De plunder van Oekraïne en vlucht MH17

De Nederlandse analist Kees van der Pijl is al jaren bezig met de problematiek van Oekraïne en is verbonden aan het Centre for Global Political Economy en was voorheen professor aan de ermee gelieerde School of Global Studies van de Universiteit van Sussex in het Verenigd Koninkrijk. vorig jaar verscheen van zijn hand het boek ‘Flight MH17, Ukraine and the new cold war – Prism of disaster’ (1) (Vlucht MH17, Oekraïne en de nieuwe koude oorlog – Analyse van een ramp)

Emeritus professor Kees van der Pijl is in de Nederlandse media een nobele onbekende. Volgende week is hij wel te gast voor een debat over vlucht MH17 aan de International Islamic University in Kuala Lumpur over wat er gebeurde met vlucht MH17 van Malaysian Airlines die op 17 juni boven Oekraïne werd neergehaald.

In Nederland hebben de klassieke media of de regering geen enkele aandacht voor zijn info en visie op de zaak en de miserie die dat land al jaren ondergaat. In Maleisië wil men daarentegen wel naar een andere visie luisteren. Arm en in wezen dictatoriaal Nederland.

Schrijnende armoede

Dat de bevolking van het land sinds 1991 daalde van 51,99 miljoen inwoners naar nog maar 44,83 zijn rauwe cijfers die men hier zelden zal lezen. In die periode daalde de bevolking dus met bijna 14%. En ook in 2018 waren er opnieuw een goeie 100.000 minder. Het land is gewoon aan het leegbloeden.

boek Kees van der Pijl

Kees van der Pijl toont met dit boek een erudiet man te zijn. Hij legde hier de machinaties van de voorbije decennia rond Oekraïne bloot.

“Een Oekraïense neuropatholoog die nu in Duitsland werkt verdiende in zijn land 120 euro per maand”, stelt een Belg met Oekraïense wortels die tot voor een paar jaar ook werkte voor een Oekraïense bedrijf. Het is een realiteit die Kees van der Pijl minutieus in zijn boek toont. En hij doet niet zomaar wat beweringen met de losse pols en zich baserend op anonieme, partijdige of louche bronnen.

Zo bevat zijn werk in totaal 803 voetnoten en een bibliografie van eventjes 22 pagina’s. Goed is ook dat het een namenregister bevat, ook nog eens goed voor 6 pagina’s. Mede daarom kan dit ook goed dienen als naslagwerk. Wel is het omwille van de vele namen van allerlei figuren, politieke partijen en groepen alsmede bedrijven geen vlot leesbaar boek. Men moet er zijn hoofd bijhouden. Maar het boeit enorm.

Historiek van het drama

Hij begint uiteraard ook niet met het neerschieten op 17 juli 2014 van dat Maleisische burgervliegtuig of de uiterst gewelddadige staatgreep van 21 februari eerder dat jaar. Neen, hij begint met de periode van de tweede wereldoorlog en die daarna en koppelt deze aan de verschillende fases van de koude oorlog en plaatst al de gebeurtenissen rond Oekraïne in hun context. Ook het neerschieten van dat vliegtuig en de harde strijd tussen oligarchen om de poen komen in detail aan bod.

Maar om te begrijpen waarom dit een zo apart land is had hij misschien beter kunnen beginnen met de stichting van het vorstendom Kiev Rus, de handel vanuit Scandinavië met Byzantium en de bekering van de vorst van Kiev tot de orthodoxe versie van het christendom na de verovering van de Krim op Byzantium in de tiende eeuw.

Belangrijk daarbij is ook de uitbreiding van dat rijk tot Moskou en ver daarbuiten, de Mongoolse bezetting, de verovering door de Pools-Litouwse alliantie en de herovering vanuit het oosten door de Kozakken. Met onder meer Galicië met als hoofdstad Lvivv, ooit Lemberg, dat heen en weer ging tussen Polen, Rusland en de Sovjetunie en de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.

Het was ook Jozef Stalin die het land zijn grote vorm gaf en die de gespletenheid van het land verklaart, de openlijke vijandschap van velen, zeker in het westen, tegenover Rusland en ook Polen. Het maakt duidelijk waarom er in dat land meerdere orthodoxe kerken zijn en taal een groot probleem vormt.

Europees dubbelspel

Het vertaalt zich in de politiek zoals van der Pijl met kaarten van de kiesresultaten ook aantoont. Men spreekt er ook, zeker in het westen als volkstaal veelal een mengvorm van Oekraïens en Pools of andere talen zoals het Hongaars en in het oosten en zuiden Russisch, een taal die men er wil uitroeien. Iets waartegen in het Westen bij regeringen en hun media niemand protesteert. Het is zelfs een en al applaus.

Voorheen deed men bij de Baltische staten trouwens hetzelfde. Bij de toetreding tot de EU verloren zo honderdduizenden Balten hun rechten omdat ze onvoldoende de lokale talen kenden. Veelal mensen die er geboren waren en er al decennia woonden. In de EU gaf niemand een kik. Het was veroverd. Mensenrechten op zijn Europees.

Boeiend is zijn relaas over de vele gevechten om de macht en het geld onder de oligarchen met daartussen jonglerend de buitenlandse machten zoals de EU, Rusland en de VS. Waarbij Washington aan zowat alle touwtjes trekt en Moskou en Brussel op dit ogenblik grotendeels machteloze toeschouwers blijken.

De Belg met Oekraïense wortels: “Europa speelt gewoon dubbelspel in de zaak.” Ook Kees van der Pijl merkt dat herhaaldelijk op. Zoals het voorval toen de EU midden februari 2014 via druk met president Janoekovitsj een akkoord had gesloten voor nieuwe presidentsverkiezingen later dat jaar.

Dit terwijl men iets eerder op de Duitse ambassade in Kiev in overleg met de VS aan fascistische knokploegen zoals Svoboda het startschot had gegeven voor de staatsgreep. Hoeft het te verwonderen dat het Europees overleg, dus zonder Washington, zoals het akkoord van Minsk en het overleg genaamd Normandië met Oekraïne en Rusland een lachertje is dat niemand serieus kan nemen.

ComiteWaak24of-1

Kees van der Pijl spreekt ook in Maleisië en in de alternatieve media in Nederland. De massamedia en televisie negeren de man geheel. Censuur op zijn Nederlands.

Die dubbelzinnigheid blijkt ook bij de in het boek uitgebreid besproken zaak van de gaspijpleidingen. Oekraïne is traditioneel het doorvoerland voor de bevoorrading van West-Europa met relatief goedkoop Russisch gas. Maar met een door de VS gecontroleerde regering is dat instabiel geworden.

Reden waarom Rusland en vooral Duitsland bezig zijn met het aanleggen van alternatieve pijpleidingen via de Oostzee en ook via Turkije nadat hier Bulgarije onder Amerikaanse druk eerder afhaakte.

