Syrië–Turks Irredentisme

Vandaag plaatste de Turkse president Recep Erdogan volgende wel heel veelzeggende tweet op het internet:

#ERDOGAN: “#Turkey cannot be confined within the 780,000 km2 border. #Misrata, #Aleppo, #Homs & #Hasaka are outside our actual borders, but they are within our emotional & physical limits, we will confront those who limit our history to only 90yrs.

Misrata is een stad aan de Libische kust terwijl de anderen in Syrië liggen. Homs zelfs in het centrum ervan. Vandaag stelde hij ontevreden te zijn over de Russische voorstellen tot heden over de kwestie Syrië en elk ogenblik te zullen aanvallen.

Oorlog dreigt

Rusland van zijn kant heeft hem hiervoor gewaarschuwd en het onder meer het slechtst mogelijke scenario mogelijk genoemd. Ook is er een nieuw telefoongesprek geweest met Donald Trump. Maar tot zover geweten was hierover geen nieuws.

Duidelijk lijkt dat Erdogan alleen staat en dat Europa vooral zal toekijken en geen steun verlenen. De Arabische landen, behoudens Qatar, Rusland, Iran, Irak en China zullen zich tegen hem keren. Voor de Arabische staten mede omwille van Libië.

Een oorlog van Turkije tegen Syrië, Rusland en Iran is dus heel goed mogelijk. Vermoedelijk zullen Israël en de VS Turkije stiekem steunen. Gezien Erdogan blijkbaar ook Libië wil veroveren zal men in Europa zeker steigeren. Ook Frankrijk en Italië willen dit immers bemachtigen.

Byzantijns imperium

Op Twitter plaatste een volger een kaart van het vroegere Griekse rijk en zoals hij het noemde het gebied dat binnen de “emotionele en fysische grenzen” van dat ooit bestaande rijk ligt. Men had er zelfs Iran, Afghanistan en delen van de Indusvallei kunnen bijzetten. Vraag is hoe de reactie in Turkije zal zijn.

Wel valt het op hoezeer onze massamedia tegenwoordig de aanwezigheid van al Qaeda in Syrië verzwijgen en het probleem van de vluchtelingen extreem uitvergroten.

Syrische vluchtelingen kunnen bijvoorbeeld probleemloos naar het door Turkije bezette Syrische district Afrin vluchten waar er amper geschoten wordt en ze normaal door de bezetters (Turkije) moeten geholpen worden. 

Dromen van een nieuw Ottomaanse rijk

Toen de NAVO ISIS aanviel en dichtbevolkte steden als Rakka, Tikrit, Fallujah en Mosoel platbombardeerde hoorde men er zelden of nooit dat soort geweeklaag.

Erdogan droomt blijkbaar ervan om het grote Ottomaanse rijk te herstellen, wat irredentisme is. Nog een geluk dat de Grieken zich niet terug meester willen maken van bijvoorbeeld Byzantium en Smyrna (Izmir).

Intussen lijkt het aan het front al drie dagen stil. Vermoedelijk in afwachting van het resultaat van de al enkele dagen durende gesprekken in Moskou tussen Rusland en Turkije.

Willy Van Damme

8 gedachten over “Syrië–Turks Irredentisme

 1. Bart Van Stappen

  Antwoord;
  Bedankt. Ik heb nog eventjes verder gekeken en dat is een Libische feed. Verder heeft de oppositie in het parlement (CHP) geëist dat Erdogan zich komt verantwoorden maar dat heeft hij geweigerd. Verder gaan de gesprekken met Rusland morgen verder door. Heeft Turkije koudwatervrees?

  Vandaag stelde de Israëlische minister van Defensie vandaag dat het Israëlische leger wat hem betreft in Syrië van een defensieve positie gaat overgaan tot een offensieve positie. Dit wat volgens hem de Iraanse aanwezigheid in Syrië betreft. Wat hij daar concreet mee bedoelde is onduidelijk.

  Vandaag heeft zich ook een incident voorgegaan in de buurt van het Koerdische gebied tussen Russische patrouillewagens en een Amerikaanse pantserwagen. Waarbij die laatste een der Russische wagens van de weg poogde te rijden.

  Ook zijn deze namiddag de bombardementen door de Russische en Syrische luchtmacht hervat. Doelwit was vooral de stad Darat Iza in het noorden van Idlib. Een wegenknooppunt richting Turkije.

  Willy Van Damme

 2. Misschien droomt Erdogan van een rijk maar Europa en Europese veroveraars in andere continenten hebben nog steeds een groot koloniale rijk ,Frankrijk en de V.S. hebben ieder nog steeds 10 annexaties/Anschluss.De V.S bezetten/hebben 1000 militaire basis in ongeveer 130 landen…
  Janu

  Antwoord:

  Sommigen denken zich alles te kunnen permitteren maar zijn voorzichtiger. Erdogan zegt bijna openlijk oorlog te willen om gebieden aan te hechten. De VS en EU zeggen dat meer omfloerst en nemen dat soort risico’s niet meer. Imperial over stretch heet dat in het Engels.
  Willy Van Damme

 3. Dit is een interessant (maar wel heel gedetailleerd) artikel waarin de moeilijke relatie tss Turkije en HTS duidelijker wordt. https://www.al-monitor.com/pulse/originals/2020/02/turkey-syria-russia-is-ankara-changing-strategy-in-dlib-hts.html.
  Turkije werkt liever met de andere groepen samen terwijl HTS wel de belangrijkste speler in Idlib is.
  Tuyzentfloot

  Antwoord:

  Ik heb het vandaag gelezen en het is inderdaad interessant en bevat veel details. Wel hiermee voorzichtig zijn. Dit is een door landen van de NAVO gefinancierde website en dus oppassen geblazen.

  Maar ons journaille zal wel spreken van een onafhankelijke website, dit wil zeggen los van de Syrische regering en door het westen gefinancierd. En wiens brood men eet, diens woord men spreekt.

  Willy Van Damme

 4. Of hoe MI6 nu samen met Israël zen handen in onschuld wast. Mochten de islamieten nu toch maar eens begrijpen dat hun eens zo mooie godsdienst werd verkracht door een geheime genootschap voor eigen gewin en politiek opportunisme en gemanipuleerd door Engeland en Israël is verzeild in deze ganse rotzooi. Psychopaten doen de wereld geen goed. Miljoenen levens beëindigd door de hebzucht van een paar “inteelt-idioten”. Maar tja, als je de leugen-pers loslaat op de wereld en jonge kinderen van in het begin indoctrineert heb je natuurlijke alle macht in handen. Iemand MET INTEGRITEIT EN POLITIEKE MOED zou nu eindelijk, net zoals in Frankrijk gebeurt, het naïeve publiek moeten wakker maken.
  Louise

  Antwoord:

  Die jihadisten is het niet om welke religie ook te doen. Het is moorden en plunderen dat ze willen en de rest interesseert hen geen bal. Ze weten ook amper wat islam is. Het zijn gewoon huurlingen die men in veel gevallen uit de gevangenis haalde om zich op Syrië of welk land dan ook te storten. De VS betaalt.

  Willy Van Damme

  • Dat verklaart dan ook de eerdere rechtspraak in Europa..Nu lijkt het tij te keren .. De spreekwoordelijke (gedevalueerde) Euro is gevallen van een aantal Europarlementariërs.
   Louise

   Antwoord:
   Ik begrijp niet wat je hiermee wil zeggen.
   Willy Van Damme

   • Niks zo ontwrichtend als je weet dat er achter iedere hoek een spook kan staan 😉

 5. Pingback: Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië – FREESURIYAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s