Syrië–Turkije krijgt nul op het rekwest

Nadat hij al Moskou had bezocht en er de deur in zijn gezicht gesmeten kreeg trok onze Turkse president-bedreiger Recep Erdogan naar Brussel bij de NAVO en de EU voor het lobbyen naar steun voor zijn oorlogspolitiek tegen Syrië. En ook hier sloeg men de deur zonder veel zoete woordjes in zijn gezicht.

Uiteraard stelden Charles Michel, Voorzitter van de Europese Raad, en Jens Stoltenberg, de Noorse secretaris-generaal van de NAVO, dat allemaal in omzwachtelde termen maar telkenmale was het over de ganse lijn negatief. Geen nieuwe steun van de NAVO. De toon tegen Erdogan was zelfs nog harder dan de eerdere verklaring van de NAVO over de zaak.

Turks soldaat - Overlijdensbericht - 2 maart 2020_thumb[4]

Het Turkse leger verloor bij haar operatie Spring Shield tegen Syrië officieel 60 soldaten waaronder deze man. Een erg gevoelig thema bij de Turkse bevolking. Wat Erdogan en zijn AKP natuurlijk goed beseffen. Van het beloofde terugdringen van het Syrische leger was er bovendien ook geen enkele sprake. Wel uitte Erdogan gisteren nieuwe bedreigingen tegen Syrië. Ze komen blijkbaar met het dozijn.

En bij de EU was het diezelfde toont. We moeten nog eens bekijken maar er zijn wat betreft de Turkse relaties met de EU wel een aantal ‘problemen’. Erdogan vertrok dan ook zonder de klassieke protocollaire geplogenheden en een gezamenlijke tekst huiswaarts.

Het gebrul van Erdogan en het schandelijk misbruik van die vluchtelingen maakte niet de minste indruk bij de EU. Een zoveelste poging van de Turkse regering voor steun raakte nergens. En dus is er geen alternatief dan nog maar eens bij Poetin op de tee/koffie te gaan.

Want in Washington is het ook al njet/no. Waar is zijn eis aan de VS gebleven om zijn islamitische opposant Fethullah Gülen uit te leveren? Je hoort er hem niet meer over piepen.

En een heel slecht teken aan de wand: Een journalist van de VRT had het gisteren over het ‘Turkse regime’. En dat is een titel welke alleen voorzien is voor de ergste vijanden van de NAVO. Het begin van het verder uitdeinen van de mediacampagne in onze media? De Turkse ambassade in Brussel zal het zeker gehoord hebben.

En ondertussen registreerde men al de eerste schermutselingen in de Syrische provincie Idlib. En niet verrassend was de Chinees-Oeigoerse Turkestan Islamic Party de eerste om te klagen. Zij krijgen immers nu Russische soldaten vlakbij hun ‘hoofdstad’ Jisr al Shughour. Een catastrofe. In Beijing moet men glunderen.

Ook is er vandaag een Russische delegatie op bezoek in Turkije die Ankara nog maar eens onder druk moet zetten om de Syrische soevereiniteit te respecteren. Recep Erdogan is uiteindelijk slechts een schooier van betere komaf maar wel een met een heel grote muil. Dat loopt voor hem slecht af.

Willy Van Damme

12 gedachten over “Syrië–Turkije krijgt nul op het rekwest

 1. Toch heb ik ergens gelezen dat hij 500 miljoen € extra zou krijgen om de migrantencrisis in te dijken.
  Guido

  Antwoord:

  Er is door Charles Michel en de andere leiders van de EU gezegd dat men ging verder praten. Meer niet. Wel viel het mij op dat onze media een potje maakten van de al gegeven Europese financiële steun voor die vluchtelingen.

  Dan is al het geld van die 6 miljard al uitgegeven en dan weer is er nog ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar. Men herkauwt in onze media gewoon de persberichten van de EU.

  Natuurlijk zijn zowel Turkije als de EU medeplichtig wat betreft die vluchtelingenstroom. Maar daarover zwijgt men in de EU overal. Neen, men wrijft het nog de Syrische regering aan. Ja, want deze durfde het aan te vechten tegen die terreurgroepen. En dan is men bij De Standaard, De Morgen en NRC een smeerlap.

