Syrië–De smeekbede van Frankrijk

Grote kop in de Franse krant Le Monde vandaag. Volgens de krant die zich baseert op een aantal Franse bronnen, zowel binnen de wereld van de politiek, het zakenleven als die van de geheime diensten heeft de Franse regering gesprekken gevoerd met de regering in Damascus om de relaties tussen hun beider geheime diensten terug te normaliseren.

Le Monde - Over de Franse roep om hulp vanuit Damascus - 7 okto

Parijs riep om de hulp van Damascus. De vernedering van de Franse en ganse westerse politiek tegenover Syrië is totaal.  Titel op de voorpagina van Le Monde vandaag.

Haantje de voorste

“Face aux djihadistes, Paris a cherché l’aide de Damas” (Geconfronteerd met de jihadisten zocht Parijs de hulp van Damascus) blokletterde de krant vandaag groot op haar voorpagina. Geheel verbazend is dit nieuws natuurlijk niet echt. Pijnlijk voor de Franse politici is dit natuurlijk wel.

François Hollande - 10

Na zijn voorganger Nicolas Sarkozy (UMP) ging de Franse president François Hollande (PS) verder met het bewapenen van al Qaeda en aanverwante groepen in Syrië. Deze ultieme dwaasheid komt hem nu duur te staan.

Al meer dan drie jaar speelt Frankrijk haantje de voorste in de oorlog tegen Syrië. Moest Frankrijk een luchtmacht de naam waardig gehad hebben dan zou het na die aanval met sarin in augustus 2013 nabij Damascus Syrië zeker hebben aangevallen, ook zonder de VS.

Frankrijk liet trouwens regelmatig in het publiek zijn groot ongenoegen blijken over de als zwak voorgestelde houding van Washington en speelde het niet zelden nog harder dan de VS. Getuige de herrie die het maakte toen de VS een voorakkoord hadden gesloten met Iran rond de problematiek met dat vermeende kernwapenprogramma.

Maar reeds in 2012 waarschuwde president Bashar al Assad het westen ervoor dat ze een groot risico liepen door die jihadistische bendes te bewapenen. Wat Frankrijk trouwens ook heeft gedaan. Naast dan het sturen van instructeurs voor de opleiding van jihadisten en allerlei ander oorlogsmateriaal. En uiteraard zitten die wapens, opgeleide vechtersbazen en dat materieel nu deels bij ISIS.

Maar de waarschuwingen hierover door Assad werden toen door de meeste westerse regeringen en media verkocht als zijnde een brutale bedreiging van het westen door Assad. Alsof de man zich gezien zijn netelige positie nog ging bezig houden met bomaanslagen in de VS of Europa. Neen, hij waarschuwde voor die terreur zaaiende jihadisten die ook Europa zouden aanvallen.

John McCain met jihadisten in Syrië - 1

Drie jaar lang lieten onze veiligheidsdiensten begaan hoe bepaalde westerse en Arabische regeringen in Europa duizenden jihadisten rekruteerden om als kanonnenvlees te dienen voor de oorlog tegen Syrië. Nu is het overal paniek en ziet men dat men ze niet meer meester kan. In een normaal bedrijf wordt je voor veel minder ontslaan. Zal ons Comité I dat beleid onderzoeken? Het is te hopen. Hier de Amerikaanse senator John McCain in Syrië met een stel Syrische koppensnellers. Sommigen vermoeden dat de tweede van links Aboe Bakr al Baghdadi is, de ‘kalief’ van ISIS. Fysiek is er zeker een gelijkenis.

Zware Syrische tegeneisen

Maar dat wou men niet geweten hebben want er waren volgens die regering en media toen helemaal geen jihadisten in Syrië. Na meer dan drie jaar steun aan al Qaeda en consoorten heeft men nu de waanzin ervan beginnen inzien en veranderde men plots het geweer van schouder.

En dus trok volgens Le Monde een stevige delegatie van de Franse binnen- en buitenlandse veiligheidsdienst (DGSI en DGSE) in juli op reis naar Damascus. Een land waarmee Frankrijk in maart 2012 alle officiële contacten had verbroken. Ook uiteraard die tussen de beider veiligheidsdiensten.

Maar gezien de enorme aantallen Europese jihadisten die met steun van westerse spionagediensten de voorbije jaren naar Syrië gelokt werden begint men het in Parijs heet onder de voeten te krijgen en neemt de schrik in de Europese hoofdsteden hals over kop toe.

En zo trok men schoorvoetend naar Damascus. En zoals verwacht liet de Syrische regering niet met zich spelen en eiste men concrete Franse tegenmaatregelen. Voorwaarden waarvan men in Damascus vermoedelijk wist dat ze voor Parijs onaanvaardbaar zouden zijn.

