Naar escalatie van de Syrische burgeroorlog?

Volgens Turkse bronnen vielen er woensdag vanuit Syrië een aantal mortiergranaten op Turks grondgebied waarbij ook vijf burgers omkwamen. Waarop Turkije dan zonder verwittiging terugschoot en de de Navo in Brussel naar sommige media schreven een spoedvergadering belegde.

Een uitgelokt incident?

Alhoewel amper iets over de achtergrond van deze mortieraanslag geweten is besloot de Turkse regering dus onmiddellijk met geweld terug te slaan. Daarbij vielen langs Turkse zijde harde woorden en liet ook de Amerikaanse minister voor buitenlandse Zaken Hillary Clinton al van zich horen.

Voor beiden was het duidelijk dat de Syrische regering hiervoor verantwoordelijk was. Zonder daarvoor echter zelfs maar een begin van bewijs te leveren. Maar dat was natuurlijk van beide regeringen te verwachten.

Van zijn kant beloofde de Syrische regering de zaak te onderzoeken en sprak zij haar medeleven uit met de slachtoffers van die aanval. Verder was er geen nieuws over mogelijke Syrische schade of slachtoffers.

De Navo van zijn kant veroordeelde de wat zij noemde de Syrische agressie. In het gebied wordt zwaar gevochten voor controle over de grenspost van Tall al Abyad. Deze zou nu in handen zijn van die rebellen.

Nog de voorbije dagen waarschuwde Rusland ervoor dat die rebellen wel eens een grensincident zouden kunnen uitlokken om zo het conflict verder te internationaliseren en de Navo direct in de zaak te betrekken. En dit zou er wel eens op kunnen lijken.

Reeds voorheen waren er incidenten aan de Turks-Syrische grens via welke er massaal rebellen en wapens samen met ander materiaal worden aangevoerd. De Syrische salafisten krijgen ook in Turkije uitgebreide steun en hun commandanten gebruiken Turkije als een soort van rustplaats. Zaken die ingaan tegen het internationaal recht en in wezen een daad van oorlog zijn.

Onpopulair

Gebleken is echter dat de Turkse bevolking zich meer en meer keert tegen het beleid van de Turkse regering hier. Zo werd in de Financial Times recent een opiniepeiling geciteerd waaruit bleek dat de meerderheid van de Turken tegen steun aan die rebellen is.

Zo was 56% tegen het beleid van Erdogan over Syrië, wou 66% die vluchtelingen weg uit het land en was zelfs 76% tegen een eenzijdige actie van het land tegen de regering van Assad in Damascus.

Zeker in het grensgebied is de bevolking tegen deze politiek. In het gebied, dat tot kort voor de tweede wereldoorlog Syrisch was, wonen veel minderheden waaronder christenen en alawieten en die haten gewoon die buitenlandse salafisten die zich vermoedelijk ook hier agressief gedragen. Het ligt nu eenmaal in hun aard.

Bovendien ligt Turkije overhoop met bijna al haar oostelijke buren, Rusland, Armenië, Syrië, Irak en Iran en dat betekent een enorme rem op de wederzijdse handel en de economische ontwikkeling van deze regio.

Dit is altijd al een achtergesteld gebied geweest met veel politieke en sociale instabiliteit tot gevolg. Dankzij de economische groei gedurende de voorbije jaren van Syrië, Rusland en Iran was ook deze regio mee tot ontwikkeling gekomen.

Het beleid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dit nu gefnuikt en daardoor velen er werkloos gemaakt. Ook is de Koerdische PKK met Syrische steun terug tot leven gekomen en voert ze de ene militaire actie na de andere.

Het aan Irak en Syrië gelegen stuk Turkije is de facto zelfs in handen gevallen van de PKK. Het is het gevolg van een beleid dat in Turkse politieke kringen veel ongenoegen veroorzaakt. De vraag is of dit nieuwe incident die stemming tegen Erdogan verder zal doen escaleren.

Derde wereldoorlog

Het is hier ook al eerder geschreven dat de oorlog van het westen tegen Syrië alle elementen bevat om uit te groeien tot een derde wereldoorlog. Men hoeft er niet aan te twijfelen dat Iran en met haar China, Indië en Rusland de verovering van Syrië niet zullen toelaten. Dit is Libië niet.

De Turkse agressie kan een Iraans en Iraakse reactie uitlokken en zo verder. Nu reeds zijn er onbevestigde verhalen over de aanwezigheid van leden van de Libanese Hezbollah en het Iraans leger die meevechten in Syrië.

