Chris Kaspar de Ploeg–een ander beeld van Oekraïne

De nog erg jonge Chris Kaspar de Ploeg is een auteur die ondanks die leeftijd er niet voor terugschrok om een boek te schrijven over de complexe toestand rond Oekraïne. Dit werk ‘Oekraïne in het kruisvuur – Beeld en werkelijkheid achter de informatieoorlog’ brengt een ander portret dan wat de traditionele media en vele boeken brengen. Het is met 192 pagina’s een relatief dun boekje geworden maar wel een waaraan hij gezien de 661 voetnoten hard aan werkte. En dit met een te waarderen kritische instelling.

Dit belooft dus voor de toekomst. Er staat ook geen onzin in zoals bijvoorbeeld bij Joanie de Rijke in Knack die de Krim-Tataren de oorspronkelijke bewoners van de Krim noemde. Dit terwijl dit afstammelingen zijn van de Mongolen die in de dertiende eeuw Rusland bijna geheel veroverden. Of die van een Corry Hancké in De Standaard die bij de salafistische terreurgroep Hizb ut Tahrir de ‘waarheid’ over de problematiek van die Tataren ging halen.

Chris Kaspar de Ploeg - Oekraïne in het kruisvuur - Papieren Tijger

Chris Kaspar de Ploeg fileerde op een degelijke wijze het drama rond Oekraïne.

Het boek is zowat het enige origineel eerst in het Nederlands verschenen boek over de zaak welke enig niveau heeft. Immers wat er tot heden over die zaak werd uitgegeven is waardeloos en zijn klonen van wat Amerikaanse studiediensten als Brookings, het Project for a New American Century of de Atlantic Council schreven. Hun verhaal over een democratische opstand in Kiev wordt hier professioneel doorprikt.

Een menselijk drama

Wat er sinds de onafhankelijkheid met Oekraïne gebeurde is een van de grootste misdaden die Europe na de tweede wereldoorlog meemaakte. Na de georkestreerde oorlog tegen Joegoslavië dan.

Een simpel gegeven zegt alles. In 1988 had het land 51,377 miljoen inwoners en in 1991 waren er dat 52,052. En dan kwam de zogenaamde onafhankelijkheid met de VS, het IMF en de EU waarna er in 1997 nog maar 50,668 miljoen inwoners (-1,4 miljoen) overbleven. Dat is in 2015 al gezakt tot 45,224 miljoen (-6,828 miljoen of -13,1 %) en voor 2020 zou dat volgens voorspellingen nog maar 42,626 bedragen om in 2030 te zakken tot amper 40,286 miljoen (-11,739 miljoen of -22,5%).

Een drama. Wat ooit een geïndustrialiseerde natie was met een redelijk inkomen is nu een land zo geplukt uit de arme derde wereld. Voor een geboorte staan er 1,5 overlijdens. De levensverwachting voor mannen is nog maar 66 jaar en voor vrouwen 76. Ook klapte de industriële productie sinds de onafhankelijkheid in elkaar met 50% en het bruto binnenlands product met een schokkende 60%.

Een gelijkaardig beeld bij de evolutie van de hryvnia, de nationale munt. Kreeg je op 22 maart 2007 voor 5,045 hryvnia nog een dollar dan moet je er tien jaar later zelfs 26,94 voor betalen (X5). Hetzelfde voor de euro versus de hryvnia die ging van 6,76 hryvnia voor een euro op 22 maart 2007 tot 28,41 tien jaar later in 2017 (X4). En al sinds 1991 beloven de EU, VS en IMF het wanbeheer en de corruptie er te zullen bestrijden.

Het gevolg is dat massa’s mensen sterven door een gebrek aan gezondheidszorg, slechte voeding, kou en te voorkomen ongelukken. Het is de menselijke tragedie achter een beleid dat men hier naar de bevolking toe verkoopt als een van diepe moraliteit en zorg voor de bevolking. Het kan niet cynischer zijn.

Plunder naar believen

En ondertussen wordt het land al meer dan dertig jaar leeggezogen door criminelen die zich meester maakten van het ganse industriële arsenaal waar het land over beschikte. Met de banken idem dito.

Ihor Kolomoisky

Igor Kolomoiski, de Israëlisch-Oekraïense zakenman, beschikt zelfs over knokploegen om zijn economische belangen kracht bij te zetten.

Zogenaamde oligarchen, niet zelden zoals elders in de vroegere Sovjetunie figuren met een Israëlisch paspoort, met als typevoorbeeld Igor Kolomoiski, een man die knoploegen gebruikt om bedrijven over te nemen, heersen en stelen wat ze maar wensen. Alleen grijpgrage andere oligarchen staan in de weg. In het land heerst er een totale wetteloosheid.

Blijkens het boek doet Nederland hier trouwens flink aan mee. Zo schrijft hij:

“In 2012 betrof ruim 95 procent van de Nederlandse directe buitenlandse investeringen in Oekraïne ‘Speciale Financiële Instellingen’. Met andere woorden: Brievenbusmaatschappijen om de belastingen te ontduiken.’’ (p 60)

De auteur is dan ook vlijmscherp voor wat er daar gebeurde, vooral sinds de staatsgreep van februari 2014. Nog steeds beschouwen velen in het westen Barack Obama als een zeer goed president die terecht de Nobelprijs voor de Vrede verdiende. Maar het is diezelfde Obama die naast het steunen van de salafistische moslimbroeders en al Qaeda ook een fascistische knokploeg als Pravy Sektor financierde om in Kiev een staatsgreep te plegen.