Zo stelde men volgens de Parijse avondkrant dat Syrië eiste dat zowel president François Hollande als Laurent Fabius, zijn minister van Buitenlandse Zaken, elke publieke kritiek op die regering achterwege laten, een teken van erkenning geven richting die regering in Damascus en dat ze de sinds 6 maart 2012 gesloten ambassade in Damascus heropenen.

Maar dat zijn voorwaarden die in wezen neerkomen op een openbare knieval van Parijs voor Damascus en dat wou men ondanks de druk van vooral de DGSI niet doen. François Hollande is nu in gans Frankrijk reeds het mikpunt van spot en dit erbij wou hij duidelijk niet nemen. Begrijpelijk. Wel poogde Damascus via Franse contacten zelf ook al de relaties met Frankrijk te normaliseren.

Bashar al Assad

Al meer dan twee jaar waarschuwt de Syrische president Bashar al Assad dat de westerse steun voor die jihadisten als een boemerang in hun gezicht ging ontploffen. Een gelijkaardige waarschuwing kwam er ook uit Rusland en China. Maar de Europese regeringen waren doof en blind en bleven die jihadisten bewapenen.

Nieuwslek

Op dit ogenblik zijn er nog steeds volgens die krant wel officiële contacten tussen de Syrische geheime dienst en de Duitse BND zodat Frankrijk indirect toch nog info van Damascus kan krijgen. Maar voor de DGSI is het zeer belangrijk om directe relaties met de Syrische dienst te hebben om zo de informatiestroom beter te kunnen controleren.

Reeds voorheen waren er al verhalen over private contacten tussen de Syrische geheime diensten en bepaalde Europese spionagediensten. Ook was er recent het nooit echt ontkende verhaal van het Franse persbureau AFP over geheime afspraken tussen de VS en de Syrische regering.

Gezien de harde Syrische tegeneisen tegenover Frankrijk is het duidelijk dat men zich daar in een erg comfortabele positie waant. Wat na de recente overwinningen rond Aleppo, de Libanese grens, Homs, al Hasaka en Damascus natuurlijk ook niet hoeft te verbazen.

De vraag bij dit artikel in Le Monde is natuurlijk weeral wie achter dit nieuwslek zit. Vermoedelijk echter dient men dit in Parijs en mogelijks bij oudgedienden van die geheime diensten te zoeken. Daar is er een zeer grote ontevredenheid over de Franse politiek in de regio. En hun opvolgers en de regering hier eens in hun blootje zetten moet hen zeker deugd hebben gedaan.

Le Monde ageerde de voorbije jaren zeer hard en tot in het ridicule tegen Assad. Ooit stelde het als eerste harde bewijzen te hebben over het gebruik van chemische wapens door het Syrische leger. Beweringen die door de Franse regering werden overgenomen. De VN-missie over die zaak maakte er nadien in haar definitief rapport van 9 december 2013 brandhout van. Maar toen zweeg de krant.

Willy Van Damme

Advertenties

6 thoughts on “Syrië–De smeekbede van Frankrijk

 1. Dag Willy,

  Ik zag vanmiddag informatie van Jeff Prager, gepensionneerd eigenaar van een magazine:
  “Remember that chemical attack in Syria? A hacker got access to the U.S. intelligence correspondence and published private emails of Col. Anthony J. Macdonald, who is the General Staff Director, Operations and Plans Office of the Deputy Chief of Staff for Intelligence the US Army Staff.

  In an email exchange on August 22, 2013 with US Army civilian analyst Eugene P. Furst, Furst congratulates the Colonel on a successful operation and refers him to a Washington Post publication about the chemical attack in Syria. Analyst Furst says, “By the way, saw your latest success, my congratulations. Good job.” He then refers the Colonel to a post with the title, “Syrian Activists Accuse Government Of Deadly Chemical Attack Near Damascus.”

  Another set of private email correspondence between his wife Jeniffer MacDonald and her friend Mary Shapiro reveals that the colonel did not keep his mouth shut even in the bedroom. One email referencing the gas attacks states, “But Tony comforted me. He said the kids weren’t hurt, it was done for cameras.”

  Source: http://orientalreview.org/2013/09/03/u-s-military-intelligence-involved-in-chemical-attack-in-syria/
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Als dit klopt is dat een zeer belangrijk element in dit dossier. Dat het een ‘valse vlag-operatie’ was, was voor mij snel duidelijk. Zekerheid is er nog steeds niet geheel maar het heeft er alle ingrediënten van dat het zo’n operatie was.

