Het einde van een krantenhetze

Ooit vergelijk een vroeger TV-anker van het VRT-journaal het nieuws dat ze voorlas met “de waan van de dag”. Wat is nieuws en wat is geen nieuws? Wat haalt de voorpagina, wat krijgt tien regels onderaan links? Waar het dan veelal niet eens wordt opgemerkt.

Het is een keuze die de hoofdredacties en eindredacties elke avond maken. Niet de man die achter het nieuws moet aanhollen of diegene die via copy/paste al die soms vol leugens staande persberichten herwerkt.

Het was dan ook een bewuste keuze van De Morgen om bijna twee weken lang het verhaal van het ACW wel te brengen, dit met vette insinuerende tittels op voorpagina te plaatsen en er dan verder in de krant nog pagina’s over verder te razen. En dit dag op dag. Tot Gwendolyn Rutten van Open VLD maandagvoormiddag ingreep.

Voor hetzelfde geld had men dit verhaal over het ACW zelfs niet kunnen brengen. Ooit iets gelezen over de vriendschappelijke relaties tussen Albert Frère en Didier Reynders, of over die tussen ‘ondernemer’ Koen Blyweert en politieman Glen Audenaert of Bart De Wever? Amper of niet. En staat het er toch dan is dit voor die heren in het ergste geval onderaan links.

En zo eindigt deze week ook bij De Morgen de wat Rutten maandagmiddag een ‘krantenhetze’ noemde. Er was woensdag wel nog eens een braaf natrappen van ex-minister van Financiën Didier Reynders (MR). Die stelde in een best hallucinant te noemen gesprek met Steven Samyn, de man van het ACW-dossier, de hetze, in De Morgen: “Maar ik zeg U: Ik heb niet gelekt in heel dit dossier”. Waarna hij van die krant bedankjes kreeg voor al die vette brokken info?

En kijk als Deminor, een advocatenbureau dat zich toelegt op het zogenaamd verdedigen van aandeelhouders, donderdag met haar dossier over ARCO/ACW/Dexia komt dan wordt dat vrijdag niet verwezen naar de voorpagina, maar naar pagina 4, in de krant links dus.

De voorpagina was na woensdag voor de nieuwe paus, de jeugdpsychiatrie en de begrotingscontrole en dit weekend opnieuw de begrotingscontrole. En het ACW? Dat …. is voorbij want partijbaas Rutten heeft gesproken. En nu dus op zoek naar een andere persoon of organisatie voor de schandpaal. De organisatie of persoon die men dient te kraken. Steven Vanackere achterna.

Helemaal merkwaardig is zeker daarbij de krant van dit weekend wanneer het bij De Morgen duidelijk tijd blijkt voor de wiedergutmachung. Zo is er een groot interview met LBC’er Stefaan Decock in ‘Tijd voor een nieuwe coöperatieve bank’, die tijd en ruimte krijgt voor een serieus discours over de zaak. Geen slagen onder de gordel meer maar een sec gesprek. Een verademing.

Ook heeft men zelfs een babbel met de top van Belfius. Na de schade die de krant aan de bank aanrichtte mag dat wel. In “We willen toch niet terug naar het communisme” krijgen ook Alfred Bouckaert en Jos Clijsters van Belfius de gelegenheid om hier eveneens de puntjes op de i te zetten. Wel toont de krant hier wel haar intellectuele armoede. Maar terug, ditmaal geen slagen onder de gordel, vieze insinuaties of halve waarheden.

Het kan er bij De Morgen dus ook serieus aan toegaan. Als men wil natuurlijk. Dit verhaal toont echter nogmaals dat machtsmisbruik een groot probleem is bij onze media. Het is wel niet zo erg als het Levenson Rapport over de Britse pers toonde maar wat hier gebeurde is best als een zwarte bladzijde voor de Belgische media te omschrijven.

En Karel ‘Chantage’ De Gucht? Na zijn beweringen maandagochtend over chantage hoor je niets meer van de man. Maandag klonk hij in De Morgen zowat als het orakel van Berlare, nadien viel iedereen hem af, zelfs Didier Reynders. Het enige dat over hem nadien nog te horen was was het verhaal over fraude. Maar die neemt geen ontslag, het stond dan ook nergens op de voorpagina.

Hetzelfde met brulboei Jean-Marie Dedecker die verdacht wordt van crimineel handelen, en wiens onschendbaarheid men daarom wil opheffen. Ook die neemt geen ontslag, het stond immers evenmin op de voorpagina. In sommige kranten was het zelfs amper een bericht waard en moest je het verhaal zoeken.

Dus, wat is het nieuws? Dat wat bepaalde redacties er van willen maken. De waan van de dag, je dagelijkse portie bedrog.

Willy Van Damme

One thought on “Het einde van een krantenhetze

 1. Inderdaad, goeie analyse.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Er zijn amper mensen die bij deze evolutie stilstaan en nochtans is die analyse erg belangrijk.
  Ik had vorige week een student journalistiek op bezoek die meer wou weten over onderzoeksjournalistiek. Ik toonde hem dat hier eerder besproken artikel van Martin Buxant in De Morgen. Dat waarin dit dubieus figuur zat te razen over Wouter Devriendt en Steve Vanacker en waarin hij schreef over wat hij gelezen had in die mails van het kabinet van een vicepremier.
  Mijn bezoeker had er over gelezen. Dat is de kunst, goed aandachtig lezen, ook tussen de lijnen en zien wat men bewust vergeet.

  Het is belangrijk om de media te begrijpen, belangrijk om ook het optreden van allerlei schimmige belangengroepen en hun relatie met politiek en media te kunnen vatten. In wezen gaat dit naar het hart van de macht in dit land.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s