Syrië–Miljarden dollars

Ooit schreef de bekende journalist Jean Vanempten in De Tijd met een uitgestreken pen en zonder hinder van veel kennis van zaken dat de radicalisering van die Syrische jihadisten een gevolg was van het feit dat de VS weigerde om die vol goede bedoelingen zittende opstandelingen te helpen. Een artikel in de Washington Post van 12 juni toont het groteske van die leugen nogmaals aan.

Alleen vernielen

De krant bericht in het verhaal “Secret CIA effort in Syria faces large funding cut’ (1) over de interne achter de schermen gehouden discussies in het Amerikaanse parlement rond de kwestie Syrië. Volgens dat verhaal wordt de begroting van de CIA met betrekking tot de strijd in Syrië met zeker 20% gekort.

De reden is, stelt de krant, dat men zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten in het Huis van Afgevaardigden schrik begint te krijgen dat die jihadisten te sterk worden en Syrië wel eens geheel ten onder zou gaan. En dat is een scenario dat men in het Capitool toch ook niet wil. Daarom dat men de geheim gehouden begroting van de CIA volgens dit dagblad nu aanpast en de steun van de CIA aan die jihadisten gaat verminderen.

Tom Donilon - 3

Uit in de Amerikaanse pers gelekte discussies binnen de regering van Barack Obama bleek dat Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon (foto) zich verzette tegen het idee van de CIA en Buitenlandse Zaken om die salafisten in Syrië aan de macht te brengen. Hij was, volgens die lekken, voorstander van een zo lang mogelijk durende oorlog om het land praktisch geheel te vernielen. Een advies dat president Barack Obama dan volgde.

Dat de door het westen gesteunde bendes van al Qaeda, ISIS en aanverwanten het land kapot schieten en miljoenen mensen op de vlucht jagen is geen probleem. Neen, het is een wens. Maar meer dan kapot schieten en moorden mag er echter voor Washington niet bij zijn. Het is al jaren de strategie van Nationaal Veiligheidsadviseur Tom Donilon die in deze interne discussies de steun kreeg van Barack Obama.

Jaarlijks 1 miljard dollar

Volgens het bericht in die krant kost die ganse ‘geheime’ operatie aan de CIA jaarlijks een miljard dollar. Waarbij uiteraard ook nog steun van andere regeringsdepartementen als USAID, de dienst Ontwikkelingshulp, komt. En aangezien deze oorlog al 5 jaar duurt kan men met zekerheid stellen dat de VS hier al 6 miljard dollar uitgaf. Zeker daar ook de voorbereiding pakken geld heeft gekost.

Niet om bijvoorbeeld onderwijs of de gezondheidszorg in het land te steunen maar aan steun voor koppensnellende shariafreaks. Hierbij moet men vermoedelijk nog grotere bedragen rekenen van Turkije, Qatar, Saoedi Arabië en mindere bedragen van Israël, Frankrijk , Koeweit, het Verenigd Koningrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.

Amerikaanse militairen doen training in Jordanië

Er zijn massa’s Amerikaanse militairen en mensen van de CIA in Jordanië. En ze zijn er niet om het land te beschermen maar om in Jordanië islamitische extremisten, waaronder ook Belgische, een militaire training te geven en naar Syrië te sturen. Ook veel leden van ISIS kregen hier van de VS een opleiding.

Het verklaart waarom tot eind 2013 honderden Belgische extremisten vanuit ons land naar ginds konden vertrekken zonder dat iemand er zich in de politiek of pers aan ergerde. Nog straffer, er verschenen in bladen als Humo zelfs heldenepossen over die vrienden van Fouad Belkacem & Co. Nadien kwam dan plots het  – veel te late – besef dat dit ook voor ons land wel eens gevaarlijk kon zijn.

Maar men gaf dus met andere woorden al vermoedelijk tientallen miljarden dollars uit om het land te vernielen en het onder controle van deze alliantie te brengen. Het toont het zeer grote belang dat men hecht aan de verovering van Syrië. Het toont eveneens nogmaals de dubbelzinnigheid van de VS met betrekking tot haar beleid in het Midden-Oosten.