Tot vreugde van Ankara dat hieraan een flinke duit gaat verdienen. En tot ergernis dan van diezelfde Bulgaren die nu deels afhankelijk worden van de Turkse aartsvijand. De Belg met Oekraïense wortels: “Onder meer het Duitse Siemens heeft grote contracten in Rusland en dus wil Berlijn met Rusland op zo goed mogelijke voet blijven staan.”

Fascisme

Kees van der Pijl gaat hier dieper op in en bespreekt ook de schietpartijen tijdens de staatsgreep waarbij hij de daders situeert bij die fascistische knokploegen. Geen kleurenrevolutie zonder sluipschutters lijkt het wel. Zie bijvoorbeeld Sarajevo, Syrië, Egypte en Tunesië. Het behoort als frieten bij mosselen.

Geen wonder dat 5 jaar later nog niemand voor de rechtbank verscheen voor die moordpartijen. Hetzelfde met de slachtpartij in Odessa waar op 2 mei 2014 42 opposanten levend verbrand werden.

Maar ook nu nog weigert men in het Westen te erkennen wat er daar gebeurde. Een Guy Verhofstadt (Open VLD) bijvoorbeeld die op verzoek van oligarch Ihor Kolomoyskyi samen met Europees partijgenoot en Nederlander Hans van Baalen (VVD) de massa nog wat kwam opjutten en loze beloften doen. De Belg met Oekraïense wortels: “In wezen speelde alles zich af op enkele vierkante kilometers rond het het Maidanplein. Daarbuiten was er amper iets te beleven.”

Nadien schreef Verhofstadt met een uitgestreken gezicht in De Morgen dat hij daar in Kiev geen enkel spoor van fascisme had gezien. En bij de NRC beweerde men onlangs zelfs dat het allemaal nepnieuws was afkomstig van Russische trollen.

Fascisten in Oekraïne

De liberale politici Guy Verhofstadt en Nederlander Hans van Baalen evenals Hubert Smeets van Raam op Rusland en de NRC ontkennen dat er toen in 2014 bij de gewelddadige staatsgreep in Oekraïne fascistische groepen actief waren. Zo opperde de NRC op 14 mei 2019: “… werd het Russische publiek overspoeld met verhalen over veronderstelde fascisten in Kiev die onder invloed zouden staan van het Westen.”  Die Russische trollen toch. Eventjes geduld en de NRC ontkent dat de aarde rond is.

Een gelijkaardige reactie bij ex-journalist Hubert Smeets van het door de Nederlandse regering gefinancierde Raam op Rusland voor wie het allemaal door Rusland verspreidde leugens waren. Hij is dan ook een expert. .

Sommigen in de EU willen wel nauwer met Rusland samenwerken maar wie de verhalen van een Corry Hancké in De Standaard leest of Geert Groot Koerkamp op de VRT hoort weet dat de Russofobie in de media alomtegenwoordig is. Elke dissidente stem hierover wordt morsdood gemaakt.

Het is voor wie onze kranten volgt alsof Alexei Navalny de enige opposant in Rusland is. Een na een klacht van het Franse concern Yves Rocher voor oplichting veroordeelde crimineel. Maar ja, wat soort lieden willen voor een staat gaan werken dat zijn vaderland wil vernielen en die desnoods de buren zou doden? Alleen mislukte politici en criminelen zoals hier in België tijdens de tweede wereldoorlog met demagoog en opportunist Léon Degrelle.

Landbouwkolonie

Wel zijn er natuurlijk de via de Oostzee lopende gaspijpleidingen Nordstream 1 en de bijna afgewerkte Nordstream 2 zodat de bevoorrading van Europa met Russisch aardgas veilig wordt gesteld. Nordstream 2 is normaal eind dit jaar af maar er dreigen vanuit de VS draconische sancties tegen de betrokken Europese bedrijven. De VS zou liever haar veel duurder LNG aan Europa willen verkopen.

Men kan Oekraïne, dat deels leeft van die doorvoer, financieel via die alternatieve gaspijpleidingen zo in een lastig parket kunnen brengen. Ooit immers tapte het na de zogenaamde Oranje Revolutie van 2004 als gevolg van een zoveelste ruzie met Rusland illegaal voor West-Europa bestemd gas af. Nu wordt dat onmogelijk.

Opvallend in zijn relaas is hoe men vanuit de VS en Europa de soms hoogtechnologische ondernemingen zoals in de militaire industrie, de vliegtuigsector en de autobedrijven gewoon de nek omwrong. De Belg met Oekraïense wortels: “Het wordt een agrarisch land waar het naar de EU alleen landbouwproducten zoals kip, eieren en aardappelen mag uitvoeren. Met bedrijven als Monsanto, nu Bayer, die er enorme gronden in beheer namen.”

Volgens hem zit het land ook tot over de oren in de door het IMF geschapen schuldenberg. Het kan die nooit terugbetalen en is er dus aan vastgeketend. Kees van der Pijl maakt hierbij ook melding van het feit dat het IMF op zeker ogenblik een noodkrediet van 5 miljard dollar gaf om de banken te herstructureren. Waarbij Privatbank van Ihor Kolomoyskyi er in slaagde om via een serie belastingparadijzen en valse facturatie 2 miljard dollar ervan in de eigen zakken te steken.

Heel belangrijk in het boek is ook dat hij schrijft over het westerse strategische denken in  de kwestie. Al decennia werkt de VS eraan om het land op alle mogelijke gebieden los te weken van eerst de Sovjetunie en nadien Rusland. Dit niet alleen politiek maar ook economisch, sociaal en vooral cultureel. Het moet de aartsvijand worden van Moskou, een kankergezwel voor de leiders in het Kremlin.

Fascisme

Het steunt dan ook al van kort na de tweede wereldoorlog fascistische groepen zoals de OUN, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, die eerst voor 1939 vooral in Pools Galicië actief waren. Stepan Bandera (2), baas van de OUN, een massamoordenaar en terrorist die vele Poolse burgers ombracht, is er nu een held op wie geen kritiek mag geuit worden. Het is alsof onze Brusselse Wetstraat nu de Leon Degrellelaan zou heten.

De OUN waren tijdens de tweede wereldoorlog nog moorddadiger dan de Duitse SS. Maar dat is geen bezwaar voor onze regeringen. Eerst gaat men bedevaarten naar het uitroeiïngskamp van Auschwitz om nog diezelfde dag wat verder in Kiev de fans van de OUN, bewakers van onder meer Auschwitz, te gaan aanmoedigen.

Maar deze groepen zijn fanatiek tegen elke Rus – en Pool en Jood zolang die laatste hen niet betaalt – en dus zijn ze voor Washington perfect bruikbaar. Hun visie op de Oekraïense geschiedenis is er in de scholen nu de norm. En wee diegene die over de OUN de waarheid durft te schrijven.

Fascistische acties tegen opposanten - Oktober 2014

In een klimaat van bloedige terreur organiseerde men in Oekraïne in het najaar van 2014 zogenaamd vrije verkiezingen. In de EU protesteerde niemand. Hier een tot bloedens toe geslagen parlementslid die in de weg liep en men dan maar bij het vuil dumpte.

