Syrië–De vernedering van Erdogan

Zoals verwacht heeft het geblaf en poging tot afpersing van de Turkse president Erdogan niets uitgehaald. Integendeel hij moest zelfs zaken slikken die voorheen tijdens de gesprekken niet ter sprake waren gekomen.

Autoweg M4

Zo zal de autoweg M4 die van de Middellandse Zee naar de stad Aleppo loopt opengesteld worden voor patrouilles waar naast Turkse militairen ook Russische deel van zullen uitmaken. Een deal die men niet doet voor die andere autoweg de M5 die van de Jordaanse grens via Damascus loopt naar Aleppo.

Met andere woorden: De economische hoofdstad van het land Aleppo krijgt haar directe verbinding met de zee en zo de internationale handel. Een erg belangrijke overwinning voor de Syrische regering.

Natuurlijk zijn dit akkoorden tussen Moskou en Ankara waar niemand anders officieel bij betrokken is. Maar het is een Turkse toegeving die kan tellen. Zij het dat al Qaeda en haar bondgenoten dat zo goed als zeker nooit zullen aanvaarden. Het is dan ook een papieren document dat de gevechten voor misschien enkele weken zal uitstellen.

Turkse-dromen---Hulusi-Akar---14-10-[2]

Op 14 oktober 2019 stuurde Hulusi Akar, de Turkse minister van Defensie (Oorlog) en stafchef van het leger, deze tweet met zijn verlanglijst door naar de wereld. En hier stelt de man dat hij Griekenland, Cyprus, de helft van Syrië, Armenië en grote stukken van Irak wil veroveren. Officieel wil Turkije toetreden tot de EU. Wel na de verovering van Cyprus en Grieken, twee lidstaten van de EU, is Turkije dan ook effectief bij de EU. En dan verbaasd zijn dat de Nederlandse premier Mark Rutte het had over een Turks mes. De EU mag blij zijn dat Rusland nu een lesje in nederigheid heeft geleerd. “We hebben geen oog voor deze grond. We nemen gewoon de ruimte terug”, opperde hij. Een stelling die kan tellen.

Niet opgewassen

Voorheen immers was afgesproken dat beide autowegen neutrale zones zouden worden. Wat al Qaeda & Co uiteraard weigerden te aanvaarden. Controleposten op die wegen met de daar uit voortvloeiende taksen zin immers te lucratief om ze zomaar te laten vallen.

Het verschil is nu dat Rusland hier kan patrouilleren om dit af te dwingen. En dus zal de druk op al Qaeda toenemen en het Turks leger zal wel nooit zo dwaas zijn om Rusland aan te vallen. Zelfs al lijkt Erdogan soms onvoorspelbaar.

De eis van Erdogan dat het Syrische leger zich achter de oude frontlijn voor de zomer van 2019 moest terugtrekken ligt dus in de vuilbak bij die andere eisen en drom van de kalief van Turkije.

ISIS-in-Idlib---5-maart-2020_thumb1

De ene dag ISIS, de volgende dag al Qaeda en wat later dan weer het in wezen Turkse Syrische Nationale Leger. Niet alleen Aboe Bakr al Baghdadi was naar Idlib gevlucht ook veel zijn zijn voetvolk op zoek naar een nieuwe werkgever. Dit is maar een van de vele op het internet circulerende foto’s. Idealisme, ideologie? Het is maar wat je wil geloven. 

Wel viel het op dat men vanuit Assad enkele openingen maakte richting Turkije en zich verzoenend opstelde. Zelfs al is de haat in Damascus en bij de bevolking in het algemeen voor Erdogan torenhoog. Gebleken is ook dat ondanks de massale militaire steun van Turkije voor die salafistische terreurgroepen deze helemaal niet opgewassen bleken tegen het Syrische leger.

Eerst leken ze enige vooruitgang te boeken en veroverden zelfs de stad Saraqib maar al na enkele dagen viel de stad terug in Syrische handen. Waarna de Russische militaire politie zich in die stad nestelde en zo Syrische controle betonneerde.

Ze behouden op dit ogenblik wel nog het stadje Nayrab aan de M4 en vlakbij Saraqib maar samen met het herovering van enkele dorpen in het zuiden van de provincie is dat allen. Een wel erg pover resultaat als men weet dat Turkije ergens tussen de 5 tot 10.000 soldaten stuurde met daarbij alle mogelijke zware geschut.

