Stem maar wat meer

Het Dendermondse blad Editie heeft ook een website en daar kon men tot recent ook stemmen op een soort populariteitspoll onder de lokale partijen. Dat men met zo’n ‘stemmingen’ echter steeds moet oppassen is geweten.

Vervalsen

Veel opiniepeilingen zijn immers zo nep als maar kan zijn en dienen in bepaalde gevallen zelfs alleen maar om een bepaalde partij of persoon een podium te geven. De fameuze Stemmenkampioen van Het Laatste Nieuws was zo’n verhaal.

Het was opgemaakt door de nadien in 2008 door de VUB ontslagen ex-prof Frank Thevissen, een fan van Jean-Marie Dedecker, en dus won die man bijna steevast die poll. Toevallig?

Ook met die van Editie moet men dus oppassen en er zeker geen echte conclusies voor 14 oktober uit trekken. Ze mist nu eenmaal elke wetenschappelijk onderbouwde grond om geloofwaardig te zijn. Ze is ook erg gevoelig voor fraude.

Dat blijkt uit een mail die Stefaan Van Gucht fractieleider van het Vlaams Belang in de Dendermondse gemeenteraad op 4 juli doorstuurde aan een pak namen uit zijn digitale adressenlijst. Ze gebeurde via BCC en dus anoniem. Een ervan was zo vriendelijk die mij dan door te sturen.

Stefaan Van Gucht

Stefaan van Gucht stemde naar eigen zeggen twintig maal op de opiniepoll en vroeg ook aan anderen om er herhaalde malen op te stemmen.

Verzonden: woensdag 4 juli 2012 9:58
Aan: Stefaan Van Gucht
Onderwerp: FW: Doorsturen en stemmen voor onze/uw keuze

Stem gerust nog een paar keer meer, het lukt na enkele dagen. Doorsturen (BCC) mag natuurlijk ook altijd.

Het is een duidelijke oproep van hem aan zijn contactpersonen voor het vervalsen van deze poll. En hij wist zo te zien ook erg goed hoe men dat dan moest doen.

Pover

Uiteindelijk werden er op die op 26 juni bij Editie gelanceerde poll 1673 stemmen uitgebracht en haalde het Vlaams Belang van Stefaan Van Gucht een zeer bescheiden 141 stemmen, goed voor 8,43%.

Tellen we daar die 19 stemmen af die Van Gucht extra uitbracht, dan komen we aan 122 of 7,2%. Zeer pover voor een partij die in 2006 nog 7 zetels bemachtigde. Ze kwam daarmee na de andere nu in de gemeenteraad vertegenwoordigde partijen. Een positie die ze vermoedelijk na 14 oktober ook zal innemen.

Stefaan van Gucht geeft het bestaan van deze mail ook zonder aarzelen toe. “Ik heb vermoedelijk wel twintig keer gestemd en na een paar dagen wachten lukte dat steeds wel”, zegt hij in een telefonisch gesprek.

Bij Editie reageert men niet echt verrast. “Wij hadden wel het vermoeden dat sommigen hier vals speelden maar hadden tot heden geen weet van concrete gevallen. Dit is dan ook geen echte opiniepeiling maar eerder een spielerei om een discussie los te weken”, klinkt het daar.

In de aanloop naar de verkiezingen organiseerde hij met het Vlaams Belang een enquête onder de Dendermondenaars. En zie, merkwaardig genoeg was het resultaat ervan nogal gelijklopend met het nationale programma van die partij…. Zou?

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s