Amerikaanse strategie

Oekraïne is gewoon een Amerikaanse kolonie geworden waar de plaatselijke Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt als een soort onderkoning de bevelen geeft en alleen de details overlaat aan zijn lokale ondergeschikten.

“Een parlementslid voor de partij van de Oekraïense president Porosjenko bevestigde dat, in vergelijking met normale lobbyisten, “Pyatt een ander verhaal is. Je kunt tegen hem geen neen zeggen…. Geoffrey Pyatt ontmoet de baas (Porosjenko) ongeveer eenmaal per twee weken. Ik was bij een van die bijeenkomsten aanwezig. Die duurden een kwartier. De ambassadeur haalde onmiddellijk zijn aantekeningen tevoorschijn en stipte op ferme wijze welke stappen er moesten worden gezet. Daarna somde de baas kort op wat er al was gedaan.’ (p 56)

En terwijl de Duitse en Franse overheden samen met Rusland en de regering van Porosjenko in de Wit-Russische hoofdstad Minsk en in Normandië onderhandelden over een diplomatieke oplossing ging de VS echter een andere weg op, die van meer conflict. Het zegt alles over de relatie van de EU met de VS. Zo schrijft de Ploeg:

Daarnaast berichtte Der Spiegel:

Berlijnse functionarissen hebben opgemerkt dat Oekraïense functionarissen, na bezoeken van Amerikaanse politici of militaire leiders aan Kiev, veel strijdlustiger en optimistischer zijn over de kansen van het Oekraïense leger om het conflict op het slagveld te beslechten. “We moeten dan iedere keer weer veel moeite doen om de Oekraïners terug te brengen op het onderhandelingspad’’, aldus een Berlijnse official. (p 109)

Geen verrassing natuurlijk. Terwijl Barack Obama en de democraten in de VS bij het begin van zijn presidentschap het voorstelden dat zij gingen breken met het buitenlands beleid van George Bush Jr. bleef Obama gewoon diezelfde koers varen. Waarbij zaken als de folteringen die verdwenen en het terugtrekken der troepen uit Irak werden verkocht als een substantiële wijziging. Onzin zoals de auteur aantoont:

Zo wijst hij naar onderminister voor Europese Zaken Victoria Nuland die de koers in Oekraïne uitstippelde en gehuwd is met Robert Kagan, een centraal figuur binnen het neoconservatisme, de politieke beweging die tekende voor de invasie in 2003 van Irak.

Kagan is medestichter van het Project for a New American Century, het centrum van deze extreme imperialisten waartoe ook iemand als de vroegere minister van Defensie Donald Rumsfeld behoorde. Nuland was trouwens een topadviseur van gewezen vicepresident Dick Cheney, de grote architect van de invasie van Irak. (p 110)

Victoria-Nuland-in-Independence-Square-in-Kiev-Ukraine

Onderminister voor Europese Zaken van de VS Victoria Nuland is de dame die in een gesprek met Geofrey Pyatt, haar ambassadeur in Kiev, de fameuze woorden ‘fuck Europe’ uitsprak als het ging over het beleid van de EU in Oekraïne. Het gesprek lekte echter uit en toont de reële attitude van de VS tegenover de EU. De ijzige relatie die we nu zien van de EU met Trump en de VS is dus niets nieuws. Het is gewoon een bevestiging die wel veel duidelijker is. Trumpiaans dus.

De staatsgreep van 2014 is dan ook een ramp op een ramp want sindsdien zit het land met een nog groter drama met miljoenen vluchtelingen, vele duizenden doden, een verdeeld land en een industriële productie die nog meer dan voorheen in elkaar stuikte. Allemaal dankzij Obama die hoogstnodig een zoveelste Amerikaanse staatsgreep moest organiseren.

Verniel Rusland

Waarom? Erg simpel. De VS had zich in 1990 voorgenomen om Rusland klein te krijgen en het nog verder in stukken te hakken zoals ze dat met de Sovjetunie en Joegoslavië had gedaan en nu nog plant voor Syrië en Irak.

En dus moest Rusland omgeven worden door zoveel mogelijk vijandige staten. De ultieme bedoeling is Rusland op te splitsen in zoveel mogelijke stukjes, een soort vorstendommen, zodat het nooit nog een bedreiging kan vormen voor de Amerikaanse alleenheerschappij.

Zo citeert de auteur Zbigniev Brzezinski, de vroegere Nationale Veiligheidsadviseur onder president Jimmy Carter en de grote geostrateeg van de Amerikaanse democratische partij. De man die in 1979 het startschot gaf voor de vernieling van Afghanistan door de Taliban en het jihadisme in het leven te roepen. Naast dan de handel in opium en heroïne. Dit gewoon om de Sovjetunie te pesten wegens de Amerikaanse nederlaag in Vietnam.

