EU en de VS–Mogen wij Uw vazal zijn?

Ursula von der Leyen, de Duitse voorzitter van de Europese Commissie en gewezen minister van Defensie voor de CDU hield deze maand in die functie haar eerste beleidsverklaring voor dat Europees parlement, State of the Union noemt men dat. Prinsjesdag in Nederland.

En het was een merkwaardige toespraak waarvan de finesse onze kranten grotendeels is ontgaan en die samen moet gezien worden met andere recente Duitse regeringsacties rond Wit-Rusland en Navalny.

Rusland als ‘het kwaad’

In die toespraak waarschuwde zij voor het terug nauwer aanhalen van de relaties met Rusland en stelde dat China haar beloften rond de klimaatverandering moet naleven. Kritiek dus, zeker op Rusland dat zij zwaar aanviel. Zelfs de oorlog met Georgië van 2008 werd Moskou aangewreven. Dit terwijl er geen discussie mogelijk is wie hier aanviel. En dat was het door de VS en de NAVO gesteunde Georgië.

Nog meer opvallend was wat zij wist te zeggen over de VS en dus Donald Trump. “We zijn klaar voor een nieuwe trans-Atlantische agenda” opperde zij, stellende dat de EU streeft naar betere relaties met Washington. Met andere woorden: ‘Donald mogen wij uw vazal blijven zijn.’ Wel is duidelijk dat Duitsland en velen in de EU de democratische tegenkandidaat Joe Biden als president verkiezen boven een Donald Trump.

Het in de EU soms publiek gestelde verhaal over een neutrale positie in de oorlog van de VS met China is dus nonsens. Brussel wil voluit gaan voor het behoud en zelfs verbeteren van de vriendschap, lees vazalstatus, met Washington. Ook tegen Rusland blijft men fors in de aanval gaan. De pogingen om ook Wit-Rusland aan te hechten bij de NAVO en de EU tonen dat. Zelfs al poogt men dat in Brussel te ontkennen.

Ursula von der Leyden - 1

De Duitse Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, viel in haar toespraak voor het Europees parlement frontaal Rusland, en in mindere mate China, aan kreeg vanuit de Europese media applaus voor wat ze noemden ‘een sterke speech’. De toon is gezet voor meer instabiliteit en agressie op het Europese continent. Duitsland herleeft?

Terwijl de EU honderden miljoenen euro uitgeeft aan de destabilisatie van Rusland – Russische instellingen zoals opinieonderzoeker Levada leven van de Europese centen – beschuldigde zij Rusland van het zich te mengen in de verkiezingen in het Westen. Von der Leyen durft dus.

Alexei Navalny

Dat men zo het Europees continent en een buur instabiel maakt is voor Ursula von der Leyen geen probleem. Duitsland zoals tweemaal gedurende de vorige eeuw gaat voor de aanval tegen Rusland.

De zaak van activist Alexei Navalny die volgens het Duits leger vergiftigd werd met novichok, een vermeend chemisch wapen, bewijst dat. Zoals ook de brutale aanval van de Duitse bondskanselier Angela Merkel rond die zaak tegen Rusland.

Een Navalny die in Rusland zo populair is als de klassieke tandarts. Merkel eist van Rusland echter totale openheid en zelfs een bekentenis maar wil haar onderzoeksresultaten niet eens delen met die van de Russische dokters van het hospitaal in de stad Omsk die in de zaak een andere analyse maakten.

Wie is dan verdacht? Toch Duitsland want anders hou je dit niet geheim en start men de discussie onder wetenschappers. Maar Berlijn weigert en geeft de resultaten wel aan Zweden en Frankrijk. Maar verwacht dus niet dat men vanuit Brussel de vredespijp zal roken maar de oorlogsretoriek nog zal opvoeren. De krantenverhalen over Moskou bewijzen dat. En wees er zeker van, we krijgen nog meer anti-Russische propaganda.