  Mijn vermoeden, na lectuur van al het beschikbare materiaal, is dat Saoedi Arabië er achter zat met dan als jihadisten Liwa al Islam, een door Saoedi Arabië geleide terreurgroep, en/of Jabhat al Nusra, de lokale gerant voor al Qaeda.

  Maar dat bepaalde elementen in de VS die aanval beraamden lijkt mij zeer plausibel. De VS is een huis met 1001 deuren en vensters en het is onmogelijk, zelfs voor Obama, om te weten wie in de VS wat aan het doen is.
  En dus is dit goed mogelijk. Het verhaal lijkt zo te zien ook erg geloofwaardig. Maar niet te snel reageren. Onderzoek is nodig;

  Ik heb nu echter onvoldoende tijd om dit grondig uit te spitten. Zodra ik daarvoor de tijd heb kom ik hier zeker op terug. Dit lijkt een doorbraak. Bedankt alleszins voor deze informatie.
  Willy Van Damme

 2. Door enkele meesterlijke Nato-maneuvers moeten en kunnen Turkse Koerden nu vanuit een VIP-positie toekijken op hun broederstad in Syrie, juist over de grens.
  ….come and see next week…. want dit gemanuvreer is telkens onontwarbaar en meer dan psychotisch.
  Le Monde wil nog wat meer shit in de dikke soep :
  – misschien komt er nog wat over het verleden van Carlos de Jakhals in Damascusen zijn vriendin Kopp van de Rote Armee Fraction…
  – misschien komt er nog wat over de aanslag in Beiroet op Hariri…
  Ludo Kenis
  Antwoord:
  Het is dankzij de Turken en de rest van de NAVO als het ware naar de cinema gaan om een oorlog en ditmaal in het echt te aanschouwen. Een andere hoogdag voor de mensenrechten. Starten we een petitie om Erdogan de Nobelprijs voor de Vrede te geven?

  Verder niet teveel verwachten. Sommige van dergelijke moorden geraken nooit opgelost. En als men denkt de oplossing te hebben rijzen er onmiddellijk nieuwe vragen en blijkt men weer verkeerd te zitten.
  Willy Van Damme

 3. Dank je Willy, ik kende het artikel nog niet.
  Ongelooflijk hoe dom en oppervlakkig die “democratische” politiekers met tienduizenden mensenlevens omgaan.
  Massamoord in onze naam.
  Mercury Traveller
  Antwoord:
  Inderdaad ongelooflijk. Hoe meer ik op dit soort dossier studeer hoe meer ik overtuigd geraak van hun domheid, hun valsheid en hun arrogantie. Maar ze lopen wel in een mooi pak en hun tekstschrijvers zorgen er wel voor dat ze mooie speeches kunnen geven.
  Hollande heeft de intelligentie van de eerste de beste tooghanger aan café De Zatte Reisduif. En dan maar kakken op Poetin.
  Willy Van Damme

 4. Geheel off-topic, waarvoor excuus. Er valt echter iets op in het verhaal van deze journalist. Hij spreekt namelijk over de gifgasaanval van Halabja in 1988, waarbij gebruik zou zijn gemaakt van in Duitsland vervaardigd gifgas, ware het niet dat in Nederland een zekere Frans van Anraat in de cel zit voor het leveren van grondstoffen aan Saddam Hoessein voor dezelfde misdaad.

  Rara hoe kan dat?

  http://www.infowars.com/leading-german-journalist-cia-media-pushing-for-world-war/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Geen probleem. Gifgassen zoals alle andere chemische producten zijn het resultaat van een chemisch proces waarbij verschillende stoffen bij te pas komen.

  Sommige daarvan zijn ordinaire zaken die men zelfs in een keuken gebruikt, anderen zijn zeldzame producten die tot op zekere hoogte giftig zijn en ook amper andere toepassingen hebben dan het maken van een specifiek gifgas.

  Er kunnen dus inderdaad voor de productie van dat Iraaks gifgas meerdere leveranciers geweest zijn die om die reden (officieel dan) veroordeeld worden. Natuurlijk is die zaak van die Nederlander een enorme schande.

  Na het voorval in Halabja kwam de nu gewezen Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld Saddam Hoessein persoonlijk zelfs feliciteren. En dan wordt daar een Nederlands zakenman jaren voor in een cel gesmeten. Grof!

  Verder dient men ook te weten dat die Koerden in Halabja samen met Iran vochten tegen Irak. Dus zo’n onschuldige zielen waren dat dan ook niet weer. Het was ook hier weer eens geen zwart/wit verhaal zoals de gazetten en de boekskes graag schrijven.

