Syrië–Expansie ISIS naar Europa

Enkele Syrische vluchtelingen Europa, verblijvende in tijdelijke accomodatie, ontdekten dat er zich binnen hun groep ook mensen van de terreurbeweging ISIS bevonden. Dit met de bedoeling zich overal in Europa te verspreiden en slapende cellen te vormen. Een nachtmerriescenario voor onze veiligeidsdiensten.

Slapende cellen

Niet onverwacht natuurlijk. Toen de EU enkele maanden geleden plots oog in oog kwam te staan met massa’s Libische bootvluchtelingen stelde men zich in veiligheidskringen al de vraag of zich hierbij geen terroristen bevonden.

Het verhaal van die Syrische vluchtelingen lijkt die vrees waarheid te doen worden. We dreigen hier dus geconfronteerd te worden met vele goed bewapende en gemotiveerde terroristencellen die maar wachten op het signaal vanuit Syrië, Irak of elders om moorddadig toe te slaan.

De Antwerpse haven met zijn massa’s petrochemie en de nabije kerncentrale zijn hierbij uiteraard een uitgelezen doelwit. Zeker tot eind 2013 steunde de NAVO, de EU en dus ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ISIS. Dat valt niet te ontkennen. Ook nu is de houding van de NAVO tegenover ISIS trouwens minstens dubbelzinnig te noemen.

Hetzelfde voor de media en de NGOs’ genre Human Rights Watch, Amnesty International en Pax Christi die pas eind 2013 ook over die salafistische bendes zoals ISIS kritische rapporten begonnen te publiceren.   

Zij dragen dus mede een grote verantwoordelijkheid voor mogelijke terreuraanslagen in België en elders. Hun medeplichtigheid aan de grote misdaden tegen de Syrische bevolking dreigen nog meer zware gevolgen te hebben voor ons.

Wie troost  straks de familie van de komende Belgische slachtoffers van ISIS? Reynders?

Uiteraard worden om veiligheidsreden geen namen gegeven van de getuigen van dit verhaal.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Syrië–Expansie ISIS naar Europa

 1. Ik vrees dat onze leiders weer niets beters gaan weten te bedenken dan dan maar ineens alle Syrische vluchtelingen als verdacht te beschouwen 😦
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het is met die Amerikaanse ‘war on terror’, de oorlog tegen de terreur, als met de ‘war on drugs’, de oorlog tegen de drugs. Nep, window dressing, schone schijn.

  Zoals men de Amerikaanse gevangenissen vol stopt met vooral zwarte druggebruikers en dealers zo ook is het al meer dan 50 jaar de VS die op allerlei wijze die drughandel direct of indirect leiding geeft. Drugs als LSD en crack bijvoorbeeld hebben beiden hun oorsprong bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

  Je hebt dan wel de Drugs Enforcement Administration (DEA) maar die is zo corrupt (recent bleek dat agenten van de DEA in Columbia deelnamen aan orgiën die drugbarons financierden, ze werden betrapt en kregen alleen een blaam, meer niet) en tot over zijn oren zelf betrokken bij de zaak.

  Zo gaat het ook met de relatie tussen al die salafistische terreurbewegingen en de VS. Naar de media toe stelt men het voort alsof men ISIS en al Qaeda met gerichte moorden, drones of bombardementen aanvalt. In wezen is het nep.

  Neem nu Jemen waar een legermacht gesteund door Saoedi Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, twee voorname bondgenoten van de VS (en ook van de EU), deze week een landing uitvoerde in de havenstad Aden. Een oorlog die ze voeren met steun van de VS en die, zoals Reynders zelf op Radio één verklaarde, ook de steun heeft van België.

  Nu bracht The Wall Street Journal op 16 juli het verhaal over die landing met als titel ‘al Qaeda fights on same side as Saudi-backed militias in Yemen’. Volgens een ander verhaal, elders in de media – Washington Post, New York Times of Reuters, ik ben niet zeker – zaten in die groep ook zelfs mensen van ISIS.

