willy Van Damme

1) De bevrijding van Rusland of het feest der doden, 26 april 2010. Meer info over die studie is daar te vinden.

Advertenties

11 thoughts on “Journalistiek en het Fonds Pascal Decroos

 1. Zoals je al zegt, het zal nooit gebeuren. Onder de noemer van ‘objectief’ recruteert men mensen, die alles behalve objectief zijn, maar inplaats daarvan bereid om te GELOVEN in wat ik voor het gemak de Washingtonobediëntie zou willen noemen. Iedere kritische noot die oproept tot realiteitszin, vegen ze gewoonlijk (mijn ervaring toch) arrogant van tafel. Het is vechten tegen de bierkaai. Dankzij het internet zitten we er nu met onze neus op dag aan dag. Toch ziet het er erger uit dan toen mijn moeder tijdens de tweede wereldoorlog aan de rand van een dorp woonde, waar er geen elektriciteit was en dus geen radio en waar de mensen vanuit armoede één krant deelden met de hele straat.

  Moud houden, Willy 🙂
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ooit zijn er met mij gesprekken geweest van mensen van zo’n Europese studiedienst die over het buitenland en de EU rapporten schrijven en conferenties organiseren.

  Het idee was dat ik, eventueel onder een schuilnaam, op een blog van hun stukken zou schrijven over die zaken. Maar daar men voor de werking afhangt van overheidssubsidies vreesde men de financiële drooglegging en werd het idee opgeborgen.

  Het is op die wijze dat het systeem werkt. Wie als onderzoeksinstelling niet in de pas loopt krijgt gewoon geen of amper nog opdrachten. Ik ken zo’n specifiek verhaal. En dan sterft men. Het is erg simpel maar wel dictatoriaal. Elk kritische stem wordt op die wijze monddood gemaakt.

  Vroeger toen ik me vooral met Azië bezig hield was ik regelmatig kind aan huis binnen onze diplomatieke wereld. Zelf al was ik toen ook al mijn eigen man. Nu echter met hun walgelijke politiek in het Midden-Oosten blijken alle deuren er voor mij gesloten.

  Toen ik mijn reis naar Damascus voorbereide nam ik contact op met Buitenlandse Handel, Buitenlandse Zaken en de ambassade in Beiroet. Niemand wou mij of-the-record te woord staan. In Beiroet waren onze beider diplomaten die dag plots weg. Een kritische stem aanvaard men niet.

  Je hebt in Rusland het Levada-Center, een centrum voor opinieonderzoek dat door de westerse media steevast als ‘onafhankelijk’ wordt omschreven. Wat mijn achterdocht wekte daar men die club ook om de haverklap in onze kranten citeert.

  Bij onderzoek bleek dat ‘onafhankelijk’ centrum het grootste deel van zijn opdrachten uit de EU en de VS te krijgen. En dat noemt men dan onafhankelijk. Onafhankelijk van Rusland wel natuurlijk.

  Vandaar mijn reactie toen ik die website zag van dat Journalismfund. Ik zie hen geen echt kritisch werk meer steunen. Maar ze kunnen de buitenwereld natuurlijk altijd het tegendeel bewijzen. Wie weet was ik hier fout. En dan zal ik dat probleemloos ook toegeven.
  Willy Van Damme

 2. Geweldig artikel, Willy.

  Dank daarvoor.
  U maakt gehakt van deze ‘onderzoeksjournalist’ Ides Debruyne.
  Wel een mooie naam, Ides. Een mij onbekende voornaam, en ik stelde me er een jonge blonde ca 23 jarige – pas afgestudeerde- journaliste bij voor.
  (Vanwege de verregaande onwetendheid, zoals U in uw artikel zo overdadig bewijst. Dat het een blond persoon zou betreffen is een naar vooroordeel waar ik geen excuus voor heb.)