  Wily Van Damme

  • Gerard Kraus, de ontwerper van de deal, zei dat de heropening van de grenzen door Turkije deels de schuld is van de Europese Unie, die veel te weinig signaal heeft gegeven om de deal te verlengen.
   https://www.europa-nu.nl/id/vk20gbq097wa/vluchtelingendeal_tussen_eu_en_turkije?start_tab0=10
   Gerald Knaus over de huidige migratiecrisis: ‘De Turken hebben alle reden om kwaad te zijn’
   https://www.mo.be/interview/gerald-knaus-over-de-huidige-migratiecrisis-de-turken-hebben-alle-redenen-om-kwaad-te-zijn
   In dat plaatje lijkt me Erdogan zijn reactie nogal logisch, niet alle gelden van die 6 miljard zijn al uitbetaald en verder blijkt dat de overeenkomst in 2018 werd verlengd tot 2020, afgelopen eind 2019 dus. Bovendien verblijven er bijna 4 miljoen vluchtelingen in Turkije ten gevolge van die getekende overeenkomst.
   Stel u voor, in die huidige polemiek moeten er nieuwe budgetten worden geronseld bij de 27(28) landen!!
   Faraday

   Antwoord:

   Ik heb dat ook gelezen maar hij vergeet dat ook Turkije zijn deal niet heeft nagekomen. Bovendien is het bewust met bussen naar de Griekse grens vervoeren van in wezen weerloze vluchtelingen een schande. Waarom bijvoorbeeld zou de EU zijn vluchtelingen moeten opnemen?

   Hij heeft door de oorlog te helpen starten die vluchtelingenstroom doen ontstaan en die dan elders gaan dumpen is te grof voor woorden. Natuurlijk heeft de EU ook die oorlog mee begonnen en draagt dus ook verantwoordelijkheid.

   Bovendien is wat we nu zien een gevolg van zijn gebiedshonger om delen van Syrië in te lijven en wil hij militaire en diplomatieke steun voor zijn weerzinwekkende praktijken. Het is om die reden dat hij plots vluchtelingen naar die grens stuurt. Alleen een groot misdadiger doet zoiets.

   Willy Van Damme

   • Binnen de context van de overeenkomst heeft Gerald Knaus toch gelijk? De afspraak is dat Turkije de migranten opvangt en Europa betaalt.
    Tuyzentfloot

    Antwoord:

    Neen, en dit om meerdere reden. Vooreerst is het akkoord van 2016 van Turkije met de EU door geen van beide partijen nagekomen. Ook Turkije niet. Tweede reden is dat dit een akkoord onder dwang tot stand kwam. Je kan het zoals nu best omschrijven als een poging tot afpersing door Erdogan.

    Vooreerst stuurde Erdogan tienduizenden vluchtelingen naar de grens om die dan te bestormen. Waarbij hij via handige propaganda – zoals nu – poogt in te spelen op de gevoelens van de burgers in de EU.

    Zo is er die fameuze duizenden malen afgedrukte foto van dat klein kind dat verdronken aan het strand lag. Gebleken is dat de genomen is door de Turkse gendarmerie op dat strand. Er zijn foto’s bekend van meerdere gendarmen met fototoestellen en dat kind op die bewuste plaats.

    In plaats van die illegaliteit te stoppen en te verhinderen dat die gezinnen met kleine kinderen die gevaarlijke tocht over zee maken gebruikten zij dat dode kind voor propagandadoeleinden. Gewoon walgelijk. Had Turkije zijn werk zoals het hoort gedaan dan was dit kind mogelijks nog in leven!

    Ten derde is er het feit dat Turkije zelf voor haar vluchtelingen moet zorgen en daarvoor internationale bijstand kan krijgen. Wat het ook kreeg.

    Ten vierde is er het feit dat Turkije – zij het uiteraard niet alleen – een van de belangrijkste oorlogvoerende partijen in dit conflict en zich daarbij schuldig maakte aan grootschalige zelden gezien diefstal. Men haalde ganse fabrieken leeg, stal de olie en veel erfgoed. Met dat geld kan ze die mensen wel zelf helpen.

    Vijfdes is dat de huidige vluchtelingenstroom niets te maken heeft met de problematiek van de vluchtelingen maar met de wens van Ankara om haar te steunen in wat alleen maar kan gezien worden als een poging tot landje pik.