Als er maar geschoten wordt

Terwijl de CIA in haar geheime basis nabij de Jordaanse stad Safawi duizenden extremisten waaronder leden van al Qaeda en ook ISIS (2) een militaire training gaf en nog steeds geeft voert de VS nu officieel een oorlog, maar dan onder leiding van de Amerikaanse generaal op rust John Allen, tegen diezelfde groepen. “Als er maar geschoten wordt”, lijkt wel het Amerikaanse motto.

Want men mag in de VS en elders in het westen dan wel beweren dat er een verschil is tussen die rebellengroepen, in de praktijk is dat zero. De door ISIS publiek onthoofde Amerikaanse journalist James Foley was bijvoorbeeld voordien voor losgeld gevangen genomen door een steevast als gematigd omschreven rebellengroep. Maar ISIS wou er ook voor betalen en dus viel de man in hun handen. Met de gekende gevolgen.

John Allen, generaal - 5

Terwijl de CIA minstens indirect nog steeds ISIS en rechtstreeks al Qaeda in Syrië steunt moet mariniersgeneraal op rust John Allen, goed voor vier sterren, de oorlog van de VS tegen ISIS leiden. Amper iemand in de Amerikaanse politiek en pers die wijst op die toch wel heel essentiële tegenstelling.

Ook lopen ganse groepen rebellen vlot over van de ene naar de andere bende waaronder vooral ISIS. Evenmin is het voor hen een probleem om te veranderen van naam om dan eens te werken met Jabhat al Nusra (al Qaeda) en dan weer niet. Het gevolg is dat die wapens van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk nu ook bij ISIS zitten. Foto’s van al Qaeda en ISIS met bijvoorbeeld Amerikaanse TOW anti-tankraketten zijn legio.

Wie zoals Didier Reynders via zijn woordvoerder stelt alleen ‘gematigde’ rebellen te steunen, steunt dan ook zowel ISIS als al Qaeda. De Syrische president Bashar al Assad is geen koorknaap, hij is president van een land. Maar dat is duizenden maal beter dan het stel koppensnellende shariafreaks die Didier Reynders en Barack Obama onder het mom van de mensenrechten nu helpen.

Willy Van Damme

ISIS met TOW anti-tankraketten - Palmyra - Mei 2015

Een propagandafoto van ISIS van een van hun strijders met een Amerikaanse TOW anti-tankraket gebruikt bij de verovering van Palmyra (Tadmur).

1) Washington Post, Greg Miller, Karen DeYoung, ‘Secret CIA effort in Syria faces large funding cut’, 12 juni 2015. http://www.washingtonpost.com/world/national-security/lawmakers-move-to-curb-1-billion-cia-program-to-train-syrian-rebels/2015/06/12/b0f45a9e-1114-11e5-adec-e82f8395c032_story.html?wpisrc=nl_wemost&wpmm=1

2) WND, Aaron Klein, ‘Blowback! U.S. trained Islamists who joined ISIS’, 17 juni 2014,
http://www.wnd.com/2014/06/officials-u-s-trained-isis-at-secret-base-in-jordan/#6QdLwlzKj4tDVSvV.99

3 thoughts on “Syrië–Miljarden dollars

 1. Als politici nog eens afkomen met ‘mensenrechten’ ga ik er geen vertrouwen meer in hebben.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Ach, toen Leopold II Kongo wou stelen had hij het over de noodzaak om er beschavingswerk te doen en te strijden tegen de Arabische slavenhandelaars.
  Julius Caesar wees de Romeinen voor hij naar Gallië trok op het Keltische gevaar dat uitging van hun rijk in Gallië.
  En met de Kruistochten had men het over de nood om het voor Christenen heilige land te redden.

  Hun hebzucht die hen dwong tot het grootschalig gebruik van geweld verstopte men steeds achter ogenschijnlijk nobele doelen. Dus niets nieuws onder de zon met Syrië. Verbazend is wel dat die praatjesmakers met dergelijke verhalen maar blijven komen en dat men dit nog blijft ‘geloven’.
  Willy Van Damme

 2. Dag Willy,

  Dat ISIS eerder het losgeld betaalde om die Amerikaanse journalist – James Foley – uit handen van een andere terroristische groep te bevrijden, wist ik niet.
  Ik heb die onthoofding altijd ‘over de top’ gevonden, vreemd en onecht. Nu helemaal, want waarom zou je eerst betalen voor iemands vrijheid om hem vervolgens te doden? De enige logica die ik hierbij kan bedenken, is dat ISIS een creatie van de Amerikanen is. Zij spelen oorlogje van onze belastingcenten en door zo’n onthoofding in scene te zetten, masseren zij een groot publiek dat steeds meer walgt van dit soort wreedheden en daarna maar al te graag bereid is om te betalen voor wat extra F16’s en drones…

  Helmi,
  met plaatsvervangende schaamte.
  Antwoord:
  Voor zover ik weet zijn al die door ISIS in het publiek onthoofde journalisten voorheen door andere groepen ontvoerd in de hoop zo losgeld te krijgen. Het zijn immers allen in regel roversbendes.