De Belg met zijn Oekraïense wortels: ”Men herschrijft nu de geschiedenis waarbij alles de fout is van Rusland. Maar als je hen dan zegt dat het land nu Rusland weg is nog maar 44 van de bijna 52 miljoen inwoners telt dan zwijgen ze. Rusland behandelde hen altijd veel beter dan Europa nu. Zonder het geld van de emigranten zou het land trouwens moeilijk overleven. Het is een ruïne.”

Bellingcat

Natuurlijk heeft Kees van der Pijl het ook over de neergehaalde Boeing van Malaysian Airlines vlucht MH17. Hij  gaat trouwens volgende week naar Maleisië om er over te spreken. Alhoewel hij hier geen zekerheden verschaft – dat kan ook niet – lijkt hij geen geloof te hechten aan de beweringen die men vanuit de Nederlandse regering, de VS en Oekraïne vertelt.

Zo toont hij de contradicties in hun verhaal en wijst ook op een aantal eigenaardigheden zoals het wissen bij het Nederlandse ministerie van Justitie van het mailverkeer uit die periode over de zaak. Met als vraag of dit vernielen van bewijsmateriaal een strafbaar feit

Verder constateert hij dat vlak voor de aanval op vlucht MH17 de VS tegen Rusland een boel sancties getroffen had waarbij de EU twijfelde wat men hier ging doen. De aanslag op MH17 veranderde plots alles, ondanks enorme druk vanuit Washington. Het trok de EU onmiddellijk richting de VS.

En dan is er het opmerkelijke feit dat Bellingcat, die stelt via het internet onderzoek te doen, plots op 15 juli, twee dagen voor het neerhalen van die Boeing, rond Oekraïne actief wordt en, wat dacht je, in de kortste keren de ‘bewijzen’ ontdekt voor de Russische betrokkenheid bij de zaak. Wat zacht uitgedrukt niet alleen verdacht is maar ook voorbedachte rade doet vermoeden.

De Oekraïense veiligheidsdienst wist zelfs al praktisch de dag zelf de bewijzen hiervoor te hebben. Bellingcat is een onderdeel van de Atlantic Council, een aan de NAVO gelieerde studie- en propagandadienst. En vanuit o.m. de NAVO stuurde men de staatsgreep in Kiev en de daarop volgende duizenden mensenlevens kostende burgeroorlog.

Corry Hancké schreef in De Standaard van 8 augustus 2019: “De Berkoet (de oproerpolitie toen, nvdr.) vielen vreedzame betogers aan die op het Maidanplein protesteerden.” Hier enkele van die vreedzame betogers. De Standaard is dan ook een kwaliteitskrant.

Bellingcat kwam voor het eerst prominent in het wereldnieuws met de gifgasaanval van 21 augustus 2013 op het Syrische stadje Ain Tarma in Oost-Ghouta. Eliot Higgins, de man achter Bellingcat, gaf zich toen uit voor de grote raketspecialist en beweerde op basis van een foto van die gebruikte raket dat die van het Syrisch leger kwam.

Een die volgens hem meer dan 9 kilometer kon vliegen en afkomstig was van de 104de brigade van de Republikeinse Garde. Het is de elite-eenheid die het presidentieel paleis toen bewaakte.

De bedoeling van hem en zijn kompanen, zijnde oud militair C.J. Chivers bij de New York Times en Human Rights Watch, was duidelijk om het Amerikaanse leger massaal te doen ingrijpen. Human Rights Watch publiceerde toen zelfs een persbericht met een oproep tot bombardementen. Maar Obama weigerde en liet het vernielen van Syrië liever afwerken door al Qaeda en hun vrienden zoals toen nog ISIS.

Al snel bleek het verhaal over die raket ook leugens te zijn en kon die raket maximum 2 kilometer vliegen en kwam die dus van de jihadisten. Die hadden op 9 december 2012 een voorraad sarin kunnen bemachtigen toen ze de basis van regiment 111 bij Aleppo veroverden.

Aanbidding van de heiligen

Maar geen probleem. Bellingcat zag overal via het internet bewijzen voor de verhalen van de NAVO en haar bondgenoten. Zolang men natuurlijk geen kritische vragen stelde of inzoomde op die vermeende bewijzen. Ook in de affaire Skripal kreeg men van Bellingcat hier hetzelfde verhaal. Het is de lieveling van onze massamedia en vragen hierbij diende men niet te stellen.

Wel kwam dit boek te vroeg om meer duidelijkheid te kunnen scheppen in de zaak van MH17. Sindsdien is er weer een nieuw rapport van het Nederlandse JIT, Joint Investigation Team, en met de bewijzen komende van Bellingcat kon men volgens het JIT zelfs met (sic) absolute zekerheid de namen geven van vier mensen die verantwoordelijk waren voor het vanuit Rusland overbrengen van die Russische raket.

Breed in de media smeerde men hun namen uit – Ondanks de strenge Nederlandse regel dat men in gerechtszakengeen in de pers geen namen noemt was er ditmaal geen enkele terughoudendheid bij bladen als de NRC – als zijnde schuldig aan massamoord op burgers. Dit terwijl ze volgens dit verhaal van de JIT alleen maar schuldig zouden zijn aan het vervoer van een raket. Maar geen probleem hoor, Bellingcat zal desnoods wel de man vinden die toen op dat knopje drukte nodig voor de lancering.

En men weet dat Bellingcat daarmee wegkomt want vanuit de massamedia moet men nog de eerste kritische vraag stellen over hun beweringen. Deze journalisten zijn allen als die vrome katholieken die in Lourdes hopend op genezing bidden bij het beeld van Christus of de vermeende maagd Maria. Bellingcat is als de teksten van de Evangelisten, dus heilig.

Militaire strategie

Zeer belangrijk is ook dat Kees van der Pijl het heeft over de militair strategische implicaties van het geheel. Waarbij men in de VS herinneringen oproept aan de mislukte invasies van Napoleon en Hitler die vastliepen in de oneindige diepte van Rusland. Nu zit men dankzij de verovering van Oekraïne zelfs aan de Zwarte Zee en niet ver meer van de Wolga. Het doet sommige Amerikaanse generaals ongetwijfeld dromen.

 Poetin en vlucht MH17 - Kamagurka - Humo - 29-07-2014

Veel bewijzen heeft men niet nodig om de schuldige te vinden en dat is zoals steeds de Russische president Vladimir Poetin. Hier Kama & Seele in Humo van 29 juli 2014. De Russofobie is in onze media alomtegenwoordig. Voorheen was hij in 2013 volgens de cartoonist van de Britse krant The Times ook al de dader van de aanval met gifgas in de Syrische stad Ain Tarma (Oost-Ghouta). Informatie noemt men dat.

Waarbij hij ook herinnert aan de oproepen tegen Poetin van Carl Gershman, voorzitter van de National Endownment for Democracy, de tak van de Amerikaanse regering die verantwoordelijk is voor de serie staatsgroepen en burgeroorlogen gekend als kleurenrevoluties. Deze bedreigde Poetin op 26 september 2013 zelfs persoonlijk in de Washington Post. De herbewapening van Rusland is dan ook logisch.