Voor wie weet dat de eerste wereldoorlog begon met een ordinair pistoolschot in de Bosnische stad Sarajevo weet dat een oorlog op erg simpele wijze kan ontstaan door een reactie en een tegenreactie die steeds maar verder escaleert.

En dat is iets dat men hier zeker niet moet uitsluiten. Het is hem in de kwestie Syrië immers niet te doen om ‘dictator’ Bashar al Assad maar om Iran en de algehele controle van de VS over het Midden-Oosten. Een beleid dat de zionisten meer lebensraum moet geven in de regio. En de kwestie van lebensraum is hier de centrale kwestie. De rest is bijzaak.

Willy Van Damme

11 gedachten over “Naar escalatie van de Syrische burgeroorlog?

  1. Inmiddels is bekend geworden dat het Syrische leger heeft toegegeven dat het hier een tragische vergissing betrof (zie http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/turkije-bombardeert-doelen-in-idleb-in.html).

    Laten we hopen dat de NAVO deze fout niet gaat uitbuiten. Ik kan me voorstellen dat het voor de Rebellen een grote tegenslag zou zijn als de Syrische overheid de grenspost weer in handen zou krijgen, dat in combinatie met hun verliezen in Aleppo en de verplichte verplaatsing van hun hoofdkwartier naar Syrië, zou het er niet zo best uit zien voor de westers/Arabische visioenen van een staatsgreep in Syrië. Dit biedt weer hoop voor de tegenstanders van Syrië.
    Waterput
    Antwoord:
    Dat is blijkbaar inderdaad het allerlaatste nieuws en het feit dat Syrië dit gewoon na een onderzoek van een dag toegeeft strekt hen feitelijk tot eer. Turkije ontkent bijvoorbeeld officieel nog steeds dat het die rebellen helpt. Verder dient men in zo’n geval eerst te overleggen voor men terugschiet. En bovendien is Turkije zelf verantwoordelijk voor die toestand door haar hulp aan die rebellen.
    Volgens het internationaal recht mag Syrië trouwens Turkije aanvallen en zelfs bezetten. Het is immers Turkije die al meer dan een jaar die rebellen op alle mogelijke wijze helpt. En dat is, als gezegd, een oorlogsdaad waar men in rechte gewapenderhand mag op reageren.
    Wel valt het ook nu weer op hoe de Turkse bevolking in grote getale negatief reageert op het beleid van Erdogan hier.
    Zo gaat de oppositie vandaag die parlementaire motie over het optreden van het Turkse leger in andere landen normaal niet goedkeuren. Verder zijn er al her en der betogingen tegen Erdogan gepland.
    De parlementaire stemming betreft het hernieuwen van een eerdere motie die gewapend Turks optreden buiten de landsgrenzen moet mogelijk maken. Het betreft hier in essentie aanvallen in Irak tegen de PKK en hun aanhangers. Maar die motie kan wel ook op Syrië slaan.
    Willy Van Damme

    • Er is vandaag een video geplaatst op YouTube over een Libanese journaliste Yumna Fawaz (http://www.youtube.com/watch?v=hvujjlIJdek) die gefilmd had hoe het Turkse leger bij een grenspost wapens uitdeelde aan de Syrische bendes. Zij heeft het allemaal ternauwernood overleefd. Turkije heeft uiteindelijk het belastend materiaal van haar camera verwijderd.
      Waterput
      Antwoord:
      Je informatie wekt uiteraard geen enkele verbazing. spijtig dat het materiaal vernietigd is. Maar er zullen nog wel dergelijke filmpjes boven water komen.
      Bedankt alleszins voor die info.
      Willy Van Damme

    • Beste Willy, nu lijkt er toch weer onduidelijkheid te ontstaan over het al dan niet verantwoordelijk zijn van het Syrische leger voor de mortieraanval op Akcakale. De vertegenwoordiger van de VN heeft gisteren gezegd dat Syrië NIET haar excuses heeft aangeboden aan Turkije, omdat er nog een onderzoek loopt. Ze hebben wel hun medeleven geuit.

      Hij spreekt in de speech op http://iraansnieuws.blogspot.nl/2012/10/jaafari-syrie-heeft-haar-excuses-niet.html ook over hoe de Turkse grenswachten en het Turkse leger gewoon toekijken hoe de bendes vanuit Turkije Syrische grensposten aanvallen.

