Leugens over de Witte Helmen

Met aandacht het gesprek gelezen met Raed al-Saleh van de zogenaamde Syrische Witte Helmen (Als je mensen redt, heb je geen tijd voor angst, Knack 22 augustus). Men stelt daarbij Raed al Salah voor als de baas van die groep maar in feite is dat James Le Mesurier.

De Witte Helmen is immers een onderdeel, in wezen zelfs het enige, van de Nederlandse Stichting Mayday Rescue Foundation, De Cuserstraat 93 te Amsterdam en hiervan is Le Mesurier de enige directeur. Deze stichting werkt volgens haar website uitsluitend met gelden van Denemarken, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

James Le Mesurier was een hogere officier binnen het Britse leger en werkte o.m. voor de Britse militaire veiligheid in het vroegere Joegoslavië. De man ging nadien aan de slag bij private onderaannemers actief in de militaire sfeer zoals de Olive Group, nu een deel van de gekende private contractor Blackwater/Academi.

ads

James Le Mesurier, de echte baas van de Witte Helmen en een gewezen Brits militair inlichtingenofficier en private militaire contractor. Eigenaardig is dat volgens Bellingcat, de nepnieuwsverspreider, de Witte Helmen hen financieren. Waarna Bellingcat hun verhalen met zogenaamd eigen onderzoek nog eens weet te bevestigen. Van fraude gesproken.

Het is deze Le Mesurier die in maart 2013, ongetwijfeld in opdracht van derden, de Witte Helmen oprichtte met geld van de Britse regering en die daarvoor Raed al-Saleh aantrok. En aangezien de Syrische provincie Idlib grotendeels in handen is van al Qaeda kan de Witte Helmen zonder haar toestemming er niet werken. Zelfs rivaliserende jihadisten worden in Idlib door al Qaeda desnoods gedood.

Verder beweerde Raed al Saleh eerder dat er in de Syrische stad Douma dit jaar meer dan honderd doden gevallen waren bij een regeringsaanval met chemische wapens. Doden die tot heden ondanks meerdere onderzoeken door o.m. de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens van de VN niet zijn gevonden. En hij wist naar hij stelde waar zijn mannen die doden begraven hadden.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar Knack over het interview van Joanie de Rijke met Raed al Saleh. Volgens een publiek afgelegde verklaring vandaag van Brett McGurk, de Amerikaanse generaal verantwoordelijk voor de oorlog tegen Syrië, is de provincie Idlib de grootste veilige zone voor al Qaeda sinds de aanslagen van II september 2001.

Met andere worden: Na Turkije laat nu ook de VS de jihadistische terreurgroepen ginds vallen als een baksteen. De smeekbeden van Raed al Saleh en zijn Witte Helmen vandaag in Knack halen dus niets uit. Maar dat is even verrassend als het opgaan van de zon morgenvroeg.

7 gedachten over “Leugens over de Witte Helmen

 1. community.dewereldmorgen.be/blog/janu/2017/12/11/blanke-man-eigent-zich-met-bruut-geweld-80-van-rijkdom-aarde-toe.

  Janu

  Antwoord:
  80% was vroeger zeker waar en misschien ooit zelfs hoger maar we leven nu in 2018 en de honger naar grondstoffen, energie en voedsel in landen als Brazilië, Turkije, China en Indië is zo groot dat die verhouding misschien wel al eens in balans zou kunnen zijn.

  Willy Van Damme

 2. Zeker niet de eerste en lang niet de laatste desinformatie van Knack, ooit (in de tijd van Rik Van Cauwelaert en Koen Meulenare) een kwaliteitsmagazine maar verworden tot een boulevardblad met geframede artikelen.
  Joey France
  Antwoord:

  Als ik afga op de verhalen van medewerkers uit die tijd dan krijg ik wel een totaal andere indruk hoor. Eens vragen aan Johan Vande Lanotte. Die weet meer. En dan was er Frans Verleyen, alias Wilfried Martens en guy Verhofstadt. Ach journalistieke ethiek.
  Willy Van Damme

  • Tja, daar noemt u zowat de meest betrouwbare politieker 😉
   Joey France

   Antwoord:
   Als U alles geloof wat Jean-Marie Dedecker beweert dan zult U nog veel dwalen. Een man die de klimaatopwarming onzin noemt en in Oostende op een druk plein volgens een reportage in Humo van nu wijlen Raf Sauviller – een onze beste reporters – zijn vrouw een pak rammel geeft is mij niets waard.
   Merkwaardig was wel toen in de judo het metoo-schandaal losbrak hij na eerst brand geroepen te hebben plots zweeg. Vraag: Waarom?
   Willy Van Damme

