Werken voor nieuwe gevangenis gaan van start

Na meer dan tien jaar van juridische geschillen voor allerlei instanties en rechtbanken zijn de werken vandaag gestart voor de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis. Het betreft voor deze week de werken nodig voor de verdere aanleg van de weg lopende van de Ooibrug en de Gentsesteenweg naar de kouter van het Oud Klooster. Het is hier dat de nieuwe gevangenis zal komen. En zonder die weg kan de bouw niet starten.

Zo moet een brug nog geplaatst worden met daarbij natuurlijk ook de pijlers die de brug moeten dragen met verder nog de toegangshellingen. Verder dient men hierbij bovendien een fietspad aan te leggen en moet er naast die weg een gracht worden gegraven. De brug zelf ligt al enkele jaren klaar om geplaatst te worden. Deze week start men met de voorbereidende werken zoals het maaien van het gras en nivelleren van het terrein.

DSC_0810

Vandaag donderdag arriveerde het zware materiaal aan de Tragel in Dendermonde. De werken voor de bouw van de nieuwe Dendermondse gevangenis zijn dus eindelijk gestart.

Geschat dat deze werken, afhangend van de weersomstandigheden, ergens in april zullen beëindigd zijn. Waarna men dan kan beginnen met de bouw zelf van deze gevangenis. Goed voor een 400 gedetineerden. Al het materiaal nodig voor de constructie van die gevangenis moet immers via deze brug over de Oude Dender komen. Het wordt ook nadien de toegangsweg voor die gevangenis.

De onder die brug liggende en al deels gebouwde sluis blijft wel onafgewerkt. Deze sluis is nodig om de Oude Dender in verbinding te brengen met de Dender. Dit vormt een essentieel onderdeel van de plannen voor de verfraaiing van de Oude Dender in het stadscentrum. Het moet het mogelijk maken dat plezierboten tot in het stadscentrum kunnen varen. Wat belangrijk is voor het toerisme.

Het is het voornaamste stadsrenovatieproject dat sinds het verdwijnen van Norbert De Batselier (SPA) als burgemeester er onafgewerkt blijft bij liggen. De Vlaamse Waterweg, het autonoom Vlaams overheidsbedrijf en de verantwoordelijke voor dit project, lijkt het wel vergeten te zijn.

Volgens een woordvoerder van de Regie der Gebouwen zal de bouw zelf in het voorjaar van start gaan. Dat zal dan in mei of april zijn en zal dit vermoedelijk eind 2021 opgeleverd kunnen worden. In februari 2020 gaat men dan de 55 meter lange brug over de Oude Dender leggen. Deze krijgt ook een fietspad. Hierna komt dan de afwerking van de wegenis met daarbij de asfaltering en de aanplanting van het nodige groen.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s