Op zijn eentje

Het gaat van heel slecht naar onvoorstelbaar slecht in Afghanistan. Nooit voorheen in de geschiedenis van de Amerikaanse militaire agressie ging het zo slecht als in dat land. De recente massaslachting door een Amerikaanse soldaat van 16 vooral vrouwen, ouderlingen en kinderen in de buurt van de Afghaanse stad Kandahar roept veel vragen op.

Een verhaal met vragen

De man zou na drie missies in Irak pas recent begonnen zijn aan zijn eerste ronde in de hel van Afghanistan. Volgens het door het Amerikaanse leger verspreide verhaal zou de man op zijn eentje ‘s nachts de in een oorlogszone gelegen militaire basis verlaten hebben om dan in nabij gelegen dorpjes 16 mensen in koelen bloede af te slachten.

Daarbij zou hij voorheen in Irak een serieuze wonde aan zijn hoofd hebben opgelopen. Is het dan nog gepast zo iemand voor een nieuwe opdracht naar oorlogsgebied te sturen? Of is de nood aan mankracht in de VS zo groot dat men ook mensen met zware hoofdwonden terug op het terrein stuurt?

Volgens enkele Afghaanse getuigen handelde hij echter niet in zijn eentje maar in groep en was er zelfs een helikopter bij de zaak betrokken. Wat de Amerikaanse bezettingsmacht direct ontkende. Maar hoe in ‘s hemelsnaam kan een soldaat op zijn eentje ‘s nachts zomaar, niet alleen zijn bed en kamer verlaten maar ook nog een ongetwijfeld zwaar bewaakte basis?

Het klinkt dan ook nogal ongeloofwaardig. Zo moeten er daar rond die basis zeker ook bijvoorbeeld hittegevoelige sensoren aanwezig zijn om elke individuele aanval van een zelfmoordactivist te detecteren. Waren er daar dan geen sensoren, was er die nacht daar geen goed georganiseerde bewaking de naam waardig?

Allemaal weinig geloofwaardig want het is er toch volop oorlog. Of is die basis zo lek als een zeef misschien en kan men er ‘s nacht zomaar binnen- en buitenwandelen? Een voor de Taliban en anderen zeker interessant gegeven. Weinig militairen die dit echter zomaar gaan geloven.

Een onafhankelijk onderzoek dringt zich dan ook op maar zal er, zeker weten, nooit komen. Te gevoelig. En wat de VS wil is alles zo snel mogelijk in de doofpot stoppen en die man eventueel een publieke straf geven.

Nadien kan men de betrokken(en) persoon/personen zoals met het Vietnamese bloedbad van My Lai dan wel gratie geven. Het zijn toch maar Vietnamezen, Irakezen of Afghanen die gedood werden. Geen enkel Amerikaans toppoliticus die daar mee inzit.

Een basis voor na 2014

Ondertussen wordt de al totaal onrealistische Amerikaanse hoop om voor eeuwig in Afghanistan te blijven geheel aan diggelen geslagen.  De op dit ogenblik met de Taliban lopende grotendeels geheime onderhandelingen concentreren zich op dat aspect van de zaak.

Zo wil de VS kost wat kost haar troepen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november dit jaar snel terugtrekken maar er wel een grote militaire basis behouden. Het kadert in de pogingen van de VS om rond Rusland en China een reeks militaire basissen uit te bouwen.

Het behoud van een grote militaire basis is het voornaamste thema in die gesprekken met de Taliban. Ongetwijfeld zal de VS in ruil dan een erkenning van die nieuwe regering aanbieden en eventueel, waarom niet, genereuze steun.

Ook sommige leiders van de Taliban zullen ongetwijfeld wel wat zien in een luxe villa in Dubai. Lekker discreet kunnen ze er desnoods een vliegtuig vol dames uit Bangkok uitnodigen. En als de VS de beste vriendjes kunnen zijn met Saoedi-Arabië en Rwanda dan kan men dat ook met de Taliban. De Taliban kwamen trouwens ooit met Amerikaanse steun aan de macht.

Maar zoals in Irak is een Amerikaanse aanwezigheid na het beëindigen van de bezetting ook in Afghanistan een onmogelijke eis. Geen enkele Afghaanse verzetsleider kan dat aan zijn achterban verkopen. Ook de Taliban en de andere verzetsgroepen moet lokaal nu eenmaal aanvaard worden.

Zeker na de steeds langer wordende lijst van zware misdaden van het Amerikaanse leger in het land klinkt er hier daarom een no passeran. Het wangedrag van het Amerikaanse leger roept teveel herinneringen op aan plaatsen als het Franse Oradour-sur-Glane en het optreden van de elitesoldaten van Adolf Hitler.

De VS zal haar basis in Afghanistan voor na 2014 moeten vergeten. Washington maakt zich nog maar eens illusies.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Op zijn eentje

 1. Ghandi vond de Westerse cultuur ‘satanic’, ik kan hem geen ongelijk geven.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Bedankt uiteraard voor je reactie. Zeker in het westen neemt men nogal snel de houding aan dat onze cultuur de enig goede is die anderen barbaarse volkeren moeten volgen. Het is iets wat men trouwens ook bij wat men links noemt kunt vinden. Wij moeten volgens die visie onze cultuur opdringen aan anderen. Typerend voorbeeld is de burqa in Afghanistan versus homohuwelijken hier.
  Het verklaart waarom bepaalde als links geziene intellectuelen soms probleemloos achter het ruwste westers imperialisme aanlopen.
  Wat echter goed is voor mij hoeft dat nog niet te zijn voor iemand in Congo, het Amazonewoud, de Himalaya of Afghanistan en Iran.
  Willy Van Damme

 2. Je hebt gelijk om het ‘officiële’ verhaal, onderandere gretig verspreid in al onze media, in vraag te stellen. Alles wijst inderdaad op een georganiseerde operatie die zeker niet door één man kan uitgevoerd worden. De militairen hadden zelfs genoeg Jerrycans met brandstof meegenomen om ermee 11 lijken, waaronder 4 meisjes onder de 6 jaar, te verbranden. De enige strategie bestaat erin om de bevolking te terroriseren (winning the hearts and minds). Hoe afschrikwekkender hoe beter – een verderzetten van de McCristal-strategie met de ‘special forces’ (doodseskaders) met continue dodelijke nachtraids op de burgerbevolking. Schrik inboezemen (psychisch en fysiek) is ‘het’ wapen dat de machthebbers zowel in het Midden Oosten als in het Westen inzetten tegen de onwillige bevolkingen.
  Luc Demeyer
  Antwoord:
  Bedankt voor je bijkomende opmerkingen. Toen ik die officiële versie van dat verhaal las stelde ik mij al snel die toch wel heel logische vraag. Dat van die ene man die op zijn eentje er op uittrok en dan nog onder invloed van drank is gewoon amper te geloven en zeker dan nog met die jerrycans. Tja.
  Ze zullen daarvan achteraf dan wel een schertsproces maken zeker. Daarin zijn ze ook goed. En die Afghanen….Alsof Obama of al die half- en heel-gekken van de Republikeinse partij zich daar iets van aantrekken. Trouwens ook voor de pers zijn die getuigenissen zo te zien toch ongeloofwaardig.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s