Het is de VS, en ook zo te zien de EU, nooit te doen geweest om van Rusland een zogenaamd democratische staat te maken maar het verder te vernielen en opdelen in een serie kleinere staten. Het was trouwens het idee van de nu overleden Amerikaans-Poolse strateeg Zbigniev Brzezinski. De man die als Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur in 1978 Afghanistan in brand stak. Een vuur dat meer dan 40 jaar later blijft branden.

Sinds het verschijnen van dit boek zijn er in Oekraïne terug verkiezingen geweest voor het presidentschap en het parlement. De president is nu Volodymyr Zelensky en zijn partij Dienaar van het Volk. De man was een cabaretier. Een partij waarachter voor wie wil kijken opnieuw Ihor Kolomoyskyi opduikt, de oligarch en grote rivaal van o.m. Porosjenko, de vorige president en oligarch.

Als Kolomoyskyi een bedrijf wou overnemen dan stuurde hij desnoods eerst een knokploeg waarna de overname steeds vlot verliep. Knokploegen die hij ook gebruikte om in het oosten van het land de opstand zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Zijn Privatbank, toen de grootste van het land, werd op vraag van het IMF onteigend nadat men stelde grote onregelmatigheden te hebben ontdekt die tot een faling konden leiden. Hij zal met president Zelensky, die via zijn televisiezender zijn show uitzond en zo populair werd, deze nu wel terugkrijgen. Hij is al terug in het land na zijn verblijf in Israël.

En alhoewel de staatsgreep werd uitgevoerd door het uitschot van Svoboda en Pravy Sektor gekend voor hun extreme jodenhaat was hij, jood zijnde, hun vriend. Overal rondom Zelensky zie je ook de mannen van Kolomoyskyi opduiken. Het belooft.

Een van zijn voornaamste bedrijven is de gasholding Burisma waar Hunter Biden, de zoon van de vroegere Amerikaanse Democratische vice-president en huidig presidentskandidaat Joe Biden, bestuurder bij werd.

igork_1

De Oekraïense oligarch Ihor Kolomoyskyi moet de verkiezing van zijn mannetje Volodymyr Zelensky tot president gevierd hebben. De weg lijkt nu vrij om zijn rivalen binnen de oligarchie uit te schakelen.

Toen het gerecht in Kiev met een onderzoek tegen zoonlief begon vroeg Joe Biden het ontslag van de procureur en het stopzetten van het onderzoek. Zo niet kon Kiev fluiten achter een miljardenlening. De lening kwam er en de procureur kon gaan.

De Belg met Oekraïense wortels: “Die verkiezingen met Zelensky waren een poppenkast. Er is in het land nergens geld behalve bij de oligarchen. En verkiezingen als dit organiseren kost veel geld. Zelensky is dan ook simpelweg de handpop van de oligarchen.” Niet de dienaar van het volk dus maar die van een kliek oligarchen.

Willy Van Damme

1) Kees van der Pijl, Flight MH17, Ukraine and the new cold war, prism of disaster, Manchester University Press, 198 pagina’s, 2018, 18,99 euro.

Zeer interessant is ook het debat tussen Kees van der Pijl en de Nederlandse journalist Karel van Wolferen bij internettelevisie Weltschmerz. Ooit een jarenlange medewerker van de NRC en als journalist de grootste kenner van Japan ooit. Hij publiceerde er ook meerdere boeken over, tot in Japan toe. Nu is hij in de Nederlandse media persona non grata.

Hij werkte ook voor de Far Eastern Economic Review in Hong Kong, het beste nieuwsblad ooit dat na de pensionering van hoofdredacteur Derek Davies gekocht werd door Rupert Murdoch die het koelbloedig de nek omwrong. Zie: https://player.fm/series/caf-weltschmerz/reflecties-rond-de-mh17-kees-van-der-pijl-en-karel-van-wolferen

2) Stepan Bandera leefde na de oorlog in het zuiden van Duitsland onder Amerikaanse bescherming maar werd door onbekenden in München op 15 oktober 1959 vermoord. Vermoedelijk door de Sovjets. Tegenwoordig bestaan er in Oekraïne postzegels met zijn beeltenissen evenals pleinen en straten met zijn naam en die van zijn kompanen.

19 gedachten over “De plunder van Oekraïne en vlucht MH17

 1. Bedankt voor dit artikel en de informatie er in vervat
  Ik weet niet
  waar ik dit alles zou kunnen te weten komen.
  Doe aub zo voort.

  Eddy Van Den Broeck

  Antwoord:

  Bedankt voor de bloemen en heb geen vrees, we doen voort. Het is het vele werk zeker waard.

  Willy Van Damme

 2. Wordt Van der Pijls boek nog in het Nederlands vertaald ?
  Paul De Leenheer

  Antwoord:
  Neen. Hij is wel te verkrijgen bij onder meer bol.com en Standaard Boekhandel. Het plan is om later een ander en dan Nederlandstalig boek over de zaak uit te geven.

 3. Beste Willy,

  Dank voor dit stuk. Ik heb het boek al een tijdje in huis maar dan de Duitstalige versie. Er schijnt ook een Portugese en een Russische versie te zijn. De Nederlandse versie zal wel nooit komen.

  Raam op Rusland zou of is al ondergebracht bij de Universiteit van Leiden bij het onderdeel slavische talen zo ik begreep. Dan krijgt de student zeer objectieve informatie….

  Bellingcat zou een vestiging krijgen hier in Nederland, ik meen Den Haag. Mede mogelijk gemaakt door de hier in Nederland bestaande Postcode Loterij.

  Enkele uitzendingen in Cafe Weltschmerz inzake Mh-17:

  – Wat u niet mag weten over Vlucht MH17 en Rusland:
  http://www.youtube.com/watch?v=hiSYilUcgMk

  – Bestaat er nog academische vrijheid als het om de MH17 gaat?
  http://www.youtube.com/watch?v=FPdYUtTBxd0

  – Georchestreerd spookproces over de MH17
  http://www.youtube.com/watch?v=tMU_1zvmvSo

  Groet,

  Harold Mulder
  Nijmegen
  Nederland 51e staat der VS

  Antwoord:

  Ik had inderdaad al gehoord dat ze een onderdeel worden of zijn van de Leidse Universiteit. Zegt veel over het niveau van die instelling. En inderdaad Bellingcat lijkt uit het Verenigd Koninkrijk te verdwijnen en krijgt nu van de regering Rutte een flink pak geld en komt zich bij Jullie vestigen. Halen we de fanfare boven? En verder bedankt voor die extra info.
  Willy Van Damme

 4. Natuurlijk gebeurt er op het wereldtoneel zeer veel waar wij, gewone burgers, geen weet van hebben. Maar om “de media” te bestempelen als dom en partijdig lijkt mij gevaarlijk. Natuurlijk mag je vragen stellen maar niemand heeft de wijsheid in pacht. Om iemand constant een Belg met Oekraïense wortels te noemen om zogenaamd extra geloofwaardigheid te suggereren vind ik niet erg sterk. En om het JIT te verwijten dat ze zich voornamelijk baseren op materiaal van Bellingcat lijkt mij erg kortzichtig. Nuance is altijd goed maar vertrouwen in dictators als Poetin lijkt mij toch wat dom.
  M Postma

  Antwoord:
  Ik heb de media nooit echt verweten dom te zijn, wel partijdig. Ik heb er hier al goede voorbeelden van gegeven. En in andere verhalen rond vooral dan Syrië heb ik dat herhaalde malen gedaan. En ik denk dat de bewijzen hiervoor voldoende zijn.