  Een verdere analyse van de Amerikaanse bombardementen op ISIS leert ook dat de VS hier alleen op symbolische wijze actief is. Een studie in Foreign Affairs, tijdschrift van The Council of Foreign Affairs, gepubliceerd op 6 juli 2015 onder de titel ‘Comparing the Islamic State Air War with History’ van een zekere Micah Zenko geeft de volgende onthutsende cijfers:

  Tot ongeveer die dag werden er gedurende de 361 dagen dat de VS hier actief was dagelijks 43 bommen op Syrië en Irak (een enorm groot gebied) gegooid met in totaal dagelijks 11 bombardementen. In Irak 1991 waren er 6.163 bommen per dag met 976 vluchten. Voor Bosnië 1995 was dat 60 bommen en 145 vluchten, in Kosovo 364 bommen, 183 vluchten, Afghanistan 2001 230 bommen en 86 vluchten, Irak in 2003 1.039 bommen en 46 vluchten en in Libië 2011 waren er dat 43 bommen met 46 vluchten.

  Wie denkt dat men met gemiddeld 43 bommen per dag en 11 vluchten – Dit cijfer staat in conflict met een eerder elders gegeven cijfer van 14 vluchten per dag – een echte invloed op een oorlog kan hebben toont een gebrek aan militair inzicht. Wel concentreerden die bombardementen zich in essentie op twee gevechten. Die toen ISIS dreigde de Iraaks Koerdische hoofdstad Erbil in te nemen en toen Kobani in Syrische Koerdistan dreigde te vallen. Geen toeval dat het hier twee Koerdische gevechten waren.

  Onze regering en de EU moeten dan ook hun rekening maken, dubbel spel blijven spelen en ISIS en al Qaeda in de praktijk verder steunen of het echt bestrijden. Het zou een goede vraag zijn voor het parlement.

  En uiteraard zal dit voor islamofoben als een Mia Doornaert of Filip Dewinter de ideale gelegenheid zijn om nog wat meer olie op het racistische vuur te gooien. In Israël kan de pret dan niet meer op. Zeker als men in de EU ook nog wat joodse doelwitten aanvalt en men zo meer joden naar de zionistische heilstaat jaagt. Tweemaal gewonnen.
  Willy Van Damme

 2. Een beetje off-topic, maar wat denkt u van de recente aanslag tegen een Koerdisch cultuurcentrum in Suruc?
  En de militaire reactie daarop van Turkije, die vooral tegen de Koerden lijkt te zijn gericht?
  De aanslag ruikt nogal sterk naar een valse-vlag-operatie, iets waar Erdogan niet vies van is:

  Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan’s ban of YouTube occurred after a conversation was leaked between Head of Turkish Intelligence Hakan Fidan and Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoğlu that he wanted removed from the video-sharing website.

  The leaked call details Erdogan’s thoughts that an attack on Syria “must be seen as an opportunity for us [Turkey]”.

  In the conversation, intelligence chief Fidan says that he will send four men from Syria to attack Turkey to “make up a cause of war”.
  http://www.ibtimes.co.uk/turkey-youtube-ban-full-transcript-leaked-syria-war-conversation-between-erdogan-officials-1442161
  Cyrus
  Antwoord:
  Het is nu nog een beetje als koffiedik kijken. Wat betekenen die bombardementen juist? Zijn die vooral tegen de PKK? Of is ISIS het echte doelwit? Of is er een soort van balans?

  In hoeverre ook was die aanslag het werk van de Turkse veiligheidsdienst MIT en niet van ISIS? Of werkten beiden hier samen? We weten het niet en je mag bij dit soort evenementen helemaal niets uitsluiten.

  Wel zit je nu met de bizarre situatie waarbij de VS zegt Turkije te steunen in zijn aanvallen tegen de PKK – wat de EU opmerkelijk niet doet en hier eerder een veroordeling uitspreekt – terwijl diezelfde VS de Syrische afdeling van de PKK militair met o.m. wapens steunt.

  De toestand in het Midden-Oosten was al uiterst ingewikkeld en lijkt er met dit nieuw feit nog een stuk ingewikkelder door te worden. Straffe kat die er haar jongetjes in terug weet te vinden.

