Syrië – Brits proces tegen terrorist al Qaeda mislukt

In Londen is het proces, aangespannen door de openbare aanklager, tegen de Zweedse terrorist Bherlin Gildo mislukt. Bherlin Gildo kon als een vrij man de rechtszaal verlaten. Een merkwaardige gang van zaken die nogmaals de vuile rol van de westerse geheime diensten en overheden in het daglicht stelt.

Bherlin Gildo - Zweeds lid al Nusra

Bherlin Gildo was duidelijk lid van Jabhat al Nusra en was vermoedelijk betrokken bij de aanval door die groep in het najaar 2012 op de militaire basis 46 Sjeik Soeleiman.

Lid van al Qaeda

Bherlin Gildo is een 37-jarige Zweed die in Syrië vocht met Jabhat al Nusra (al Qaeda) en blijkbaar vooral verbleef in het plaatsje Sjeik Soeleiman waar men in het najaar van 2012 de militaire basis 46 kon innemen. Deze is gelegen in de provincie Aleppo op een tiental kilometers van de Turkse grens.

Hij werd door de Britse politie in oktober 2014 opgepakt op de luchthaven Heathrow toen hij op weg was van Kopenhagen naar Manilla om er zijn vrouw te ontmoeten. Hij had eerder Syrië in 2013 verlaten, vermoedelijk in afspraak met de Zweedse veiligheidsdienst SAPO. Die lieten hem merkwaardig genoeg ongemoeid.

De Britse binnenlandse veiligheidsdiensten spanden echter via de openbare aanklager tegen de man een proces aan wegens zijn betrokkenheid bij terrorisme. Dit klapte echter deze week in elkaar.

Bherlin Gildo - Zweeds lid al Nusra met lijk

Bherlin Gildo kon moeilijk als andere terroristen die in Syrië hadden gevochten beweren dat hij er alleen maar ambulancier was geweest. Wee de niet-salafist die het pad van zijn groep kruiste.

Nochtans waren de bewijzen voor zijn betrokkenheid bij moordpartijen, sectaire zuiveringen, wapendracht en zijn lidmaatschap van al Qaeda moeilijk te ontkennen. Er circuleerden op het internet immers een ganse serie ook door hem geplaatste foto’s waarbij hij fier glimlachend poseert met lijken en wapens en ook trots de vlag van al Qaeda toont.

De reden waarom het proces dan toch in elkaar klapte is vrij simpel. Tijdens het proces toonde de advocaat immers een serie bewijzen dat de Britse veiligheidsdiensten die groep, dus al Qaeda, ook steunde.

De aanklager wou gewoon zelfs op de vragen van de verdediging niet antwoorden. Hierbij kwamen ook de Britse wapenleveringen aan die groepen ter sprake. En om verdere voor de Britse regering gênante onthullingen te vermijden werd het proces hals over kop gestopt.

Het verhaal doet denken aan dat van de Brit Moazzem Begg die men ook beschuldigde van lidmaatschap van al Qaeda en van betrokkenheid bij terreuraanslagen in Syrië. Ook dit proces klapte vorig jaar op 1 oktober in elkaar.

Bherlin Gildo - Zweeds lid al Nusra met wapens en kinderen

Bherlin Gildo deed blijkbaar ook aan het opleiden van kindsoldaten. Bij zijn arrestatie in Heathrow ontdekte men allerlei materiaal, o.a. voor de training van terroristen. Wat doet vermoeden dat hij nog steeds een aanhanger is van al Qaeda.

Alhoewel duidelijk betrokken bij terreurdaden kreeg hij ook voluit steun van Amnesty International. Wat voor interne ruzies zorgde. De vraag na dit debacle is of men in Londen ooit nog een Syrische of Iraakse terrorist kan veroordelen.

Oorlog der spionnen

Het proces tegen Bherlin Gildo is ook een mooi voorbeeld van de tegengestelde belangen tussen de inlichtingendiensten die desnoods met elkaar een oorlog uitvechten. In Frankrijk heb je de oorlog tissen de DGSI (de binnenlandse veiligheidsdienst) die terroristen oppakt, en de DGSE (de buitenlandse veiligheidsdienst) die ze uitstuurt.

Hetzelfde verhaal lijkt hier te spelen tussen diezelfde maar dan Britse diensten, MI5 (binnenland) en MI6, buitenland. De ene vervolgde de huurmoordenaar van de andere. Het is een verhaal dat toont in welke chaos onze overheden zich hebben gestort door het optreden tegen Syrië en het Midden-Oosten. Wie terroristen steunt krijgt onvermijdelijk nadien een peperdure rekening.

Bherlin Gildo - Zweeds lid al Nusra met wapens - 2

Vrijheidsstrijder Bherlin Gildo, indirect in dienst van de Britse veiligheidsdienst, poserend met zijn speeltuig.

Dit proces is een zoveelste bewijs voor de nauwe verwevenheid tussen al die Syrische terreurgroepen en de Britse en ook andere westerse regeringen. In die zin is het hier in Antwerpen gevoerde proces tegen Fouad Belkacem dan ook een aanfluiting van wat rechtspraak hoort te zijn.

Tot 2013 lieten politie, geheime dienst en onze overheid in het algemeen stilzwijgend toe dat honderden jihadisten ginds naar Syrië en nu ook Irak konden trekken om er te moorden en te plunderen dat het een lieve lust was. Zelfs onze media juichten dit toe. Het waren helden.

Nuttige idioot

Dat men dan een paar jaar later mensen als Fouad Belkacem jaren cel geeft wegens het rekruteren van terroristen is dan ook schokkend te noemen. Uiteindelijk deed Fouad Belkacem, mogelijks onwetend, maar het werk van onze regering en  haar veiligheidsapparaat.

Fouad Belkacem - 5

Fouad Belkacem, de nuttige idioot van het westen en dus Israël, die zorgde voor kanonnenvoer nodig voor het vernielen van Syrië. Eens zijn nuttigheid verstreken kreeg hij van diezelfde overheid 12 jaar effectieve celstraf. Eerst juichte de media die jihadisten toe, daarna was het een en al moddergooien.

Want voor het westen moest Syrië kapot en dus had men al die jihadisten nodig want in Syrië was er duidelijk te weinig volk dat men warm kon maken voor het vernielen van hun land. Belkacem werkte dus – als nuttige idioot? – gewoon voor de westelijke belangen. Van dat westen kreeg hij nu een peperdure rekening.

Rechtvaardig? In geen 1000 jaar. Als men de moordenaars voor de rechter sleurt moet men ook hun opdrachtgevers aanpakken. En minstens even hard.

Willy Van Damme

1) The Times, 2 juni 23015, Duncan Gardham, John  Simpson, ‘terrorism trial collapses after role of MI6 is revealed’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s