  In wezen echter is het nog veel erger. De meesten van diegenen die in Westerse media over bijvoorbeeld Syrië schrijven blijken voor instellingen te werken van buitenlandse mogendheden of de nationale veiligheidsdiensten.

  Het hier enkele jaren geleden geplaatst voorbeeld van Jorn De Cock, de specialist van De Standaard voor het Midden-Oosten, is hiervan een mooi voorbeeld. En hij is verre van de enige. En aangezien de hoofdredactie daarna niet alleen geen commentaar gaf en liet begaan is ook die hoofdredactie schuldig.

  Nikolaos van Dam die over Syrië gezien werd als een der grootste specialisten bleek achteraf als adviseur van de Nederlandse regering wapentuig geleverd te hebben aan al Qaeda en haar bondgenoten.

  En inderdaad niemand heeft de wijsheid in pacht. Wat betreft die Belg met Oekraïense wortels kan ik het volgende stellen. Hij verkoos de anonimiteit en dat is zijn goed recht en ik drong ook niet aan.

  Hij is al enkele jaren een vriend des familie en is noch politiek of commercieel bij het land betrokken. Hij is de vrucht van een Belgisch en Oekraïens koppel en een fan van voetbalclub Donetsk. Hij kent naast perfect Nederlands, Frans en Engels ook Oekraïens en Russisch en werkt nu voor een bedrijf hier uit de regio. Hij vertrok bij zijn Oekraïense werkgever wegens het geknoei daar.

  Het feit dat bij dit onderzoek Oekraïne betrokken werd spreekt boekdelen. Uiteindelijk is het land door het luchtruim open te laten voor commerciële vluchten minstens mee verantwoordelijk voor dit drama. Bovendien kan je toch niet uitsluiten dat het zelf de dader is. Maar geen probleem voor Nederland.

  Verder wordt die vier mensen verweten medeplichtig te zijn aan die massamoord. Nou dat is straf. Als ik het goed begrijp zouden zij die raket hebben geleverd. Als ik bij jou een set keukenmessen koop en enkele dagen later mijn vrouw en kinderen daarmee vermoord, ben Jij dan ook dus schuldig? Is men nu echt zot geworden?

  Iedereen die Bellingcat wat nader onderzocht weet dat het een dubieuze organisatie is die gelieerd is aan de VS en de NAVO. Ik toonde het voorbeeld van hun bedriegerspraktijken met de aanval met sarin van 2013.

  Wat betreft Poetin wordt nergens in mijn tekst geschreven dat die betrouwbaar zou zijn. De man wil zijn land verdedigen op de wijze zoals hij denkt dat best te moeten doen. Het is als Mark Rutte, Donald Trump en Charles Michel.

  Hem een dictator noemen is wel heel kort door de bocht. Hij werd als president verkozen via het klassieke algemeen enkelvoudig stemrecht, hetzelfde met het parlement.

  De uitslagen toen lagen ook in verhouding met de opiniepeilingen uit die periode. Ook die van Levada, het door de EU gefinancierde Russisch opiniepeilingsbureau.

  Dat er in Rusland vooral op sociaal vlak zeer grote problemen zijn en hij nauw gelieerd is aan grote bedrijven genre Rusal en Gazprom is duidelijk, maar dat is iets anders dan een dictator. En corruptie? Waar niet? Al eens gekeken naar de relatie van Shell met de Nederlandse regering?

  Verder zitten er meerdere partijen in dat parlement, zijn er lokale verkiezingen en is er een pers die men zelfs vrijer kan noemen dan die hier. Terwijl onze media eenstemmig elke oppositie rond het buitenlands beleid doodzwijgt zijn er in Rusland grote media, veelal door het Westen gefinancierd, die het Russisch beleid rond Syrië en de Krim aanvallen. Ik wil nog de eerste door Rusland gefinancierde krant in Nederland zien opduiken.

  Kijk het is oorlog en de VS wil op alle mogelijke wijze de wereldheerschappij veroveren en schuwt amper de middelen. En in oorlog is de waarheid het slachtoffer. Hubert Smeets en NRC zijn hier prachtige voorbeelden van. En ik toonde het hier nog maar eens aan.

  Willy Van Damme

  • Geachte heer Postma,

   Ik weet niet of u nog van deze wereld bent maar wie nog steeds niet inziet dat ‘onze’ zogeheten Mainstream Media vooral niet aan objectieve berichtgeving doet…die moet toch nog veel bijleren.
   Kan ik als tip geven om bijvoorbeeld eens naar het programma Cafe Weltschmerz te gaan kijken/luisteren. in mijn reactie hier bijna bovenaan geef ik al een paar links naar gesprekken mbt MH-17 met Kees van der Pijl.
   Ergenswaar wordt ook nader uitgelegd wat voor frauduleuse bende dat Bellingcat is.

   En het eindeloze gezwets over Poetin moet eens afgelopen zijn! Bekijk eens hoe dat land van hem constant onder vuur ligt en word bedreigd door de NAVO alleen al.
   Afstappen van die aangeprate anti-Rusland houding hier in Nederland!!

   Ik groet u,

   Harold Mulder
   Nijmegen
   51e staat der VS (Het Land van de Onbegrensde Misdaden)

   Antwoord:
   Graag hoffelijk blijven a.u.b. Men spreekt altijd over complottheoretici als over diegenen die het officieel verhaal niet geloven. Maar als we het nu eens omdraaien en diegenen die zich houden aan het officieel verhaal (dat van de VS) van nu eens omschrijven als complotdenkers die achter elk onheil Iran/Syrië/Rusland/China of Syrië zien?

   Uit de geschiedenis leert men toch dat veel van de verhalen die vanuit de regeringen/machthebbers voor waar werden verkocht leugens waren om de tegenstanders zwart te maken.

   Typevoorbeelden zijn het incident van 2 augustus 1964 in de Golf van Tonkin met Vietnam, de aanslag op de Boeiing van 21 december 1988 van Pan Am die neerkwam in Lockerbie en de vermeende Poolse aanval op het radiostation op 31 augustus 1939 in het toen nog Duitse Gleiwitz. En zo kan met er tientallen opnoemen.

   Maar neen, diegenen die de moed hebben om vraagtekens te plaatsen bij een officieel verhaal zijn de onzin verkopers, de complotdenkers. Een nogal gemakkelijke beschuldiging.