  Opvallend is wel dat de twee grensovergangen tussen Turkije en en het door ISIS gecontroleerde gebied in Syrië open blijven. Dat is als feit veel belangrijker dan het verhaal van die bombardementen. De Koerden zitten nu op de linkeroever van de Eufraat aan de Turkse grens.

  Steken ze met steun van de VS die rivier over? Hier is namelijk een zeer belangrijke door ISIS bezette grensovergang met Turkije. Goed om in de gaten te houden.

  Mogelijks hebben we hier vooral te maken met de electorale politiek van Erdogan. Door plots het vredesakkoord met de PKK op te zeggen dreigt hij de DHP, de uit het Koerdisch nationalisme voorkomende partij, te destabiliseren door hen mee te sleuren in die oorlog.

  Er moet in Turkije een coalitieregering gevormd worden en die gesprekken blijken zeer moeilijk te verlopen. Lukken de gesprekken niet binnen de officieel 45 dagen dan kan Erdogan nieuwe verkiezingen uitschrijven.

  Het was vooral het succes van de DHP – ze trok ook massaal niet-Koerdische kiezers aan – die ervoor zorgde dat hij sinds de verkiezingen geen meerderheid meer heeft in het parlement.

  Sleurt hij de DHP mee in die oorlog dan loopt die partij bij een volgende verkiezing het risico alleen nog de kern van supporters van de PKK over te houden.

  Mijn vermoeden is daarom dat een Erdogan, gekend als een geslepen vos, hier een val opzet voor de DHP. Dit met het oog op door hem geplande nieuwe verkiezingen. Duidelijk is wel dat hij zijn land aan het meesleuren is richting de afgrond.

  Verder heeft het Turkse besluit om de Turkse legerbasis van Incirlik door de VS te laten gebruiken voor aanvallen tegen ISIS vooral een symbolische waarde. Er is in vliegtijd geen groot verschil tussen Incirlik en het gebruik van Jordaanse luchtmachtbasissen.

  Gezien de bombardementen van de VS op ISIS militair strategisch bovendien weinig betekenen is ook dit inhoudelijk van weinig belang. Het heeft vooral politieke waarde.

  Incirlik speelde in het verleden een belangrijke weinig geweten rol in de Koude Oorlog. De VS had er kernraketten geplaatst die zo dichtbij de Sovjet-Unie stonden.

  Als weerwraak stelde Moskou dan kernraketten op op Cuba. Wat zorgde voor de rakettencrisis en het weghalen van die raketten op Cuba. Ei zo na was er een kernoorlog uitgebroken. Wat men toen – als toegeving aan de VS – verzweeg was dat de VS haar kernraketten uit Incirlik eveneens terugtrok.
  Willy Van Damme

  • Ok, bedankt voor de verdere toelichting.

   Mijn aanvoelen is ook dat, ongeacht de daders van de aanslag, Erdogan hier een electoraal slaatje uit wil slaan.

   Bestaat er een nauw (militair) samenwerkingsverband tussen PKK en YPG?
   Als dat zo is, dan is het Amerikaanse standpunt/beleid des te belachelijker.
   Cyrus
   Antwoord:
   Mensen van de PKK vechten bij de YPG en omgekeerd. Je moet daarbij beseffen dat vader Assad de PKK steeds alle bescherming gaf. De VS van haar kant maakte vroeger geen onderscheid en noemde beiden ‘terreurbewegingen’. Nu stelt de VS dat beiden verschillend zijn, met de PKK terroristen en de YPG de goeden. Grappig.

   Ach ja, terreur? Enkele jaren geleden bewapende de VS in het geheim de PKK op voorwaarde dat ze een zusterorganisatie in Iran zouden oprichten. We ze ook deden. De zaak raakte echter nergens. Wel was Ankara woest.

   Waarom dat mislukte is mij nog steeds onduidelijk. Op dit ogenblik eet de YPG van twee walletjes, Assad en de VS/al Nusra. In Aleppo maken ze de bevoorrading van al Qaeda & Co in het stadscentrum mogelijk terwijl zij in het noordoosten van Syrië nauw met Assad samenwerken.
   Willy Van Damme

   • Inderdaad, veel belachelijker moet het al niet worden, maar ik zou van niets meer verschieten.
    Ik vraag af hoe lang de VS deze spreidstand nog kunnen volhouden.