  Het blijkt een 49 jarige , en onderscheiden journalist te zijn !
  Hij heeft in 2013 de ‘Prize for the Freedom and Future of the Media’ gewonnen. 30.000 euro.
  Hij zal zich vast een hele Piet voelen. Met zo’n onderscheiding.

  Willy, als deze Ides jouw artikel nu leest, hoe moet het dan verder met zijn geestelijke gezondheid?
  Zou het tot hem doordringen dat hij dan wel altijd dacht dat hij journalist was, maar dat nu toch duidelijk is dat hij (onwetend, tot nu toe ) propagandist is ?
  Jan Verheul
  Antwoord:
  De term geestelijke gezondheid is in mijn ogen wel geheel ongepast. Naïviteit lijkt mij eerder van toepassing. Dat was toch de indruk die ik had toen ik de reactie las. Journalisten moeten per definitie echter kritisch en zelfs achterdochtig zijn.

  Ik kende die prijs niet en dat bleek er van en van spaarbank uit Leipzig te zijn. Dat is nu overgenomen door het European Centre for Press and Media Freedom en geeft toch wel een redelijke indruk.
  Willy Van Damme

 3. Inderdaad een logische keuze om dit hier en niet bij het betreffende artikel in reacties te plaatsen.
  Veel van uw bezoekers zouden deze reactie van een verwaande kwast kunnen missen en in het bijzonder uw fenomenale, op waarheid en feiten beruste reactie op de zijne.

  U hebt deze verwaande lector (eerder een beunhaas) terug verwezen naar het achterste bankje van de aula!

  Deze man hoort niet thuis in de journalistiek. U kent het spreekwoord:
  ‘de klok horen luiden niet wetende waar de klepel hangt’.
  Een papegaai v/h establishment genre Soros (Open Society Foundation).
  U haalde het reeds aan: ‘Wiens brood men eet, diens woord men spreekt’

  Bedankt om het hier te plaatsen. Mijn oude hartje klopt van vreugde!
  Jante
  Antwoord:
  Verwaande lector en beunhaas lijken mij als term wel niet gepast. Hij lijkt mij gewoon heel ter goeder trouw in een val te zijn gelopen. Denken bijvoorbeeld dat wat een dagblad als The New York Times of het weekblad The Economist schrijft juist is getuigt van een verregaande lichtgelovigheid. En dat is een eigenschap die een journalist nu juist niet mag hebben.
  Willy Van Damme

 4. Mijn god als je dit leest, dan vraag je jezelf af. Zijn we al in Wereldoorlog 3 beland.
  Het zijn dus de zelfde Fascisten uit de Oekraïne die uit het Westfries museum 25 schilderijen gestolen hebben.
  Ik denk niet dat de Nederlandse regering blij is wat het Westfriese museum gedaan heeft.

  Het is ook beschamend dat men over de hele MH17 zaak ook bitter weinig gezegd wordt. Volgens een site zou het zelfs zijn dat de nabestaande ook afstand nemen van de Regering in Nederland.
  Weet u over deze onderwerpen iets, wat wij niet lezen in de krant?
  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  Ach gans dat verhaal van die Maidanbeweging is aan het ontaarden in een al even groot monster als die Arabische Lente, toch voor de lokale mensen. Ben benieuwd of dat zootje het nog tot eind 2016 daar gaat uitzingen. Het lijkt mij erg twijfelachtig.

  En ja die fascisten daar. Nu is het al verboden om films met Gerard Depardieu – dus geen Asterix meer – te bekijken en kritiek te leveren op de fascistische bewegingen uit de periode 1930-1945 zoals OUN B, de SS divisie Galicia en hun leiders als een Stepan Bandera.

  Wie dus schrijft dat deze massaal Polen en Sovjetburgers afslachten en mee die vernietigingskampen hielpen bewaken dan kan je correctioneel gestraft worden. Met steun van de EU en de VS.
  Leve Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy, verdedigers van die fascistische staatsgreep.