   • Niet erg proper van u om Jean-Marie in mijn schoenen te schuiven, hoe komt u erbij? Een beetje kritisch iemand weet ook wel welke roeptoeter hij is. Wat niet wegneemt dat Johan zoveel sluwer, gevaarlijker en onbetrouwbaar is gebleken, en nog steeds is. Tenzij u zaken als het Zilverfonds, het Astoria akkoord en de verpatsing van Sabena, Electrabel, de groencertificaten, Electrawinds, BC Oostende, Thermae Palace, de Thalys trein naar Oostende, de bedrieglijke BTW verlaging op energie, de tegenwerking tegen Jan De Nul, de hangmosselaffaire, de RMT zaak, het failliet van de Oostendse vismijn, enz. enz allemaal koosjer vindt. Ik zou mij noch op JVDL of JMD en al zeker niet op Humo verlaten als het om duiding gaat.
    De roeptoeter werd trouwens in zijn geschil met JVDL door de rechtbank vrijgesproken, en hij ontkent niet de klimaatopwarming maar wél het menselijke aandeel daarin, waarbij hij overschot van gelijk heeft.
    Joey France

    Antwoord:

    Dat ik U link aan Dedecker zit enige logica in daar U, ook hier, alle verhalen van Dedecker kritiekloos overneemt en hem zelfs in verdediging neemt.
    U hebt wel een heel lange lijst van vermeende schandalen die ik wel niet allemaal ken. Zeker niet omdat U bijvoorbeeld over die groencertificaten niet in detail gaat.

    Wel gebeurde de verkoop van onze energiesector (Elektrabel) onder de regering Martens-Verhofstadt toen Vande Lanotte er niet bij was. Het was vooral Guy Verhofstadt, toen minister voor Begroting, die mee het in stukken hakken van de holding de Generale Maatschappij en de verkoop van onze energiesector aan Frankrijk er door duwde. Een spijtige en domme zaak.

    Johan Vande Lanotte legde wegens laster en eerroof klacht neer tegen Dedecker waarbij Vande Lanotte het inderdaad verloor. Wat U echter niet schrijft is dat al die door Dedecker, Ignace Vande Walle en in hun navolging ook enkele anderen beweerden te hebben gevonden door het gerecht werden onderzocht. Zij vonden niets strafbaar.

    Verder is het wel raar dat U bij die schandalen van Vande Lanotte ook de verlaging van de BTW op elektriciteit van 18% naar 6% er bij zet. Elektriciteit is zoals brood en drinken een van onze basisbehoeften en het is ronduit schandalig dat men op die elektriciteit 18% BTW moet betalen.

    Daar men om economische reden de index niet wou doen stijgen voerde minister Vande Lanotte een verlaging van 18% naar 6% door. Wat een schandaal!!
    Nadien verhoogde deze regering (Annemie Turtelboom en haar turteltaks) die terug naar 18% zodat armen nog meer dan voorheen hun rekeningen voor elektriciteit niet meer kunnen betalen.

    Omdat die BTW-verhoging terug een indexsprong voor lonen en sociale uitkeringen ging veroorzaken heeft deze regering dan een indexsprong afgeschaft. Waardoor mensen die van een sociale uitkering leefden zoals leefloners of die met een klein pensioentje tweemaal moesten betalen. Een door een inkomensverlaging van 2% en een door duurdere elektriciteit. Wat is hier dan het schandaligst?

    Verder schreef ik dat Dedecker de klimaatopwarming ontkent. Daarmee doelde ik natuurlijk dat dit een gevolg is van de menselijke activiteiten als basisoorzaak. Wat Dedecker, zoals U erkent, ontkent. Zoals U dit blijkbaar ook ziet als nonsens.

    Mag ik er U op wijzen dat onder wetenschappers de naam waardig dit geen punt van discussie meer is. Zoals ook het feit dat er bij wetenschappers geen twijfels meer zijn dat de aarde rond is. Maar U, en anderen zoals Dedecker, mogen uiteraard alles geloven wat men wil. De gedachten zijn gelukkig immers vrij.

    Willy Van Damme

 3. Willy, ze kennen je ondertussen al op de Vlaamse redacties, zeker? 🙂 Ik hoor ze al roepen naar mekaar van achter hun computer: “Hey jongens, kom effe kijken. Der is weer een mail van diene Willy Van Damme !” “Hoezo? Wat hebben we nu weer verkeerd geschreven?” 🙂

  Luc De Vincke

  Antwoord:

  Ik denk dat je evenveel soorten reacties krijgt als er journalisten zijn. Uit ervaring weet ik dat er in de stiel nogal wat respect is voor mijn werk. Anderen echter zullen mij zeker vervloeken en mij privé belachelijk pogen te maken of mij uitschelden en zwart maken.

  Ik doe gewoon naar best vermogen mijn werk en lees heel aandachtig elke kritiek op mijn teksten om er zo van te leren en er dan beter van te worden. Daarvoor dient kritiek trouwens.

  Willy Van Damme

 4. Pingback: Pas op voor leugens over de Syrische Witte Helmen. Ontdek wat hier werkelijk achter zit

 5. Pingback: VN Panel oordeelt meedogenloos over ‘Witte Helmen’, Westerse media kijken andere kant op – Waterput Onderzoek/Explorations

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s