Syrië – Groen licht voor Idlib

Zoals te verwachten was is vandaag tijdens de gespreken tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov en zijn Turkse ambtsgenoot een akkoord bereikt over de toestand in de Syrische provincie Idlib. Dit is een zogenaamde de-escalatiezone die in gezamenlijk beheer is van Rusland en Turkije. Met Ankara die hier rondom het gebied twaalf observatieposten heeft.

Terroristen uitschakelen

Een deel van die jihadisten is op dit ogenblik trouw aan Turkije maar de toestand zelf is geheel onduidelijk. Zeker is dat de sterkste formatie daar al Qaeda is samen met haar bondgenoten van onder meer de Turkestan Islamic Party is.

Dat is een groep die vooral bestaat uit jihadisten uit de voormalige Sovjetstaten zoals Turkestan en Kazakstan, de Kaukasus en mensen afkomstig uit de Chinese provincie Xinjiang. Ooit gerekruteerd door Turkije.

Mevlut Cavosuglu & Sergei Lavrov - 2

Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov (links) en zijn Turkse ambtsgenoot Mevlut Cavosuglu waren het geheel eens om het Syrisch leger Idlib te laten opkuisen. Wanneer die opkuis echt van start zal gaan is nog geheel onduidelijk. Eerst moet minstens alle legermateriaal ter plekke zijn. En wat met de door Turkije gecontroleerde terreurgroepen zoals Nour Din al Zinki en Ahrar al Sham? Daar zal men al veel minder lachen.

Na dat gesprek gaven beide minister een persconferentie waarbij Lavrov stelde dat er wat betreft Idlib geen respijt kan zijn voor terreurgroepen, doelend op al Qaeda & Company, en al wie zich van hen niet afzondert. Wat Mevlut Cavusoglu nadien herhaalde. Zo stelde hij: “Wij moeten deze terroristen in samenwerking met Rusland en onze inlichtingendiensten identificeren en hen met militaire kracht uitschakelen.”

Met andere woorden: Turkije geeft zijn akkoord aan Syrië om Idlib binnen te vallen en al wie niet wil luisteren, hun vorige vrienden incluis, uit te schakelen. De VS, Qatar, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Saoedi-Arabië werden voor zover geweten niet eens geraadpleegd.

Zeker het Huis van al Saoed lijkt geheel verdwenen uit het dossier Syrië. Daar loopt op dit ogenblik immers een bittere machtsstrijd en dan is er nog het drama Jemen. Kopzorgen genoeg.

Volgens de Syrische regering zouden de Arabische Golfstaten hier 137 miljard dollar hebben uitgegeven om het land kapot te laten slaan. Een cijfer dat echter moeilijk valt te bewijzen. Dat er heel veel geld vloeide naar het vernielen van dit mooi land is wel zeker. De westerse beschaving op zijn properst.

Willy Van Damme

5 gedachten over “Syrië – Groen licht voor Idlib

  1. The empire staat duidelijk op instorten Syrië Libië en Oekraïne zijn duidelijke niet een westers succes verhaal , dankzij de lompe schaakspelers uit het noorden staat het westen in zijn hemd wat een verspilling van middelen !
    Pietka

    Antwoord:
    inderdaad, wat een verspilling der middelen. En nochtans zijn de noden op veel vlakken groot.

    Willy Van Damme

    • En het ergste is dat onze media ons nog steeds sprookjes voeren , heb net 5000 km afgelegd in Rusland met de auto van SPB naar de Krim en terug , het is haast om er bang van te worden om de bedrijvenheid te aanschouwen overal wordt er gewerkt en gebouwd , hebben de grote ring van Moskou genomen zijn door Voronezj gereden Krasnodar Rostov na danu Tula overnacht in Moskou om niet te spreken over de Krim , volgend jaar is de trein en de autobaan naar simferopol klaar dan zal het pas echt beginnen met het toerisme ,Rusland is uit zijn voegen aan het barsten de noord zuid autobaan M4 zal over niet al te lange tijd onvoldoende zijn, als dit extrapoleerd naar Syrië dan is het niet verwonderlijk dat Al Qaida en Isis op hun donder gekregen hebben , deze eeuw wordt de eurasie eeuw
      Pietka

      Antwoord:

      Interessante observaties en bedankt hiervoor. Wel oppassen want je observaties zijn maar een deel van wat Rusland echt is. Maar wat betreft Rusland lees ik in onze dagbladen alleen maar een karikatuur van de realiteit.

      Vandaag nog in De Morgen observaties over het land van Hubert Smeets (raamoprusland.nl) gelezen die indirect werkt voor de Nederlandse regering. Met wat betreft het waarheidsgehalte alle te verwachten gevolgen.

      Maar wat als de EU tegen de VS gaat samenwerken met Moskou? Smeetje zal dan wel een totaal ander verhaal brengen. Dat kan je zo vooraf al rieken. Of hoeveel kost een intellectueel?

      Willy Van Damme

      • Of hoeveel kost een intellectueel? Spijker op de kop! Dank voor het goede artikel..
        Cale

        Antwoord:
        Veel hangt af van de omstandigheden. Figuren als Charles Lister (Qatar) of Nikolaos van Dam (Nederland) zullen wel goed betaald worden zolang ze maar ‘hun manieren’ houden.

        En dan weren er die Nederlandse journalisten die na een vraagje van de Nederlandse AIVD, de veiligheidsdienst van onze noorderburen, tegen betaling in 2008 gingen spioneren op de Olympische Spelen in Beijing, China. Een wilde er zelfs geen geld voor. Het kan dus ook spotgoedkoop. Maar dat was dan ook een echte ‘patriot’. Kreeg goede punten bij Mark Rutte & Co.

        Willy Van Damme

  2. Geachte Willy,

    Reeds een paar jaar lees ik Uw artikels, Prachtig!!!!!!! . Is er nog geen enkel boek van U verschenen ?
    Over eender welk onderwerp ? Hoe te bestellen ? Graag reactie.
    Beleefde en gerespecteerde groeten .

    Willy De Schrijver

    Antwoord:
    Bedankt voor de bloemen. Ik schreef drie boeken en werkte mee aan een.
    – De Cambodjanen als schietschrijf (Kritak, 1980). Over de geschiedenis van Cambodja
    – De zeepbel van Superclub (Van Halewyck, 1999). Over het wel en wee van de NV Superclub (Super Club
    – Handelaar des doods (Borgerhoff & Lamberigts, 2011), Over de persoon van wapenhandelaar en ook spion Jacques Monsieur.
    – Nepnieuwsexplosie – Desinformatie in de Nederlandse media (Blauwe Tijger 2018). Hierin het hoofdstuk Oorlog in Syrië: Westerse media als woordvoerders van al Qaeda.

    Het laatste boek is zeker nog in de boekhandel te verkrijgen. De anderen eventueel via de tweedehandshandel. Natuurlijk zijn die boeken ook in bibliotheken te verkrijgen. In het geval van het boek over Cambodja zelfs tot in Canberra.

    Willy Van Damme

Plaats een reactie