Onder luid applaus

Vrijdagavond stelde men in Dendermonde onder grote belangstelling en met veel applaus Het Kaart- en Goederenboek van de Abdij Van Zwijveke aan het publiek voor. De feestzaal van het Heilig Maagdcollege was juist groot genoeg voor de talrijk opgekomen geïnteresseerden.

Voorstelling boek over Abdij van Zwijveke van Leo Pée.

Er was heel veel belangstelling voor de presentatie van dit boek over de abdij van Zwijveke.

Het boek werd met stevige financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen uitgegeven als het jaarboek van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde en is daarom ook gratis voor de leden van deze vereniging. De uitgave kadert in het 150-jarig jubileum van de Kring. Ook het Vlaams gewest en het stadsbestuur droegen bij tot de publicatie.

Het boek geeft een erg gedetailleerde kijk op het economisch leven van de abdij zelf. Door haar grootgrondbezit was ze ook de voornaamste abdij van het Land van Dendermonde en het boek gaat hier erg diep op in. Het werk van Leo Pée is dan ook niet zomaar een boek over een abdij maar gaat ook over de landbouw in onze contreien en dus ook over onze economie in de middeleeuwen.

En aangezien Zwijveke ook veel gronden buiten de stad had, zelfs tot in de buurt van Gent en Kortrijk, is dit ook een boek dat verder kijkt dan de geschiedenis van de abdij van Zwijveke of die van Dendermonde.

Wie hierna historisch onderzoek wil doen naar abdijen, landbouw of het pachtstelsel in België uit die periode gaat hier veel bruikbare informatie vinden. Het is ook een erg prachtig uitgegeven boek met vele in kleur afgedrukte kaarten, pentekeningen en foto’s van oorkonden.

Voorstelling boek over Abdij van Zwijveke van Leo Pée

Van links naar rechts: Maria Verheirstraeten (CD&V, oud-schepen Zele), Jozef Dauwe (CD&V, gedeputeerde voor Cultuur provincie Oost-Vlaanderen), professor emeritus André Van Doorselaer (voorzitter Oudheidkundige Kring), Leo Pée, Piet Buyse (CD&V, burgemeester van Dendermonde) en Marius Meremans (N-VA, schepen van Cultuur, Dendermonde).

Opvallend is wel dat de abdij geen gronden bezat in zowel Baasrode als Grembergen. Vermoedelijk een gevolg van het feodale grondbezit uit die periode. Het boek is het werk van jarenlang intens speurwerk en bewijst de kwaliteiten als historicus van Leo Pée. Hij toont het karakter te hebben eigen aan een wetenschappelijk vorser die op zoek gaat naar ons verleden. Hij heeft bewezen over een voldoende ontwikkelde speurneus te beschikken.

Voor de leden van de Oudheidkundige Kring is het boek nog gratis te verkrijgen in het Zwijvekemuseum. Niet-leden kunnen het er zich ook aanschaffen voor 40 euro. Een peulschil voor een 3,6 kg zwaar 557 pagina’s dik boek. Gezien het gewicht zal men het boek niet per post opsturen.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s