  Diezelfde leiders van de VS en de EU die dan emotionele speeches gaan houden in Auschwitz en de voorbije week protesteerden toen men in Hongarije een standbeeld wou oprichten voor Balint Homan, een fascist uit diezelfde periode. Hij was in de oorlog in Hongarije minister van Godsdienst en Onderwijs en een fanatiek nazi.
  Willy Van Damme

 5. Willy,

  Uw collega Arnold Karskens heeft een serie interviews met collega’s gemaakt onder de titel: “Journalist te koop’.
  Ze verschenen bij http://www.tpo.nl ofwel The Post Online.

  Hier de titels van de interviews:
  Stan van Houcke:(14): ‘Aankomende journalisten raad ik aan: lees geen kranten’
  Martin Visser: (13): ‘De journalist vormt het grootste gevaar voor een vrije en onafhankelijke pers’
  Rudie van Meurs (12): ‘Echte journalisten zijn slechte spionnen’
  Gertjan van Beijnum (11): ‘Wij van Kleintje Muurkrant hebben schijt aan alles’
  Max Pam (10): ‘De Nederlandse journalistiek heeft haar eigen graf gegraven’
  Xandra Schutte (9): ‘De journalistiek is een hele grote hoer geworden’
  Joost Niemöller (8) ‘Mensen geloven journalisten niet meer dat vind ik bemoedigend’
  Annabel Nanninga (7) ‘Die Aaf Brandt Corstius is de oermoeder van wezenloze meisjesproza’
  Theodor Holman (6) ’60-70 procent van de Nederlandse journalisten had een ander vak moeten kiezen’
  Alexander Müninnghoff (5) ‘De BVD vroeg me wel eens: ‘Ben je nog iemand tegengekomen.’?’
  Joris Luyendijk (4) ‘Die eerste verslagen over Afghanistan daar viel je bek van open’
  H.J.A. Hofland (3) ‘Je kunt niemand meer vertrouwen’
  Derk Jan Eppink (2) ‘Onafhankelijkheid is het kapitaal van de journalist’
  Udo Ulfkotte (1) ‘We waren door en door corrupt’

  Groet, Johan.
  Antwoord:
  Ik ken al die namen niet, wel uiteraard Arnold Karskens die als een der dapperen goed werk weet te verrichten. Wel is Derk Jan Eppink in hetzelfde bedje ziek als veel van die anderen in de stiel.

  In België liep hij toen hij nog journalist was als een blinde achter bepaalde politici aan. Liefst van het asociale type. Je weet maart nooit of er geen kruimels van de rijk gevulde tafels vallen.

  Hij werd nadien dan Europarlementslid voor de Lijst Dedecker van Jean-Marie Dedecker, 100kilo demagogie. Waarmee hij gewoon mee profiteerde van de toenmalige populariteit van Dedecker. Eppink beweerde toen zelfs dat die klimaatopwarming een gewoon natuurlijk fenomeen was. De rest waren gewoon leugens, onzin.

  Hij werkt nu in de VS voor een van de vele studiediensten en hangt rond de Republikeinse Partij. Hij zit er goed op zijn plaats tussen al die gekken genre Trump en Carson.
  Seymour Hersh was vorig jaar nog negatiever over de Amerikaanse collega’s dan sommige hier. Ik plak er geen cijfer op.
  Willy Van Damme

 6. Pingback: Journalistiek en het Fonds Pascal Decroos | DI's Journal

 7. Geachte heer Van Damme,

  Weeral een schitterend stuk. Doe zo voort.
  Ik tracht alle mensen in mijn directe omgeving te overtuigen uw blog te lezen.
  Verder is deze dame volledig aan het flippen:
  http://www.augsburger-allgemeine.de/politik/Warum-faellt-Ihnen-eine-Obergrenze-fuer-Fluechtlinge-schwer-Frau-Merkel-id36331752.html?page=2
  mvg
  De Muur
  Antwoord:
  Bedankt voor die lovende woorden en die link. Ik kan spijtig genoeg wel onvoldoende Duits om het te kunnen lezen.
  Willy Van Damme