Brzezinski is er ook van overtuigd dat “Eurazië het … schaakbord is waarop de strijd om mondiale suprematie gespeeld blijft worden.” Rusland wordt vervolgens beschreven als een ‘zwart gat’, dat ondergeschikt zou zijn aan het veiligheidsbeleid van de NAVO en economische instellingen als de Wereldbank en het IMF. Op een bepaald punt oppert hij zelfs dat Rusland in drieën moet worden opgedeeld, waardoor een “losse Russische confederatie ontstaat, bestaande uit Europees Rusland, een Siberische republiek en een republiek in het Verre Oosten.” (p 121)

Daarom dat men in 1990 bij hun onafhankelijkheid in de Baltische staten nationalistische ultra’s aan de macht bracht en de Russischtaligen er hun stemrecht ontnam. Daarom dat men via een zoveelste staatsgreep hun poppetje Micheil Saakasjvili in Georgië president maakte. Ook steunde men achter de schermen in sterke mate de opstanden in de Kaukasus van die salafistische groepen.

Het extra en zeer belangrijk voordeel van deze politiek is dat men op die wijze ook Europa destabiliseert. Dat is trouwens een der reden waarom de VS in Bosnië en Kosovo islamisten aan de macht bracht die met Saoedisch geld van hun land een ideaal rekruteringsoord maken voor salafistische bendes. Het zijn de landen in Europa met procentueel het hoogst aantal jihadisten. De kanker aan de grenzen van de EU!

En de EU laat gewoon begaan en doet zelfs mee. Zo voor zichzelf zware economische en politieke problemen veroorzakend en zelfs haar eigen toekomst in gevaar brengen. Het is de ultieme dwaasheid van het beleid van de EU dat ze hierin al sinds 1990 zijn meegegaan.

Joe Biden - 1

Typisch de Amerikaanse diplomatie. Terwijl Joe Biden, de nu gewezen Amerikaanse vicepresident, het publiek in Kiev toespreekt over de nood aan het bestrijden van de corruptie speelt zoon Hunter er het spel gewoon mee.

Chris Kaspar de Ploeg citeert de Amerikaanse diplomaat George Kennan – in de VS gezien als de meest invloedrijke geostrateeg na 1945 – die na de tweede wereldoorlog de Amerikaanse diplomatie vorm gaf. Hij schreef in 1948:

“We bezitten ongeveer 50% van de welvaart op aarde, maar vertegenwoordigen slechts 6,3% van de wereldbevolking … Onze werkelijke opdracht de komende periode is het ontwerpen van een patroon van betrekkingen, dat ons in staat zal stellen deze ongelijkwaardige positie in stand te houden, zonder nadelige gevolgen voor onze nationale veiligheid. Om dat te doen zullen we moeten afrekenen met alle sentimentaliteit en dagdromerij. (p 47)

Hij brengt ook het verhaal (p 55) van de vorige Amerikaanse vicepresident Joe Biden ter sprake wiens zoon Hunter Biden mee aan de bestuurstafel zit bij Burisma holdings, de grootste gasproducent van het land. Samen dan met Christopher Heinz, de schoonzoon John Kerry, de nu gewezen minister van Buitenlandse Zaken van de VS. Met als grootste eigenaar de van een Israëlisch paspoort voorziene Igor Kolomoiski;

En intussen hield Joe Biden in Kiev maar toespraken over het bestrijden van de corruptie en eisten het IMF en de EU maatregelen ertegen. Wat wil je, ze zouden in het publiek eens het omgekeerd moeten gaan eisen. En met media die dit soort woordenkramerij dan nog allemaal slikken.

Racisme

Schokkend is natuurlijk ook het virulente racisme welke herinneringen oproept aan de zwartste dagen in Europa met Adolf Hitler, zijn NSDAP en SS. Geen verbazing natuurlijk want de SS divisie Galicië, een Duitse legerafdeling die bestond uit Oekraïense fascisten verklaarde men in Kiev sinds 2014 zelfs heilig. Kritiek hierop is zelfs strafbaar.

Het gevolg is dat fascistische knokploegen zoals Pravy Sektor of het Azov-Bataljon amper onder controle gehouden worden. Zo brengt hij (p 77) het schokkend verhaal van 2 mei 2014 in Odessa toen leden van Pravy Sektor tientallen mensen (officieel 40) die opgesloten zaten in het vakbondsgebouw levend verbranden. Alles onder het toeziend oog van de politie. Met Pravy Sektor die nadien op haar website sprak van een ‘stralende pagina in onze nationale geschiedenis’.

Fascistische betoging

De vrijheidsstrijders van Barack Obama, Guy Verhofstadt en Herman Van Rompuy in actie in Kiev in februari 2014. Deze fascistische groepen hebben nu vrij spel en al wie hen niet aanstaat riskeert in het beste geval een ferm pak slaag. Allemaal ongestraft. Met fascistenleiders uit de tweede wereldoorlog die straten en pleinen naar zich genoemd zien. Het verheerlijken van de Holocaust en de massamoord. Gesteund door Israël!

Het is nu bijna drie jaar later nog steeds wachten op een gerechtelijke actie tegen die barbarij. Arseni Jatsenjoek, de door Nuland in 2014 aangestelde premier noemde Russen in het openbaar zelfs ‘sub-humane types’. (p 86) Een taaltje als het ware rechtstreeks komende uit de mond van Adolf Hitler. Een van de vele in het boek gegeven voorbeelden toont het politiek niveau in dit land:

“Het televisiestation van president Porosjenko heeft een commercial uitgezonden die belooft de kevers (een scheldwoord voor Russischtaligen, nvdr.) ‘ter plekke’ te doden.” (p 86)

Mensen, en dat zijn er nogal wat in de EU en de VS, die dit blijven verdedigen ontbreekt het dan ook aan een elementair respect voor hun medemens. Men zit in onze media continu bezig over het gevaar van een Wilders, Dewinter en Le Pen maar bracht in Kiev ware monsters aan de macht. Mensen die het ergst mogelijk kwaad in de praktijk brengen. En onze regeringen en media die hier zwijgen en laten begaan. Schandelijk.

