Syrische gifgasaanval–De Franse slag

Nadat de VS haar eerste rapport over de gifgasaanval van 4 april in de Syrische stad Khan Sheikhoun al publiceerde heeft ook de Franse regering op 26 april haar dossier openbaar gemaakt (1). En zoals te verwachten schuift ook zij de schuld geheel in de schoenen van de Syrische regering. Frankrijk voert nu eenmaal oorlog tegen Syrië. Zij dat dit rapport gemaakt lijkt met wat men al eens de ‘Franse slag’ noemt. Het steekt niet nauw.

Want zoals met het rapport van de VS hangt ook dit verhaal van de regering van François Hollande met haken en ogen aan elkaar. Een vlugge kritische blik is al voldoende om dit als waardeloos richting de papierversnipperaar te gooien of om op de delete knop te duwen.

Hexamine

Zo vertelt het Franse rapport bijvoorbeeld niet hoe zij aan die door hen onderzochte stalen kwamen. En dat is toch een essentieel gegeven om te kunnen oordelen of de op die basis getrokken conclusies steek houden. Zeker als men hier dan nog mensen zit te beschuldigen van de meest zware misdaden mogelijk.

Ook vertelt het Frans rapport dat men een slachtoffer (dood?) onderzocht. Met als vragen: Hoe gebeurde dat, waar gebeurde dat, wie nam die stalen en onderzocht ze en wat met de laboresultaten?. Maar hiervan komen wij hier niets te weten.

Het enige wat men schrijft is dat men bloedstalen van iemand heeft onderzocht, stalen welke snel na de aanval waren genomen. En dat testte positief voor sarin, stelt Parijs. Ook hier ontbreekt het rapport dus aan enige serieuze wetenschappelijke basis.

François Hollande - 11

De Franse regering van president François Hollande herhaalt gewoon de beweringen van al Qaeda wat betreft de gebeurtenissen in Khan Sheikhoun van 4 april. Staat de afkorting PS, de partij van Hollande, voor Parti Salafiste?

Dat de Fransen naar de Syrische regering wijzen heeft volgens het rapport vooral te maken met de ontdekking bij de onderzochte stalen van hexamine (hexamethylenetetramine). Dat is een chemische stof die zij voorheen volgens Parijs ook al gevonden hadden bij eerdere door hen met zekerheid aan de Syrische regering toegeschreven aanvallen.

Dus, is hun oordeel, was het de regering van president Bashar al Assad die ook hier de schuldige is. Want, schrijft men verder, het is dankzij onderzoek door de Franse veiligheidsdiensten geweten dat het Syrische Scientific Studies and Research Center, een overheidsinstelling, bij de productie van sarin hexamine gebruikte.

Een merkwaardige bewering. Vooreerst geeft Parijs voor dit gebruik van hexamine door de Syrische regering geen enkel bewijs. De Franse veiligheidsdienst zegt dat en dat is voor Parijs meer dan voldoende. Wat wij dan maar moeten geloven. Kom nou!

Het is trouwens een visie die ook wordt overgenomen door het duo Eliot Higgins en Dan Kaszeta gekend van de websites Bellingcat en Moses Brown die zich specialiseren in verhalen rond Syrië en Oekraïne. Beiden zijn verbonden aan de Amerikaanse door Saoedi-Arabië mee gefinancierde studie- en lobbydienst The Atlantic Council.

Dan Kaszeta

Tijdens een stevige maildiscussie van Theodor Postol en Richard Lloyd met Dan Kaszeta (2) over die kwestie van hexamine bleek gans die bewering over hexamine en dus van Frankrijk op zeer wankele gronden te berusten. Dan Kaszeta kon trouwens op de vragen van Postol en Lloyd nooit echt antwoorden.

slachtoffers sarin in behandelingh rond 7u35 - 4 mei 2017

Door de jihadisten die de stad Khan Sheikhoun bezetten op 4 april online geplaatste beelden van de vermeende gifgasaanval. De foto’s zijn genomen naast de put waar die vliegtuigbom met sarin zou gevallen zijn. Een studie van professor Theodor Postol van de op de foto’s te zien schaduwen bewijst dat die foto’s genomen zijn rond 7u35, ergens tussen 7u20 en 7u50. En dat is ongeveer een uur na die vermeende inslag met sarin. Zie hoe men mensen zit te behandelen zonder zelfs handschoenen en met de armen deels ontbloot.