  Bedankt verder voor dit verhaal over die Duitse topjournalist die toegaf dat hij jaren lang werkte voor de CIA. Ik vrees dat er heel veel in dergelijk schuitje zitten.

  Ik zal nooit het verhaal van De Telegraaf vergeten over die Nederlandse pennenlikkers die in 2008 naar de Olympische Spelen in Beijing trokken en waarvan er 8 bereid waren om voor de AIVD, de Nederlandse veiligheidsdienst te werken.

  Vertrouw dus nooit perscorrespondenten als die in Rusland bijvoorbeeld. Het is geen toeval dat velen hier zitten te liegen dat het klettert.
  Neem Laura Starink in de NRC van 4 oktober die in ‘Slavjansk voelt zich een speelbal’ het heeft over de fascistenleider uit WOII Stepan Bandera.

  Zo schreef ze: “Bandera (1909-1959) is de anticommunistische nationalist die in westelijk Oekraïne wordt geëerd en hier (Slavjansk, nvdr.) als fascist geldt”. Een wel heel gekuiste versie van wat de man was.

  Dat zijn UON-B nog brutaler optrad dan de SS mogen we niet weten. Over de door hen aangerichte genocide in Rusland, geen woord. Over hun betrokkenheid bij vernietigingskampen als Auschwitz, geen woord. Onvoorstelbaar.

  Nou, kom mij niet vertellen dat ze dat niet weet. Ze moet dat weten maar ze zit heel bewust te liegen om de lezers intellectueel op te lichten. En dan is er de vraag waarom zij de waarheid bewust zit te verdraaien.

  Hetzelfde natuurlijk voor de NRC waar het toch niet moeilijk moet zijn om te weten te komen over wie Bandera juist was. Maar ja, de term ‘anticommunistisch’ is voor velen, in het westen een positief begrip.

  Of hoe een monster als Bandera die een massa moorden op zijn geweten heeft plots een bijna heilige wordt. En zo zijn er in onze kranten heel veel gevallen hoor. Sommige bespreek ik die wel eens, maar dit was een ander frappant voorval van ongetwijfeld bewuste medialeugens.
  Willy Van Damme

 5. “The Guardian”… Voor het eerst begint de Engesle pers de zaken in Syrië te zien zoals ze zijn. Er moet weer een streek etnisch gezuiverd en een volk gedeeltelijk uitgeroeid zijn, met hulp van de Turken, voor dit kan/mag gepubliceerd worden… De Belgische pers zal binnen afzienbare tijd wel volgen met een flink stuk achterstand en nog wat ergerlijke misleiding… “Erdoğan’s policy on Syria, fixated on the overthrow of the country’s president, Bashar al-Assad, is a litany of failure. Turkey’s long and porous border with Syria became the main gateway to the war for the regional and European jihadis who flocked to the ranks first of al-Nusra, then Isis, while southern Turkey became the main marketplace for the oil- and fuel-smuggling rackets that form a primary source of revenue for Isis.” http://www.theguardian.com/world/2014/oct/08/kobani-isis-turkey-kurds-ypg-syria-erdogan Onze eigen gazet “De Morgen” baadt voorlopig nog in leugenachtige misleiding in plaats van informatie http://www.demorgen.be/buitenland/europa-wil-nauwer-samenwerken-met-turkije-tegen-is-a2079823/
  Geert Vanduffel
  Antwoord:
  Het verhaal in The Guardian kende ik niet maar er verschijnen tegenwoordig veel van dergelijke stukken in de Angelsaksische pers. Ook veel die een totaal ander beeld schetsen.

  Volgens mij een bewijs voor de totale chaos die het dossier langs westerse zijde kenmerkt. Moest men in de VS en de EU vier benen hebben dan stond men gelijktijdig op alle vier te dansen. Zo erg is het gesteld.

  En De Morgen. Ach die vergelijkt zich tegenwoordig al met een zalm. Een kakkerlak zou beter zijn. Als dat tegen de stroom is, wat is dan mee met de stroom zwemmen?

  Ze slagen er soms wel in om de New York Times af te schrijven. Misschien al een huzarenstuk voor het blad. De krant heeft gewoon een barslechte redactie die het aan elke kritische zin ontbreekt.
  En daarmee lever je geen kwaliteit af, welke PR Van Thillo er ook tegen gooit. Slecht is slecht. En dan is De Standaard minder slecht.

  Alleen is hun nieuwe cultuurbijlage voor mij wat ‘groot’ uitgevallen. Kenners van die krant zullen mijn cynische opmerking wel begrepen hebben.
  Willy Van Damme

 6. Pingback: Syrië – De smeekbede van Frankrijk | Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s