Nieuwe Dendermondse gevangenis–openbaar onderzoek

Na de voorlopige vaststelling door de Oost-Vlaamse provincieraad van het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis start nu maandag 1 juni de volgende fase in dit proces, die van het openbaar onderzoek. De vorige twee plannen werden door arresten van de Raad van State ongeldig.

Bij dit openbaar onderzoek kunnen belanghebbende partijen zoals besturen, bepaalde verenigingen en buurtbewoners eventuele opmerkingen, bezwaren schriftelijk maken bij ofwel de provincie of bij het Dendermondse stadsbestuur.

Dat onderzoek loopt van 1 juni tot en met 31 juli met op 15 juni om 20 uur een informatievergadering in de sporthal in Sint-Gillis-Dendermonde. Meer informatie kan men ook vinden op de websites van zowel de provincie als op die van het Dendermondse stadsbestuur.

Joke Schauvliege

Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege (CD&V) krijgt volgend jaar mogelijks het dossier van de nieuwe Dendermondse gevangenis op haar tafel.

Die opmerkingen worden dan besproken door de provinciale commissie voor ruimtelijke ordening (PROCORO) dan dit in een advies voor het provinciebestuur en de provincieraad giet. Waarna de provincieraad op voorstel van het bestuur dit dan eventueel zal goedkeuren, vermoedelijk november of december. Niet dat er hier problemen worden verwacht.

Er was in de provincieraad ook geen enkele tegenstem bij de voorlopige vaststelling, alleen een onthouding van de fractie van Groen. Tegen die definitieve vaststelling door de provincieraad kan men nadien eventueel bezwaar aantekenen bij minister voor Ruimtelijke Ordening Joke Schauvliege en nadien bij de Raad van State.

Met als ultieme vraag of die instelling haar reputatie van cruciaal rechtsorgaan in dit dossier verder te grabbel zal gooien of integendeel herstellen. Het is een vraag waarop velen liefst nu al het antwoord van zouden willen weten.

Er hangt hier immers uiteindelijk niet alleen de hoogstnodige bouw van die nieuwe gevangenis van af. Ook de staat van onze rechtspraak staat hier op het spel. En dat is veel belangrijke dan de bouw van die nieuwe gevangenis.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s