Logisch want in de wetenschappelijke literatuur van de voorbije decennia – de ontdekking in een laboratorium van IG Farben dateert van 1938 in Duitsland – is er geen enkel wetenschappelijk artikel gepubliceerd waarin sprake is van het gebruik van hexamine bij de productie van sarin.

En dat is ook begrijpelijk daar hexamine zeer moeilijk te vermengen is met isopropanol, of welke alcohol dan ook. En dat is een der basisbestanddelen nodig voor de aanmaak van sarin.

Dat wordt door Kaszeta in deze discussie ook toegegeven. Maar toch blijven hij en de Franse regering bij hun stelling. (3) En bewijzen brengen zij ook niet aan. Zo stelt Kaszeta dat hij met hulp van een buitenstander wel een formule samenstelde om sarin via het gebruik van hexamine te produceren. Maar die gegevens en de naam van die buitenstanders wil hij niet publiceren. Dit om legale- en veiligheidsreden, zegt hij.

Merkwaardig want in de wetenschappelijke literatuur kan je zo methoden vinden om sarin te maken. Maar zijn systeem… neen, dat blijft geheim. Klopt natuurlijk niet. En de reden waarom zijn procedé geheim moet blijven is vermoedelijk dat hij geen methode heeft om sarin met hexamine te maken. De man is ook geen chemicus en moet, zoals hij in de mails met Postol en Lloyd schrijft, zijn info over de zaak van elders krijgen.

Bovendien is het vinden van hexamine op de vele Syrische slagvelden geen echte verrassing te noemen. Zo schreef Ake Sellström, de Zweedse specialist die de eerst VN-missie naar gifgasaanvallen in Syrië leidde, in een mail naar Postol dat de detectie van hexamine op die plaatsen perfect verklaard kan worden door de aanwezigheid vlakbij van ordinaire ontplofte munitie.

Ake Sellstrom - 1

Voor de Zweedse onderzoeker Ake Sellström is het vinden van hexamine op de slagvelden in Syrië mogelijks ook te verklaren door de vele daar gebruikte klassieke munitie. Maar dat verzwijgen Kaszeta, Higgins en de Franse regering.

Hexamine is een op industriële schaal gebruikt product met zeer veel toepassingen. Dat in oorlogsgebied vinden is dus zelfs logisch te noemen. Het is dan ook uiterst merkwaardig dat een zich specialist noemende figuur als Dan Kaszeta of de Franse regering met zulk een bewering afkomen. Het toont de uitermate grote zwakte en het dubieuze karakter van hun dossier.

En dan is er de Franse bewering in dat rapport dat ze over geen informatie beschikken betreffende het bezit van sarin door een van die groepen jihadisten. Een verklaring die grenst aan het belachelijke.

Vooreerst zijn er op het internet over dit aspect een ganse serie persartikels en dossiers te vinden, o.a. van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy, verklaringen van Turkse journalisten, het Turkse gerecht en leden van de Turkse kemalistische oppositiepartij CHP. Zij brengen hierover wel verhalen. De Fransen liegen hier dus bewust. Of heeft de Franse overheid misschien geen toegang tot het internet?

Saraqib

In de annex geeft de Franse overheid ook een overzicht van alle vermeende gifgasaanvallen in Syrië. Een indrukwekkende lijst. En ook hier neemt men een loopje met de feiten. Zo stelt men dat het bewezen is dat het Syrische leger de gifgasaanval van 21 augustus 2013 met sarin pleegde. Een bewijs hiervoor is er echter nergens te vinden. Zelfs toenmalig president Barack Obama twijfelde. Hollande echter niet.

