Syrië–Turkije doet een zet

Dat Turkije in het Midden-Oosten de rol van eersteklas smeerlap speelt is al lang duidelijk. Achter de heel veel mooie woorden schuilt in wezen echter een strategie van massamoord, plundering, folteringen en meer van dat kwaads. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is dan ook een prima oorlogsstoker. Wie weet na Obama een kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Turkije laat betijen

Op dit ogenblik is de slag om de Syrische grensstad in alle hevigheid bezig en staan de jihadisten van ISIS aan de poorten van deze stad. En wat doet Turkije, het zorgt ervoor dat geen Turkse Koerd de grens over kan om de Syrische Koerden ter hulp te snellen. Jihadistische vrijwilligers van ISIS daarentegen passeren probleemloos de Turkse grens.

Turkije zou die verdedigers van Kobani publiek of stiekem gemakkelijk wapens kunnen geven, voldoende zwaar om effectief weerstand te bieden. Maar neen, Erdogan kijkt ernaar en laat betijen hoe zijn feitelijke vrienden van ISIS zich pogen te vergrijpen aan de Koerden  in Syrië.

PYD-YPG Koerdische strijders

Leden van de Syrische Koerdische militie de PYD. Typerend is de grote aanwezigheid van vrouwen onder deze militie. Het probleem is dat ze praktisch alleen over geweren beschikken en die vermogen niets tegen een pantserwagen zoals de door ISIS buitgemaakte Amerikaanse Humvee’s.

Het zegt uiteraard alles over aan wiens zijde Erdogan en zijn Turkije staan. Dat van de meest bloedige terreur mogelijk, een schrikbewind welke doet denken aan de Rode Khmer en de SS. En met de rug tegen de muur en met de moed der wanhoop vechten de Koerden van de YPG met hun lichte wapens tegen de artillerie, tanks en pantserwagens van ISIS. Een ongelijke strijd.

Het is ook geen toeval dat Erdogan nu al bijna drie jaar lang blijft aandringen op een vliegverbod boven Syrië en een zogenaamde ‘humanitaire’ corridor in Syrië waar het Syrische leger dan niet binnen mag. Een stuk Syrië de facto bezet door de jihadistische huurlingen van Erdogan waar hij ze dan naar hartenlust verder kan bewapenen om nog meer dood en vernieling te zaaien.

Gesprek met Turkse MIT

En wat doet Erdogan nu Ain al Arab op het punt staat te vallen? Hij vroeg aan de Syrische Koerden om een gesprek met de mensen van zijn veiligheidsdienst MIT. Uiteraard achter gesloten deuren. Ja, hij wou beweerde hij wel helpen maar dan moest de YPG duidelijk eerst aan een aantal voorwaarden voldoen.

Saleh Muslim Mohammed, de topman van de PYD, de politieke arm van de Syrische Koerden trok dus naar Ankara voor onderhandelingen met de Turkse veiligheidsdienst. Het toont nogmaals hoe Turkije, desnoods met geweld, zijn wil aan Syrië wil opleggen.

ISIS

ISIS weet heel goed hoe ze zich moet verkopen. En dat is als een erg brutale maar ook succesvolle terreurgroep. Foto’s van nederlagen en miserie onder de jihadisten zal je dan ook niet vinden.

Deze PYD/YPG moest dan breken met de regering in Damascus, een front aangaan met de zogenaamde ‘gematigde’ jihadisten en de samenwerking met de PKK opzeggen. Kortom een capitulatie vanwege de Syrische Koerden die in de samenwerking met de PKK en de regering Assad altijd een verzekering tegen die salafisten zagen. En die laatsten zijn traditioneel hun aartsvijanden.

En aangezien Turkije aan de Syrische Koerden dan iets in ruil gaat moeten aanbieden zal dat vermoedelijk wel eens kunnen betekenen dat ISIS dan de aanval op de grensstad Ain al Arab/Kobani zal stoppen. Een koehandel die niet zou verbazen.

Voorheen poogde Erdogan de PYD/YPG via de Iraakse Koerden – tot de inval van ISIS in hun gebied de vrienden van Erdogan – al onder druk te zetten om in de oorlog tegen Syrië zijn kant te kiezen. Wat ze steeds weigerden. Het kwam zelfs zover dat de Iraakse Koerden aan hun grens met de Syrische Koerden een gracht maakten om zo vluchtelingen tegen te houden. Tot woede van de PYD/YPG.

