Syrië–Didier Reynders ontkent steun al Qaeda/ISIS

In een reactie op het onlangs openbaar gemaakt document van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA (1) over de toestand in Syrië anno augustus 2012 ontkent minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) enige steun te hebben gegeven aan al Qaeda of ISIS en aanverwante groepen.

De Vrienden van het Syrische Volk

Nochtans stelt het document onomwonden dat die terreurgroepen konden rekenen op de hulp van de westerse alliantie, en dus België, de vorstendommen van het Arabisch schiereiland en Turkije.

Didier Reynders - In Saoedi Arabië met Nayef en Saud  al Shalaan

Toen hij op handelsmissie in Saoedi Arabië was wou Reynders ook enkele financiers van die salafistische terreurbendes spreken. Een ervan bleek een bij verstek in Frankrijk tot 10 jaar cel veroordeelde groothandelaar in cocaïne te zijn. Halalcocaïne?

In het rapport van de DIA staat letterlijk dat al Qaeda, andere salafistische groepen en de Moslimbroederschap de leiding hebben over de opstand in Syrië en dat men de mogelijkheid ziet voor ISIS voor de oprichting van een islamitisch kalifaat in het oosten van Syrië. Wat, stelde de DIA, serieuze repercussies ging hebben voor Irak. Volgens dat rapport een evolutie die de wens was van de westelijke alliantie.

Het is het eerste officiële document dat meer in detail de rol van het westen, al Qaeda en ISIS en de wederzijdse samenwerking bloot legt. Wat uiteraard implicaties heeft voor alle regeringen voor de westelijke alliantie waartoe ook België behoort. Immers op geen enkel ogenblik distantieerde Reynders zich van dit westerse beleid. Integendeel, zijn steun was voor de volle 100%.

Die groep waartoe ook België behoorde had zich heel cynisch ‘De Vrienden van het Syrische Volk’ genoemd. Een alliantie waartoe oorspronkelijk een 70-tal landen behoorden. Maar hulp geven aan zowel al Qaeda en ISIS is als gevolg van VN-resoluties wel verboden en zelfs een strafbaar feit. Het is immers steun aan terrorisme.

Schaamlapje

In een reactie zegt John Hendrickx, woordvoerder van minister Reynders dat de minister nooit die groepen steunde en alleen streefde naar een politieke oplossing met wat hij noemde gematigde groepen en dit zonder Assad.

“Alhoewel individuele Europese staten dat konden is de minister steeds tegen wapenleveringen geweest omdat je nooit zekerheid had waar ze uiteindelijk belanden” , aldus John Hendrickx. Probleem hierbij is dat er volgens dit rapport van de DIA amper sprake was van een zogenaamde gematigde oppositie.

Salim Idris & Guy Verhofstadt in Europees parlement

Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees parlement, hier samen met Salim Idriss, het uithangbord van de zogenaamde gematigde Syrische oppositie, in het Europees parlement in Brussel. Salim Idriss prees al herhaaldelijk het werk van al Qaeda in Syrië. Een mager schaamlapje voor onze liberale vrienden!

De reactie is wat gelijklopend met die van de Britse regering die elke steun aan al Qaeda en ISIS straal ontkende. Dit ondanks het document en het recente geflopte proces in Londen tegen een bij moorden betrokken terrorist van Al Qaeda. Dat werd gestopt toen bleek dat de Britse veiligheidsdienst MI6 al Qaeda in het verleden zelfs wapens leverde. (2)

Probleem voor Reynders is echter zeker ook de mee door hem goedgekeurde beslissing van 23 mei 2013 van de Europese ministerraad voor Buitenlandse Zaken welke het eerder door de EU ingestelde embargo op handel met Syrië doorbrak. Het liet toe om olieproducten uit Syrië in te voeren. En die beslissing werd unaniem genomen.

Maar die olieproducten kwamen uit het oosten van Syrië welke de maand voordien door de toen nog bestaande alliantie tussen Jabhat al Nusra (al Qaeda) en ISIS was veroverd. Met andere woorden men maakte het voor ISIS en al Qaeda mogelijk om via handel met de EU geld te verdienen om hun terreuraanvallen, ook in België!, te financieren. Maar hierover weigerde John Hendrickx commentaar te geven.