  ISIS, voorzien van miljoenen dollars, kon zo het meest betalen. Het gebruikte de moord op die journalisten als propagandamiddel om zo nog meer bloeddorstige psychopaten te lokken naar hun ‘kalifaat’. Want geeft toe, geen enkele idealist gaat hierdoor gelokt worden. Alleen wie belust is op het laten vloeien van bloed valt voor die lokroep.

  Verder toch nog dit. Het ‘oprichten’ door spionagediensten van terreurgroepen of andere bewegingen zoals actiegroepen gebeurt op een zeer verfijnde en normaal onopgemerkte wijze. Ze gaan dit aan hun te manipuleren doelwit nooit zeggen. Doen ze dat dan valt alles in duigen.

  Twee mooie voorbeelden. Het verhaal van de SMS-dienst in Cuba. Een buitenlandse firma begon op Cuba met een SMS-dienst die weerberichten ging doorsturen naar haar abonnees. Wat die firma niet wist was dat de echte financiers van dit project de Amerikaanse regering was die via spookfirma’s in witwascentra als de Britse Maagdeneilanden werkte.

  En de uiteindelijke bedoeling was niet weerberichten te versturen maar telefoonnummers van jonge en/of welvarende Cubanen – want die bezitten een GSM, niet de mensen in de dorpen ver weg – te bemachtigen zodat men die naderhand via hun GSM kon bestoken met Amerikaanse propaganda en agitatie, agitprop.
  De opstap naar een nieuwe kleurenrevolutie.

  Een ander belangrijk en goed voorbeeld is dat van de hier al eerder vernoemde Abdelkader Belliraj. Uit onderzoek door ons Comité I dat verantwoordelijk is voor toezicht op onze veiligheidsdiensten beek die naast zijn werk voor onze Staatsveiligheid ook te werken voor de Mossad en privaat contact te hebben gehad met Bin Laden zelf.

  Hij werd in Marokko gearresteerd toen hij een jihadistische terreurcel wou oprichten die ook gewapende acties ging ondernemen. Hij zorgde voor de wapens. Men kan er gif op nemen dat zijn kompanen in Marokko niet wisten dat hij voor de Mossad werkte.

  Maar de Mossad zat via Belliraj wel aan het stuur – de wapenleverancier zit aan de leiding – van een al Qaeda groep in Marokko. In Marokko is men dan ook, zoals bleek uit een privaat gesprek met een Marokkaans diplomaat, erg op hun hoede voor die salafistische bendes.

  Wat betreft ISIS zijn er een aantal belangrijke vaststellingen. Vooreerst blijkt uit het hier besproken document van de Amerikaanse DIA dat deze de steun genoot van de zogenaamde ‘vrienden’ van Syrië, de landen van de NAVO, de koninkrijken van het Arabisch schiereiland, minus Oman, en Turkije.

  ISIS had na haar vestscheiding met Jabhat al Nusra (al Qaeda) massa’s geld, pakken splinternieuwe Toyota SUV’s, veel wapens en het meest moderne communicatiemateriaal, incluis dat bestemd voor de media.
  Dit kwam uiteraard niet zomaar allemaal uit de hemel gevallen, en kabouters zullen hier ook wel niet voor verantwoordelijk geweest zijn.

  Aangezien hun gebied toen en nu aan Turkije grenst kan men met bijna 100% zekerheid stellen dat dit uit Turkije afkomstig moet zijn.
  Een tweede mogelijkheid is Saoedi Arabië maar dat ligt verder weg. Qua financiering moet men uiteraard ook daar bij de (sic) vrienden van Syrië gaan zoeken.
  Veel discussie kan er hierover niet zijn.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: de ware aard van moslim Obama |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s