Biden valt aan

Dat de chaos binnen de vroegere alliantie tegen Syrië compleet is bleek ook de voorbije dagen. Zo verweet de Amerikaanse vicepresident Joe Biden donderdag Turkije en ook de Verenigde Arabische Republiek ervan om ISIS o.m. met wapens te hebben gesteund wat direct de toorn van Erdogan opleverde. Waarna Biden zich dan maar verontschuldigde.

ISIS met colonne Toyota's

ISIS met een grote colonne Toyota’s 4X4 in het Iraaks-Syrische grensgebied. De foto is al maanden oud en toont hoe rijk die groep al was voor ze grote stukken van Irak zoals de stad Mosoel veroverde. Alleen een staat die over voldoende financiële middelen en de wil beschikt kan hen zo’n materieel bezorgt hebben. De lonen bij ISIS liggen volgens getuigenissen voor sommige specialisten zelfs hoger dan hier in België. Volg het spoor van het geld en je komt bij diegenen die achter de schermen aan de touwtjes trekken.

Maar Biden heeft natuurlijk alleen maar gedeeltelijk gelijk daar ook hij mee aan de basis ligt van ISIS. Het toont de chaos binnen de vroegere ‘Vrienden van Syrië’ die elkaar nu in het openbaar zitten uit te schelden voor terroristenvriend. Als ze indirect zoals in Libië, Mali en Egypte al geen oorlog tegen elkaar voeren.

Ook in de westerse media is die chaos, ruzie en split duidelijk merkbaar. Met kranten die op de ene pagina het verhaal brengen hoe Erdogan en ISIS een geheel vormen en wat verder in die krant het artikel met alle mogelijke excuses denkbaar waarom Turkije aarzelt om tegen ISIS op te treden. Waarna men dan al eens kopt: ‘Turkije gaat ISIS bestrijden’. Met Sint-Juttemis?

Zeker is dat uit dit voorval met de Syrische Koerden nogmaals blijkt dat Erdogan een van de financiers is van niet alleen dit Vrij Syrisch leger maar ook en vooral van ISIS. De beweging was nog voor het de Iraakse stad Mosoel veroverde al schatrijk en betaalde haar huurlingen lonen die minstens het viervoud bedroegen wat de andere jihadisten betaalden.

En toen in het recente verleden bij grensgevechten enkele granaten van het Syrische leger Turks grondgebied raakten schoot het Turkse leger zonder enig verwijl terug. Nu granaten van ISIS dat Turks grondgebied de voorbije dagen eveneens raakten blijft het Turkse leger gewoon passief toekijken. Tot de laatste Syrische Koerd zijn hoofd rolt?

Willy Van Damme

7 gedachten over “Syrië–Turkije doet een zet

  1. een jaar of twintig geleden interviewde ik een Koerdische turk die hoofdredacteur was van een commercieel televisiestation in Ankara. hij wees mij erop dat het Turkse establishment nooit heeft kunnen accepteren dat na de val van het Ottomaanse rijk, de Britten en Fransen Irak schiepen om op die manier de olievelden in bezit te krijgen. door ISIS te steunen kan Turkije nu de Koerdische Irakezen onder druk zetten, met als doel een deal te sluiten waarbij Turkije een greep krijgt op de oliereserves. bovendien kan het Turkse regime voorkomen dat de koerden in zowel Syrië, Irak als Oost-Turkije een federatie zullen vormen. zodra Turkije de olie heeft is het meteen, samen met zijn watervoorraden, de machtigste regionale macht, en zal Israël de hegemonie niet meer kunnen claimen.
    Stan van Houcke
    Antwoord:
    Een juist visie van uw toenmalige gesprekspartner. Nu die Brits Franse grenzen van toen waren niet geheel onlogisch en volgden grotendeels de interne verdeling die het Ottomaanse rijk zelf maakte.

    En wat er na W.O.I rond Turkije gebeurde is een zoveelste imperialistische schande waarbij de Britten en de Fransen de Grieken misbruikten op een zelden geziene wijze. Eerst stookte men hen op om zogenaamd historische Griekse steden als Izmir te veroveren en dan als puntje bij paaltje komt liet men hen ijskoud als een baksteen vallen.