    Is het Syrische leger dan nog steeds actief in het noordoosten van Syrië?
    Cyrus
    Antwoord:
    Het Syrische leger is nog aanwezig in de twee voornaamste steden daar, Hasaka en Qamishli, in de noordoostelijke provincie Hasaka die de VS blijkbaar voorbehouden had voor ISIS. Zie het eerder hier openbaar gemaakte rapport van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA.

    Die présence gebeurt overleg met de Koerdische YPG. Die relatie is soms problematisch met verwijten dat de Koerden van de YPG Arabische bewoners pogen te verjagen. Wat voor spanningen zorgt met de Syrische overheid.

    Toen ISIS vorige maand met volle kracht Hasaka bestormden vielen ze alleen het door het leger gecontroleerde deel aan. Hierbij bleef de YPG enkele weken afzijdig.

    Pas nu mengt de YPG zich volop in de daar hevig woedende strijd. Ze lieten het leger dus eerst het zwaar werk opknappen! Een uit vele honderden strijders van ISIS is daar omsingeld en zal uitgeroeid worden.

    Verder is wat nu gebeurt nog veel te onduidelijk. Wel viel de Turkse luchtmacht de YPG aan op de linkeroever van de Eufraat, niet ver van de Syrische grensstad Jarabulus. Deze plaats ligt op de rechteroever en is de voornaamste van de twee overgebleven verbindingen van ISIS met zijn Turkse vrienden.

    De Turkse regering beloofde vandaag die aanval te onderzoeken. Ze spreken dus officieel van een ‘vergissing’. Wie wil dat geloven als die Eufraat daar al hemelsbreed is? Men krijgt eerder de indruk dat ze ISIS in Jarablus wilden beschermen.

    Maar als ik het goed begrepen heb zou men ook Jarablus zelf aangevallen hebben. Wel heeft de HDP en de rest van de Turkse politiek het electorale spelletje van Erdogan door. Dat spelletje blijft voor mij de voornaamste reden voor wat we nu zien gebeuren.

    Ook poogt hij zoals nu al meer dan vier jaar de YPG naar zijn kamp te lokken. Van hem mogen ze in zijn nieuw Syrië meespelen als ze nu zijn kant kiezen. Grof gewoon.

    Het Syrische leger is ook nog sterk actief in de stad Deir-Er-Zor, hoofdstad van de eveneens oostelijke en gelijknamige provincie. Een deel van die ook aan de Eufraat gelegen stad is in handen van ISIS en een ander deel valt onder controle van het leger. Wat voor continue gevechten zorgt. Met ISIS die tevergeefs poogde de stad in te nemen en het leger die gestaag een beperkte vooruitgang boekt.

    Volgens rapporten in bepaalde Turkse media zouden veruit de meeste arrestanten Koerdische en andere opposanten van Erdogan zijn en geen mensen van ISIS. Wat voor mij geen verbazing is. In Irak noemt men het optreden van Erdogan in semi-officiële kringen gewoon een poging om ISIS te helpen.

    Erdogan is niet alleen een zelden geziene agressieveling en oorlogsmisdadiger eerste klas maar ook een complete gek die zijn land al onnoemelijke schade toebracht. Dit alleen maar om zijn droom van een neo-Ottomaans en islamitisch rijk te realiseren. Wat een waanzin!

    Een opmerkelijk detail in de huidige berichtgeving is dat men al Qaeda en aanverwanten in een krant als de Washington Post nu plots begint voor te stellen als ‘gematigde’ opstandelingen.

