Let there be schwung

Vandaag werd onder grote Baasroodse en ook Dendermondse belangstelling het Baasroodse dorpsplein officieel in gebruik genomen. En dit was voor zover te horen een opening met veel blijdschap en evenveel instemming.

Reden tot fierheid

Inhuldiging Baasroods Plein - 17 maart 2013

Alles begon met de stoet van de Baasroodse Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van de Vliet naar het Plein.

Het stadsbestuur had voor haar feest trouwens de steun gekregen van Bruisend Baasrode, de lokale middenstandsvereniging, de carnavalisten van de Orde van de Palingboer en de plaatselijke afdeling van de scouts. En dus was er tussen de muziek van de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de Baasroodse JDK Band, de hapjes en de drank nogal wat ambiance.

Het nieuwe Plein is een deels groen en deels in natuursteen aangelegde plek geworden waar de dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, een babbeltje doen en hopelijk nog veel meer. Voor sommigen in de gemeente is dit zelfs een der mooiste pleinen in het land. Overdreven misschien, maar mooi is het zeker.

Inhuldiging Baasroods Plein - 17 maart 2013

Ook de carnavalisten met hier de lokale Giles deden mee met de festiviteiten. Het wordt dan ook met carnaval deels hun Plein.

Wel ontbrak nog de glazen wand met daarin twee replica’s van het Baasroodse leven van weleer. En dat zijn oude postkaarten van het plein decennia geleden en natuurlijk de scheepsbouw. Want Baasrode was niet te onderschatten. Het maakte vele grote zeeschepen en lag aan de basis van het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever. De wand komt er binnen enkele weken.

En met een niet door subsidies ondersteunde kostenplaatje van 2,3 miljoen euro mag dat Plein wel best imponeren. En na de heraanleg van de Dendermondse Grote Markt en het Grembergse kerkplein kan dit zeker gezien worden. Het geeft reden tot fierheid.

Renaissance

Het oude Plein dateerde uit de jaren dertig van de vorige eeuw en was dan ook dringend aan een heraanleg toe. Het was een beetje als het dorp zelf, tot op de draad versleten. Eens de industrie van de Scheldeoever wegtrok zakte het dorp in elkaar. Mensen verhuisden naar betere oorden en het verenigingsleven zat op zijn gat. Buiten klagen, vooral dan over Dendermonde, leek er niet veel meer te gebeuren.

Inhuldiging Baasroods Plein - 17 maart 2013

Veel tevredenheid met het nieuwe Plein Het kan nu uitgroeien tot het ware dorpscentrum.

Dat veranderde de voorbije jaren heel geleidelijk aan in een ware renaissance, een wedergeboorte. Er kwam de vzw rond het Scheepvaartmuseum, de erg succesvolle kaatsersclub, de wereldkampioenen van Moving Baasrode en de middenstanders van Bruisend Baasrode. Om er maar enkele te noemen.

En dan werd de voorbije jaren de Rosstraat heraangelegd, de Molenberg omgetoverd tot een mooie parking en begint men dit jaar aan de verfraaiing van de sociale woonwijk Hof ten Rode. Ook het Scheepsvaartmuseum kreeg veel stimulansen. Er vloeit dus wel wat geld naar de palinggemeente aan de Schelde.

Veel verval zie je dan ook niet meer in de Baasroodse straten, wel pakken fraaie nieuwbouw en netjes opgekuiste huisgevels. En dan past dit vernieuwde Plein wonderwel in deze heropstanding.

Inhuldiging Baasroods Plein - 17 maart 2013

De Quinto en de schuimwijn lieten zich duidelijk smaken.

De hoop is nu dat dit plein ondernemende Baasrodenaars lokt tot het nemen van nieuwe initiatieven, dat het dit nieuw leven verse stimulansen geeft. En kijk, nog is het Plein amper ingelopen en ingepraat of daar verschijnen al de eerste initiatieven vanuit het niets.

Zo komt er straks aan het Plein een frietkot en een wijnbar. En eind juni plant men vanuit Bruisend Baasrode een groot Pleinfeest met alles erop en eraan. “Wie hier iets richting horeca wil doen kan met ons komen praten over een terras. Dat moet zeker mogelijk zijn”, aldus Leen Dierick, schepen voor Openbare Werken.

Het door nogal wat Baasrodenaars steevast uitgespuwde stadsbestuur – het gevolg van een eeuwenoude vete rond belastingen – gaf met dit nieuwe Plein het startschot voor vers leven in  de gemeente. In Baasrode hebben een aantal mensen dit goed begrepen en willen zorgen voor een vers pak schwung. Waar wacht men nog op!

Baasroods Plein - 17 maart 2013

Het wachten is nu op nieuwe scheuten aan deze uit Duitsland geïmporteerde bomen en nieuwe initiatieven uit de buurt. Let there be schwung.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Let there be schwung

  1. Beste Willy, ik vond die foto van die Giles dermate boeiend dat ik hem geplaatst heb op mijn surrealistische blog (http://mooiegedachten.blogspot.nl), met natuurlijk een verwijzing naar je blog. Dat Baasrood zó psychedelisch surrealistisch kan zijn!
    Waterput
    Antwoord:
    Baasrode heeft veel van een surrealistisch gegeven. Ooit werd de gemeente 18 jaar lang bestuurd door een coalitie van de liberalen, de sociaaldemocraten en communisten die op het einde alleen nog met veel bier aan elkaar werd gehouden. Nadien ging het op in Dendermonde nadat eerst de industrie was weggetrokken. Sindsdien is het dorp op zoek naar een nieuw karakter. Er staan trouwens enkele boeiende historische verhalen over Baasrode op deze blog. Men kan denken dat dit het platteland is, maar schijn bedriegt.
    Willy Van Damme

Plaats een reactie