    Om die steun te krijgen misbruikt hij die sukkels, pionnen in een oorlog die niet de hunne is. Hoe diep kan een mens zakken? Erdogan is een van die wereldleiders die in hun hebzucht gewoon tot alles instaat zijn en een groot gevaar voor de wereld betekenen.

    Willy Van Damme

  • De USA en de coalitie van de Tweede Golfoorlog zijn de grote schuldigen van het begin in het veroorzaken van de vluchtelingenstroom. Daarna wilde de USA “regime change” in Syrië, en weer sleurden ze een aantal NATO landen mee in het conflict, net zoals in Afghanistan. NATO is dus ook medeplichtig
   Karel Vervoort

   Antwoord:

   U vergeet de spin in het web: Israël die het Midden-Oosten in duizend stukken wil zien ontploffen om zo de absolute heerser van de regio te worden. Complete waanzin en in wezen zoals Syrië bewees onhaalbaar.

   Willy Van Damme

   • U ontkent mijn reactie dus niet!
    Israël is niet de spin in het web, maar wel de “vreemde eend in de bijt” in het Midden-Oosten,net als Georgië en Armenië of de Kurden. Alles en iedereen om hen heen wil hun dood/exterminatie. Dan rest er hen niet veel anders dan sterke bondgenoten te zoeken en zélf sterk te zijn. Tot nu toe voldstond de USA en de wapenboeren als backup. Dat voldoet niet meer, en dus zijn ze op zoek naar “geburen” in het Midden-Oosten om hun aartsvijanden te counteren. In fine zijn dat soennieten tegen shiieten met al hun variaties, nu meer en meer gegroepeerd in twee grote blokken. Turkije/Her Dogan wil alleen zijn Ottomaans Rijk terug en gebruikt/misbruikt wat hem past zoals de Russen, maar ook de Amerikanen, en de belachelijk zwakke verdeelde Europeanen
    Karel Vervoort

    Antwoord:

    De positie van Georgië, Armenië en de Koerden vergelijken met Israël gaat helemaal niet op. De zionistische kolonisatie van de vorige eeuw is het inbrengen van een totaal vreemd lichaam in de regio. De andere groepen leven er al duizenden jaren.

    Het gevolg van die vreemde inbreng veroorzaakt zoals niet anders kon een grote instabiliteit. En om meester te blijven van de toestand organiseert het continu oorlogen met iedereen in de regio. Dat kan ze natuurlijk helemaal niet alleen aan en rekent daarvoor op de hulp van de VS en de NAVO.

    Eeuwen waren er geen echte noemenswaardige religieuze problemen en als die er waren dan was dat een gevolg van de strijd om de macht over de regio. Druzen, christenen van ale mogelijke strekkingen, jezidi’s, joden en alle mogelijke soorten moslims leefden er met en naast elkaar.

    Geweten is ook dat de Mossad via een van haar agenten, de Belgische Marrokkaan Abdelkader Belliraj, in contact stond met Bin laden in de aanloop naar de aanslagen op het WTC. Wist Bin laden dat die man een agent was van de Mossad?

    Natuurlijk krijgt Israël het steeds moeilijker om haar macht te behouden. En haar plan wat betreft Syrië is totaal mislukt en hetzelfde dreigt nu te gebeuren met Irak. Ook haar plan om de Moslimbroeders naast in Syrië ook in Egypte aan de macht te brengen faalde.

    Hoe men dat gaat oplossen is een goede vraag. Het laatste wat men echter mag doen is het onderschatten van de manipulatieve kracht van zionisten. Bedrog is hun voornaamste kernmerk. Reken er ook op dat niet-joden voor hen tweederangs zijn. Als ze niet oppassen worden ze wel overspoeld.