Hetzelfde met het verhaal over de vermeende aanval met sarin van 29 april 2013 in de stad Saraqib. Ook voor de Fransen staat het vast dat die aanval het werk was van de Syrische regering.

Maar de VN-missie van Ake Sellström bekeek die beweringen en wou het dossier zelfs niet eens ten gronde onderzoeken omdat er totale onduidelijkheid was over de herkomst van de stalen en hun vervoer. Maar geen zorg voor de Franse regering.

Barack Obama - 4

Toen hij nog president was stelde Barack Obama in een interview met het maandblad The Atlantic dat er geen absolute zekerheid is dat die aanval met sarin in Oost-Ghouta het werk is geweest van de regering. Voor de Franse overheid en onze media is er echter geen twijfel mogelijk. Die roepen luidkeels op voor meer oorlog.

Wat eveneens opvalt is dat terwijl Washington het in haar rapport van 6 april heeft over één bom met sarin, de Franse regering spreekt over meerdere bommen. Die Franse en Amerikaans dossiers zeggen dan ook amper iets over de feiten zelf maar tonen een pijnlijke leegheid. Er is niets waarmee ze hun beweringen staven. Parijs en Washington bewijzen met hun beweringen alleen maar dat ze beiden hier onbetrouwbaar zijn.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het in haar rapport wel over de aanwezigheid van al Qaeda in de buurt van Khan Sheikhoun, maar zwijgt zedig over hoe groot die aanwezigheid is. Logisch, want dan zou blijken dat de Fransen hier samenwerken met al Qaeda.

Je weet wel de mannen die in januari 2015 een deel van de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo afslachtten. In plaats van Je suis Charlie zou de Franse regering zich daarom beter tooien met de slogan ‘Je suis al Qaeda’.

De Franse president François Hollande mag zich dan wel socialist noemen, in wezen is hij echter gewoon een collaborateur van al Qaeda en de salafistische terreur die ook zijn land teistert. Een landverrader dus. Dit rommelig rapport is er een zoveelste aanwijzing voor.

Willy Van Damme

1) Frans regeringsrapport, 26 april 2017, http://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/170425_-_evaluation_nationale_-_anglais_-_final_cle0dbf47-1.pdf .

2) Theodor Postol, 10 juli 2014. ‘A Brief Assessment of the Veracity of Published Statements  in the Press and Elsewhere  Made by Dan Kaszeta,  A Self-Described Expert on the Science and Technology of Chemical Weapons’. https://cryptome.org/2014/08/postol-debunks-kaszeta.pdf

Dit is een compilatie van een correspondentie tussen Theodor Postol en Dan Kaszeta.

Zie voor belangrijke extra informatie over Hexamine naar de reactie van Bart Van Stappen.

Een kritiek op het Franse regeringsrapport kan men lezen bij: Theodor Postol, 29 april 2017, ‘French Intelligence Report of April 26, 2017 Is Based on False Citations To Evidence’. http://turcopolier.typepad.com/sic_semper_tyrannis/2017/04/correction-to-the-french-intelligence-report-of-april-26-2017-contradicts-the-allegations-in-the-whi.html

3) Bellingcat, Eliot Higgins, 20 augustus 2014, ‘Attempts to Blame the Syrian Opposition for the August 21st Sarin Attacks Continue One Year On.’ https://www.bellingcat.com/news/mena/2014/08/20/attempts-to-blame-the-syrian-opposition-for-the-august-21st-sarin-attacks-continue-one-year-on/

Advertenties

5 thoughts on “Syrische gifgasaanval–De Franse slag

 1. E239 (hexamine) — Ha, Erich Schumm Brennstoff In Tabletten ofte Esbit-blokjes.
  Bart Van Stappen
  Antwoord:
  Als steeds een onmisbare kracht. Proficiat en bedankt. Maar nu zouden Eliot Higgins, Dan Kaszeta en de Franse veiligheidsdiensten ontdekt hebben dat Syrië een monopolie heeft op de productie van die hexamine/E239 evenals van die brandstoftabletten Esbit. En dat Erich Schumm feitelijk een schuilnaam is voor die duivelse Bashar al Assad.

