Syrië–Saraqib op punt te vallen

Ondanks verwoede reddingspogingen van het Turkse leger om de salafistische terreurgroepen die de stad Saraqib in de provincie Idlib bezetten te helpen dreigt de stad elk ogenblik in de handen van het Syrische leger te vallen.

De stad heeft in normale omstandigheden een 55.000 inwoners en ligt erg strategisch langs zowel de autoweg N5 van Damascus naar Aleppo als de N4. Beiden komen pal te noorden van de stad bij elkaar. De N4 vormt de verbindingsweg met de havens aan de Middellandse Zee en Aleppo en is dus eveneens van groot economisch belang.

Afsnijden uitweg dreigt

Turkije poogde al Qaeda en haar bondgenoten ter hulp te komen door extra controleposten rondom de stad te plaatsen maar dat bleek tevergeefs.Het Syrisch leger is nu zowel ten zuiden, oosten en westen tot aan de stadsgrenzen genaderd en dreigt de vluchtweg naar het noorden en de provinciehoofdstad Idlib af te sluiten.

Idlib - Saraqib - Militaire Situatie - 4 - 05-02-2020

De situatie aan het front rond 23 uur woensdagavond. Het met stippellijn omkaderde rode gebied werd vandaag woensdag bevrijd. De afstand van het front tot Idlib en Ariha is ongeveer 7 km. Men kan nu noordwaarts richting Aleppo oprukken of westwaarts richting Idlib en Ariha. Valt men donderdag of vrijdag de stad Sarmeen aan dan is het volgende doelwit de provinciehoofdstad. Sarmeen ligt halverwege Saraqib en Idlib juist ten noorden van het rode door het leger bezette gebied. Het leger staat eveneens aan de poorten van Sarmeen.

In de media in Damascus klinkt het dat die terroristen de stad reeds verlaten hebben. Vraag is wat het leger hierna gaat doen. Men zit nu op ongeveer 7 kilometer ten oosten van de stad Idlib en het iets zuidelijker gelegen Ariha. Gaat het met haar pletwals westwaarts naar die steden of gaat men noordwaarts langsheen de N5 richting Aleppo. Het zijn nog een goeie 25 kilometers van de N5 in handen van al Qaeda & co.

Opvallend is dat de Russische luchtmacht volop deelneemt aan deze militaire operaties. En dat maakt de bedreigingen van de Turkse president Recep Erdogan tegen Syrië van geen tel. Bovendien krijgt hij van elders geen enkele steun. Erdogan kan desnoods een ganse avond brullen. Het zal hem geen jota verder helpen.

Opvallend is ook dat zowel de Libanese Hezbollah, de Palestijnen groep Liwa al Quds en Iran meevechten aan het front ten westen van de stad Aleppo. Voor de Syrische regering is deze strijd dus erg belangrijk en wil men zo snel mogelijk komaf maken met die terreurgroepen. Het einde voor hen lijkt dus nabij en mogelijks verklaart dit het Turkse optreden dat feitelijk nutteloos is. Wat gisteren en vandaag bewezen wordt.

Willy Van Damme

NASCHRIFT:

Volgens het aan de Moslimbroeders gelieerde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gevestigd in het Verenigd Koninkrijk is het Syrisch leger deze avond al de stad binnengetrokken. Hun  eerste taak zal het zoeken zijn naar landmijnen, sluipschutters en mogelijke boobytraps.

2 gedachten over “Syrië–Saraqib op punt te vallen

  1. Gog en Magog… De wakkeren kunnen alleen maar duimen dat het Syrische leger een snelle en efficiënte opkuis aan het doen zijn.
    Louise

    Antwoord:

    De strijd gaat verder en nu komen enkele nog door die jihadisten bezette voorsteden van Aleppo zoals Rashidin 4, Jazira en Khan al Asal aan de beurt. Dat zijn dichtbevolkte gebieden en dat zal wel wat meer tijd vergen. Ook poogt men blijkbaar toch nog weerstand te bieden met o.m. een tegenoffensief rond de stad Saraqib.

    Willy Van Damme

  2. Pingback: Nieuwsbrief Pater Daniël, Qara, Syrië – FREESURIYAH

Plaats een reactie