Idlib---Bufferzone-M4---Akkoord-Rusl

De door Rusland en Turkije te patrouilleren M4 die van de kust naar Aleppo loopt met daarbij de bufferzonde van 12 km boven en onder de weg. Wat opvalt is dat ook de stad Jisr al Shughour er onder valt. Dit is het centrum van de Turkestan Islamic party van Chinese Oeigoeren. Een creatie van vooral de Turkse geheime dienst MIT. Bij de TIP gaan dan ook al de eerste verhalen rond over de schending door het leger van het akkoord. Vooral hier ligt het knelpunt waardoor het akkoord zal mislukken.

ISIS vecht mee

Ook al Qaeda en Co – en daar mag men ook de resten van ISIS bij rekenen want foto’s van jihadisten met insignes van ISIS duiken overal op – kregen alle mogelijk wapens zoals Leopardtanks, kanonnen en zelfs draagbaar luchtafweergeschut leverde geen winst.

Het Syrisch leger verloor wel wat extra soldaten en materiaal maar dat bleek amper een hindernis om het verloren gebied te heroveren. Zelfs de ganse serie Turkse drones – afkomstig van het bedrijf van de schoonzijn van Erdogan – leverde in wezen niets op.

Ondertussen is de woede in Turkije over de onverklaarde oorlog van Erdogan tegen Syrië groot. Tijdens het parlementair debat over de zaak in Ankara gingen de parlementslieden minutenlang met elkaar op de vuist. Dit nadat een parlementslid van de oppositiepartij CHD Erdogan vergeleek met Satan.

En uiteraard mislukten zijn pogingen om via druk en afpersing steun te krijgen van de EU en de VS niets op. De uitdrukking van de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) dat Erdogan via die vluchtelingenstroom richting Bulgarije en Griekenland het les op de keel zette zegt veel.

Geen Europese verdeeldheid ditmaal maar een eendrachtige EU die neen zegde tegen die nieuwe stroom vluchtelingen. Een opmerkelijk feit dat men in Ankara wel zal gezien hebben. De Hongaarse premier Viktor Orban en de Duitse kanselier Angela Merkel op ditmaal een lijn. Het is eens iets anders.

De zaak met de vluchtelingen toont ook perfect wie Erdogan is. Schande spreken dat het Syrische leger vluchtelingen bombardeerde en geliktijdig vluchtelingen met bussen aan voeren die dan Griekenland en Bulgarije bestormen met de gekende gevolgen.

Spelen met vluchtelingen

Een perfect voorbeeld van hoe politici de zwakken in onze samenleving op de meest mogelijke grove wijze gebruiken voor hun plannen. Plannen die alleen maar als crimineel kunnen gezien worden.

Opmerkelijk is ook wel de reactie op de recente gebeurtenissen van een aantal figuren en de media. Zo schaarde George Soros, speculant en politiek intrigant, zich geheel achter Erdogan wat betreft Syrië. Maar niet achter de Koerden. Wat toont dat hij feitelijk de Israëlische politiek in de regio steunt. (1)

Idlib---Militaire-situatie---12---5-[1]

De militaire situatie rond de provincie Idlib op 5 maart 2020 voor de tijdelijke wapenstilstand. Het blauwe is het deel dat sinds december 2019 door het leger werd veroverd . Het groene is het gebied nog in handen van al Qaeda & Co, grijs is Turkije en het paarse is het stuk waar gezamenlijke Turks-Russische patrouilles de vrede moeten bewaren. Het akkoord toont aan dat het Syrische leger tijdens het recente offensief vooral de autowegen naar Aleppo onder controle wou krijgen. Het deze week gesloten akkoord zou dit in de praktijk moeten realiseren. Zou! Wel is er al een eerste patrouille geweest.

Anderen zagen met leedvermaak de zware verliezen bij Syrië en zijn bondgenoten en juichten zij de ‘overwinningen’ van al Qaeda, ISIS en de andere terreurbewegingen goed. En uiteraard had de pers het over oppositie, soennitische activisten en rebellen. creatief woordgebruik om de waarheid te verhullen dat het hier al Qaeda & ISIS betreft.

Verdere gevechten

Het wapengeweld zal mogelijks nu enkele dagen of misschien zelfs weken stoppen. Intussen moet men nog de details uitwerken o.a. wat betreft de M4 en kan iedereen zich herbewapenen en voorbereidingen treffen voor de verdere gevechten. Dat Assad dit gaat winnen geeft men nu echter ook wel in onze media toe. Het was ooit anders.

Een ding is wel zeker, de moraal bij die salafistische terreurgroepen moet stilaan onder nul geraken. Het onder die groepen door de openlijke zware Turkse hulp ontstane optimisme moet al weg zijn. 