    Willy Van Damme

 2. De westerse houding tegenover de Syrische vluchtelingen kan op meer dan een manier beschreven worden maar ik wil toch het element ‘enabling’ benadrukken. Humanitaire hulp die het conflict ondersteunt en mogelijk maakt. Het gaat zo: het verzwakken en bestrijden van de Syrische staat is niet aantrekkelijk want dat geeft een enorme vluchtelingenstroom naar Turkije en naar Europa. Maar met voldoende humanitaire hulp kunnen we daar een mouw aan passen zodat Turkije en Europa de vluchtelingen aankunnen en dan kan het conflict toch doorgaan. Humanitaire hulp wordt dan een werktuig van de interventionisten.
  Ik snap dat eens het conflict gaande is en die mensen daar staan men voor een dilemma staat maar het is zo opvallend dat onze rol in het vluchtelingenprobleem volledig negeren en vrolijk doorgaan de Syrische staat te bestrijden en te sanktioneren.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  De creatie van vluchtelingenkampen was een bewust beleid van de NAVO en haar bondgenoten. Men organiseerde zo een groot reservoir aan rekruten voor hun strijd. Gezinnen zaten er zonder enig inkomen en om als het ware niet te sterven gingen de vaders of hun kinderen dan maar vechten.

  In het Jordaanse vluchtelingenkamp Zaatari waren er verhalen over kinderen die men onder de ogen van Save the Children en UNICEF zo lokte. Rapporten daarover die men richting New York stuurde bleven er onder het stof liggen.

  Nu poogt men door die vluchtelingen deels te behouden en met sancties Damascus toch nog op de knieën te dwingen. Maar als het zonder die jihadisten niet lukte hoe zou het dan gaan zonder hen en met alleen die sancties. Luidop dromen heet dat.

  Willy Van Damme

 3. Goed artikel. Maar volgens mij is zijn bedoeling ook om de fameuze visumplicht af te schaffen voor Turken die tijdelijk naar Europa wensen te komen. (En dan hier te blijven). Cfr artikel in HLN.
  Wim Dierickx

  Antwoord:

  Dat kwam in dit stuk niet aan bod maar is zeker iets dat op zijn verlanglijstje staat. Maar zoals in 2016 zal hem dat heel waarschijnlijk niet lukken. Het was en is voor hem een middel om in zijn land terug aan populariteit te winnen.

  Maar dat is gezien de omstandigheden zowat het laatste dat men hem wou willen gunnen. Wat wil je als hij Griekeland, Libië, Syrië en Cyprus wil inlijven. Voor de camera’s is het een vriendelijk neen. Achter de schermen gaat het er wel anders aan toe hoor.

  Wel moet U zien dat toen de akkoorden met o.m. Turkije van rond 1965 over die immigranten werden gesloten Turkije grotendeels een nog arm land was. Veel van die immigranten komen immers uit die landbouwregio’s en die zijn nog sterk beïnvloed door de godsdienst. Een beetje zoals Vlaanderen vroeger.

  Dat is wel verleden tijd en veel Turken hebben tegenwoordig geld en goed werk en zullen geen reden zien om hier onder te duiken en in de illegaliteit werk te zoeken. Dat is iets voor bijvoorbeeld Afghanen.

  Willy Van Damme

 4. Rest Erdogan een voortzetting van zen droom via het “Ottomaanse-rijk bordspel”. Blijkbaar had hij niet door dat geen enkel land een naaste buur met allure wilt. De hamvraag is wie zal dit vacuüm opvullen, zal men de Turkse grondwet terug draaien naar zen oorsprong en wie zal de schade betalen aan alle families die hebben geleden onder deze absurditeit in oa Syrië… Is er reeds een bevraging bij de Europese Allochtone bevolking hoe ze hun toekomst zien? Gelukkig is Assad nog in het zadel want anders zag het er maar somber uit. Ik hoop dat dit keer het volk kan kiezen via democratische weg en niet via pionnen geplaatst door oligarchen om de rooftochten verder te zetten. De wereld heeft genoeg afgezien en het volk is nu aan de beurt om het recht op geluk na te streven.
  Het Vaticaan is nu aan de beurt om ter biecht te gaan tegenover de wereldbevolking.
  Als Pax Romana voorbij is zoals velen beweren ben ik benieuwd wie de eer te beurt valt..Mijn inziens is PAX het enige wat ons vooruit kan helpen wie het ook moge zijn.
  Louise

  Antwoord:

  Bij de media en de massa’s die deze hun verhaal over de zaak Syrië geloven zal het misschien heel grof klinken maar Assad heeft mee Europa gered door die jihadisten in de pan te hakken.

  Hun zware nederlaag neemt een bedreiging die over Europa hing weg. Het leerde ook Israël een lesje, En Israël heeft het zeker niet goed met ons voor. Zionisten hebben toch Israël gesticht omdat zij het oude continent als hun vijand zagen. Men mag dat niet vergeten.