   Men moet werken met de feiten, bronnenkritiek toepassen en het geheel van het dossier bekijken. Niet met wat een (betrokken) bron ons komt vertellen als zijnde waar. Moest het gerecht steeds op die wijze werken dan zaten de gevangenissen vol onschuldigen en liepen de daders rond te feesten.

   Willy Van Damme

  • “Geen probleem voor Nederland”. En ook niet voor België, dat – we zouden het haast vergeten – ook lid is van het JIT.

   Antwoord:

   België was zeker bij het vorige rapport van de JIT veel meer terughoudend. Maar dit zit in de internationale diplomatie en dan is de waarheid geheel secundair.

   Willy Van Damme

   • Wat betreft de rol van Poetin, daar ben ik nog kort op ingegaan in mijn laatste artikel, gepubliceerd nav de laatste persconferentie van het JIT. Zie https://hectorreban.wordpress.com/2019/06/28/persco-jit-kremlin-is-feitelijke-doelwit/

    Natuurlijk hoeven we ons zeker niet op de borst te slaan voor onze eigen democratie – of wat ervoor door gaat. Maar Poetin’s Rusland is zeker geen pretje. Noch voor andersdenkenden noch voor de velen die in de armoede leven. Rusland is een roofkapitalistische oligarchie, net als de VS. Met een vergelijkbare GINI coefficiënt, naar ik meen.

    Antwoord:

    Bedankt voor je tekst. Ze was boeiend. over de gifgasaanval in Oost-Ghouta van 2013 kan je hier op mijn blog meer lezen. Het was een false flag om een Amerikaanse militaire interventie uit te lokken.

    Mede georkestreerd door Bellingcat, De ex-militair en journalist C.J. Chivers van de NYT en Human Rights Watch. Met vermoedelijke steun van de CIA en Buitenlandse Zaken. Alles wijst in die richting.

    Willy Van Damme

 5. Hele lap maar zeer lezenswaardig goed het eens in zijn totaal te beschouwen.
  Jaantje

  Antwoord:
  Bedankt voor de bloemen.
  Willy Van Damme

 6. Hallo Willy,

  Ik weet niet wat ik lees. Kees van der Pijl. en het boek wat hij geschreven heeft. Ik heb er zelfs niets over gelezen.

  Ik zag dat hij recentelijk (maart 2019) ook schreef dat Israël achter 9/11 zat. Hij moest dit van de Universiteit van Sussex corrigeren en dat weigerde hij.

  Academic Corruption, the Israel Lobby, and 9/11

  De academische wereld? Ik heb daar nooit een hoge pet van opgehad. Op geschiedenis niveau vaak zaken gezien waar je haren van overeind van gaan staan.

  Moet toch eens gaan kijken of ik dat boek eens op de kop tik.

  Bedankt Willy
  Antwoord:

  Die leugenaar van een Hubert Smeets zit nu met zijn ‘Raam op Rusland” bij de universiteit van Leiden. Een instelling die op het vlak van de sinologie ooit prachtige wetenschappers voortbracht. En dan Hubert Smeets.

  En aan de VUB hier in Brussel heb je de ‘specialist’ in de geostrategie Jonathan Holslag, altijd goed een wat pakken onzin. Bij de NAVO moeten ze hem op hun handen dragen

 7. “Eventjes geduld en de NRC ontkent dat de aarde plat is.“ ???
  Verder goed verhaal!
  Adam Apletree

  Antwoord:

  Oorspronkelijk stond er online dat de arde rond is maar bij een laatste lezing heb ik het omgekeerd. Zo zie je maar. Bedankt voor de tip.

  Willy Van Damme

 8. Lees mee en bibber (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/19/bellingcat-gewoon-een-stelletje-zeer-handige-internetspeurders-a3964250)

  (1) “Ook de School voor Journalistiek Utrecht en het ROC Midden-Nederland willen de Bellingcat-methode gaan aanbieden. „Die raakt aan nepnieuws, de betrouwbaarheid van bronnen en beeldmanipulatie””
  Bellingcat als voorbeeld van ‘objectieve’ berichtgeving.

  (2) “Maar met het kantoor in Den Haag wil Bellingcat vooral nauwer samenwerken met het Internationaal Strafhof (ICC), om te helpen bij het gebruiken van bewijsmateriaal uit openbare bronnen. Higgins adviseert het ICC al daarover. Het verzamelen en bewaren van open source-materiaal, dat ook nog standhoudt in de rechtszaal, is lastig”
  Geen commentaar noodzakelijk.

  Peter Danssaert
  Antwoord:
  Bedankt voor die hallucinante info. Hopelijk komt er snel een einde aan die aanbidding. Journalistiek Nederland lijkt zot geworden.
  Willy Van Damme

  • Beste P.,

   In Duitsland heeft een rechter Bellingcat de mond gesnoerd en zelfs het Duitse blad Der Spiegel heeft z’n verontschuldigingen aan geboden voor het citeren van het Bellingcat gezwam.

   Nederland is volkomen uitgeleverd aan de oorlogspropaganda van de VS.

   Groet,

   Harold Mulder
   Nijmegen
   51e staat der VS

   Antwoord:

   Ik kan je alleen maar hartelijk bedanken voor jouw bijdrage aan het debat hier. Je kan het verhaal over Bellingcat en Der Spiegel op dit webadres vinden: https://nieuws.tpo.nl/2015/06/08/bellingcat-deels-ontmaskerd-der-spiegel-schrijft-mea-culpa/. Over de zaak met die Duitse rechter kon ik niets vinden. Heb jij extra info?

   Een echte expert noemde de man in dat stuk over Der Spiegel een prutser en dat is verre van de eerste maal. Hilarisch was de discussie van Theodor Postel, een der voornaamste Amerikaanse raketspecialisten, met Bellingcat over de zogenaamde raket met sarin die in het Syrische Khan Sheikhoun neerkwam.

   Hoe de man zo prominent werd is een goed onderzoek waard. Geweten is echter dat hij centen krijgt/kreeg van de National Endownment for Democracy (gelieerd aan de CIA), het Britse Integrity Initiative (MI6) en de Atlantic Council. En nu de Nederlandse regering.

   En dan is gepruts geen probleem zolang je maar de gepaste daders weet te vinden. Onlangs schreef ik naar de ombudsman van de VRT dat wie Bellingcat serieus neemt zijn hoofd moet laten onderzoeken. De Nederlandse massamedia moeten dat zeker doen. Onvoorstelbaar feitelijk.

   Willy Van Damme

 9. Dank u voor deze informatieve tekst. Ik vertrouw de journalistiek in onze contreien al jaren niet meer. Wat je ook leest, hoort of ziet wordt allemaal gemanipuleerd door oligarchen. Ik ben geen fan van Poetin, maar het constant jennen van Rusland kan ons nog eens zuur opbreken.
  Dimitry Coppens
  Antwoord:

  Het is geen kwestie dat Rusland een paradijs is en Poetin een soort heilige. Verre van. Buitenlandse politiek moet rekening houden met de geografie. We leven in West-Europa en met Rusland, China en Indië vormen wij in wezen een continent, Eurazië.