  Zeker is dat het met de beweringen rond dit verhaal komischer met de dag wordt en dat de vrienden van die jihadisten op een niveau zitten te raaskallen dat eerder evolueert richting de kleuterklas. Kan een van onze komieken hier eens een verhaal rond maken? Sardines in blik nu met sarin? Of brie met extra sarin? Zou Frankrijk trouwens zijn camembert al wel getest hebben op sarin?
  Willy Van Damme

  • Syrie een monopolie op productie hexamine? Dat zou wel straf zijn. Hexamine wordt gebruikt om de militaire springstof RDX te maken. De EU heeft zelfs een verordening mbt aankoop van grote hoeveelheden hexamine (VERORDENING (EU) Nr. 98/2013 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 15 januari 2013 over het op de markt brengen en het gebruik van precursoren voor explosieven http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:039:0001:0011:NL:PDF) We mogen veronderstellen dat er in de EU producenten in bulk zijn van hexamine.

   Hier een Chinese producent in bulk: http://dutch.chemicalsrawmaterials.com/sale-5317922-stabilized-hexamethylenetetramine-hexamine-for-fuel-solid-crystalline-and-powder.html

   Brandstoftabletten te koop in Verenigd Koninkrijk http://www.kombatuk.com/view.php?ViewProduct=1198 (Ik veronderstel dat die niet invoeren vanuit Syrie)

   Andere merken te vinden op ondermeer amazon, ebay…
   Peter Dansaert
   Antwoord:
   Dat gans dit verhaal zo nep is als maar kan zijn wordt stilaan duidelijk. Er zijn door al Qaeda op het internet een gans pak beelden en foto’s online gezet. Onderzoek door Postol toonde echter aan dat de meesten gewoon herhalingen zijn of een onduidelijke herkomst hebben. Bovendien is het nu praktisch zeker dat er geen sprake is van het gebruik van sarin.

   Wat er juist gebeurde weten we niet en een serieus forensisch onderzoek ter plekke zou klaarheid kunnen scheppen. Maar in het Westen hebben de ngo’s, media en regeringen geen enkele interesse. Ik heb toch nog geen oproep in die aard gelezen bij HRW, AI en Artsen zonder Grenzen. En dat onderzoek ter plaatse is toch essentieel.

   Typisch is dat al Qaeda niemand er toelaat. Dat is praktisch gezien toch bijna een bewijs van schuld. Men kan echter zo al raden waarom men geen onderzoek ter plekke willen. Ze weten immers maar al te goed dat dit een door al Qaeda zelf in elkaar gestoken incident is. Eventueel, als er al slachtoffers waren, door daarvoor gevangenen te gebruiken.

   Verder is gans die discussie over hexamine van dat oplichtersduo Dan Kaszeta en Eliot Higgins, Le Monde en de Franse regering typerend voor het niveau waarop die bezig zijn. Bedankt voor uw extra informatie die nog maar eens aantoont hoe men de buitenwereld, die uiteraard nog nooit hoorde van hexamine, te bedriegen. Kortom dit zijn gewoon oplichters, en in mijn ogen criminelen.
   Willy Van Damme

 2. Eerst en vooral, Willy, knap stukje onderzoekswerk van jou: het bespaart mij veel eigen opzoekingswerk en tijd waarvoor dank!