 8. Georges Soros is ondertussen veel meer (erger) dan een speculant. Hij is een politieke macht die on request (en tegen betaling) regeringen keldert. Een instrument van het bankenkartel. Gevaarlijke figuur die volgens mij vast zit aan de Council for Foreign Relations en de Trilateral Commission.
  Over de media. De betreurde en onnavolgbare Christopher Hitchens zei ooit: ‘Ik ben journalist geworden om de kranten niet te hoeven lezen’.
  Walter Baeyens
  Antwoord:
  Als het stinkt zoek Soros. Ik weet niet of Soros met die twee instellingen verbonden is, maar de man duikt op vele plaatsen op. Zie mijn laatste stuk over Turkije.

  Verder felicitaties met je nieuwe boek ‘De elite van de macht, de macht van de elite’ (Halewijck). Misschien ligt het hier onder de kerstboom. De bespreking van je eerder boek wordt hier nog steeds veel bekeken.
  Willy Van Damme

 9. “Als het stinkt zoek Soros.” Niks van overdreven. Idd. de globalist cq. anti-democraat achter OSI, ICG, maar ook INET – Inst. for New Econ. Thinking (dat z’n ei heeft gelegd aan de univ. van Leiden; de economische faculteit), zijn eigen univ. in Budapest (CEU), dat zich toelegt op het programmeren en lanceren van ministers van financien, e.d. sleutelfiguren in het slopen en onderwerpen van Europa van binnenuit.
  Vanuit de ICG ook de dirigent van de Moslim Broederschap.

  En de architect en regiseur van de democide tegen Europa.
  Sorosʼ »Migrationsanwalt« im Stab der Open Society Justice Initiative ist Simon Cox. Der Londoner Jurist »entwickelt, managt und nutzt juristische Strategien und Projekte, um die Rechte internationaler Migranten weltweit zu fördern.
  Er arbeitet eng mit der International Migration Initiative der Open Society zusammen.«

  Hij brengt daartoe nu een leger asieladvocaten op de been, op onze kosten.
  https://www.project-syndicate.org/commentary/rebuilding-refugee-asylum-system-by-george-soros-2015-09
  Volgens een aantal onbevestigde bronnen steunt hij het in München gevestigde W2EU. Deze organisatie heeft een handleiding voor vluchtelingen gepubliceerd die gratis wordt verdeeld . http://www.geennieuws.com/2015/10/george-soros-zijn-handleiding-voor-vluchtelingen-en-mabel-wisse-smit/

  Vanuit zijn hoofdkantoor in London dirigeert hij diverse ‘burgeroorlogen’: http://archive.larouchepac.com/node/6503
  Voorts zet hij met z’n World Economic Forum in Davos de lijnen uit waarlangs de bruikbare idioten ons dirigeren. http://www.sourcewatch.org/index.php/Open_Society_Institute

  o.a. Nederland en Belgie subsidiëren de miljardair als sponsor van zijn R2P-Institute (modus operandi: Illegale oorlogen, oorlogsmisdaden, genocide onder mom van humanitaire hulp)
  In ruil voor mooie wapenexporten zeker, en een geëffend pad voor onze gesubsidieerde roofkapitalisten – Shell, Unilever, Trafigura, Herstal, Bunge, Solvay, c.s..

  Sta toe het nog iets breder te trekken; toch niet irrelevant. Verre van. Soros kwijlt bij het streven naar de VN-Heilstaat. De man is zeker betrokken bij het orkestreren van de fascistisch coup aka het COP21, het klimaatverdrag. Of beter: de klimaat dwangbuis.
  CFR Pushes End to Sovereignty at UN’s Doha Climate Summit
  Promotes Global Warming/Climate Change Hoax as Hammer Tuesday, 04 December 2012 http://chemtrailsplanet.net/2012/12/07/council-on-foreign-relations-runs-us-policy-and-pushes-end-to-sovereignty/
  Nog 1 veelzeggende quote:
  “At a news conference last week in Brussels, Christiana Figueres, executive secretary of U.N.’s Framework Convention on Climate Change, admitted that the goal of environmental activists is not to save the world from ecological calamity but to destroy capitalism.”
  https://www.intellihub.com/bottom-line-from-the-paris-global-warming-summit/ zie ook infowars.