  Wie goed kijkt ziet ook dat dit een grote afzetmarkt kan zijn voor onze producten, het is een interessante plek om er te investeren en een om investeringen van te verwachten. Ook technologisch zijn ze interessant.

  Natuurlijk is er de VS maar die moet maar leren leven met de hedendaagse realiteit dat ze maar goed is voor 15% van de wereldeconomie, meer dan 5% minder dan China. Natuurlijk zal zij ons dan als vijand gaan beschouwen maar wie goed kijkt ziet dat Washington dat nu al doet.

  Goede relaties en stoppen met de agressie tegen andere landen moet de leidraad zijn voor het Europees buitenlands beleid. Een politiek die ons qua welvaart en het oplossen van problemen alleen maar voorwaarts kan helpen. Het is feitelijk simpel hoor en dan hebben wie die gevechtsvliegtuigen niet eens nodig.

  Willy Van Damme

 10. Hallo Willy, ik heb natuurlijk de uitzendingen van het duo van der Pijl/van Wolferen bekeken. Mijn kritiek is dat de heren constant er om heen blijven cirkelen zonder de koe bij de hoorns te vatten. Het JIT heeft het onderzoek openbaar gemaakt. Ik heb van der Pijl nog nooit een inhoudelijke kritiek op het onderzoek horen geven, met andere woorden : Wat klopt er volgens hem niet aan de bewijzen die tijdens het onderzoek zijn verzameld en die tot de conclusie hebben geleidt dat Russische soldaten achter de aanslag zit. Nee van der Pijl en van Wolferen maken steeds dezelfde cirkelbewegingen door verdachtmakingen te uiten als: Who benefits, maar ze leveren geen boter bij de vis. Deze erudiete heren etaleren hun kennis over geopolitieke belangen maar brengen de luisteraar niet dichter bij waar het om moet gaan: Wat klopt er niet aan het JIT onderzoek?

  Daan

  Antwoord:

  Zowel in het boek als in die televisie-uitzending is er door beiden wel degelijk kritiek gegeven zowel op de onderzoeksmethodiek als op details van het onderzoek zelf. Er had op televisie misschien nog best een vragensteller bij geweest. Na was het wat teveel keuvelen onder gelijkgestemden.

  Natuurlijk gebeurde bijvoorbeeld het aanduiden van die vier ‘schuldigen’ pas na die uitzending en maanden na het publiceren van dit boek dat van medio 2018 dateert en zo kon dit aspect dus niet meegenomen worden. Voor recente kritiek zie de eerdere reactie hier van Hector Reban met de verwijzing naar zijn blog.

  Belangrijk in het boek is ook de context waarin alles gebeurde. Meer info kun je ook vinden bij Hector Reban die meer in detail op dat laatste rapport ingaat . Ik kom er nog op terug. Ik wou je vragen of ze mochten op je vraag mochten reageren maar het mailadres dat je opgaf bleek echter fout.

  Willy Van Damme

  • Als er ooit een rechtszaak komt dan moet de Nederlandse staat met de billen bloot en uitleggen waarom een burgervlucht over oorlogsgebied vloog, ongeacht. Ook zal verder onderzoek gevraagd worden naar het niet werken van radars in een land dat in oorlog is.
   Dit zal niet gebeuren want niet in het belang van de partijen, welke dan ook.

   Een doorsnee topadvocaat voor een onafhankelijke rechtbank maakt brandhout van het tot dusver voorgestelde onderzoek van het JIT dat naar ik heb vernomen hoofdzakelijk steunt op twee telefoongesprekken onderschept door de Oekraïense geheime dienst en het internetonderzoek van Bellingcat, beiden blijken geen referentie te zijn.

   Gerechtelijk een ‘wij van wc eend bevelen wc eend aan’ door eenzijdig en (een)partijg onderzoek, helaas en over de hoofden van de nabestaanden heen zal er wel ergens een schikking komen of ook niet.
   Faraday

   Antwoord:

   Gans deze enquête is een aanfluiting van wat een gerechtelijk onderzoek hoort te zijn. Het is in wezen gebaseerd op materiaal afkomstig van de Oekraïense veiligheidsdienst SBU en de door de VS gefinancierde Belingcat waarvan het geklungel en de dubieuze natuur al herhaalde malen werd bewezen.

   Nergens bijvoorbeeld in de gebruikte zogenaamd afgeluisterde gesprekken is er sprake van dat men vanuit die afgescheiden republieken bij de Russen specifiek om een Buk vroeg. Men vraagt in Rusland militaire steun, dat wel. Maar gezien de toen benaderde situatie was dat logisch en het gebeurde ook.

   Verder is er de foto met een rookpluim dat men dan stelt afkomstig te zijn van die BUK. Maar er zijn twee foto’s die op verschillende tijdstippen zijn genomen en waarbij die witte rookpluim niet eens bewoog. Wat fysiek natuurlijk onmogelijk is.

   En dan zijn er die videobeeldenmet die Bul die vanuit Koersk op weg zou zijn naar die opstandige provincies maar waarvan de achtergrond en ook datum nog steeds niet gekend is en die, stelde men bij Bellingcat, na een tip ontdekt werden. Ook hier speelde de SBU een rol.

   Bovendien dient een gerechtelijk onderzoek à charge en à décharge te gebeuren en alle pistes te onderzoeken. Dat heeft men nooit gedaan. Het is zoals Hector Reban schrijft, het echte doelwit was niet de MH17 maar Moskou. Zie verder: https://hectorreban.wordpress.com/2019/06/28/persco-jit-kremlin-is-feitelijke-doelwit/

   Het doet mij allemaal denken aan wat gebeurde in het Schotse plaatsje Lockerbie toen een Boeing van Panam na een ontploffing er op 21 december 1988 neerkwam. De Libiër Abdel Basset al Megrahi kreeg ervoor als dader levenslang voor. In Nederland trouwens.

   Afchteraf bleek het gewoon een groot bedrog te zijn waarbij de VS een man had gevonden hem wat miljoentjes belooft samen met een valse identiteit. Dit op voorwaarde dat hij de ongelukkige Megrahi aanwees als de man die in zijn winkel een bepaald toestel had gekocht.

   Nadien kon hij met zijn miljoentjes verder leven. Het openbaar ministerie wist het maar de verdediging niet. Voor deze criminele feiten werd nooit iemand vervolgt. Meghari kreeg levenslang!

   De man is dan na bemiddeling van een zoon van Kadhaffi vrijgekomen en leefde de laatste weken op het ogenblik dat de door de VS en EU gesteunde jihadisten zijn land kort en klein sloegen. Een verhaal dat moest het een Hollywoodfilm zijn amper geloofwaardig zou zijn. En toch zijn dat waar gebeurde feiten.
   Willy Van Damme

 11. Hallo Willy,

  Het is lang geleden dat ik hier een reactie heb geplaatst en een onderzoek naar MH-17 was daar de reden van. Dank voor het plaatsen van dit artikel.