Wel zal de gaspijplijn Nordstream 2 afgewerkt worden want Duitsland heeft dat relatief goedkope Russische gas broodnodig. En alhoewel ons bedrijfsleven en dus onze economie behoefte heeft aan nauwere economische relaties met Rusland zal men dat om puur politieke reden saboteren. Of hoe offer je op het altaar van de imperialistische ambities van o.m. Duitsland de Europese welvaart op.

De grote vraag is natuurlijk hoe haar toespraak elders in de EU is overgekomen. Het lijkt twijfelachtig dat iedereen akkoord ging met die retoriek vooral versus Moskou en de anti-Chinese toon. Sommige landen zoals Portugal, Italië, Griekenland en Cyprus tonen een andere beleidsvisie. Hetzelfde voor Parijs dat streeft haar betere relaties met Vladimir Poetin. Was Macron akkoord of speelde van der Leyen een soloslim?

China

En dan is er China. Het is voor de EU zowat haar voornaamste markt geworden. Die bedroeg in 2019 met Hongkong erbij 593.912 miljoen dollar tegen 616.386 voor de VS. Maar die met China is snel stijgend en men kan er gif op nemen dat zeker nu met de coronacrisis China de grootste handelspartner van de EU zal zijn.

Voor een groot deel van onze grote bedrijven is China ook veruit de grootste markt, een stuk groter dan de eigen nationale. Neem bijvoorbeeld Volkswagen. En voor onze automarkt is China op het vlak van elektrische mobiliteit zelfs een cruciale leverancier van technologie. Maar geen zorg voor mensen als Ursula van der Leyen die probleemloos de kip met de gouden eieren wil afslachten.

Erdoğan

Terwijl men vanuit de EU China en Rusland bijna continu zit te beschuldigen van zowat alles mogelijk zwijgt men in de EU bijna geheel zedig over de Turkse president Recep Erdogan die met zowat alle buurlanden en zelfs verder op voet van oorlog leeft. Van contrast gesproken.

Dat onze veiligheidsdiensten onze kranten vullen met allerlei veelal gelogen verhalen over China is er een bewijs voor. Onze regeringen evenals de kranteneigenaars en hoofdredacteurs spelen dit spel mee. Neem bijvoorbeeld het Europees parlement waar de Duitse Groene politicus Reinhard Bütikhofer, een grossier in Chinafobie, de man is die in dat parlement de relaties met China beheert.

Te koop: Normen en waarden

En dan beweert de EU met een uitgestreken gezicht dat ze streeft naar een gezonde en op economische groei gericht beleid. Van leugens gesproken. Maar dit beleid is volgens diezelfde politici dan ook gestoeld op de ‘normen en waarden’ van de EU, zijnde mensenrechten, democratie en vrijheid.

Onzin natuurlijk. Neem de situatie in Wit-Rusland waar men voluit de oppositie steunt en zich dus mengt in de interne aangelegenheden van het land. Hier wil men sancties maar dat botst met de eis van Cyprus en Griekenland die ook sancties eisen tegen Turkije dat hen zit te bedreigen met zelfs ruïnering. Maar de EU weigert sancties te nemen tegen Turks president Recep Erdogan, een bullebak zoals er niet veel zijn.

Een Turkije dat verder oorlog voert in Syrië, in Libië tegen het wettelijk gekozen parlement en ook in Irak en nu ook al in Azerbeidzjan. Erdogan, de eeuwige krijgsheer. Waarbij de VN recent een rapport maakte over de grove schendingen van de mensenrechten in Syrië door Turkije en haar jihadistisch huurlingenleger. Erdogan krijgt dan ook bescherming van de EU.

Maar daarom woord hierover in de EU en ook zelden of niet in de media. De Turkse regering mogen moorden en plunderen dat het een lieve lust is. Zoals trouwens ook Israël. Maar Poetin….. Mensenrechten zijn voor de EU dan ook gewoon een dun excuus voor agressie en oorlog. Niets nieuws onder de zon trouwens. Lees de geschiedenis.

Willy Van Damme

12 gedachten over “EU en de VS–Mogen wij Uw vazal zijn?