Maar geen verrassing want in het Midden-Oosten bewapende men zelfs tienduizenden koppensnellers resulterend in een gigantische orgie van geweld. Waarbij de praatjesmakers in onze hoofdsteden steeds maar diezelfde argumenten als mensenrechten, vrijheid, democratie blijft gebruiken.

Opmerkingen

Toch ook enkele opmerkingen. Zo schijft hij dat splinterbommen, brandbommen zoals napalm en fosfor en bommen met verrijkt uranium verboden zijn (p 117) zoals dat het geval is met chemische en biologische wapens. Dat klopt echter niet. Er zijn officieus wel enkele regels over het gebruik ervan maar waar bijvoorbeeld Israël en de VS zich niet aan houden. Waarom zouden ze als er geen regels zijn en ze toch al alles mogen doen?

Ook noemt hij de Britse Jane’s Information Group ‘prestigieus’ (p 124) Nou, het is een in wezen commerciële uitgeverij van informatie rond militaire veiligheid en daarom in de marge opereert van de Britse veiligheidsdiensten en hen ook naar de mond praat. Zij zijn immers de bron van hun informatie.

Ooit hadden zij het verhaal over Servië dat tijdens de oorlog in Joegoslavië chemische wapens gebruikte. Deze bewering kwam exclusief van Gentenaar Aubin Heyndrickx die op dat ogenblik al enkele veroordelingen achter de rug had en daarbij zelfs zijn tittel van professor in de toxicologie was afgenomen. Hierover gecontacteerd hoorde je aan de telefoon alleen een stotterende hoofdredacteur. Er is dan ook niets ‘prestigieus aan Jane’s. Integendeel, het zijn bedriegers.

Ook noemt hij het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research ‘een vermaarde Amerikaanse opiniepeiler’ (p 69). Nou, het wordt geleid door Madeleine Albright, gewezen Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken en dient vooral om de trends qua opinie in de wereldbevolking te kunnen inschatten. Deze data zijn essentieel voor de VS om via haar agitatie en propaganda overal waar nodig en kan opstanden te organiseren. Vermaard? Er is een andere term voor.

Madeleine Albright en Zbigniev Brzezinski

Zbigniev Brzezinski en Madeleine Albright, de twee voornaamste geostrategen van de Amerikaanse democratische partij. Tot boven hun knieën in het bloed.

Ook heeft hij het over de problematiek van de Krim-Tateren. Wat hij vergeet bij zijn bespreking zijn echter de wonden ontstaan door de Duitse bezetting van de Krim tijdens de tweede wereldoorlog. Ook hier speelde de Duitse bezetter de mensen tegen elkaar uit en begingen bepaalde Tartaarse groepen zware misdaden tegen hun buren op de Krim. Een feit dat men hier in het Westen niet wil zien maar een verklaring geeft voor de latere deportaties.

Tsjetsjenië

Helemaal mis slaat hij echter de bal bij het bespreken van de toestand in Tsjetsenië. Het hoort in wezen niet thuis in dit boek over Oekraïne en hij blijkt er ook niet veel van te bakken. In essentie schrijft hij hier gewoon de westerse propaganda over. Een misser van jewelste die schade berokkent aan het anders uitstekende boek.

Tsjetsjenië had zich na de implosie van de Sovjetunie in een door de VS en Londen gesteunde opstand afgescheurd en dat ontaarde in een zoveelste salafistische republiek waar zelfs het vieren van Kerstdag verboden was. Na Afghanistan, Bosnië en Kosovo was dit een nieuwe prooi voor Saoedi-Arabië en Bin Laden & Company.

Zo schrijft hij op pagina 130:

“In september 1999 werden flats opgeblazen in Moskou, waarbij meer dan tweehonderd mensen het leven lieten. De aanslag werd nooit opgeëist en er zijn sterke aanwijzingen voor betrokkenheid van de Russische geheime diensten, waar we in het kader van dit onderzoek niet verder over kunnen uitweiden.”

Het is het klassieke verhaal uit onze pers en de bron (584 tot 589) voor dit verhaal is een rapport van de in Londen gevestigde Islamic Human Rights Commission. En deze is in feite een zoveelste mantelorganisatie van de Moslimbroeders. Een organisatie die voluit achter al die salafistische opstanden, ook in Tsjetsjenië, zit. Dit is zijn enige bron voor dit verhaal en dat is natuurlijk zeer zwak. Het ruikt zelfs naar laster.

Geweten is dat vele van dit soort verhalen afkomstig zijn van de gewezen Russische mediamagnaat Boris Berezovski die onder de zatte president Boris Jeltsin mogelijks de machtigste man van het land was.

Hij hielp in 2000 Poetin aan de macht maar toen Poetin zeer vlug nadien optrad tegen de Britse en Amerikaanse invloed nam Berezovski pijlsnel de biezen naar zijn nieuw vaderland, het Verenigd Koninkrijk. Op 23 maart 2013 pleegde hij er volgens de Britse politie zelfmoord.