  In principe kan ik aan alle twijfels omtrent MH-17 een eind maken door hier heel simpel de tekst Van Artikel 57, Lid 2, van de Rijkswet voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid neer te zetten en dat ga ik ook doen. Het kan niet onvermeldt blijven dat ik via email in contact heb gestaan met Kees van der Pijl hierover en dit tot tweemaal toe in een uitzending van Café Weltschmertz is genoemd. Hier krijg je pas rillingen van over je lijf. In het kort komt het er eigenlijk op neer dat de Nederlandse overheid een wet in het leven heeft geroepen die de OvV in staat stelt om onverkwikkelijke zaken, die de financieel/economische belangen van “De Kroon” met bevriende naties kunnen schaden, buiten het rapport worden gehouden.

  Artikel 57 Rijkswet Onderzoeksraad voor veiligheid;

  2.
  De raad neemt eveneens door hem vergaarde informatie niet in het rapport op voorzover het belang daarvan niet opweegt tegen de volgende belangen:
  a. de betrekkingen van het Koninkrijk of de landen van het Koninkrijk met andere staten of met internationale organisaties;
  b. de economische of financiële belangen van het Koninkrijk, van de publiekrechtelijke lichamen van de landen van het Koninkrijk, of van de in artikel 1a, onderdeel c en d, van de Wet openbaarheid van bestuur bedoelde bestuursorganen

  https://maxius.nl/rijkswet-onderzoeksraad-voor-veiligheid/artikel57

  Verder kan ik melden dat ik 150 parlementsleden om commentaar heb gevraagd over deze Rijkswet en niet één van de parlementsleden heeft gereageerd. M.a.w. de Tweede Kamer weet dondersgoed waar ik het over heb maar hebben besloten hun kaken op elkaar te houden.

  Vermeldenswaard is ook nog dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid deze Rijkswet van haar website heeft verwijderd.

  Arme, arme nabestaanden van de slachtoffers van MH-17.
  They Knew

  Antwoord:

  Bedankt voor die toevoeging en blij je te horen. Het is nog een andere reden waarom dit gerechtelijk onderzoek een schertsvertoning is. Ongetwijfeld cruciale gegevens zullen dus niet eens openbaar worden gemaakt. En dan durft men dat voor te stellen als een ‘gerechtelijk onderzoek’.

  In wezen is dit het beste bewijs dat Nederland geen rechtstaat is de naam waardig. Er lieten toen 298 mensen het leven en wat doet de Nederlandse regering: een schijnonderzoek voeren.

  Maar de Nederlandse ‘justitie’ gaat het gemakkelijk hebben. Ze weten natuurlijk perfect dat de Russische grondwet het uitleveren van onderdanen niet kan en die Oekraïense rebel zal ook wel niet komen.

  Als er dus een proces komt dan zal dat een eenzijdig schertsproces zijn waar alleen het openbaar ministerie aan bod komt, een aantal burgerlijke partijen en niemand anders. Geen tegenpartij. Ze kunnen op die rechtbank staan liegen zoveel ze willen.

  Geen zorg echter Trouw, Volkskrant en NRC en de rest van de klassieke media zal zich eenparig akkoord verklaren met dit vonnis dat echter al op 17 juli vaststond: Poetin deed het. Gelukkig gelooft niet iedereen in Nederland dit verhaal.

  Om een oorlog te beginnen moet men een tegenstander hebben die men continu met alle zonden weet te beladen. Men maakt van hem een onmens, een zware crimineel en dat is wat er met Rusland en Poetin aan het gebeuren is.

  Kranten als NRC, De Standaard en cartoonisten als een Kamagurka spelen dit luguber spel vlotjes mee. Hun verantwoordelijkheid in geval van oorlog is hier verpletterend. In plaats van woord en wederwoord, nuancering en kritisch onderzoek krijgen we zwart wit denken en platte propaganda.

  Willy Van Damme

 12. Wat ik niet begrijp is dat je nooit meer hoort dat het om een vergissing heeft kunnen gaan. Een dag na het ongeluk hoorde je stemmen van twee Oekraïners die bij het afschieten betrokken zouden zijn waar je dat uit zou kunnen afleiden. De bedoeling was nooit een passagiersvliegtuig neer te halen, maar was bedoelt voor een of ander militair Oekraïens vliegtuig. Een jaar later ontmoette ik in Nepal een Russisch echtpaar waarvan de vrouw ogenblikkelijk begon over de MH17 toen ze hoorde dat ik Nederlandse was. Ze vertelde dat ze in Rusland dachten dat Amerika er achter zat. Er was toen, in maart 2015, net bekend welke Russische personen er bij betrokken waren, dus ik zei dat dat niet klopte en voegde toe: ‘but it was a mistake’. De vrouw liet onmiddellijk haar complot-gedachte vallen en zei: Ja, het was een mistake en ging vertellen over hoe iets dergelijks zich ook eerder in Rusland had afgespeeld. Het lijkt zo logisch. Waarom is dit verhaal verdwenen?
  Elisabeth Steur

  Antwoord:

  Je mag in dit soort gevallen geen enkele mogelijkheid uitsluiten zoals dus die vergissing. Maar vanaf dag 1 klonk de Nederlandse massamedia, en die van de andere landen van de NAVO, unisono: Dat was Rusland. Waarna het verhaal van die vergissing wat ondersneeuwde.

  Een andere optie werd steeds uitgesloten. Wat toch aantoont dat men niet zocht naar wat er aan de hand was maar dat alles al vooraf vastlag. Die bandopname waarnaar je verwijst is praktisch zeker een vervalsing. Het betere collagewerk.

  Het feit dat die onmiddellijk na het neerhalen van dat vliegtuig door de Oekraïense veiligheidsdienst werd openbaar gemaakt wijst echter op het tegendeel. Zo snel al met ‘bewijzen’ komen is gewoon verdacht.

  En als ze gewoon een collage is dan kan je er bijna gif opnemen dat dit er op wijst dat de makers van deze bandopname de daders zijn. Het vergt immers veel werk om dit te maken. Ze lag dus klaar op het ogenblik dat die raket of wat dan ook dat vliegtuig neerhaalde.

  Verder is er het merkwaardige verhaal van de groep Bellingcat met Eliot Higgins die twee dagen voor dat vliegtuig neerplofte zich plots na Syrië ging concentreren op Oekraïne. Twee dagen dat is toch verdacht.

  We weten uit zijn acties in Syrië dat de man werkte voor bepaalde Amerikaanse belangen, vermoedelijk de CIA. Zijn leugens rond die gifgasaanval in Douma in 2013 spreken boekdelen. Hij met kompanen bij de New York Times en Human Rights Watch wilden toen gewoon een totale oorlog rond Syrië uitlokken.

  En dus twee dagen na zijn komst is er die aanval op dat vliegtuig MH17 waarna Bellingcat de ‘bewijzen’ levert voor de Russische betrokkenheid bij die massamoord. Teveel toeval stinkt. Vraag het maar aan elke politieman.

  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s