Uiteraard is het verhaal van de ‘gematigde’ oppositie het schaamlapje waarachter men zich in het westen, waaronder onze voorgaande en huidige regering, verstopte om die salafistische opstand te steunen. Het had namelijk zijn nut. Men kan dan tegen de buitenwereld ontkennen ooit al Qaeda te hebben gesteund.

Het rapport van de DIA laat hierover echter geen twijfel bestaan. Een zogenaamd gematigde oppositie van enig belang bestond al toen niet meer. Ze heeft trouwens alleen op papier bestaan, als schaamlapje waar onze regeringen zich achter verstopten. Schaamteloos!

Robert Ford

Robert Ford - Tweet over steun al Qaeda en ISIS - Juni 2015

Robert Ford geeft hier in februari dit jaar op Twitter toe dat hij wist dat die zogenaamde gematigde oppositie op het slagveld nauw samenwerkte met ISIS en al Qaeda. Het schaamlapje der gematigde oppositie waarachter ook Didier Reynders zich hier verstopte wordt nu wel microscopisch klein.

Recent gaf Robert Ford trouwens toe al Qaeda en ISIS te hebben gesteund. Robert Ford was kort voor het uitbreken ervan in Syrië tot Amerikaans ambassadeur benoemd. Waar hij trouwens letterlijk via zijn deelname aan betogingen mee het vuur aan de lont stak. Nadien was hij achter de schermen de ware leider van de opstand.

Tijdens een discussie op Twitter gaf hij toe dat de zogenaamde gematigde oppositie die hij steunde samen vocht met al Qaeda en ISIS. “Ontkent U dat de zogenaamde gematigden die U rechtstreeks steunde in Aleppo samen vochten met ISIS en al Nusra (al Qaeda, nvdr.)”, was de vraag waarop Ford onomwonden antwoorde dat hij ‘’dit absoluut niet ontkende.” Waarbij hij ook nog stelde voor 2013 hierover zelfs geen opmerkingen te hebben gemaakt.

Het ontkennen door Reynders en andere westerse regeringsleiders dat zij al Qaeda en ISIS steunden is daarom even geloofwaardig als diegene die stelt dat de zon niet bestaat. Dat is uiteraard allemaal zeer pijnlijk voor een Reynders maar gewoon de zeer harde waarheid.

Robert Ford

De gewezen Amerikaanse ambassadeur voor Syrië Robert Ford wist dus heel goed dat hij jarenlang in Syrië en ook Irak al Qaeda en ISIS steunde. Volgens de Amerikaanse wetgeving toch een crimineel feit. Naar Guantanamo?

Als Reynders een groot politicus is dan geeft hij dat nu publiek toe. Zo niet zal hij in de geschiedenis te boek staan als een der ministers die ooit terreurbendes steunde en zelfs volharde in de boosheid. Een liberaal die koppensnellers en shariafanaten helpt staat nu eenmaal niet goed op het CV.

Ondertussen begint het verhaal over dit rapport van de DIA stilaan meer bekend te raken. Zo bracht de Britse krant The Guardian het verhaal alsmede de Amerikaanse website Huffington Post. Vooral echter in Duitsland raakt het in de massamedia met publicatie in o.m. Die Welt, Nachrichten TV en het Hamburger Abendblatt.

In Nederland en België zwijgt de pers echter nog steeds. Het was de Amerikaanse freelancer Brad Hoff die als eerste op 19 mei het verhaal publiceerde op het Levant Report en er sindsdien verder op doorging. Met o.m. een nietszeggende reactie van de DIA zelf. Een aanrader.

Willy Van Damme

1) Zie hiervoor het vorige hier geplaatste artikel ‘Barack Obama, de kalief van Syrië en Irak’ en http://levantreport.com/ voor het volledige rapport. Het duurde vijf dagen voor de woordvoerder reageerde en pas nadat er een tweede mail ook naar het kabinet van de minister zelf was verzonden. Voordien waren er reeds een tweetal sms’en verzonden, boodschappen achtergelaten en op de GSM boodschappen ingesproken.

2) Zie op deze blog het recente verhaal: ‘Syrië – Brits proces tegen terrorist al Qaeda mislukt’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s