Jan Jambon–’bouw nieuwe gevangenis start in 2016’

Volgens een bericht op de website van de krant De Standaard verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag in het parlement in antwoord op een vraag van het Lebbeekse parlementslid en partijgenote Goedele Uyttersprot dat de werken voor de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis in het voorjaar van 2016 zullen starten.

Voorjaar 2016

Volgens de krant stelde hij daarbij: “De start van de werken is grotendeels afhankelijk van de procedures die nog moeten worden doorlopen. Maar los van eventuele bezwaren tijdens die procedures wordt er momenteel vanuit gegaan dat de bouw van de gevangenis in de eerste helft van 2016 van start kan gaan.”

Jan Jambon - 2

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon denkt dat de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis al begin 2016 kan aanvangen. Maar dat lijkt wel zeer optimistisch te zijn.

Dat lijkt twijfelachtig. Vooreerst kan Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (Cd&V) een eventueel beroep tegen de provinciale goedkeuring pas in het voorjaar behandelen. En gezien de juridische hoogspanning in dit dossier – het gaat hem ook over een enorme som geld – zal zij daar zeker de nodige tijd voor nemen. Kwestie van goed juridisch advies te bekomen.

Pas daarna kan men eventueel naar de Raad van State stappen om in eerste instantie een schorsing van dit besluit te vragen. Uit de vorige juridische veldslagen weten wij dat de opposanten voor het starten van hun beroepsprocedures wachten tot zowat het allerlaatste ogenblik. Tijdwinst heet dat. Pesten voor anderen.

Bij die vraag tot schorsing is het opnieuw zeker 6 tot 9 maanden wachten voor de Raad van State een uitspraak doet. En dan zijn wij al meer dan een jaar verder, minstens de herfst van 2016. En geen enkele bouwonderneming gaat de werken hier aanvangen voor er een eventuele uitspraak over de schorsing is geweest. Daarna zal het mogelijks wel zelfs ultrasnel gaan.

Maar dan is het winter voor we weten of er al of niet geschorst wordt. Februari 2017 lijkt daarom een realistischere datum dan het voorjaar van 2016 voor de start van de bouw, 14 jaar nadat men ermee wou beginnen! Norbert De Batselier (sp.a) was toen nog burgemeester.

De zaak heeft dan ook al een fortuin gekost aan zowel de belastingbetaler als aan de opposanten. Dit terwijl de huidige Dendermondse gevangenis totaal ongeschikt is om welke gevangene dan ook te huizen en die nieuwe dus een absolute noodzaak is.

Dendersluis

Een belangrijk nevenaspect van de zaak is dat zodra die bouw start men bij Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) begint met de afwerking van de sluis die oude en nieuwe Dender met elkaar in verbinding moet brengen.

Hier komt ook een nieuwe brug, onderdeel van de weg naar de gevangenis. De aanlopen hiervoor zijn trouwens al klaar. Het bouwen van de brug, afwerken van de sluis en doorbreken van de dam zouden vermoedelijk simultaan gebeuren. Ook dit zou eens er zekerheid is vermoedelijk snel gaan.

Sluis op oude Dender, Tragel, Dendermonde

De sluis aan het einde van de oude Dender ligt er deels al. Het wachten is op de afwerking zodat oude en nieuwe Dender terug met elkaar in verbinding kunnen komen. Dit stuk tussen deze sluis en het Dendermondse stadscentrum wordt gezien als een der meest pittoreske  – pure poëzie volgens bewonderaars – van de ganse Dender van Ath tot in Dendermonde.

Een dringende vraag van Aalst, Dendermonde en de toeristische sector die volop droomt van cruises tussen beide steden. Ook de creatie van een jachthaven in het stadscentrum, droom van jachtbezitters – die kampen met een groot tekort aan aanlegplaatsen – en de toeristische sector, kan dan snel dichtbij komen.

Wel is de verfraaiing van de boorden van de Dender in de Dendermondse binnenstad op de voorlopige begroting voor 2016 van W&Z gezet. Maar die begroting kan zeker in financieel krappe tijden nog sterk aangepast worden. Afwachten dus en tijd voor extra lobbywerk van het Dendermondse stadsbestuur.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s