Boris Berezovski - 4

Boris Berezovski, ooit de vermoedelijk machtigste man in Rusland. Toen men hem wou vervolgen wegens wapenhandel met die Tsjetsjeense salafistische bendes begonnen zijn kranten met een ware hetze tegen Evgeny Primakov, ex-premier en de verantwoordelijke voor de campagne tegen Berezovski’s link met die salafisten. Die man haalde bakzeil en trok zijn kandidatuur voor het presidentschap in. Waarna Berezovski koos voor Vladimir Poetin. Het bekwam hem echter zeer slecht. De rechterhand van Berezovski, Alexander Litvinenko, had zich op het einde van zijn leven trouwens bekeerd tot het salafisme. Hij werd in Londen in november 2006 in duistere omstandigheden vermoord met polonium 210, een radioactief gif. Wat twee jaar voordien in de Palestijnse stad Nablus ook Yasser Arafat was overkomen. Litvinenko werkte eveneens voor de Britse veiligheidsdiensten en was de bron van vele verhalen over Tsjetsjenië die in onze pers raakten.

Zelfs de Britse massamedia schreven dat de man voor de Britse veiligheidsdiensten werkte en in Rusland was het geweten dat hij de wapenleverancier was van die salafistische groepen die Tsjetsjenië in hun greep hadden. Bovendien was Poetin als president staatsrechtelijk verantwoordelijk voor wet en orde in Tsjetsjenië en was hij alleen al daarom verplicht om de orde in dat deel van de Russische federatie te herstellen.

En dat het er daarbij hondsbrutaal aan toeging zal wel. Niemand die dat betwist. Maar als iemand een andere methode kent om die salafistische terreurbendes aan te pakken mag hij het altijd komen vertellen. De veiligheidsdiensten, zowel in België als in Spanje, Egypte en Thailand of China zullen het advies met veel genoegen aanvaarden.

Chris Kaspar de Ploeg maakte een uitstekend boek. Alleen het niets ter zake doende deel over Tsjetsenië is een misser en werpt een negatieve schaduw over het geheel. Spijtig want hij toont zich een degelijk researcher, toch in het deel over Oekraïne zelf. Zelfs al laat hij de kwestie van het neerhalen van het Maleisische vliegtuig MH17 bewust links liggen. Spijtig ook dat er in het boek geen namenregister werd opgenomen.

Willy Van Damme

Chris Kaspar de Ploeg, ‘Oekraïne in het kruisvuur – beeld en werkelijkheid achter de informatieoorlog’, 2016, Uitgeverij Papieren Tijger, 192 pagina’s, 15 euro.

12 gedachten over “Chris Kaspar de Ploeg–een ander beeld van Oekraïne

 1. Schitterend artikel!

  Bedankt.

  LucVdC

  >
  Antwoord:
  En jij bedankt voor de bloemenruiker.
  Willy Van Damme

 2. Scherpe boek beschrijving. Prachtig!
  Chris Kaspar de Ploeg (1994) is inderdaad haast nog een knaap maar wel knap wat hij gepresteerd heeft met dit boek.
  Het is te hopen dat hij dit ook leest en uw terechte opmerkingen ter harte neemt.
  Kwestie van leren van een door de wol geverfde ervaren Van Damme!
  Jano
  Antwoord:
  Dat was ook de bedoeling. En bedankt voor je bloemen.
  Willy Van Damme

 3. Hallo Willy,

  Bedankt dat je me attent gemaakt heb op deze titel. Heb hem meteen gekocht.

  Heeft u ook een titel betreffende de Joegoslavië oorlog?
  Ik heb er verschillende gelezen, maar niet naar tevredenheid.

  De Balkan; van burenruzie tot burgeroorlog van Detrez vond ik wel een aardig boek.
  Maar zoek nog een goede titel.

  Groet,

  Henk Koelewijn
  Antwoord:
  De boekbespreking had ook de bedoeling mensen hier attent op te maken. Dat een schrijver en een uitgeverij hierover een degelijk boek publiceren is nu eenmaal prijzenswaardig.

  Wat betreft Joegoslavië stelde Mon Detrez mij wat teleur. Hij durfde blijkbaar niet naar de kern van de zaak gaan, de wens van de VS en EU om na de implosie van de Sovjetunie gans Oost-Europa onder haar controle te krijgen.

  En dus moest het een derde koers varende Joegoslavië van Tito eraan, hoeveel doden dat ook betekende. Men wist dat in Brussel, Duitsland en Washington maar men ging ten aanval, o.m. door gebruik te maken van salafistische terreurbendes. Een element waarover amper is geschreven. Bin Laden was toen ook regelmatig in dat land.

  Een stevige kanjer en kritisch boek hierover is ‘bluf poker – De grootmachten, Joegoslavië en de komende oorlogen’ van Michel Collon en uitgegeven bij EPO. Het boek weeg wel meer dan 1,3 kilogram, is gedrukt op A4 en telt 456 pagina’s met pakken voetnota’s. Een boek om je aandacht bij te blijven houden dus. Het is wel uitgegeven in 1998.

  Verder kun je hier ook wel wat vinden. Zo is er de op deze blog gepubliceerde getuigenis van een Europees diplomaat en van Anne-Marie Lizin die toen in de Belgische regering als staatssecretaris voor Europese Zaken het dossier beheerde.

