Syrië–Erdogan alleen op de wereld

Zoals verwacht heeft Erdogan nergens steun gevonden voor zijn oorlogsplannen in Syrië. Zo deed hij de vorige weken smeekbeden richting de EU om hem te helpen in zijn strijd om het kalifaat van al Qaeda in de regio rond de provincie Idlib van de ondergang te redden. Men liet hem gewoon stikken. Syrië is er niet meer in de mode. Wegwezen is de orde van de dag.

En njet zei Poetin

Dan had hij vandaag een telefoongesprek met de Amerikaanse president Donald Trump en die gaf hem wel een pak schouderklopjes maar bleef verder op de vlakte en stelde de ‘hoop’ te hebben dat Rusland de Syrische regering alsnog laat vallen. Hoop dus, flauwer als steun kan moeilijk.

Het idee van minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en James Jeffrey, zijn man voor Syrië, voor een nieuwe alliantie met Ankara werd dus ook door Trump richting de vuilbak geduwd. Wat het Pentagon eerder al in het publiek deed.

En dan was er vandaag een officieel gesprek van een Turkse delegatie in Moskou, een zoveelste de voorbije dagen, en ook hier was het resultaat negatief. Erdogan vroeg zelfs geen steun meer aan Rusland om Syrië in te tomen maar gewoon of er geen nieuw staakt-het-vuren kon afgesproken worden. Njet zei men bij Poetin.

Het stellen zoals hij het voorbije weekend deed dat men nog vandaag het Syrische leger ging verjagen of desnoods dat einde februari te doen was er niet meer bij. Hij vroeg gewoon en braaf nog maar eens een staakt-het-vuren. Uiteraard om zo pogen zijn huurlingenleger daar te redden. Hij kan het schudden. Het geduld van Moskou met hem is op.

Aleppo West - SAA en YPG - 17-02-2020

Een door de PKK/YPG/SDF vandaag op het internet gepubliceerde militaire kaart waarbij zij stellen zij aan zij te vechten met het Syrische leger. Zie bovenste rode pijl. Het toont de toestand midden vandaag rond de stad stad Daraat Izza volgens het Rojava Network, de officiële zender van de groep.

En njet zei de NAVO

En ondertussen gaat de strijd in het Syrische noordwesten gewoon verder. Waarbij het nu duidelijk is dat de PKK/YPG/SDF meevecht met het leger tegen de vrienden van Turkije. Een door hen vandaag geplaatste kaart toont dat.

Elk ogenblik kan men nu de stad Daraat Izza veroveren en die ligt aan een belangrijk wegenkruispunt richting Turkije. Het is samen met het westelijker gelegen Bab al Hawa de voornaamste toegang vanuit Turkije tot Idlib. De frontlijn lag deze namiddag op een goeie 5 kilometer van de stad. Het leger vecht tegenwoordig veel ‘s nachts.

Erdogan is zoals Icarus in dat beroemde schilderij van Pieter Breugel de Oude. Te dicht bij de zon gekomen en dan neervallen. En dat zal diep zijn. Vraag is in hoeverre de in dit dossier nu duidelijker wordende vernedering van Erdogan gevolgen gaat hebben voor zijn positie in Turkije. Hoogmoed komt voor de val.

Maandag liet zelfs ook de NAVO in deze kwestie van zich horen. Zonder zelfs dat er een Turkse vraag was. Wat toch merkwaardig is. Volgens de woordvoerder van de verdragsorganisatie telt Artikel 5 van het verdrag over wederzijdse bijstand zich hier niet.

Dit vooral omdat Turkije hier een ander land binnenviel. De NAVO had zoals kon verwacht worden gewoon kunnen zwijgen. Neen, het moest hoogstnodig Ankara op zijn plaats zetten en dan nog als een agressor. Erdogan toch.

Willy Van Damme

Een gedachte over “Syrië–Erdogan alleen op de wereld

 1. Karel Vervoort De inval in Syrië was de “brug te ver” van Herr Dogan, en het einde van zijn Ottomaanse dromen en het nieuwe Sultanaat. En Artikel 5 van NATO zal nooit gebruikt worden om hem te redden uit de gevolgen. En straks gaan de Koerden in Turkije zélf terug hun staat uitbouwen.
  Karel Vervoort

  Antwoord:

  Het blijkt steeds duidelijker dat Erdogan totaal geïsoleerd staat in deze kwestie. Wel verzwijgt de media grotendeels zijn relatie met al Qaeda en zelfs ISIS die nu steeds duidelijker met de andere jihadisten meevecht. Van zijn plan lijkt dan ook niets in huis te komen.

  Wat betreft de Koerden dient er beseft te worden dat niet alle Koerden achter die groepen staan. Er is zelfs onder die nationalisten grote verdeeldheid en veel Koerden moeten ook niets van die nationalisten hebben.

  Het zionistisch project is ten dode opgeschreven. Ik denk dat zionisten dat nog verder pogen in leven te houden maar tevergeefs. Irak, Iran, Syrië en Turkije gaan dat desnoods met geweld tegenhouden. Men weet dat en poogt daarom die landen te verzwakken.

  Zie wat er elders aan de hand is in bijvoorbeeld Catalonië waar een meerderheid van de bevolking ook tegen een eigen staat is. Hetzelfde uiteraard ook in België waar de voorstanders van een eigen Vlaamse staat een kleine minderheid vormen ondanks de gigantische reclame die ze maken.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s