      Wellicht was het dan toch wél een actie van het gewapende verzet? De uitspraak van Lavrov blijft dan wel vreemd. Zou ook hij een uiting van medeleven hebben geïnterpreteerd als een uiting van spijt?

      Gelukkig laat Rusland zich niet inpakken door de heftigheid van het moment door allerlei rare resoluties bij de VN te gaan steunen.
      Waterput
      Antwoord:
      Men moet erg argwanig zijn tegenover de wijze waarop onze media over zoiets berichten. Het verdraaien van de woorden, het vervalsen zelfs en vooral het weglaten van belangrijke elementen uit toespraken en verklaringen is hier schering en inslag.
      Zie maar naar de wijze waarop de meeste westerse media berichten over die stemming van gisteren in het Turkse parlement.
      Of zie maar naar het totaal eenzijdige artikel over deze kwestie in De Standaard vandaag. De krant had het verhaal immers gisteren gemist!
      Maar in zo’n situatie als dat gevecht om die grenspost is het feitelijk onmogelijk dat er geen granaten inslaan over de grens. Het noemt: missen is menselijk.
      Moest Turkije in dit conflict een neutrale positie innemen dan zou dat al veel verschil maken. Maar zoals ik hier al herhaalde malen schreef is wat Turkije doet niets anders dan een vorm gewapende agressie tegen een buurland. Er is een Turks-Syrische oorlog bezig. Het speelt zelfs haantje de voorste om het conflict te internationaliseren. Dat een buitenstaander dan achterdochtig is over de Turkse houding in deze specifieke kwestie is logisch toch.
      Verder gaan Rusland en China Syrië blijven steunen. Ook dat is pure logica.
      Willy Van Damme

  2. Tja, lukt het niet met een Turks gevechtsvliegtuig, proberen wij het maar met een ‘Syrische’ mortiergranaat.

    http://www.infowars.com/turkey-attempts-to-trigger-war-vs-syria/
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Recep Tayyip Erdogan wil de spanning kost wat kost opdrijven. Dat is duidelijk. Wel was de berichtgeving nog vrij betamelijk ditmaal. De meeste media schreven bijvoorbeeld dat de herkomst van de granaten niet gekend was. Het kan ook anders.
    Bedankt voor die link met verdere informatie.
    Willy Van Damme

  3. Begin er stilaan ook aan te twijfelen, de (on)mogelijkheid van een derde WO. Tijdens een losse babbel met jonge moslims (middelbaar onderwijs) hier achter de hoek spraken ze openlijk over de komende WOIII. Het woord Jihad viel zelfs. Mijn bedenkingen over het ‘lokale’ aspect van de verhitting leek niet echt indruk te maken. Als scholieren zo praten kan je niet anders dan je afvragen wat er tussen de ouderen van de gemeenschap verteld wordt. ’t Zal bang afwachten worden. De angst heerst weer.
    Wim vlaminckx
    Antwoord:
    Alles zal er uiteindelijk van afhangen of de heren achter de schermen die fortuinen verdienen aan al die oorlogen hiervoor het licht op groen zetten.
    Maar de wijze waarop onze media berichten over Syrië, Rusland, China, Iran, enz… is verre van geruststellend.
    De lezers, luisteraars en kijkers wordt deskundig voorgelogen zodat zij in die landen alleen maar het ‘kwaad’ zien. De wijze waarop men bijvoorbeeld bericht over Ai Wei Wei en Pussy Riot zijn twee mooie voorbeelden hiervan. Het maakt mij heel boos en ook soms bang omdat ik de achterligende logica zie.
    Verder wou ik de lezer alleen maar op het gevaar wijzen, iets wat onze klassieke media vertikken.
    Willy Van Damme

    • Willy,
      Ik denk dat het Militair Industrial Complex, wat betreft een WWIII, een probleem heeft. Je herinnert je ongetwijfeld de aanslag op de bus met Israëlische toeristen in Bulgarije en Netanyahu meteen begon te schreeuwen dat Iran erachter zat. Een aantal weken terug was de voorzitter van de Joint Chiefs Of Staff, Martin Dempsey, in Tel Aviv om daar te spreken met Netanyahu over Iran natuurlijk. Na dat gesprek reisde Dempsey door naar Kaboel, waar zijn vliegtuig werd geraakt door twee raketten. Krijg je al enig idee wat er in Tel Aviv is gezegd? Het antwoord daarop kwam een paar dagen later, toen Dempsey een tussenstop in Londen maakte om een bezoek te brengen aan de Paralympics. In een interview zei Dempsey dat Amerika geen intentie had Iran aan te vallen en Israël niet moest denken dat als Israël wel zulke plannen had, zij er alleen voor zouden staan. Begrijp je wat er op het vliegveld van Kaboel gebeurd is?