  Beiden verklaarden in met mij gevoerde private gesprekken hetzelfde en dat is dat Duitsland en de VS een oorlog wilden veroorzaken. Onze toenmalige minister voor Buitenlandse Zaken Mark Eyskens weigerde hierop te reageren. Begrijpelijk, het is immers te gênant om dat te bekennen, zelfs al was hij de enige in de EU die zich namens de Belgische regering ertegen verzette.
  Willy Van Damme

  • Hallo Willy,

   Bedankt voor de titels.
   Bij de meeste academici merk je enige terughoudendheid met schrijven.
   Te bang voor hun positie op de Universiteit, of hun baan kwijt te raken.

   Ik ga zeker bekijken, en indien mogelijk kopen.

   Groet,

   Henk Koelewijn
   Antwoord:
   Inderdaad, niet alleen journalisten maar ook academici doen er in de meeste gevallen het zwijgen toe. Schrik.
   Willy Van Damme

 4. Eens een andere kijk op de zaak, bedankt daarvoor Willy, toont maar weer eens aan hoe wij als gewone burgers hier belogen en bedrogen worden!!
  Ottorongo
  Antwoord:
  Daar zorgt men voor, dag en nacht.
  Willy Van Damme

 5. Het boek van Kaspar is uitstekend inderdaad. Maar ook uitgeverij de Blauwe Tijger geeft al langer dan een jaar goede boeken uit over het Oekraine conflict, Amerikaanse imperialisme, Rusland, en aanverwante geopolitiek.
  1. https://www.deblauwetijger.com/product/ruslandbibliotheek-45-euro/
  2. https://www.deblauwetijger.com/product/bastiaan-van-der-plas-labyrint-in-de-doolhof-van-25-jaar-oekraiense-onafhankelijkheid/
  3. https://www.deblauwetijger.com/product/marie-therese-ter-haar-het-westen-en-rusland-de-ontgoocheling/
  Blauwe
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie.
  Willy Van Damme

 6. Geachte Heren,

  In trouw stond een goed artikel van Hans Oversloot.
  Deze Ruslandkenner heeft een boek geschreven over Rusland. (dat zijn er wel meer)

  Maar dit boek lijkt mij wel een aanrader.

  De verwoestingen van Rusland door Hans Oversloot

  Zie hieronder het interview.

  https://www.trouw.nl/democratie/niets-is-zo-fijn-als-een-goede-vijand~a86d1d93/
  Henk Koelewijn:
  Antwoord:
  Bedankt voor die informatie. Het boek van die Hans Oversloot is uit en ik zag het de voorbije week toevallig liggen in de Dendermondse bibliotheek. Het ziet er goed uit en lijkt zowat het enige Nederlandstalige boek dat poogt een evenwichtig beeld te scheppen.

  Wel toch een opmerking de huidige hetze en prietpraat in onze media over Poetin en Rusland heeft niets te maken met een gebrek aan kennis. Het heeft te maken met door de VS via pr-bureaus, studiediensten als Brookings en Carnegie of de geheime diensten verspreidde propaganda. Wat dan gretig wordt overgenomen zonder zelfs maar een seconde na te denken.

  Toen Boris Jeltsin het parlement met tanks liet beschieten applaudisseerden onze regeringen en media, nu kan Poetin nooit iets goed doen. Grappig is bijvoorbeeld als men Rusland zit te beschuldigen om de verkiezingen in de VS of Duitsland ter manipuleren want hun televisiezender RT brengt ‘leugenachtige’ verhalen over die zaak.
  Dat de westerse media ook verhalen met een geurtje over Rusland brengen is dan normaal. Ja, want het Westen is moreel hoogstaand en het Rusland van Poetin des duivels.

  Hetzelfde met die cyberoorlog, dat computerhacken. De Amerikaanse NSA zit alle GSM’s en computers wereldwijd te hacken, dat is geen probleem. Maar Rusland…. hola, dat is crimineel. Hetzelfde met de recente betoging met die Alexei Navalny, een man met toch een crimineel verleden, en bij onze kranten schreven ze blij dat de oppositie in Rusland toch niet dood is.
  Alsof ze niet weten dat er in het Russische parlement grote oppositieparttijen zitten. Maar ja, die krijgen geen geld van de VS en de EU. En dus zijn dat klonen van Poetin en geen opposanten.
  Willy Van Damme

 7. Deze link is wat beter toegankelijk.

  https://newcoldwar.org/wp-content/uploads/2015/09/Katchanovski-Snipers-Massacre-Maidan-Sept-2015.pdf?f15239

  Archives: ‘Ivan Katchanovski (University of Ottawa)’

  https://www.newcoldwar.org/category/articles-by-author/ivan-katchanovski/
  They Knew
  Antwoord:
  Ik kende die studie niet en bedankt om het onder de aandacht te brengen. Ik kan ze nu wel niet lezen want het is een heel stevige boterham. Maar sluipschutters waren er in Bosnië, Tunesië, Egypte en Syrië. Die website kende ik evenmin maar ze ziet er interessant uit.

  Op de luchthaven van Tunis arresteerde men na die mislukte poging tot staatsgreep van de VS en Ennada (Moslimbroeders) enkele vermeende sluipschutters maar ze konden ontsnappen. Veel fantasie heb ik niet nodig om te zien hoe de zaak in elkaar steekt.
  Willy Van Damme

 8. Wat moeten we hier weer van maken Willy? De zoveelste poging om president Trump te beschadigen?

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39348265
  Ottorongo
  Antwoord:
  Ach Donald Trump. Hillary Clinton is door en door corrupt maar ze weet tenminste waar ze mee bezig is. Donald Trump weet amper dat de aarde rond is. Het interessante aan de zaak is dat het toont hoe de VS in Washington in elkaar zit.