    Of hoe men van Al Qaeda plots terug goede jongens poogt te maken. Het is een zeer verontrustend element in de huidige discussie welke men zeker in de gaten moet houden. Spelen de andere grote westerse massamedia hier mee dan is dat een gevaarlijke evolutie.
    Willy Van Damme

  • Ik vind het trouwens wel erg gevaarlijk worden nu Turkije zich officieel met de oorlog in Syrie gaat bemoeien.
   Je schrijft ”Gezien de bombardementen van de VS op ISIS militair strategisch bovendien weinig betekenen”. Dat is helemaal juist.
   Op het nederlandse Teletekst werd enige tijd geleden een stukje van de sluier opgelicht. Waarschijnlijk een journalist die last van zijn geweten kreeg of gewoon een slip of de pen. ”De opmars van de Koerden werd vertraagd (of gehinderd, dat weet ik niet meer) door… de amerikaanse bombardementen. Dat zit dus achter de bombardementen op de IS en ISIS, proberen te redden wat er te redden valt.
   Gerrit
   Antwoord:
   Voor commentaar hierop en een actualisatie van de toestand nu verwijs ik naar mijn antwoorden op de vorige reacties van Cyrus.
   Willy Van Damme

 3. http://www.sap-rood.org/is-islamitische-staat-de-grootste-oorzaak-van-de-duizenden-syrische-vluchtelingen/ Een interessante kijk door een ‘Syrisch oog’
  Bruno De Wit
  Antwoord:
  Dat de Belgische trotskisten een Syrisch trotskist moeten bovenhalen om al die onzin over Syrië te debiteren toont natuurlijk een zeker niveau.
  Zo heeft hij het over een volksopstand.

  Nou, de Moslimbroederschap en al Qaeda in Irak (nu ISIS) zijn op aanstoken en met uitgebreide steun van de VS en o.a. Saoedi Arabië gewapenderhand in opstand gekomen.

  Getuige de 8 gedode politiemensen en de vernielde gebouwen van het gerecht en de Baath partij bij de eerste betoging op 11 maart 2011 in Daraa. Een volksopstand?

  Dan heeft hij het over die brug over de Eufraat in de oostelijke provinciehoofdstad Deir Er Zor. Een stad de deels in handen is van de regering en deels van ISIS en waar al twee jaar zwaar wordt voor gevochten.
  Nog eergisteren werd er voor die brug tussen die twee partijen gevochten. En dan heeft hij het over de vernieling door de regering van die brug?

  Verder stelt hij dat sinds het einde van de zomer van 2012 de regering delen van Aleppo aanvalt. Nou waarom die datum van de zomer van 2012?
  Simpel: Die zomer hebben al Qaeda en de Moslimbroederschap vanuit Turkije en met steun van het westen die stad aangevallen en deels veroverd.

  Wat voor een massale exodus zorgde want de overgrote meerderheid van de bevolking van die miljoenenstad moest niet weten van die (sic) vrijheidsstrijders en wou onder hun tirannie niet leven.

  De stad is toen niet geheel gevallen omdat het de stadsbewoners zelf waren die met wapens weerwerk boden. Maar over die aanval op de stad zwijgt hij dan. Straf!

  Met andere woorden: Die salafisten mogen moorden en plunderen dat het hun een lieve lust is. En als de regering terugschiet dan zijn het criminelen.

  Over zijn beweringen over die chemische aanval met sarin van 21 augustus 2013 ga ik niet veel zeggen. Het ganse dossier werd hier in detail besproken en de slachtoffers van die chemische aanvallen waren voor zover dat goed kon bekeken worden alleen burgers en soldaten van het Syrische leger.
  Geen salafisten en dat zou toch duidelijk mogen zijn.

  Maar dat zal deze man blijkbaar ontgaan zijn. Propaganda verkopen is natuurlijk simpeler dan de beschikbare documenten bestuderen. Dat is immers gevaarlijk want het zou wel eens tot andere conclusies kunnen leiden.

  Waar werkt die man feitelijk voor? Langley in Virginia? Riaad? de AKP? Whitehall? Het Quai d’Orsay?
  En wie is hier de crimineel? Zij die in de praktijk die salafistische koppensnellers steunen? Of zij die de regering steunen die dit geweld wil bestrijden en de seculiere Syrische samenleving met zijn mozaïek van tientallen religies, talen en etnieën wil verdedigen?

  Voor deze trotskist zijn dat dus blijkbaar die salafisten. Want behoudens de regering en die salafisten is er niets van enigerlei militaire waarde. En dus is dit de keuze die men heeft. De rest is gewoon gelul… van een trotskist.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s