  1. Er is niet veel aan te doen. Europa is niets meer dan een soort vazalstaat van de U.S.A. Spreek van het internationale kapitalisme onder leiding van Amerika – en gebonden aan het overwegend joods internationaal kapitalisme. Zie maar de overheersende macht en invloed van de Joodse banken. Niet alleen in de directe kapitaalmarkt maar ook in b.v. de Fed en zelfs het Britse en Nederlandse Koningshuis. Wiens brood men eet diens woord men spreekt… en wat de politiek betreft:
    ‘La politique est l’art des possibilités’! (Volgens De Gaulle en nog enkele anderen die weten waar de klepel hangt.). Moed om zich objectief en dus kritisch luid te uiten wordt gewoon als naïeve dwaasheid beschouwd).
    Hilaire Bodein

    Antwoord:

    Men beseft het in de EU nog niet maar de positie van de VS op het wereldtoneel is snel neergaand en het zal er niet op verbeteren. En dan gaan ze daar zitten met hun vazalstatus.

    Willy Van Damme

  2. Ach de geschiedenis… de drukpersen zullen werk hebben … Interessant is het steeds om analyses van bloedlijnen te maken en te linken …. Het wordt steeds duidelijker. Erdo zal zen natte droom mogen opbergen ….Zen verdoken bondgenoot wordt als desert opgedient. Eerst nog even doen zweten, maar hopelijk niet te lang want er sterven onschuldige mensen.
    Louise

    Antwoord:

    Wat Erdogan bezielt is een raadsel. Natuurlijk is Turkije een trotse natie die met fierheid naar haar verleden kijkt. Maar het continu opstoken van oorlogen en zich dan in te houden is een raadsel. De vraag die velen stellen is die of Turkije zich uit al die brandhaarden die het veroorzaakte gaat terugtrekken.

    Willy Van Damme

    • Turkije steunt de internationaal erkende regering in Tripoli en sluit economische akkoorden. Andere landen zoals Frankrijk steunen openlijk Haftar die de democratisch verkozen regering wil omver werpen. Als het aan de Europese landen ligt, mag Turkije geen gasvelden ontdekken in de zee. Dit willen de Turken beletten door met Libie samen te werken.
      Ondertussen heeft Turkije 4 miljoen Syriers opgevangen.
      Als Erdogan geen militaire steun aan de Turkmenen had gegeven, stonden er nog eens miljoenen Syriers aan de grens om naar Turkije te vluchten.
      Willy, als je toch een Syrie kenner bent, waarom schrijf je geen artikel over de rijke Syriers die massaal naar Dubai gevlucht zijn? Sinds 2012 wonen al bijna 1 miljoen welgestelde En zoals hier in Europa zijn de vluchtelingen van Syrie grotendeels alleenstaande mannen die naar Turkije gevlucht zijn…..geen trotse natie en fierheid zoals bij de Turken.
      Gurhan

      Antwoord:
      Bedankt voor de reactie maar je maakt wel een essentiële fout. De laatste parlementsverkiezingen in Libië hadden plaats op 20 februari 2014 en werden verloren door vooral die welke gelieerd waren aan al Qaeda, de Moslimbroeders en gelijkaardige groepen.

      Die gingen niet akkoord met de uitslag waarna er een oorlog uitbrak in Tripoli. Die werd in Tripoli gewonnen door de verliezers van de verkiezingen. Waarna de meeste verkozenen de wijk namen naar de stad Toebroek aan de Egyptische grens.

      Om tot een vergelijk te komen begon de VN dan met onderhandelingen tussen beide partijen en koos Sarraj als tijdelijk president. Op het laatste ogenblik echter weigerde het parlement in te gaan op het voorstel van de VN. Deze drukte door en benoemde Sarraj van buiten af tot premier.

      Internationaal erkend zegt men dan. Een goede mop. Het land had op zeker ogenblik toen zelfs drie regeringen. Met dank aan de NAVO. Het was echter een duidelijke overtreding van de VN-regels die zich zo moeide met de interne keuken van het land.