  En dat is een nest corrupte typetjes die zich laten omkopen door jan en alleman met voldoende geld. Waarbij men de politiek ziet als een soort boksmatch waarbij men alleen onder de gordel mag slaan. De wijze waarop de pers Trump aanpakt grenst aan het ongelooflijke. Wat dat met journalistiek te maken heeft ontgaat mij. Het is modder gooien, niets anders.

  En hier zien wij dat wie deals maakte met de vorige Oekraïense president Janoekovitsj bij voorbaat corrupt is en wie zaakjes doet met Poroshenko en zijn bende te vertrouwens is. Men zit nu al maanden te schrijven over trump en Moskou maar nog geen woord verscheen er over de invloed die Saoedi Arabië in Washington koopt bij de Clintons, en ook bij Trump trouwens.

  En nochtans was Saoedi-Arabië betrokken bij de aanval op het WTC in New York van 11 september 2001. Dat zijn vrienden, wie zoals Moskou al Qaeda echt aanvalt zijn vijanden. In al die jaren dat ik over de VS schrijf heb ik nooit zo’n druk als nu op een president geweten om zijn beleid aan te passen.
  Willy Van Damme

 9. Dank voor de leestip. Zeer welkom in de diarree van nep-nieuws via onze Journaals en Nieuws shows. Buitenhof had vandaag een olijke mevrouw, die globalisten retoriek mocht storten over ‘die dictatoriale’ Maduro (Venuzuela). Gisteren hadden de volksmenners het er maar druk mee. Hun bakkes voor de camera’s, en allemaal dezelfde feitenvrije retoriek uit ’t hoofd? opdreunen: Assad did it. (no investigation needed). . . . .
  Zoiets als de onderste steen. (ligt in de Hofvijver – dus daar kijken ze NIET)

  Ik zag het zo even aan, wat ze aan feitenvrije oorlogstaal op onze schermen knalden.
  Toch even wat natrekken. Nou, dat was boeiend! Schokkend, we zijn ook in de EU aan onze beulen overgeleverd.
  aansluitend een paar interessante hints:
  “HALEY: I mean, the Human Rights Council is so corrupt.” [HAAS:] “We don’t have an exit strategy for U.S. forces in Europe because we made the decision that keeping U.S. forces there is an enduring value.
  http://www.cfr.org/diplomacy-and-statecraft/conversation-nikki-haley/p38970

  Haley agreed that the Syrian regime’s actions, backed by Russia, constituted “genocide.”
  Nikki Haley breaks with Trump on Russia
  nb.: Haley – omhoog gevallen knuffelallochtoon, Sikh – opportunistisch ook Christendom omarmd; protegée van (Likudnik Sarah Palin), agenten van Bibi.

  Arts die gifgasaanval in Syrië vastlegde eerder beschuldigd van terrorisme en ontvoering Jeroen Oerlemans
  http://www.ninefornews.nl/arts-gifgasaanval-syrie-terrorisme/

  following US aggression on Syria’s Shayrat airbase, ISIS and al-Nusra terrorists launched a major offensive on government forces.
  Trump accomplished his objective. Endless conflict continues. America and its rogue allies want war, not resolution.
  Stephen Lendman lives in Chicago. He can be reached at lendmanstephen@sbcglobal.net.

  “This attack was violation of international law. Donald Trump authorized an unjustified attack on a sovereign country.”
  Colonel W. Patrick Lang is a retired senior officer of U.S. Military Intelligence and U.S. Army Special Forces (The Green Berets).
  http://www.globalresearch.ca/donald-trump-is-an-international-law-breaker/5584052?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

  N.B.: 100 jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Amerikaanse president Wilson vraagt om oorlog tegen Duitsland, de nieuwe Russische regering erkent onafhankelijkheid Polen
  Toen was het om de Keizerrijken te breken, en (democratische, kapitalistische) Westen en (collectivistische superstaten) Oosten te creeëren. Nu precies andersom: de (laatste) soevereine, seculiere landen wegvagen en in de dwangbuis dwingen. Net zo goed onder mom van vrijheid, democratie, progressie, ‘voorwaarts’.
  Ondertussen, na de moorden op de presidenten Mc. Kinley, Garfield, Lincoln, en JFK is de VS een militaire dictatuur geworden. ‘No way out’.
  Desondanks neemt de (staats-)terreur niet af, maar TOE.
  Logisch dat dan steeds een buitenlandse boeman gevonden moet worden.

  List of 2011 Young Global Leaders Honourees As of 20 April 2011
  USA Nikki R. Haley Governor of South Carolina
  any information related to the list of participants and participant contact information as strictly confidential and to use it solely to facilitate personal communication among participants of World Economic Forum activities. http://www3.weforum.org/docs/WEF_YGL_Honourees_2011.pdf

  Trump is ‘in het pak genaaid’, in een slangenkuil gezet.
  ‘flip-flop’ Trump. De U-bochten man.