    Met als gevolg een grote slachtpartij, etnische zuiveringen en een blijvende vijandschap tussen de twee landen. Ook de wijze waarop men het Armeens probleem nog steeds voorstelt is niet mooi te noemen.
    Het is hier – en het is het grootste probleem met de media – een zoveelste zwart/wit voorstelling van de feiten. De goede Armeniërs versus de heel foute Turken. Onzin, er was daar alleen maar grijs.

    Het is trouwens ook heel begrijpelijk dat in de Turkse psyche er een verlangen is om het oude machtige Turkije te herstellen. Maar die gebieden waren nooit echt Turks zoals dat met Istanbul en Anatolië grotendeels wel het geval is.
    Met uitzondering van de Koerden en de kleine overgebleven Armeense en Arabische gemeenschappen in het oosten.

    Er was wel een grote culturele besmetting/verrijking geweest, ook wederzijds trouwens, zoals blijkt uit wie Turkije en Griekenland een beetje kent. Maar verder ging dat nooit.

    Het is echter wel overduidelijk dat Erdogan, als heerser over een sinds 1918 nooit zo machtig zijnde Turkije, droomt van een zo niet nieuw Ottomaans rijk dan toch van een land dat grote invloed heeft in de regio. En liefst de eerste viool spelend.

    Maar dat botst met de belangen van de andere staten in de regio die of buurlanden zijn of er een voorname economische, culturele of politieke rol spelen zoals de VS, Israël, Irak, Saoedi Arabië, de Koerden, Iran en Syrië.

    Daarbij is er nu geen twijfel meer mogelijk dat Erdogan zich verbonden heeft met vooral ISIS. In de Financial Times van deze morgen staat – en het verhaal kun je ook wel deels al elders lezen – dat hij alleen mee tegen de ISIS wil ageren als de VS echt de oorlog verklaart aan Assad en Syrië. Dus nu doet hij niets, behalve uiteraard hen steunen.

    Maar dat doen neemt juist de enige kracht weg die ISIS in Syrië kan stoppen. Erdogan weet dat en de VS weet dat. Reden waarom de VS dat gewoon weigert en dan vicepresident Joe Biden Turkije maar laat aanvallen.

    Typerend is ook de in datzelfde krantenartikel geciteerde verklaring van Erdogan dat de PKK even erg is als ISIS. Met andere woorden: De Syrische Koerden (bondgenoten van de PKK) zijn volgens zijn officiële verklaring gewoon even gevaarlijk en smerig als ISIS. Duidelijker kan men toch niet zijn.

    Het is trouwens zeker dat de VS slechts in paniek schoot en in actie trad toen ISIS na Mosoel te hebben ingenomen ook de Koerdisch-Iraakse ‘hoofdstad’ Erbil aanvielen en die dreigde ingenomen te worden.

    Voorheen leek er een soort van akkoord waarbij ISIS Mosoel innam en de Koerden Kirkoek. Ieder zijn Iraakse buit dus. Maar dan viel ISIS plots onverwacht Erbil aan en vluchtte iedereen er al weg. Waarna de VS dan maar zijn luchtmacht stuurde en zich achter de Iraakse regering schaarde.

    In wezen is die Baghadi en zijn ISIS een machtselement in de regio als een ander en loopt hij nu in de weg van andere spelers in de regio zoals Saoedi Arabië, Irak, Iran, de VS en Syrië. De positie van Israël is mij hier onduidelijk.
    Zeker daar ISIS in een coalitie zit met Ankara die men in de Arabische hoofdsteden al evenmin lust.
    Daar ligt de oorsprong van de huidige alliantie tegen ISIS.
    Willy Van Damme

  2. Dit komt mij bekent voor. In 2001 viel de VS Afghanistan binnen op zoek naar Osama bin-Laden. Het volgende excuus om Syrië binnen te vallen?

    http://presstv.com/detail/2014/10/06/381276/nato-to-protect-turkey-against-isil/
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Dat is de natte droom elke nacht van Erdogan en de NATO maakte zich hier hopeloos belachelijk en natuurlijk ook verdacht. Een serieuze flater van de nieuwe secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