      Nu pogen de landen van Noord-Afrika, Egypte, Marokko, Algerije en Tunesië via onderhandelingen tot een vergelijk te komen. Daarbij is generaal Haftar wat opzij geschoven en zou Sarraj ontslag nemen. En van Turkije hoor je niet meer. Hun huurlingen vechten nu in de Caucasus en ook daar lijkt het voorbij.

      Niemand heeft tot heden Turkije verboden in zee naar gas te boren. Ze doet dat trouwens op dit ogenblik in de Zwarte Zee. Het probleem is echter dat de regering in Ankara dat poogt te doen in zones die in dispuut zijn met andere landen.

      Het akkoord over de zeegrenzen met de regering Sarraj in Libië en Erdogan toont dat probleem. Dat gaat zo ver dat de huidige Turkse minister van Defensie via een tweet steden als Thessaloniki, Aleppo, Mosoel en Kirkuk alsmede Cyprus en meer opeist. Daarmee maak je het probleem alleen erger.

      Het probleem is natuurlijk de oorlog tegen het Ottomaanse rijk in vooral de periode 1918 tot 1923 en het Verdrag van Lausanne van 1923. De schuldige zijn hier de Britse regering van toen wier gulzigheid tegenwoordig alleen nog wordt voorbijgestoken door de VS.

      Maar je gaat geen verdragen, hoe onrechtvaardig ook, zomaar in de papiermand gooien want dan komen er zonder twijfel nieuwe onrechtvaardigheden. En daar is niemand mee gediend, ook Turkije niet. En ga je de Turkse oorlogsweduwen en kinderen dan troosten?

      Wat betreft Syrië is het heel simpel: Het Westen met steun van o.m. Israël, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi Arabië en Turkije hebben tienduizenden jihadisten naar Syrië gestuurd in de hoop het land te vernielen. Dat is mislukt.

      Dat er door deze oorlog miljoenen Syriërs gevlucht zijn is het gevolg ervan en de Turkse regering is zowat de laatste om hierover te mogen gaan klagen. Ze heeft het zelf veroorzaakt. Bovendien heeft men massa’s fabrieken zitten ontmantelen en naar Turkije verscheept om ze eventueel te verkopen.

      Of er 1 miljoen Syriërs in de Verenigde Arabische Emiraten zitten lijkt mij overdreven. Er zitten er inderdaad veel maar er een getal opplakken lijkt mij onmogelijk. Je hebt er ook een website Orient News die door schatrijke opposanten was opgericht maar die nog amper actief is.

      Erdogan is een groot oorlogsmisdadiger en internationaal politiek een mislukking. Typerend: over de Oeigoeren, de lievelingen van de AKP en de Grijze Wolven, hoor je hem niet meer piepen. Het is ijzig stil in dit milieu in Ankara en Istanbul. Erdogan moet eens leren niet op alle voeten tegelijk te trappen.

      Willy Van Damme

  3. Klik om toegang te krijgen tot 20200215-download-rede-akk-data.pdf

    Is dit ook interessant, het gaat niet over Malinese muziek.
    Ton Haas

    Antwoord:
    Het zal een ongetwijfeld interessante tekst zijn maar ik ken onvoldoende Duits om die lange tekst te kunnen lezen. Maar ik vermoed dat het in de lijn ligt van wat van der Leyen haar voorgangster zegde.

    Maar zowel in 2014 met Oekraïne als nu in Wit-Rusland speelt Duitsland achter de schermen een grote rol en zette het haar mannetjes/vrouwen zoals de gebroeders Klytsjko uit.

    Deze verloren trouwens het pleit in Kiev tegen de Amerikaanse kandidaat Poroshenko. Het moeten niet altijd de SS en de Einsatzgruppen zijn die men er op af stuurt. En Malinese muziek kan erg mooi zijn.