  Zeer chantabel; vuistdiep in zee met obsceniteiten-tzar Epstein, kinder- en vrouwenhandel, o.g. fraudes – heel veel vijanden gemaakt. Zakenimperium – niet op afstand gezet, integendeel; bij zijn 5 kinderen ondergebracht. In strijd met de Grondwet – ze laten het lopen.’van God los’
  ‘Ambassador’s tweet accidentally reveals that Trump is violating the Constitution’: https://thinkprogress.org/georgian-ambassador-accidentally-illustrates-trumps-conflicts-of-interest-6a110be0d921

  Han ten Broeke‏ @HanTenBroeke 7 apr.
  • “het is een consequent besluit voor VS-president wiens buitenland-veiligheidsbeleid tot noch toe volkomen inconsequent en onvoorspelbaar was” https://twitter.com/HanTenBroeke/status/850201469647077376?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fstorify.com%2FADnl%2Famerikaans-leger-valt-syrische-legerbasis-aan
  nb.: lariekoek!; een U-bocht van Trump mbt. Syrië, heel het M.O., en IS.
  De VS lapt alle internationale regels, VN-verdrag, de Geneefse Conventie, alsmede het handvest van de NAVO aan z`n laars. Derhalve is hier sprake van een oorlogsmisdaad
  deze Han ten Broeke derhalve zelf mee oorlogsmisdadiger
  De stemming zal bij de oelewappers van de overige (nazi) Bilderberg partijen, hun afsplitsingen en nep oppositie, niet anders zijn.

  Gezien de feitenvrije stemmingmakerij per Tweet door Ten Broeke lijkt het onwaarschijnlijk dat hij dat allemaal zelf heeft bedacht. Wat blijkt? Idd., hij is een kontenkusser, zit in de politiek de `stille` lobbyist uit te hangen:
  Het politieke netwerk van het CIDI manifesteert zich met name in regeringspartij VVD. bron: NRC van aug. 2015, dat is ook een (nazi-)Bilderberg partij, geen plaats voor democratie.

  zal in andere EU landen net zo zijn, of erger; de Visegard-landen uitgezonderd. De argeloze mensen dansen nog, tot de muziek stopt.
  En nu stop ik.
  Milou Vorst
  Antwoord:
  De VS zijn zeker geen militaire dictatuur. Het is een zeer ondoorzichtig bestuur waarbij een serie clans en individuen met poen elkaar de macht betwisten en zich vooral willen verrijken. Daarbij is zeker het Pentagon en het militair-industrieel complex van zakenlui, adviseurs, producenten, geldschieters, enzovoort zoals bijvoorbeeld Raytheon en Lockeed.
  Oorlog is big business, vraag het eens aan de vorige vicepresident Joe Biden. Zijn zakken puilen er nog steeds van uit.
  Willy Van Damme

 10. Wat denkt u van de onderstaande link?
  http://politiek.tpo.nl/2015/03/01/terreur-rusland-de-bomaanslagen-op-flatgebouwen-1999/
  Martin Oei

  Antwoord:

  Sorry voor de laattijdige plaatsing. Deze theorie is afkomstig van Boris Berezovsky, de vroegere oppermachtige Russische mediamagnaat die zorgde voor de verkiezing tot president van Vladimir Poetin.

  Voorheen had men immers iemand anders naar voor geschoven maar die was voor Berezovsky onaanvaardbaar. Hij had namelijk een onderzoek laten opstarten tegen Berezovsky op verdenking een wapenleverancier te zijn van die Tsjetsjeense salafisten.

  Zeer snel na het aantreden van Poetin vluchtte Berezovsky naar Londen samen met zijn kompaan Litvinenko. Volgens de Britse massamedia werkte Berezovsky voor de Britse veiligheidsdiensten. Wat bijna zeker is gezien andere elementen in de zaak.

  Het verhaal dat Wierd Duk hier vertelt is wel raar maar een bewijs dat Poetin achter die vele aanslagen zat levert hij niet. De salafisten daar hebben in die periode meerdere erg bloedige aanslagen gepleegd en dit soort activiteiten is typerend voor dit soort groepen.

  Maar ja, Poetin, zoals voordien Assad, Saddam en Kadhafi, hebben het steeds gedaan zelfs al hebben ze het niet gedaan. Zeker is dat die groepen in Tsjetsjenië vanuit het Westen gesteund werden, o.a.Londen, en dat ze in Tsjetsjenië een terreurbewind runden.

  Willy Van Damme

 11. De schellen vielen van mijn ogen bij het lezen van dit boek.
  Wat mij betreft een mind-changer. Eerst was ik voor het associatieverdrag met de Oekraine.
  Nu tegen. Eerst was ik tegen een adviserend referendum, nu voor.
  Ik ben dan geen politicoloog of academicus. Ik heb veel geleerd over hoe het imperialisme van de USA/Westen te werk gaat. Ik kan niet oordelen of dit beter/slechter is dan andere imperialistische praktijken.

  Dank aan en grote respect voor de schrijver Chris Kaspar de Ploeg, die dit goed leesbare en goed onderbouwde boek heeft geschreven.
  Frank Brugman

  Antwoord:

  Mits enkele door mij bij de bespreking aangestipte bezwaren is dat in het Nederlands het enigste werk dat niveau haalt. De rest is niets anders dan een serie netjes verpakte leugens waarvoor onze media zo gekend zijn.

  Ons journaille mag nog midden een door de CIA georganiseerde staatsgreep zitten en nog zullen ze het niet zien. De zaak van Oekraïne bewijst dat ten volle. En onze perslui weten het hoor. Ze lijken wel blind en doofstom maar dat zijn ze niet hoor. De tijd dat ik onkunde en dergelijke vermoedde is reeds lang voorbij.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s