  Verder denk ik wel dat Erdogan en zijn kliek het ondertussen al goed weten dat zij het spel verloren. Zelden een staatshoofd zo zien bedelen. Beggars can’t be choosers.

  Willy Van Damme

 5. Tja, Israël, ik was verbaasd dat zelf onze ex-premier de Golan hoogte erkende als hun grondbezit. Ik hoop nog steeds dat dit een tijdelijk fenomeen is dat moet gezien worden in de nu verdere geopolitieke ontwikkelingen. Baron Edmond de Rothschild zou er eind 1800 een lap grond hebben gekocht wat hen dus als rechtmatige eigenaars verklaard? Met de steun van de toen al aanwezige zionisten die overal verborgen zaten in hoge functies en met o.a.verzekeringsfraude kan men natuurlijk een aardig centje verdienen, gestolen van het volk. Ik hoop dat de plaats aangeduid als nieuw Palestina de plaats wordt waar ze al deze gekken samen steken en een stevige muur optrekken, kunnen ze het scenario van eeuwig durende oorlog verder zetten onderling. Hun laatste laatste “wanhoopsdaad” is nu zichtbaar voor de ganse wereld. Laat nu de kuis maar beginnen we zullen verschieten de komende weken-maanden.
  Louise

  Antwoord:

  Ik vermoed dat je het hier hebt over de Franse bankier Edmond James de Rotschild. Er zijn meerdere Edmunds in de familie. Als hij daar op de Golan hoogvlakte een stuk grond heeft gekocht en als dat rechtmatig gebeurde dan was hij er eigenaar van. Niet meer, niet minder. Het gebeurde wel onder de Ottomaanse periode.

  De wijze waarop het zionisme zich in de beginperiode ontwikkelde is eveneens een schande waarbij men er niet voor terugschrok om niet-zionistische joden te broodroven. Het zionisme is immers in wezen een ultranationalistische stroming zoals je er in het toenmalige Europa van 1900 veel had.

  Het stond haaks op de orthodoxe visie binnen het judaïsme en beiden hebben dan ook intern een oorlog gevoerd. Een strijd die nog steeds verder duurt maar in onze media praktisch geheel verzwegen wordt ten voordele van het zionisme.

  De huidige nederlaag in Syrië is in de geschiedenis een niet te onderschatten gebeurtenis daar die politieke strekking voor het eerst een zware nederlaag moet incasseren. Omdat de rol van Israël in deze kwestie grotendeels verzwegen wordt zien amper mensen deze catastrofe voor het zionisme.

  Willy Van Damme

 6. De idealen van het Bolsjewisme komen overeen met de mooiste idealen van het Jodendom (Jewish Chronicle April 4, 1919) Kwestie dat we gaan beseffen langs welke kant de Berlijnse muur is gevallen. Hoe meer de reguliere media alles doodzwijgt hoe meer er gezocht wordt naar wat er echt gaande is…
  Louise

  Antwoord:

  Erg simpel: Luister niet naar zijn woorden, kijk naar zijn daden.

  Willy Van Damme

 7. Pingback: Nieuwsbrief Pater Daniël. Qara, Syrië – FREESURIYAH

 8. Mocht de geschiedenis niet zoveel geweld aangedaan zijn zou het inderdaad hun eerste nederlaag zijn. Volgens bepaalde bronnen echter was hun eerste nederlaag en ik copieer : “Hoe dan ook, de Hettieten en Oegarit waren al vroeg het doelwit van de Feniciërs omdat :
  1) ze niet Semitisch waren,
  2) ze ijzer en waarschijnlijk zilver hadden,
  3) ze de Feniciërs kwaad hadden gemaakt door het winnen van de eerste zeeslagen in de geschiedenis in 1210 voor Christus tegen Cyprus- wat slechts een Fenicische buitenpost was”… Is het verdwenen zee-volk nu ook weer in actie om de schatkisten verder te plunderen? Dit is nog maar de vraag.:-)
  Louise

  Antwoord:

  Wat bedoel je met HUN eerste nederlaag? De Feniciërs waren geen joden en niet alle Semieten waren joden. Aramees sprekers waren ook Semieten.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s