    Willy Van Damme

  4. Pingback: Een verslag uit Syrië, zonder poco bril | Golfbrekers

  5. Je hebt de tijd en de capaciteiten om een goed onderzoeksjournalist te zijn Willy, als je niet zo eenzijdig zou zijn. Wil je nu echt dat Europa een “vazalstaat” van Rusland wordt? Ik denk het wel. Je ondermijnt je geloofwaardigheid door steeds weer de kant te kiezen voor illustere dictators als Poetin, Assad en de Chinese president. Als het voor jou de grote verdedigers van de beschaving en de mensenrechten zijn, dan ben ik het daar met respect gezegd niet mee eens.
    Clement

    Antwoord:

    Waar haal je in ’s hemelsnaam het idee dat ik Europa tot een soort vazal van Rusland wil maken? Zoals wij goede relaties hebben met landen als Rwanda, Qatar enzoverder dan zie ik niet in waarom wij Rusland tot vijand moeten uitroepen. Om de VS te plezieren?

    En als we nu vazal spelen van de VS dat landen als Irak en Syrië vernielde dan is Rusland zeker niet de boeman die onze media er van maken. Trouwens uit de verklaring van de nieuwe regering zou blijken dat de relaties met China verder aangehaald zullen worden.

    Goed zo omdat China een markt is voor onze bedrijven en China hier een grote investeerder is. En dat brengt de Belgen geld in het laatje en doet de welvaart toenemen. Daar is het mij om te doen. Trouwens België hielp mee Syrië en Libië vernielen en dan moeten wij niet zeuren over een ‘foute’ Poetin.

    Willy Van Damme

    • Bedankt om je antwoord. Geapprecieerd.
      Clement

      Antwoord:
      Het kan hier soms heel druk zijn en dan duurt het eventjes voor ik een reactie plaats. Het is nu wat minder heel druk en dan plaats ik die zoals ik dat graag doe direct. En of die kritiek op mijn werk bevat maakt geen enkel verschil. Integendeel ik hou van kritiek, toch als die serieus is. Een debat voeren is belangrijk.

      Willy Van Damme

  6. Een recente speech van Mearsheimer in Australie doet momenteel de ronde en die is wel relevant hier: Australie moet de kant van de VS kiezen omdat “Security trumps prosperity” : niet omdat ze de bescherming willen van de VS maar omdat ze beschermd willen zijn tegen de VS. Niet omdat ze naief zijn en de propaganda geloven maar net omdat ze niet naief zijn.
    Mearsheimer laat er geen twijfel over bestaan dat de VS de nieuwe koude oorlog volop in gang met China wil trekken en dan zal geen insubordinatie getolereerd worden.
    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    John Mearsheimer is in de VS een vooraanstaand politicoloog die dikwijls echter een andere opinie heeft dan het zootje bij Brookings, Jamestown, Carnegie, de Heritage Foundation en dergelijke. Ik had het al ontdekt.

    Vandaar dat men hem in onze dagbladen als NRC, De Standaard, De Volkskrant/alias De Morgen zelden of nooit vermeld zien staan. Ik kan hem alleen maar gelijk geven. De VS is als een bullebak die dreigend van het ene land naar het andere aan het hollen om hen in de Amerikaanse pas te doen lopen.

    En dan lopen vervolgens de kranten natuurlijk mee. Nu weer met dat verhaal over die vermeende mislukte aanslag op de MEK in Parijs. “Iraanse diplomaat bedreigt België” kopte de Morgen vandaag.

    Zo schrijft de krant “Volgens Assadolah zijn we ons niet bewust wat er ons te wachten staat in het geval van een ongunstige uitspraak”. Persbureau Reuters citeert een Antwerps politieverslag dat men uit zijn ondervraging haalt.

    Het citaat van de man zelf krijgen we echter niet. Waarom? Verder kan dit indien gezegd alles betekenen, van een oorlog tot het uiten van een simpel publiek diplomatiek protest.

    Merkwaardig hoe Reuters hier zo snel aan die info raakt. Een zoveelste selectief lek? Merkwaardig ook hoe Reuters als eerste steeds weet te vertellen wanneer ergens het Chinese Huawei wordt uitgesloten van nieuwe telecomcontracten zoals vorige week in België. Een ‘goede’ bron zeker?