      (Krijg net een mail binnen van MediaWerkgroepSyrië, waar in Istanboel hevige demonstraties zijn tegen een oorlog met Syrië.)
      Joop de Jong
      Antwoord:
      Ik ken die historie en bereid een stuk voor daarover. De verklaringen van generaal Dempsey zijn uiteraard straf en niet de enige. Of die aanslag op zijn vliegtuig vanuit Israël werd gerorchestreerd lijkt mij vergezocht maar ik kan en zal dat zeker niet uitsluiten.
      In Istanboel zijn er veel betogingen tegen krijgsheer Erdogan. Dat komt hier natuurlijk zelden in het nieuws. Correspondent Dirk Vermeir – een van de beste correspondenten van de VRT – had het er voor zover ik begreep voor een keer wel over in het radionieuws op Radio 1 deze ochtend.
      Willy Van Damme

      • Willy,
        Nog behoefte aan een update betreffende de verantwoordelijkheid over de mortieraanval?

        http://www.infowars.com/turkey-lied-about-syria-taking-responsibility-for-attack/
        Joop de Jong
        Antwoord:
        Bedankt voor die bijkomende info en ik ga het wel pas morgen bekijken. Nu wordt het voor mij te laat. Wel raakt dit uitbuiten van dit incident voor Erdogan nergens. Het is wachten tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Denk eraan dat Obama even trigger happy is dan voorganger George W. Bush.
        Willy Van Damme

    • Precies Willy, de spijker op zijn kop. Vooral na de tweede wereldoorlog is gebleken dat een klein groepje stinkendrijke gekken, (laten we ze voor het gemak de ‘Rothschilds’ noemen, dan zijn we er niet ver vanaf) de oorlog aan twee kanten organiseerden en financierden. De oorlog liep af in en nederlaag voor hen. Hun overwinning kwam pas vele jaren later. Pas als deze oorlogszuchtige heren (en laten we de dames niet vergeten) groen licht geven, belanden we in de derde wereldoorlog. Als ik de ontwikkelingen in het Midden- en Verre Oosten en Zuid Amerika bekijk, ben ik bang dat het niet al te lang meer duurt. Mijn enige hoop is dat ze er zelf bang voor zijn en het niet aandurven, omdat ze nu ook zelf de allesvernietigende bommen op hun kop zullen krijgen, zelfs al wonen ze aan de andere kant van de wereld.
      Gerrit
      Antwoord:
      Misschien werkt de atoombom hier ontradend. Met betrekking tot Zuid-Amerika maak ik mij weinig zorgen. Het Midden-Oosten met haar energievoorraden en Israël zijn hier het probleem. olie wordt steeds schaarser en dus is het ergens logisch dat hetb gevecht hierom steeds harder wordt.
      En we hebben hier te maken met gewone mensen met wel heel veel macht. Een missstap is dan ook snel gezet en soms niet meer terug te draaien.
      Willy Van Damme

  4. Veel duidelijker kan het naar mijn bescheiden mening niet.

    http://alles-schallundrauch.blogspot.de/2012/10/die-granaten-auf-die-turkei-sind-nato.html
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Merkwaardig, maar nu dook die reactie toch op bij de spam. Eventjes bekeken maar mijn Duits is onvoldoende om het allemaal goed te verstaan. Wel opppassen met beelden. Maar dat men vanuit landen van de Navo wapens levert aan die salafisten is zeker. Het blijft wel nog beperkt tot lichtere wapens. Ik vermoed dat het idee is Syrië voorlopig gewoon te vernielen.
    Maar we zullen moeten wachten op de nieuwe oorlogsheer in Washington om meer duidelijkheid te krijgen. Maar dat men false flag toestanden zal gebruiken staat in de sterren geschreven.
    Het viel mij vandaag bij Reuters ook op dat men ditmaal zelfs geen twijfels meer uit over wie die granaten op Turkije vuurt. Het is Syrië, niemand anders. En bewijzen? Dat is voor een andere keer.
    Dus dat belooft weinig goeds. Altijd de media in de gaten houden om te zien in welke richting het gaat.
    Willy Van Damme

  5. Pingback: Erdogan op ramkoers met zichzelf « Mediawerkgroep Syrië

  6. Pingback: Naar escalatie van de Syrische burgeroorlog? – Uitpers

Plaats een reactie