Syrië–De VS en Russen bedreigen elkaar

Nu al Qaeda en haar bondgenoten in Syrië door de toestand in Aleppo in steeds nauwer schoentjes staan en een definitieve nederlaag niet meer kan uitgesloten worden neemt de spanning tussen de VS en Rusland plots sterk toe.

John Kirby - Admiraal - woordvoerder Buitenlandse Zaken - 5

Admiraal John Kirby waarschuwde Rusland dat als ze niet stoppen met hun aanval op Aleppo Russische steden dan wel eens het slachtoffer kunnen worden van terreuraanvallen. Een bedreiging met oorlog.

Eerst waren er de verklaringen eergisteren van John Kirby, woordvoerder voor Buitenlandse Zaken in de VS, die stelde dat Rusland het gevaar loopt dat als men die aanval op Aleppo niet stopt er wel eens veel van haar soldaten in lijkzakken huiswaarts kunnen keren, men hun vliegtuigen zal neerhalen en dat die salafistische groepen ook Russische steden dan zouden aanvallen.

Amerikaanse specialisten in Syrië

Uitlatingen die, men hoeft zeker niet verrast te zijn, in Rusland in het verkeerde keelgat schoten. De woede was er goed hoorbaar. Vandaag dan reageerde Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russisch ministerie van Defensie met een eveneens heel duidelijk antwoord op die Amerikaanse bedreigingen.

Zo stelde deze dat het nu wel overduidelijk is dat al die terreurgroepen in Syrië gewoon een door de VS geleide terroristische internationale zijn. Bovendien verklaarden hij in antwoord op Kirby:

“Wij zijn goed geïnformeerd over waar in Syrië, incluis in de provincie Aleppo, en juist hoeveel geheim gehouden specialisten er hier actief betrokken zijn bij het operationeel plannen en bevel voeren over die militanten……Echter, als zij die bedreigingen toch pogen uit te voeren dan is het verre van zeker dat die militanten er zullen in slagen het vel van die specialisten te redden.”

Verklaringen die weinig aan de verbeelding overlaten. Recent was er trouwens het verhaal van de Russische televisiezender Sputnik dat Russische gevechtsvliegtuigen een commandocentrum in de provincie Aleppo hadden gebombardeerd waar specialisten uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Israël, Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar zaten.

Er zouden daarbij volgens Sputnik een 30 doden gevallen zijn. Merkwaardig is daarbij dat men dit bericht overal in de media zo stil mogelijk hield. Amper iemand nam het over, ook niet langs de kant van de Syrische regering. En er kwamen evenmin ontkenningen van wie ook.

Igor Konashenkov - 1

Het Russische ministerie van Defensie reageerde op de bedreigingen van admiraal Kirby ietwat omfloerst maar was overduidelijk: We weten die Amerikaanse specialisten zitten en gaat de VS toch door met haar bedreigingen dan zullen we die in Syrië actieve Amerikaanse specialisten doden.

Mogelijks was dit laatste eveneens een antwoord op het Amerikaanse bombardement eerder deze maand op Syrische stellingen vlakbij de luchthaven van Der er Zor waar een grote eenheid van het Syrische leger en een 200.000 bewoners omsingeld zijn door ISIS.

De aanval van de VS gebeurde trouwens op een ogenblik van hevige gevechten op die plaats. Met als gevolg dat ISIS een strategische heuvel vlakbij de luchthaven kon innemen. Volgens Damascus vielen er langs legerzijde meer dan 80 slachtoffers. Vergissing? Weinigen die dat geloven.

En dat er hier in Syrië soms vele honderden Amerikanen rondtoeren en al Qaeda & Co bijstaan is natuurlijk een publiek geheim. Hoe anders kan al Qaeda & Co omgaan met bijvoorbeeld die hoogtechnologische telegeleide antitankraketten? Dat vergt een stevige opleiding en ook een continue begeleiding, o.a. voor onderdelen, herstel en verse munitie.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Syrië–De VS en Russen bedreigen elkaar

 1. Ik heb de pers conferentie gezien die Admiraal John Kirby gaf, en de bedreigingen zijn echt ongelofelijk. Zelden zo een schokkende en geraarlijke vdeo gezien, de-facto een oorlogsverklaring.

  Wat het verhaal eigenlijk nog schokkender maakt is dat VS zich zelf nu ineens een mogelijke verdachte maakt voor de aanslagen in Parijs, Nice en Brussel. Iets wat ik al langer voor mogelijk hield maar nu sterker voel dan ooit.
  Simon ter Schegget
  Antwoord:
  Inderdaad. Men moet zich hierbij een serie bedenkingen maken. Vooreerst is de aanslag op Charlie Hebdo uitgevoerd door de afdeling van al Qaeda van het Arabisch Schiereiland (AQAP). Nu had die groep voordien een serie aanslagen willen uitvoeren maar die werden steevast voor men kon toeslaan verhinderd en de dader(s) aangehouden.

  Daaruit kan men alleen constateren dat AQAP geïnfiltreerd was door bepaalde westerse (lees Amerikaanse) inlichtingendiensten. Maar die op Charlie Hebdo lukt dan wel. Merkwaardig en verdacht. Het is zeker geen bewijs maar het maakt de boel verdacht.

  Verder is het overduidelijk dat de VS als sinds 1979 allerlei salafistische terreurgroepen steunt. Zeker, al Qaeda viel de VS aan op 9/11/2001. Maar nu weten we met absolute zekerheid dat Saoedi Arabië bij die zaak betrokken was en dat de VS dit zoveel als mogelijk verbergen hield en hen zelfs hielp bij het ontvluchten van de VS in die periode. Waarom? Dat ganse dossier stinkt, dat weet nu zowat iedere serieuze mens met kennis van zaken.

  De reactie van Rusland op de de facto oorlogsverklaringen van John Kirby is dan ook logisch. Officieel hielden ze in Moskou hun mond maar via hun mediakanalen lieten ze het verhaal wel rondgaan over de relatie van de VS met al Qaeda & Co. . De ‘war on terror’ is in wezen ‘a war for terror’. Het is inderdaad een door de VS geleide terroristische internationale van salafistische groepen.

  En dat ze daarbij toelieten dat die groepen ook Europa aanvielen zal Washington hoeft niet te verbazen. Europa is voor de VS zowel een vazal als een gevaar. Er zijn krachten in de EU die los willen van die Amerikaanse ketens en daarom moet de VS voorzichtig zijn met de EU.
  Ze moeten aan het gareel van Uncle Sam blijven lopen. Zo niet is er oorlog: Zie de monsterboetes in de VS tegen Europese bedrijven. Men noemt dit chantage.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s