Velen zijn stiekem trouwens al terug in Europa, anderen vechten lustig voort in Jemen, Mali of Libië terwijl anderen sneuvelden of gevangen werden genomen. Ook nu weer leden de Moslimbroeders en hun partners bij al Qaeda in Syrië een heel zware nederlaag. Het moet heel veel pijn doen. RIP?

Parlement---Vuistgevechten---4-maart[1]

Een scene uit het parlementair debat over Syrië in het Turks parlement van 3 maart ontaarde in een veldslag onder parlementairen toen een zekere Engin Ozkoç’un van de oppositionele CHP Erdogan een satan noemde. Praktisch geen enkel parlementair zat nog op zijn stoel.

Willy Van Damme

1) The Financial Times, 5 maart 2020, George Soros, ‘Europe must stand with Turkey against Putin’s war crimes’. https://www.ft.com/content/ae0b560c-5e03-11ea-ac5e-df00963c20e6

4 gedachten over “Syrië–De vernedering van Erdogan

 1. Dat creatief taalgebruik was me na het volgen van jouw eerdere artikels ook opgevallen.
  Man en paard worden dan niet genoemd.
  Hallucinant eigenlijk wanneer dus gewoon kan genoteerd worden dat Turkije die demonen van IS, Al Qaeda, … openlijk steunt. Dit betekent dan gewoon dat die terreurgroepen ‘bij de ploeg van het Westen’ spelen en daarom onze media hiervoor openlijk moeten “supporteren” ?
  Is Turkije trouwens door de VN al veroordeeld omwille van het aanvallen van een andere souvereine staat ? Of zijn die aanvallen toch geen inbreuk op artikel 2 van het VN-charter ?
  Luc

  Antwoord:

  Na de Tweede Wereldoorlog toen men de Verenigde Naties oprichtte had nem het over haar voorganger De Volkenbond als zijnde een machteloze praatbarak die oorlogen en moordpartijen niet kon verhinderen.

  De VN is exact in datzelfde bedje ziek. Israël gooit sinds 2017 bommen op Syrië toen de overwinning van de Syrische regering – En de zionistische nederlaag – er zat aan te komen, en geen kat in de VN, op Syrië en haar bondgenoten na, klagen dat aan. In onze media geen woord van kritiek hierover. Hetzelfde bij onze westerse regeringen.

  Dat nu hetzelfde gebeurt ten opzichte van Turkije wekt dan ook geen verbazing. Alhoewel het land nu geïsoleerd staat is er niemand in het Westen die daarover schande spreekt. En ook de pers laat maar begaan.

  De soevereiniteit dar naties is een cruciaal begrip uit het dagelijkse leven van iedereen maar het wordt door de landen van de NAVO gewoon elk ogenblik van de dag met de voeten getreden. Erdogan en de EU zijn gewoon in datzelfde bedje ziek.

  Willy Van Damme

 2. Dank voor deze zoals steeds interessante duiding. Tenen krullend om onze media altijd maar weer hetzelfde verhaal te horen vertellen. Vluchtelingen zijn de fout van Assad en Rusland. Hoe onlogisch, absurd en Orwelliaans omgedraaid ook, de man in de straat heeft het op VTM gehoord en dus is het waar.
  Benesha

  Antwoord:

  Dat is de sterkte van de media. Mensen hebben amper interesse voor wat er ver van hun deur gebeurt en dus luisteren ze even naar VRT/VTM/NOS/RTL of lezen ze vlug door een krantenartikel.

  En steeds krijgen ze almaar deze herhaalde leugens. Logisch dat ze dat geloven. Ze voelen immers niet de behoefte om verder te kijken en te zoeken naar wat er ginds juist aan de hand is.

  Willy Van Damme

 3. Dat insigne zou op zich niet voorbehouden zijn aan ISIS, heb ik me laten vertellen. Het zou gaan om het “Zegel van Mohammed” dat bij vele groeperingen voorkomt.
  Achmensentoch

  Antwoord:

  Het klopt dat dit om het zogenaamde ‘zegel van Mohammed’ gaat. Of dat echt klopt weet ik niet. Het is wel zo dat dit het exclusieve insigne is van ISIS. De andere groepen gebruiken andere tekens. Maar het is gewoon een uitvlucht van die jihadisten en hun westerse supporters om dat goed te praten.

  Willy Van Damme

 4. Pingback: Nieuwsbrief Pater Daniël. Qara, Syrië – FREESURIYAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s