    Maar wat het artikel verzwijgt is wie de MEK is. En dat is in het verleden onder meer door de VS en de EU gezien als een terreurbeweging en een sekte die hier eerder werd ontleed. Met de grote vraag: Waar komt al hun geld vandaan om allerlei politici ook in het Westen te steunen. En dat is dan geen verhaal.

    Willy Van Damme

    • Bovenaan mijn differentiaaldiagnose staat momenteel dat het een ‘false flag’ is die deeluitmaakt van het offensief tegen Iran dat onder Bolton nog werd aangezwengeld. De Fransen, de Belgen of dat Iraans/Belgische koppel zijn daar niet noodzakelijk van op de hoogte.
      Mearsheimer is een ‘jungle-realist’. Zeer onaangename wereldvisie maar hij windt alvast geen doekjes om hoe de VS zich gedraagt.
      Tuyzentfloot

      Antwoord:

      Ik heb de versie van De Standaard en De Morgen gelezen alsmede de vroegere verhalen en die van De Standaard is minder sensationeel en daardoor iets beter. Zij het niet veel. Verder ga ik mij hierover niet uitspreken. De zaak intrigeert mij sterk en ik ga pogen de zaak in de rechtbank te volgen.

      Ik sluit ook niets uit maar normaal zal men in zo’n gevallen die diplomaat gewoon uitwijzen. Hier niet. Merkwaardig. Maar ja de MEK heeft de steun van de CIA en de Mossad en mag hier terreuraanslagen plannen. No problemo.

      Ze hebben ooit Amerikanen vermoord maar dat is hen nu vergeven.. En enkele coryfeeën van de CD&V uit de oostkant van Vlaams-Brabant zoals Herman Van Rompuy zijn hun vrienden evenals Mark – Groene Vingers – Demesmaeker van de N-VA.

      Zijn filmpje ter ondersteuning van de MEK op YouTube is een van de leukste die ik ooit op YouTube zag. En dan vraagt een mens zich af waarom die zich hier scharen achter een meer dan verbrande organisatie.

      Is het omdat ze zoals Rudy Giuliani en John Bolton tienduizenden dollars krijgen om op hun jaarlijks congress eens te komen spreken? Maar die MEK mag hier alles doen.

      En de media zal hen geen strobreed in de weg leggen. Jens Franssen van de VRT ging hen zelfs in hun ballingoord Albanië bezoeken om er een hoeraverhaal te maken. Hoe diep kan een politicus zakken?

      Willy Van Damme

      • Ach, een differentiaaldiagnose is een werktuig. Ik mag daarin alles denken en wat later van gedacht veranderen en iets anders bovenaan zetten 🙂
        Tuyzentfloot

        Antwoord:

        Soms is het als analyst zoeken naar wat er aan de hand is, soms zie je het in een oogopslag. Neem Wit-Rusland en daar zie je onmiddellijk de hand van de NAVO die poogt een land met geweld over te nemen.

        Je ziet een massa vlaggen – die van de lokale nazi’s uit WOII – met de pers die moeiteloos kant kiest en spreekt van het ‘regime’ van Lukashenko. In Nagorno-Karabach blijft onze pers neutraal, blijft wat oppervlakkig zoals veelal en neemt geen positie in van de goeden versus de slechten.

        Beiden landen hebben volgens onze klassieke media geen ‘regime’ maar een regering. Men wijst wel Turkije met de vinger maar dat is ook logisch want Erdogan stookt de boel op.

        En dan is er Kirgizië waar de media eveneens neutraal blijft met een regering aan het hoofd. Hier lijkt het een strijd van clans onder elkaar met de president die eindelijk orde op zaken stelt en aan de winnende hand lijkt.

        Dat zijn min of meer objectieve waarnemingen die tot een zekere conclusie kunnen leiden, maar je weet nooit wat er werkelijk achter de schermen gebeurt. Je moet dus op je hoede zijn en snel je analyse aanpassen. Diplomatie voert men nu eenmaal niet voor de camera en op straat.

        Willy Van Damme

  7. Pingback: Wie is verantwoordelijk voor de huidige oorlogsretoriek? | Golfbrekers

Plaats een reactie