  Willy, wellicht ben u reeds bekend met de uitgebreide propaganda netwerken die Soros in Europa heeft opgezet. Zo niet, hier wat Joost Niemöller hierover zoal heeft in kaart gebracht:
  http://joostniemoller.nl/2015/05/het-machtige-open-society-netwerk-achter-de-eenvoudige-blogger-bellingcat-mh17/

  Voorts zet hij met z’n World Economic Forum in Davos de lijnen uit waarlangs de bruikbare idioten ons dirigeren.

  o.a. Nederland en Belgie subsidiëren de miljardair als sponsor van zijn R2P-Institute (modus operandi: Illegale oorlogen, oorlogsmisdaden, genocide onder mom van humanitaire hulp)
  In ruil voor mooie wapenexporten zeker, en een geëffend pad voor onze gesubsidieerde roofkapitalisten – Shell, Unilever, Trafigura, Herstal, Bunge, Solvay, c.s..
  http://journal-neo.org/2014/12/28/soros-as-kiev-s-central-banker-and-ridiculous-us-laws/

  Sta toe het nog iets breder te trekken; toch niet irrelevant. Verre van. Soros kwijlt bij het streven naar de VN-Heilstaat. De man is zeker betrokken bij het orkestreren van de fascistisch coup aka het COP21, het klimaatverdrag. Of beter: de klimaat dwangbuis.
  “CFR Pushes End to Sovereignty at UN’s Doha Climate Summit
  Promotes Global Warming/Climate Change Hoax as Hammer” 4 december 2012 http://chemtrailsplanet.net/2012/12/07/council-on-foreign-relations-runs-us-policy-and-pushes-end-to-sovereignty/
  Nog 1 veelzeggende quote:
  “At a news conference last week in Brussels, Christiana Figueres, executive secretary of U.N.’s Framework Convention on Climate Change, admitted that the goal of environmental activists is not to save the world from ecological calamity but to destroy capitalism.”
  https://www.intellihub.com/bottom-line-from-the-paris-global-warming-summit/ zie ook infowars.

  Willy, wellicht bent u reeds bekend met de uitgebreide propaganda netwerken die Soros in Europa heeft opgezet. Zo niet, hier wat Joost Niemöller hierover zoal heeft in kaart gebracht:
  http://joostniemoller.nl/2015/05/het-machtige-open-society-netwerk-achter-de-eenvoudige-blogger-bellingcat-mh17/
  Richard Groen
  Antwoord:
  Bedankt voor dit zeer uitgebreide dossier over de man. Hij is ongetwijfeld een der machtigste figuren ter wereld. Bovendien werkt hij in de schemer en durft geen enkele journalist uit de klassieke massamedia die man ook maar één kritische vraag stellen.

  Ik heb nu eventjes geen tijd om dit allemaal te lezen maar ik ben er zeker van dat nogal wat lezers dit met aandacht en soms verbazing zullen lezen. De man is gewoon een gevaar voor zowel de democratie als voor het sociaal welzijn van onze wereld.

  Zonder de steun van de VS is hij echter wel een totaal onbelangrijk figuur. Het is echter die combinatie die hem zo machtig maakt.
  Nogmaals bedankt. Ik moet het wel eens doornemen.
  Willy Van Damme

 10. Pingback: Journalisten spreken over hun vak én over zichzelf – DI's Journaal

 11. Pingback: ‘Schokkende naaktfoto’s van beroemdheden’ – DI's Journaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s