    Maar ja dat is die man die Obama de Nobelprijs voor de Vrede bezorgde. Verwacht er dus maar niet veel goeds van. Behalve dan misschien van zijn recepties.
    Willy Van Damme

  3. Ik hoor al jaren op facebook via-via dat die ISIS-gasten (ze noemen zich niet zo) wél gretig alle Amerikaanse en Zionistische ‘hulp’ in ontvangst nemen, maar tegelijk met het plan rondliepen om van zodra ze hun slag hadden thuisgehaald, hun donoren eruit te kegelen.
    Edith Legrand
    Antwoord:
    Uiteraard en zodra ze Israël, Saoedi Arabië, Qatar, Turkije en de VS niet meer nodig hebben vallen ze ook hun belangen aan. Dat weet men in die hoofdsteden ook wel hoor. Zoek hier geen gram moraliteit of wederzijds respect, het zijn massamoordenaars onder elkaar.
    Willy Van Damme

  4. Beste willy, kan je geen link maken van je artikels om ze bv naar Facebook te kunnen linken?
    Mouchi
    Antwoord:
    Eventjes navraag gedaan en dit lijkt helemaal niet moeilijk. Je opent de pagina van het artikel in je browser (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome,….) en kopieer dan de link daarvan die in de adresbalk bovenaan verschijnt, plak die link dan in het venster waar je je Facebook berichten maakt.
    Willy Van Damme

  5. Uitstekend artikel dat alle Belgische hoofdpagina’s zou moeten halen en de mensen hun ogen zou openen maar dat mag niet natuurlijk.

    Ik vraag me af of de nieuwe geautoriseerde aanwezigheid van NAVO-troepen in Turkije er niet is om die laatste in toom te houden. Biden’s publieke uitspraken over Turkije, Saoedi Arabië en de VAE lijken ook aan te geven dat de VS-vazallen niet meer in toom te houden zijn wat weer wijst op een tanende VS-invloed. Het ziet er naar uit dat er de komende maanden veel staat te gebeuren.
    Marc
    Antwoord:
    Komt niet in de andere kranten. Zelfs Le Figaro nam het vandaag niet over. Te pikant blijkbaar.
    Zoals men ook de inname door het Syrische leger van die stadjes ten noorden van Aleppo uit de media weet te houden. Hoogstens verwerkt men dit als een vaag verhaal in een groter geheel over Syrië. En nochtans is die verovering strategisch van topbelang.

    Verder krijg ik de indruk dat men gewoon de Syrische Koerden met die aanval onder druk wil zetten om hun alliantie van de PKK en Syrië/Iran stop te zetten. Zeker is dat men dit niet kan uitsluiten.

    De verdeeldheid en chaos in de VS en elders – wat toch blijkt uit dit verhaal van Le Monde waar men ook nog schreef over ruzies tussen de DGSE (de E van Exterieur die de rebellen helpt bewapenen) en de DGSI (De I van Interieur die ze dan moet arresteren) over de zaak – is zo groot dat ik het beleid op dit ogenblik moeilijk kan inschatten.

    Ik poog het verhaal continu op te volgen maar het vergt enorm veel tijd en die is er niet altijd voorhanden.
    Het is een situatie die ik in mijn 35-jarige carrière nog nooit heb meegemaakt. Er waren bij de vele conflicten altijd wel de heel logische meningsverschillen maar nooit ging het zover als hier.
    Ze voeren zelfs, zoals in Mali en Libië, onderling oorlog. Onvoorstelbaar.
    Willy Van Damme

  6. Over ISIS gesproken:
    https://public.isishq.com/public/SitePages/Home.aspx

    Soms voel ik me net Alice in Wonderland.
    Groet,
    Helmi
    Antwoord:
    Een goeie. Misschien moet de ene ISIS de andere ISIS wegens naamdiefstal voor de rechtbank dagen. In de VS moet dat met die massa advocaten wel lukken.
    Op die ene foto te zien zijn beiden qua personeel wel aan elkaar gewaagd. Ik vermoed dat de ISIS waarvan je de link stuurde wel geen onthoofdingen zal doen, de rest misschien wel. Wie weet. Private Security, brrr…. Security?
    Willy Van Damme

  7. Pingback: Syrië – Turkije doet een zet | Mediawerkgroep Syrië

Plaats een reactie