  Het mag ondertussen duidelijk zijn dat zowel de Franse als Amerikaanse rapporten over de chemische aanval in Khan Sheykoun vervalsingen zijn. De reden hiervoor is volgens mij dat ze in de eerste plaats bedoeld zijn om de oorlog tegen Syrië en haar bevolking verder te zetten en te verantwoorden bij de publieke wereldopinie. Zij houden met andere woorden elke vorm van vrede in Syrië doelbewust tegen.
  Ondertussen werden op het Syrisch vredesoverleg te Astana, Kazachstan tussen Rusland, Iran en Turkije 5 de-escalatiezones (zones waar een volledig staakt-het-vuren zal gelden, gecontroleerd door de 3 “garantiestaten” met volledige goedkeuring en steun van de Syrische regering) afgesproken waar vanaf vandaag geen VS-coalitievliegtuigen meer in het luchtruim toegelaten zullen worden…
  Wanneer je de 2 zaken nu naast elkaar zet, zie je direct het probleem: hoe gaat de NATO-coalitie (zonder Turkije!) nu reageren op deze no-fly zones aangezien deze tegen hen gericht zijn?Persoonlijk verwacht ik mij aan het ergste.
  Edilbert Dobbelaer
  Antwoord:
  De vraag die ik mij stel is hoe men intern binnen de VS en Frankrijk op die kinderpraat gaat reageren. Zie de eerdere reactie van Bart Van Stappen. Je acht dat soort onzin bij de Franse regering toch gewoon niet voor mogelijk, en toch kan men het er lezen.

  Jean-Marc Ayrault, de Franse minister voor Buitenlandse Zaken, die het dossier voor de verzamelde pers presenteerde is dan ook zowat de meest belachelijke politieke figuur in deze kwestie. En dan hebben we het nog niet over de idioten Higgins en Kaszeta en hun acolieten in de media.

  Ik denk verder dat je hier het meest volledige dossier over de zaak kunt vinden. Ik ga nog pogen volgende week die recente beweringen van Human Rights Watch te bespreken. Maar dat zal ook wel op kleuterniveau zitten. Verder wacht ik ook nog op het antwoord op twee vragen door Theodor Postol. Die beloofde ze te beantwoorden.

  Wat betreft de toestand in Syrië zelf verwacht ik niets van dit recente akkoord in Kazachstan. Turkije is niet te vertrouwen en totaal onstabiel in deze zaak. En bovendien weigeren die jihadisten het gewoon te aanvaarden.

  Sommigen van hen maakten in Astana, waar de onderhandelingen de voorbije drie dagen liepen, tijdens de publieke eindzitting openlijk ruzie en scholden Iran uit voor rotte vis. Verder blijft het geheel onduidelijk wat de VS nu wil. Ze weten het duidelijk zelf niet.
  Willy Van Damme

 3. Willy,
  misschien interessant voor je lezers ?

  op 18 mei komt broeder Daniël Maes spreken in Oostkamp. (woont en werkt in het Mar Yakub-klooster in Syrië)
  hij zal een echt beeld schetsen van wat er in Syrië aan de hand is sinds 2010 !
  Zijn standpunt is klaar en helder : “de berichtgeving is totaal fake en er is iets totaal anders aan het gebeuren”

  CC De Valkaart, A. Rodenbachenlaan 42 te Oostkamp
  start 19u30
  inkom 10 euro
  aanmelden : peter_vereecke@hotmail.com

  ps : die schilderijen in Buggenhout ga ik zeker eens bekijken, zien er goed uit !

  mvg
  Maarten
  Antwoord:
  Ik was al op de hoogte en alleszins ook bedankt voor die informatie.
  Willy Van Damme

 4. Geachte meneer,
  Is u dit al ter ore gekomen: Gisteren (maandag 8 mei 2017) hebben ‘the white helmets’ de vredesprijs van de Stad Ieper gewonnen (https://www.ieper.be/the-white-helmets-hebben-de-ieperse-vredesprijs-gewonnen).
  Misschien voelt u zich geroepen om hier nog eens een artikel aan te wijden; hoe de oorlogspropagandamachine feilloos zijn werk doet?
  Dank
  Patrick V.
  Antwoord:
  Dat blijkt te kloppen. De Witte Helmen, die toch een vast onderdeel vormen van die salafistische terreurgroepen in Syrië, krijgen nu een vredesprijs van Ieper. De stad die ooit door de Duitse invasie geheel vernield werd geeft een vredesprijs aan een organisatie die mee hielp aan de vernieling van Aleppo. Je moet maar durven.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s